W hołdzie Robertowi E. Howardowi - konkurs literacki - final |
Autor |
Wiadomość |
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 21 Lutego 2007, 22:39 W hołdzie Robertowi E. Howardowi - konkurs literacki - final
|
|
|
Doprecyzujmy temat
- termin nadsyłania prac - 11 maja.
- objętość do 80 tys znaków, ale shorty też moga być.
Proponuje nastepujące ujęcie tematu:
- tekst ma byc heroic fantasy, ale niekonwencjonalne ujęcie tematu nie będzie karane ujemnie. Niemniej żadnych wygłupów w tej materii, to ma byc tribute dla REHa.
- conanopodobny bohater ma posiadac główne przymioty tej postaci - czyli zero garbatych, zezowatych przygłupów albo wsiowych medrków.
- nie uzywamy nazewnictwa zastrzezonego, ale zastępcze sugerujące może być.
- to ma byc Conan taki, jakim byście go sami stworzyli, mając przed soba szkic pomysłu Howarda. Wyobraźcie sobie barbarzyńce w Chinach by GGG, Cymerjanina w krainie cmentarzy by Kruk, komudowego barbarusa itp, itd.
- do działa! znaczy, Dzieła! |
_________________ Bez gwiazdy nie ma jazdy! www.robertjszmidt.pl
Nowe na stronie: premierowy fragment "Pól dawno zapomnianych bitew) i nowy wpis na blogu. |
Ostatnio zmieniony przez NURS 19 Marca 2009, 10:35, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
koVaal
Frodo Baggins
|
Wysłany: 22 Lutego 2007, 10:38
|
|
|
No, teraz wszystko jasne, klarowne itp. itd. Póki co jestem całkowicie wyprany z pomysłów, ale jak coś przyjdzie to chętnie wezmę udział, choć pewnie i tak będę na ostatnim miejscu. |
_________________ I rzekł Bóg człowiekowi: "Daję ci zdolność tworzenia maszyn na podobieństwo twoje, jako i jam na podobieństwo swe cię stworzył." |
|
|
|
|
hrabek
Kapo di tutti frutti
|
Wysłany: 22 Lutego 2007, 10:39
|
|
|
Nie ma miejsc ostatnich. Sa tylko ci, ktorzy sie zalapali i cala reszta. |
_________________ 5 zdań na temat |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 22 Lutego 2007, 10:39
|
|
|
Ostatni będa pierwszymi... |
Nowe na stronie: premierowy fragment "Pól dawno zapomnianych bitew) i nowy wpis na blogu. |
|
|
|
|
koVaal
Frodo Baggins
|
Wysłany: 22 Lutego 2007, 10:41
|
|
|
Już mam pomysł na świat. Teraz trzeba poczekać na fabułę(z tym to mam największy problem) i całą resztę. |
_________________ I rzekł Bóg człowiekowi: "Daję ci zdolność tworzenia maszyn na podobieństwo twoje, jako i jam na podobieństwo swe cię stworzył." |
|
|
|
|
Dabliu
Marsjanin
|
Wysłany: 22 Lutego 2007, 10:48
|
|
|
No to trzeba próbować. I ponawiam pytanie: czy można wysyłać więcej, niż jedno opko? |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 22 Lutego 2007, 10:56
|
|
|
Można, ale lepiej skup się na jednym |
|
|
|
|
Dabliu
Marsjanin
|
Wysłany: 22 Lutego 2007, 11:20
|
|
|
NURS napisał/a | Można, ale lepiej skup się na jednym |
Nie omieszkam |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 22 Lutego 2007, 14:32
|
|
|
Po cholerę dwa tematy o tym samym? |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 22 Lutego 2007, 15:55
|
|
|
Bo tu konkrety już są, a tam był pomysł. Tamten wątek pójdzie pod klucz, jak tylko ludzie sobie nowy podlinkują. |
|
|
|
|
mert
Frodo Baggins
|
Wysłany: 23 Lutego 2007, 11:50
|
|
|
A czy bohater musi być ekhm człowiekiem? Wiem, wiem - idiotyczne pytanie... ale dla mnie ma sens. Chodzi mi bardziej o personifikację, humanoid z ludzkimi cechami - oczywiście typowe heroic fantasy. Czekam na odpowiedź... |
|
|
|
|
Taclem
Alien
|
Wysłany: 23 Lutego 2007, 12:33
|
|
|
Sorry, że marudzę, ale to jednak ma być raczej hołd dla postaci Conana, niż samego Howarda. Howard to przeciez nie tylko Conan. |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 23 Lutego 2007, 12:36
|
|
|
Tak, bohater powinien być człowiekiem
Taclem - skupiamy się na postaci Conana, ale to hołd dla autora. BTW Conan najbardziej wypłynał, i jest ikona jego twórczości. |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 23 Lutego 2007, 12:37
|
|
|
Taclem, rzeczywiście trochę marudzisz. Tolkien to nie tylko Władca... nespa? I z czym się większości ludzi kojarzy?
Taki skrót myślowy... |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
Taclem
Alien
|
|
|
|
No dobra
(sorry, pozostli bohaterowie, bussiness is bussiness)
EDIT:
Kruku, co ja poradzę na to, że wolę innych bohaterów Howarda? |
Ostatnio zmieniony przez Taclem 23 Lutego 2007, 12:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mert
Frodo Baggins
|
|
|
|
to lipa... nawet duża;) Odpadam^^ |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 23 Lutego 2007, 12:51
|
|
|
Taclem, Kull? Czy ten ponury Celt jak mu tam było...Spokojnie NURS Ci wybaczy i weźmie jeżeli będzie git. Bo w końcu o bohatera heroic fantasy chodzi. |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
|
Taclem
Alien
|
Wysłany: 23 Lutego 2007, 13:22
|
|
|
Celtów było dwóch Thurlogh O'Brien (Dubh) i Cormac MacArt. Dla mnie jednak najciekawsi są Salomon Kane i Steve "Sailor" Constigan. Problem w tym, że to inne realia kompletnie. |
|
|
|
|
MrMorgenstern
Stalowy Szczur
|
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 23 Lutego 2007, 15:21
|
|
|
MrMorgenstern, używane? |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 23 Lutego 2007, 16:19
|
|
|
Używanych nie podsyłamy. Proszę. |
|
|
|
|
Dabliu
Marsjanin
|
Wysłany: 23 Lutego 2007, 18:20
|
|
|
Rozumiem, że bohater powinien posiadać pewne psychofizyczne cechy, upodabniające go do Conana, ale nie ma być jego kalką? Tzn. np. dajmy na to fizyczne cechy - jeśli bohater będzie miał krótkie, rude włosy i rytualną bliznę w kształcie delfinka na policzku (to tylko przykład), to będzie ok? To nie musi być 100% Conan, tyle że inaczej nazwany? Może być inny niż oryginalny Conan, jeśli w dalszym ciągu pozostanie nieskomplikowanym, awanturniczym dwunożnym czołgiem? Może mieć odrobinkę inne motywacje, albo spostrzeżenia, jeśli zachowa podobne metody działania? Czy osobowość bohatera może nieco zbaczać w stosunku do oryginału? Np. jakby heros był bardziej cyniczny, albo dobroduszny?
I jeszcze świat. Jeśli zachowa Hyboryjski klimat, to może funkcjonować w nim własna, autorska kraina, bądź miasto?
Sorry, jeśli zbyt dużo pytań, ale wolałbym nie produkować się na marne, tylko dlatego, że źle zrozumiałem zasady |
|
|
|
|
MrMorgenstern
Stalowy Szczur
|
Wysłany: 23 Lutego 2007, 18:29
|
|
|
Ja się piszę, że tak po męsku rzeknę
Dabliu: chodzi o Heroic Fantasy. Mam nadzieję, że nie podminowaną erpegie. Jeśli tak, to cholernie trudny to temat (gdzieś czytałem, że King nie chciał się podjąc pisania klasycznego heroic, zaś Mroczną Wieżę - Fantasy - jak wiemy napisał).
Czy można "wzorować" się też na cyklu Kane Karla E. Wagnera? Wiedźmin to zdaje się też Heroic Fantasy, zwłaszcza, że Sapkowski wzorował się na Fafrydzie i Szarym Kocurze Leibera.
I wreszcie: czy powstanie jakaś lista biorących udział, co by wiedzieć, w co się pakuję
Poza tym: inicjatywa godna Ojca Polskiego Conana, jakim jest NURS |
_________________ Fragment mojego Sword&Sorcery |
|
|
|
|
Dabliu
Marsjanin
|
Wysłany: 23 Lutego 2007, 18:37
|
|
|
MrMorgenstern napisał/a | Dabliu: chodzi o Heroic Fantasy. |
Ja wiem, że chodzi o HF, próbuję tylko ustalić, jakie są granice własnej inwencji w kwestii koncepcji kreatywnej dotyczącej postaci i świata przedstawionego. |
|
|
|
|
MrMorgenstern
Stalowy Szczur
|
Wysłany: 23 Lutego 2007, 18:44
|
|
|
Pozwoliłem sobie załozyć listę osób biorących udział w konkursie:
NURS
Romek P.
Kruk Siwy ( )
agrafek
savikol
Iscariote
Żerań
kobus
Henryk Tur
flamenco108
Last Viking
Gustaw G. Garuga
Orbitoski
Dabliu
Hitokiri
Sosnechristo
Taclem
koVaal
MrMorgenstern
Słowik
jewgienij
Anko
RB
Albion
Tequilla
Ariah
Łukasz Śmigiel
nalli
Mistique
felicytka
zyto
Adon
Adashi
Azirafal
dada
Kasander
|
Ostatnio zmieniony przez MrMorgenstern 16 Lipca 2007, 20:55, w całości zmieniany 16 razy |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 23 Lutego 2007, 18:47
|
|
|
howard to Howard, świat ma byc podobny do Conanowskiego, ale bez konkretnych odniesień. |
|
|
|
|
Dabliu
Marsjanin
|
Wysłany: 23 Lutego 2007, 18:54
|
|
|
To jeszcze jedno pytanko - czy można zasugerować, chociażby imieniem, albo wyglądem, że nasz bohater nie jest Cymmeryjczykiem? Tzn. taki Conanopodobny bohater, ale np. czarnoskóry, albo (w domyśle) z Asgardu? Też barbarian, ale niekoniecznie z Cymmerii...
Czy koniecznie trzeba sugerować, że to góral w futrzanym kilcie i z okrzykiem freedom na skrzywionych gaelickim akcentem ustach? |
|
|
|
|
Taclem
Alien
|
Wysłany: 23 Lutego 2007, 19:10
|
|
|
Wiesz co, Dabliu, ty zadajesz jeszcze dziwniejsze pytania , niż ja |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 23 Lutego 2007, 19:33
|
|
|
Przeciez napisałem, że nie chodzi o conana tylko postac w jego typie, jak gdybys to ty go miał napisać, mając w głowie pomysł Howarda. |
|
|
|
|
MrMorgenstern
Stalowy Szczur
|
Wysłany: 24 Lutego 2007, 09:36
|
|
|
Dabliu a Ty czytałeś w ogóle Conana oryginalnego tzn autorstwa REHa? To pytanie nie jest takie bezsensowne, jak się wydaje, bo w uznanym (może się wydawać) czasopiśmie fantastycznym są wzmianki o Conanie ale autor artykułu zdradza swą ignorancję w tej materii i zdaje się znać wizerunek Conana jedynie z filmu... |
|
|
|
|
|