Wydanie specjalne |
Autor |
Wiadomość |
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 28 Lutego 2007, 19:14 Wydanie specjalne
|
|
|
Przy okazji konkursu Conanowskiego wypełzł ponownie pomysł dodatku do SFFH. Zastanawiam sie, czy sensowne byłoby robienie czegos na kształt NFWS.
Mam bowiem kilka dłuższych tekstów w zapasie, których nijak w pismie nie pomieszczę, a sa na tyle dobre, że warto je ludziom pokazać. Toteż kusi mnie stworzenie dodatku do pisma zawierającego taki tekst w ludzkiej cenie.
Stąd pytanie, jak sądzicie, jaka powinna być np. cena takiego wydania |
_________________ Bez gwiazdy nie ma jazdy! www.robertjszmidt.pl
Nowe na stronie: premierowy fragment "Pól dawno zapomnianych bitew) i nowy wpis na blogu. |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
|
Wysłany: 28 Lutego 2007, 19:28
|
|
|
Jestem za. Kupuję w ciemno. |
|
|
|
|
Arlon
Langolier
|
Wysłany: 28 Lutego 2007, 19:38
|
|
|
Nursie, zlituj się, nowy dwumiesięcznik będzie wychodził, a tu pomysł na kolejny? I ty, Nursie, przeciwko mnie? W takim wypadku 6 zł I niech wychodzi co kwartał, bo skąd ja na wszystkie czasopisma będę miał kasę?
Ale sam pomysł mi się podoba. Tylko, u diabła, niech to się da czytać, niech nie będzie klejone, bo nie kupię. I tak mnie już szlag trafia z SFFH. |
_________________ Przez życie trzeba przejść z godnym przymrużeniem oka, dając tym samym świadectwo nieznanemu stwórcy, że poznaliśmy się na kapitalnym żarcie, jaki uczynił, powołując nas na ten świat. |
|
|
|
|
hjeniu
Wilq
|
Wysłany: 28 Lutego 2007, 19:51
|
|
|
Arlon wędrowyczówkę zacznij pędzić, niejaki AP robi marketing, popyt w narodzie wielki, więc biznes będzie się kręcił jak złoto Kasa, panienki, przyjęcia, wydania specjalne - te sprawy |
_________________ Idioci są świetni. Nic dziwnego, że każda wioska chce mieć swojego by Dr. House |
|
|
|
|
Arlon
Langolier
|
Wysłany: 28 Lutego 2007, 19:54
|
|
|
U mnie w okolicy wszyscy sami pędzą na własne potrzeby (ci co szlachetne tradycje kultywują, a jest ich niemało).
Nursie, kiedy byś coś takiego puścił (przecież musisz - na próbę chociażby)? |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 28 Lutego 2007, 19:56
|
|
|
hjeniu napisał/a | Kasa, panienki, przyjęcia, wydania specjalne - te sprawy |
A gdzie alkohol?
Hmm... sam nie wiem. siakoś tak dziwnie. No bo jest sobie SFFH... i co? źle mu? a tu nagle wyjdzie jakieś coś, co 2, albo 3 miesiące, z dłuższym tekstem... sam nie wiem, dłuższe teksty to wolę w postaci książek. Choć z drugiej strony nie miałem nic przeciwko dłuższym tekstom w SF/SFFH
NURS, wypuść pilota, sprawdź jak się sprzedaje tylko szkoda będzie jak będą straty... czy ew. porażka ( tfu, tfu! ) może jakoś wpłynąć na SFFH? aha no i musisz się dobrze zareklamować |
_________________ www.badelek.com
Luck yourself |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 28 Lutego 2007, 20:07
|
|
|
Mam tę przewagę nad końkurencją, że znam wyniki i wiem jak to poprowadzić, żeby nie wtopic, choc ryzyko jest.
Faktem jest, że poprzednie próby były całkowicie nieudane. Próbowała superfantastyka i padła, Emulacja NF zapowiadała się całkiem całkiem (wyzsza cena, zero koloru, stron chyba tez nieco mniej), ale wyniki są marne, z tego co widzę.
Pomysł pojawił się jako alternatywa dla antologii conanowskiej, ale z tym zestawem nazwisk lepiej spróbować w normalnym wydaniu.
nie mówiłem jednak o regularniku, ale o wydaniach specjalnych, co jakiś czas, w dobrym sezonie. |
Nowe na stronie: premierowy fragment "Pól dawno zapomnianych bitew) i nowy wpis na blogu. |
|
|
|
|
Arlon
Langolier
|
Wysłany: 28 Lutego 2007, 20:20
|
|
|
O ile nie będzie klejone to będę kupował. Jakie mniej więcej konkurencja ma nakłady w wydaniu specjalnym? |
_________________ Przez życie trzeba przejść z godnym przymrużeniem oka, dając tym samym świadectwo nieznanemu stwórcy, że poznaliśmy się na kapitalnym żarcie, jaki uczynił, powołując nas na ten świat. |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 28 Lutego 2007, 20:57
|
|
|
A to jest tajemnica handlowa wydawcy Arlonie. |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
Wysłany: 28 Lutego 2007, 20:58
|
|
|
Ciekawe pytanie Zauważyłem, że w NF nakład jest podawany, a w FWS już nie. Coś to chyba znaczy
Nakład jest przede wszystkim rzeczą wydawcy - tak ustalić, by zysk był jak najwyższy (oby nie ujemny). A skoro NURS w ogóle pyta, to chyba jest szansa na dobrą sprzedaż
Cena? Liczy się jakość. Choć poniżej 10zł zdecydowanie. Może na poziomie ceny regularnego wydania. |
_________________ Początkujący Wiatr wieje: Co mogę dla kogoś zrobić?
Zostań drzewem wiśni.
---
鼓動の秘密
U mnie działa. |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 28 Lutego 2007, 21:02
|
|
|
Hmm... jak będzie wychodziło nieregularnie... pewnie kupię. |
_________________ www.badelek.com
Luck yourself |
|
|
|
|
mert
Frodo Baggins
|
Wysłany: 28 Lutego 2007, 22:02
|
|
|
Kupię w ciemno:) Podobnie jak Kruk |
|
|
|
|
Ziemniak
Agent dołu
|
Wysłany: 28 Lutego 2007, 22:14
|
|
|
Ja też się piszę, byle cena nie była zbójecka. A jest szansa na jakąś płytkę do wydania specjalnego? |
_________________ Starzejesz się gdy odgłosy, które wydawałeś kiedyś w trakcie seksu wydajesz obecnie wstając z łóżka |
|
|
|
|
Ixolite
Admirał Zwiebellus
|
Wysłany: 28 Lutego 2007, 22:15
|
|
|
To Agi gwoli ścisłości. Ale ja też bym kupił. |
_________________ Alchemia Słowa
Well, my days of not taking you seriously are certainly coming to a middle. |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 28 Lutego 2007, 22:22
|
|
|
Agi55, chciała kupować w ciemno mert, choć w pewnym sensie stanowimy jedność... hihihi gorat Ty fantasta jesteś. Dostajesz coś co będzie miało objętość solidnej powieści i chcesz mieć to w cenie 8 zeta? Realizmu trochę chłopie! Ten nowy dwumiesięcznik ma kosztować 12 zł. I od tej ceny należy podjąć rozważania. |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
|
|
|
|
Adashi
Cyberpunk
|
Wysłany: 28 Lutego 2007, 22:32
|
|
|
Jak Wydanie Specjalne to jak sama nazwa wskazuje raczej nieregularnik choć ja nie miałbym nic przeciwko gdyby było inaczej.
Luźna propozycja: format zbliżony do MAGowego Fenixa, w środku jedna powieść, lub ze dwie-trzy mikropowieści, cena - dycha wydaje się rozsądna.
Efekt: kioskowa wersja Żółtej Serii.
Zdanie Adashi'ego: ja na to, jak na lato |
_________________ Wysłano z Atari |
|
|
|
|
elam
Gremlinek
|
Wysłany: 28 Lutego 2007, 22:38
|
|
|
- a bedzie tam cos mojego? to kupie |
_________________ Ten się śmieje, kto umrze ostatni. |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 28 Lutego 2007, 22:40
|
|
|
elam, Ty paskudku. Sam miałem taki plan... |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
|
hjeniu
Wilq
|
Wysłany: 28 Lutego 2007, 23:01
|
|
|
Nie krępujcie się, wtedy ja też kupię |
_________________ Idioci są świetni. Nic dziwnego, że każda wioska chce mieć swojego by Dr. House |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 28 Lutego 2007, 23:06
|
|
|
hjeniu, a będzie tam coś Twojego? |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
|
Dabliu
Marsjanin
|
Wysłany: 28 Lutego 2007, 23:42
|
|
|
Fajny pomysł A mówiąc o dłuższych tekstach, NURS-ie, to jaką ilość znaków masz na myśli? |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 28 Lutego 2007, 23:54
|
|
|
No to zbiorczo.
Objetośc powieści, czyli jakieś 240+ tys znaków. I tylko powieści. Jedna na numer. Krótsze teksty mieszczą sie w SFFH.
Format duzy, format fenixa był jedna z przyczyn jego upadku.
Cena musi byc wyższa, bo taka rzecz nie sprzeda sie tak dobrze, jak skladanka różnych tematów. Rozważam przedział 10-12 zł. |
|
|
|
|
krisu [Usunięty]
|
Wysłany: 1 Marca 2007, 00:08
|
|
|
Sam nie wiem. Jest NFWS. Jest Czas Fantastyki. Próbuj. Kto Ci broni? Tylko kto to zredaguje? Wystarczy, że w SFFiH są wpadki redaktorskie, ostatnio mniej, a teraz jeszcze to? Oj żebyś nie zjechał z tej górki na własnych czterech literach. BTW 240 tys. znaków to dużo? A SFFiH ile ma? Cena może być, pod warunkiem, że koniunkturę nakręcisz, czyli zapowiesz numer specjalny odpowiednio wcześniej. A zresztą co ja będę uczył starego lisa, jak się kury łapie... |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 1 Marca 2007, 00:12
|
|
|
Krisu, dziecko drogie. Czy wiesz, o czym mówisz?
co ma piernik do wiatraka. Pismo robi sie co miesiąc, jest włozone w konkretne ramy czasowe i stąd czasem przeoczenia. Wcale nie takie częste, jak by sie wydawało.
wydanie specjalne można opracowywac znacznie dłużej, bo nie ma bata na tyłku i może wyjśc miesiac później, albo dwa. |
|
|
|
|
anajo
Frodo Baggins
|
Wysłany: 1 Marca 2007, 00:24
|
|
|
taak!!!!!! jestem za!!!!!
tylko żeby to wypaliło. życzę to sobie , nursowi i wszystkim chętnym na wydanie specjalne
|
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 1 Marca 2007, 00:27
|
|
|
to z pewnością nie nastąpi za dzień, ani miesiąc. to trzeba przygotowac. |
|
|
|
|
krisu [Usunięty]
|
Wysłany: 1 Marca 2007, 07:48
|
|
|
Cytat | Krisu, dziecko drogie. Czy wiesz, o czym mówisz? |
Nie mam zielonego pojęcia. Marketing znam tylko od strony akademickiej. A na redagowaniu się nie znam. Wyraziłem tylko swoje zdanie, tak jak prosiłeś na początku wątku. |
|
|
|
|
Rafał
.
|
Wysłany: 1 Marca 2007, 08:14
|
|
|
Puszczaj NURSie, tylko zauważ, że jak nie będzie dobrego nazwiska na okładce przez kolejne pierwsze dwa - trzy numery to większość podejdzie z nieufnością. Trzeba przyzwyczaić ludzi do tego, że to dobry numer. Jakiś np. Bochiński albo Graf na okładce |
|
|
|
|
hjeniu
Wilq
|
Wysłany: 1 Marca 2007, 08:17
|
|
|
Kruku jak NURS umieści moje zdjęcie na okładce Obcy z ubiegłego roku to przy mojej facjacie pluszak. Ale to chyba jak będzie numer specjalny z horrorami |
|
|
|
|
|