Tekst numeru 03 |
Który tekst uważasz za najlepszy? |
Piotr Rogoża - Rock'n'roll bejbi! |
|
19% |
[ 13 ] |
Wojciech Piechota - Coś niezwykłego |
|
0% |
[ 0 ] |
Tomasz Pruski - Proszę wstać, Sąd Boży idzie! |
|
19% |
[ 13 ] |
Marek Żelkowski - Zmierzch bogów |
|
12% |
[ 8 ] |
Sławomir Dzieniszewski - Paradoks bliźniaczek |
|
0% |
[ 0 ] |
Robert J. Szmidt - Pola dawno zapomnianych bitew |
|
48% |
[ 32 ] |
|
Głosowań: 66 |
Wszystkich Głosów: 66 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 5 Stycznia 2006, 16:13 Tekst numeru 03
|
|
|
Zgodnie z nową świecką tradycją rozpoczynam głosowanie na najlepszy tekst numeru 3. Oceniajcie, chwalcie i gańcie. Wasz głos, w przeciwieństwie do wyborów politycznych, nie bedzie stracony! |
Ostatnio zmieniony przez NURS 11 Marca 2006, 13:51, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 5 Stycznia 2006, 16:41
|
|
|
wwrrrrggghhh..... |
|
|
|
|
andre
Szninkiel
|
Wysłany: 5 Stycznia 2006, 16:51
|
|
|
NURS musi sam zagłosować najpierw.Przecież zawartość już dobrze zna |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 5 Stycznia 2006, 17:59
|
|
|
Ja nie głosuję, nie dość, że jestem zainteresowany, to jeszcze sam to wybierałem |
|
|
|
|
Logan
Paskud
|
Wysłany: 5 Stycznia 2006, 18:26
|
|
|
Ja zagłosuję, ale uzasadniał nie będę. A co, przywilej admina, tym bardziej, że każdy z tych tekstów czytałem po kilka razy... I przejadły mi się bardzo. To chyba pierwszy numer SFFH w którym nie przeczytam publikowanych opowiadań.
Mój głos na "Zmierzch Bogów" Marka Żelkowskiego. |
_________________ Życie to chytra sztuka! Jak tylko masz wszystkie karty w ręku, zaczyna grać z tobą w szachy... |
|
|
|
|
Rodion
Agent Chaosu
|
Wysłany: 5 Stycznia 2006, 18:31
|
|
|
Jak na razie mam jednego "pewniaka'.
Zweryfikujemy z całym tekstem i zobaczymy. |
_________________ Mam czarną koszulkę i piwo... jestem forpocztą sił chaosu.
I tylko konia osiodłać. I przez wrzosowiska, jak przez... |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 5 Stycznia 2006, 18:52
|
|
|
obiecanki macanki. No to zagłosuj loganie:-) |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
|
|
|
|
Aquilion
Jaskier
|
Wysłany: 6 Stycznia 2006, 09:31
|
|
|
Yyy... Jako autor jednego z wymienionych tekstów nie bedę sie wypowiadał, coby stronniczym nie byc |
_________________ 9Tails |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 6 Stycznia 2006, 10:42
|
|
|
A dlaczego. Po prostu nie głosuj na siebie (załóżmy, że to nieprzyzwoite) i masz pełne pole do popisu. |
|
|
|
|
Słowik
Cynglarz
|
Wysłany: 6 Stycznia 2006, 11:15
|
|
|
Kurczę, siedze w pracy i właśnie zastanawiałem się co robić a tu proszę...idę sprawdzić czy w kiosku na dole jest już "trójeczka" |
_________________ I'd rather have a bottle in front of me than a frontal lobotomy. |
|
|
|
|
Aquilion
Jaskier
|
Wysłany: 6 Stycznia 2006, 11:19
|
|
|
Ja wieczorem w Empiku zerknę |
_________________ 9Tails |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 6 Stycznia 2006, 11:21
|
|
|
Dzisiaj trafia do magazynów, zatem do jutra macie wolne. Chyba, że ktos mieszka we Wrocku, tam zapraszam na Rynek, pod plafon. Od wczoraj, od 12 mozna tam nabyć nowy numer. |
|
|
|
|
Słowik
Cynglarz
|
Wysłany: 6 Stycznia 2006, 11:26
|
|
|
No właśnie, w kiosku na razie jest, a jakże, ale numer 02.
Zbieram się do tej prenumeraty i zbieram...muszę to zrobić w tym miesiącu |
_________________ I'd rather have a bottle in front of me than a frontal lobotomy. |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 9 Stycznia 2006, 22:52
|
|
|
Prenumeratorzy juz mają, co widac w innych watkach na forum. I tak udało sie przypadkiem spełnic inna obietnicą. Prenumerata dociera zanim numer pojawia sie w kioskach. |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 10 Stycznia 2006, 08:13
|
|
|
Zabieram się za czytanie... jak skończę to zagłosuję... |
|
|
|
|
dzejes
prorok
|
Wysłany: 10 Stycznia 2006, 19:01
|
|
|
No to mam, kupiłem dziś w Empiku.
Aaaaaale *beep* na okładce...
To na razie tyle wrażeń, więcej jutro napiszę. |
_________________ If we shadows have offended,
Think but this, and all is mended,
That you have but slumber'd here
While these visions did appear. |
|
|
|
|
saumel
Gollum
|
Wysłany: 10 Stycznia 2006, 19:03
|
|
|
Z przyjemnością bym zagłosował gdyby nie mały problem. Do dzisiaj nie ma jeszcze nowego numeru w żadnym napotkanym kiosku |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 10 Stycznia 2006, 19:25
|
|
|
Będzie, musi być |
|
|
|
|
elam
Gremlinek
|
Wysłany: 10 Stycznia 2006, 20:20
|
|
|
a ja a ja a ja?? ja tez chce przeczytac i zaglosowac, no!
kiedy dojdzie? |
_________________ Ten się śmieje, kto umrze ostatni. |
|
|
|
|
Taclem
Alien
|
Wysłany: 11 Stycznia 2006, 09:30
|
|
|
Zagłosowałem na opowiadanie NURSa bo bardzo mi przypadlo do gustu. Ale jakby się dało, to drugi raz zagłosowałbym na Piotrka, bo bardzo sympatyczny tekst popełnił |
|
|
|
|
Rafał
.
|
Wysłany: 11 Stycznia 2006, 10:21
|
|
|
Jeszcze nie zagłosuje, bo jestem w połowie konsumpcji ale przypadł mi do gustu kawałek rock&roll bejbi z czysto prywatnych powodów. Jakbym czytał o sobie do pewnego momentu. Była też piwnica w domu kultury, gitara przemycona z b.ZSRR, lampowe piece, a nade wszystko piwo z kanistra po benzynie. Ten aromat piwa pozostanie mi w pamięci na zawsze. Wąchasz - beznyna, pijesz - piwo, rzygasz - benzyna. Moje spotkanie z R&R nie zakończyło się może tak spektakularnie jak w opowiadaniu ale dyscyplinarnie zostaliśmy wyrzuceni z klubu. To już coś.
Opowiadanko Nursa całkiem zgrabne, ubodła mnie tylko scenka skaptowania młodego do ekipy starych. Jakieś to takie niewiarygodne mi się wydało, tak bez powodu dzielić się kasą? I to z zielonym, niepewnym nowym? Ot tak z sympati? Bez wyrachowania? Ale może przesadzam, bo ogólnie, bez podlizywania się czytało się OK.
Reszta czeka na swoją kolej. |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 11 Stycznia 2006, 12:17
|
|
|
Lepiej z madrym zgubić, niz z głupim znaleźć |
|
|
|
|
Margot
Connor MacLeod
|
Wysłany: 11 Stycznia 2006, 13:09
|
|
|
No, to zestaw opinii o literaturze tego numeru z panną w lateksowym body (przeklejam z FF, jakby się ktoś pytał, bo nie chce mi się tego samego dwa razy pisać).
Najgorsze, co stwierdzam ze smutkiem, są teksty science. W obu jest fajny pomysł naukowy. I w obu nie ma nic więcej. To zaledwie początek koncepcji kreatywnej - bo nie tylko nie ma fictionw tych tekstach, w znaczeniu literackiej fikcji, ale w ogóle fabuły mi brak wyraźnej, formy. Jestem na oba utwory mocno wkurzona - bo teksty to z dużym potencjałem są. Gdyby zrobić z nich opowiadania, pewnie wychwalałabym pod niebiosa. Znaczy: wqur...zają mnie takie utwory ogromnie. I oceniam negatywnie, bo uważam, że autorzy nie popracowali nad koncepcją kreatywną, machnęli jedynie szkic i poszli do domu. Czyli: Piechoty Coś niezwykłego i Dzieniszewskiego Paradoks bliźniaczek - do odstrzału. I szkoda mi. NURS powinien obu autorów przykuć do komputerów i wymusić przy pomocy wymyślnych tortur rozwinięcie obu tekstów w pełne opowiadania )))))
Żelkowskiego Zmierzch bogów rozminął się z "Deszczami niespokojnymi". Niech sobie FS pluje w brodę - gdyby zamiast "Lazaretu" zamieścili "Zmierzch...", antologia zyskałaby z całą pewnością, bo utwór znalazłby się w czołówce zapewne. (Tak na marginesie, czy mi się zdaje, czy jakaś moda nastała, żeby pisać fantastykę II-wojenną?). Oczywiście, nie jest tak, że nie można się przyczepić - ano można. Bo zakończenie nie dorównuje, niestety, początkowi, łatwe jest do przewidzenia. Fabuła trochę porwana, miejcami zbyt dygresyjna. Ale ogólnie - tekst dobry, wart przeczytania.
NURSa Pola dawno zapomnianych bitew - najdłuższy tekst numeru, space opera came back. Fajne, czyta się z uśmiechem. Może nazbyt rozbudowany wstęp do wydarzeń, nieco nadprodukcji w wątkach z Numerami, ale specjalnie nie przeszkadzają, bo sympatycznie się odbiera. Utwór z ewidentnym błędem komunikacyjnym - błędną sugestią odbioru w zastosowaniu zmodyfikowanego zwrotu frazeologicznego (znane przysłowie o miłości i rozliczeniach). Jak na profesjonalistę, to dla NURSa powód do wstydu, IMAO, choć drobiazg.
Rogoży Rock'n'roll, bejbi jest fajne i po zajawce na stronie już było moim faworytem. Niestety, coś się przy końcówce rozjechało, dynamika zmalała. Niemniej, to nadal jest dobry utwór - zabawny, groteskowy, z dowcipem. Krzywdę robi zajawka na stronie SF&literki - eliminuje z odbioru opowiadania element zaskoczenia. Tak nie wolno, protestuję! To jest ten sam typ zajawkowania, który robią w amerykańskich produkcjach niektórych => najlepsze kawałki wstawiają do trailera, a potem nie ma co oglądać. Nie twierdzę, że nie ma co czytać w "Rock'n'roll...", ale fragment do promocji tekstu zdecydowanie źle dobrany jest, bo odbiór opowiadania na tym traci.
Debiut Pruskiego Proszę wstać, sąd boży idzie - jest treść, jest forma, a nawet jest pointa. Czysta struktura, fajny pomysł, dowcip z powagą. Kanoniczne dogmaty potraktowane zostały z uroczą dowolnością. Proszę wstać, proszę państwa, debiutant wkroczył z przytupem. Bo to jest, IMAO, tekst numeru.
Tak na marginesie: NURSie, gdzie był korektor, literówki są nawet w spisie treści? |
_________________ Bo jatek było za mało |
|
|
|
|
Rafał
.
|
Wysłany: 11 Stycznia 2006, 13:37
|
|
|
Margot napisał/a | błędną sugestią odbioru w zastosowaniu zmodyfikowanego zwrotu frazeologicznego |
Mam prośbę ....
ona duża ...
ta prośba ...
można by tak ....
po Polsku??? |
|
|
|
|
Czarny
GrimMod
|
Wysłany: 11 Stycznia 2006, 13:40
|
|
|
Lepiej po ludzku, bo obawiam się, że to właśnie jest po polsku |
|
|
|
|
Piotrek Rogoża
Lyterat
|
Wysłany: 11 Stycznia 2006, 14:13
|
|
|
Tega tam. Czy nie byłoby lepszym rozwiązaniem, w miejsce głosowania na jeden utwór, umożliwić forumowiczom ocenę każdego opowiadania - w skali 1-10 na przykład? Wtedy również nie byłoby kłopotu z wyborem najpopularniejszego tekstu numeru, a zniknęłyby sytuacje typu "dwa znakomite opka, rzucam monetą, na które zagłosować". Tak tylko myślę sobie na głos... |
_________________ Moje życie to Truman Show. W reżyserii Koterskiego.
www.piotrrogoza.wordpress.com |
|
|
|
|
Piech
Hieronim Berbelek
|
Wysłany: 11 Stycznia 2006, 14:27
|
|
|
Margot napisał/a | bo błąd komunikacyjny, bo zmienia znaczenie przysłowia. |
Nie można zmieniać?
Można. |
|
|
|
|
Margot
Connor MacLeod
|
Wysłany: 11 Stycznia 2006, 18:18
|
|
|
Romek P. napisał/a | Margot napisał/a | NURS napisał/a | (ciach!)to nie miejsce na tego typu dyskurs (ciach!). |
No, to skończmy już (chlast!): |
Uffffff, dobrze, że zakopaliście macki i topory, bo już wisiała nowa Wojna klonów |
I taka jatka się zmarnowała!
Cholerny pacyfizm...
Romek, a Twoim zdaniem, najlepszy tekst numeru??? |
_________________ Bo jatek było za mało |
|
|
|
|
Piech
Hieronim Berbelek
|
Wysłany: 11 Stycznia 2006, 18:25
|
|
|
Margot napisał/a | Jestem na oba utwory mocno wkurzona - bo teksty to z dużym potencjałem są. Gdyby zrobić z nich opowiadania, pewnie wychwalałabym pod niebiosa. Znaczy: wqur...zają mnie takie utwory ogromnie. I oceniam negatywnie, bo uważam, że autorzy nie popracowali nad koncepcją kreatywną, machnęli jedynie szkic i poszli do domu. |
Dzięki za uwagi. Nie "machnąłem", nawet sporo popracowałem. Chciałem krótko, a w krótkich formach, wiadomo, nie ma miejsca na rozwijanie wielkiej akcji. Za to dość starannie cyzelowałem formę, żeby było w miarę estetycznie.
Dobra, w następnym będzie akszyn i suspens, i trupa gorącokrwistych Cyganów. |
|
|
|
|
|