Siatka maskująca |
Autor |
Wiadomość |
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 30 Maj 2007, 10:17 Siatka maskująca
|
|
|
Kojarzę że na forum jest paru pacyfistycznie nastawionych militarystów więc do nich kieruję pytanie. Chciałem kupić sobie siatkę maskującą coby sobie zrobić kamuflaż ghilie, tyle że nie do strzelania z karabinu snajperskiego a robienia zdjęć i teraz pytanie - jaką siatkę kupić? nie chcę wydawać jakiś wielkich ilości pieniędzy więc myślałem o poliamidwej - na allegro jest tego trochę i jest tanie ( za 50 zł będę miał aż nadmiar ). Tyle że ta siarka wygląda jakoś tak... no nie bardzo. Słyszałem że najlepsza jest siatka typu "glony". Gdzie takie coś mogę dostać, w miarę tanio? może ktoś ma jakieś kontakty? |
_________________ www.badelek.com
Luck yourself |
|
|
|
|
baron13
Mistyk
|
Wysłany: 30 Maj 2007, 12:05
|
|
|
Obawiam się, że militarna siatka, jeśli chodzi o zamaskowanie przed ptaszkami nie ma sensu. Widzą w innym zakresie długości fal i będą latały i pokrzywiały sobie że znowu jest fotograf, łatwo poznać bo pod tą jaskrawą siatką. Chyba trzeba się zapytać jakiś innych kumatych biologów. Myśliwi się nie znają, sprawdziłem. |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 30 Maj 2007, 12:11
|
|
|
baron13, no właśnie tu cię zaskoczę ale siatka działa ptaki nie widzą zbytnio kolorów, często widzą UV ale to w niczym nie przeszkadza. Chodzi głównie o kształt - siatka ma za zadanie upodobnić mnie kształtem do krzaka ew. kępy traw.
To samo ze zwierzyną płową.
Teraz pytanie - jaka siatka najlepiej się nadaje. I gdzie ja zdobyć za rozsądną kasę. |
Luck yourself |
|
|
|
|
baron13
Mistyk
|
Wysłany: 30 Maj 2007, 12:41
|
|
|
Prawdopodobnie o to UV chodzi. Ubrania militarne są optymalizowane na nieświecenie w podczerwieni. Mogę powiedzieć tyle, że kilka razy widziałem nad Odrą "zamaskowanych" czy to rybaków (nie wiem po co) czy to właśnie fotografistów nad którymi darły się wszystkie okoliczne sroki szpaki i latały wrony, jak nad polujacymi kocurami. Na moje, to w terenach podmiejskich może nawet się nie maskować, bo wygląda się na zwykłego ludzia, którego one serdecznie obsr... Natomiast w terenie, to ja bym raczej zwrócił uwagę na to, żeby było wygodnie, bo trzeba się czaić kilka godzin. Może źle pamiętam, bo ostatni raz tak się bawiłem z 15 lat temu. Ja się chowałem za naturalnymi zasłonami, bo miałem teorię, że wszelkie zmiany w terenie są uznawane za podstęp. Jak mi się zdaje numer z podchodzeniem we dwóch i odchodzeniem drugiej osoby działa. Tak wogóle, to mam głęboką nieufność do wszelkich wojskowych produktów. Z czym się zetknąłem, to na ogół albo nie działało, albo zawsze był cywilny odpowiednik, znacznie lepszy. |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 30 Maj 2007, 12:52
|
|
|
baron13, ja też się trochę w to bawiłem i wiem że muszę mieć jakieś maskowanie, inaczej się nie da bo zwierze się po prostu widzi :-/ wychodzi na to że chyba kupię zwykłą poliamidową siatkę, najprostrze rozwiązanie |
Luck yourself |
|
|
|
|
Navajero
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 30 Maj 2007, 13:05
|
|
|
Siatki firmy Saab Barracuda maskują także w podczerwieni. Pozostaje tylko kwestia dostępności i ceny |
|
|
|
|
baron13
Mistyk
|
Wysłany: 30 Maj 2007, 13:44
|
|
|
Robię właśnie ostrożne rozeznanie w fotografii w podczerwieni, co do poczerwieni. Natomiast mój kot skutecznie maskuje się siadając na czarnej torbie. Jeden z moich numerów, które się czasami udają, jeśli chodzi o ptaki, to zdjęcie z Kijeva wizjera i założenie kominka. Parę razy udało się podejść bo mogę stać bokiem do ptaszyska, patrzę z góry w wizjer i udaję, że nie o niego chodzi. Poważniej, pomysł, żeby kupić i zobaczyć co będzie, jest moim zdaniem bardzo dobry. Inaczej będziesz chodził szukał, słuchał coraz to nowych porad i w rezultacie kręcił się w kółko. Sam jestem ciekaw doświadczeń. |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 30 Maj 2007, 16:14
|
|
|
baron13, z tym niepokazywaniem twarzy to świetny pomysł! bardzo ważne jest aby zakryć twarz bo to właśnie ona rzuca się w oczy i to jej ptaki się boją. Pamiętam jak czekał na ptaki przy karmniku, gdy miałem twarz przy wizjerze w ogóle się nie bały gdy natomiast patrzyłem spoza aparatu - od razu uciekały...
Co do siatki - ja ją chcę naszyć na moro i podoszywać do niej skrawki materiału i kawałki liny... jeszcze nie wiem co z mi z tego wyjdzie bo w szyciu jestem raczej kiepski a nie chcę za bardzo babci męczyć |
Luck yourself |
|
|
|
|
Ixolite
Admirał Zwiebellus
|
Wysłany: 30 Maj 2007, 16:33
|
|
|
A może się w kwiatkach wytarzaj? Gruby, wełniany sweterek i ślizg przez łąke - to może dać ciekawy efekt
A tak serio, to pochwal się tym maskowaniem, jak już je będziesz miał gotowe, ciekaw jestem, co z tego wyjdzie. |
_________________ Alchemia Słowa
Well, my days of not taking you seriously are certainly coming to a middle. |
|
|
|
|
hjeniu
Wilq
|
Wysłany: 30 Maj 2007, 16:38
|
|
|
Dunadan zawodowcy robią sobie sami i zazwyczaj mają kilka w zależności od warunków itp. tutaj masz dyskusję na temat: http://www.recon.net.pl/f...4fa956a3eb726ee może się na coś przyda.
edit: Zresztą w takim naszytym na moro będziesz wyglądał jak człowiek w maskowaniu (żaden ptak się nie nabierze) Chodzi o to żeby wyglądać jak kupa zielska. |
_________________ Idioci są świetni. Nic dziwnego, że każda wioska chce mieć swojego by Dr. House |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
|
|
|
|
hjeniu
Wilq
|
Wysłany: 30 Maj 2007, 17:11
|
|
|
Na fletkarnie, nasze mundury mają wzór do d... ale to jest dużo luźniejsze i na materiał maskujący naszyta jest siatka, do której przyczepiane są kawałki juty, krzaczki trawki i inne sitowie. |
_________________ Idioci są świetni. Nic dziwnego, że każda wioska chce mieć swojego by Dr. House |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 30 Maj 2007, 19:44
|
|
|
hjeniu, własnie coś takiego mam zamiar zrobić co z tego wyjdzie? nie mam pojęcia, zwłaszcza że czasu jakby maławo a planach mam dyfuzor na lampę błyskową
Podsumowując - zwykła poliamidowa siatka będzie chyba najlepszym rozwiązaniem...? |
Luck yourself |
|
|
|
|
mBiko
Кощей
|
Wysłany: 30 Maj 2007, 21:01
|
|
|
Dun koniecznie pochwal się co Ci wyjdzie, też od pewnego czasu myślę o przyzwoitym kamuflażu, więc przydały by się Twoje doświadczenia. |
_________________ Wcale nie jestem pod wypływem kolaholu niek jaktórzy w zas pogli momyśleć.
Nie niestem jawet wpiłowie tak pojany jak pożecie mymyśleć. |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 30 Maj 2007, 23:55
|
|
|
Jasne, i chyba niedługo się zabiorę bo dyfuzor własnie wykonałem hehe, miałem kupe zabawy a jakie efekty! zobaczycie w wątku fotograficznym...
Niestety od piątku idę na praktyki na miesiąc. A od lipca idę do pracy no i robię prawo jazdy ( wreszcie ) więc z czasem może być krucho :-/ sie zobaczy |
Luck yourself |
|
|
|
|
|