Michał Gacek |
Autor |
Wiadomość |
satx666
Jaskier
|
Wysłany: 8 Listopada 2006, 15:06
|
|
|
e tam - wymyślam na poczekaniu... ale i tak sądzę, że wersja o pierworodnym jest do obrony... a odwieczne zło może przecież chować się wszędzie, w słoiku z dżemem, na strychu, u dentysty... nigdy nie wiesz na pewno |
_________________ http://www.literatura.gil...ndemia/recenzja |
|
|
|
|
corpse bride
Marsjanin
|
Wysłany: 8 Listopada 2006, 17:53
|
|
|
OK, moje niedopatrzenie (no, co? dawno czytalam...) słoik był pęknięty...
BTW, kiedy ukazuje się nowy magazyn fantastyczny? |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
|
|
|
|
satx666
Jaskier
|
Wysłany: 8 Listopada 2006, 22:11
|
|
|
no dobra, zostałem wykryty... Czasem wchodzę też na forum MFu... Boję się, że się powoli uzależniam od łażenia po forach A jeszcze nie tak dawno nie miałem internetu i nie było tego typu problemów... A teraz jacyś ludzie normalnie... rozmawiają do mnie co się dzieje???? |
|
|
|
|
Anko
Niki
|
Wysłany: 12 Listopada 2006, 03:00
|
|
|
satx666: Cytat | Angelus: W Mangazynie rzeczywiście, co zauważyła corpse bride, występowałem jako ja sam... Pisałem recki do Gungrave'a, mangi Berserk i jeszcze ze dwa artykuły, z których już nie jestem aż tak zadowolony | Niby zwracasz się do Angelus, ale tak jakby odpowiadasz mnie... Uhm, znaczy się co?
Cóż, i znów okazuje się, że świat jest mały... A już myślałam, że nie poznam autora recenzji "Berserka". Bo moi znajomi z ekipy Mangazynu jakoś nic mi nie potrafili powiedzieć (jak kojarzysz ksywy: Hyoger, Hashberry, Krasnoludka, to wiesz, o jaką ekipę mi chodzi ).
A wiesz: "Berserk" to jest moja ulubiona manga! Nie mogę się doczekać 31 tomu... To się nazywa epicka fantasy (jeśli chodzi o klimat, zazwyczaj nie lubię takich mroczności, ale w tym wypadku manga jest tak świetna, że jakoś mi "nie mój klimat" nie przeszkadza). A jeśli można spytać, dlaczego uważasz (jak to w recenzji napisałeś), że te nowsze tomy są gorsze niż te starsze?
Cytat | Jeśli chodzi o to, czy mam wiele wspólnego z bohaterem opowiadania, odpowiedź brzmi chyba nie za bardzo | A zatem gratuluję przekonującej kreacji. Była miejscami irytująca, ale jednak w jakiś sposób przekonująca.
A "Nieproszone" czytałam, ale jakoś do mnie nie przemówiło.
Przy okazji: ciągle mi się kojarzy, że wcześniej już był na forum ktoś o ksywce Gacek. To z tych Gacków? |
_________________ 生きる事 それが俺の償いだ。(SoulCalibur3) |
|
|
|
|
satx666
Jaskier
|
Wysłany: 12 Listopada 2006, 05:42
|
|
|
No tak, możliwe, że rzeczywiście pomieszały mi się ksywki- angelus/anko - brzmi podobnie...
Co do innych Gacków na forum to ja jestem po raz pierwszy, ale już się przekonałem kilka razy, że to nazwisko dość pospolite... Może trzeba będzie jakieś pseudo zacząć stosować?
Miło, że kreacja bohatera "mieszkania" wydała się przekonująca. Osobiście uważam, że z 2 ostatnio wydanych tekstów bardziej udane jest "nieproszone", ale fajnie natykać się na jakże odmienne opinie... No i jak widzę te offtopy o błędnych ognikach czy notesach w innym wątku to robi mi się jakoś wesoło
Z ekipą Mangazynu miałem kontakt mailowy więc nic dziwnego, że nikt mnie kojarzy... "Berserk" jest super i też jest to jedna z moich ulubionych mang, ale nowsze tomy są jakieś takie rozlazłe i "na siłę"... Poczekam aż uzbiera się ich więcej i wtedy doczytam... Liczę na to, że historia wreszcie jakoś się rozwiąże, choć boję się też, że autor umrze zanim dokończy dzieła.... |
|
|
|
|
Anko
Niki
|
Wysłany: 12 Listopada 2006, 18:28
|
|
|
satx666: Cytat | angelus/anko - brzmi podobnie... | Ale moja jest bardziej mangowa, he, he.
Cytat | No i jak widzę te offtopy o błędnych ognikach czy notesach w innym wątku to robi mi się jakoś wesoło | Żywe dyskusje nad tekstem to dobry znak - nawet, jeśli tekst do gustu nie przypadł, to przynajmniej tknął czytelnika...
Cytat | Berserk jest super i też jest to jedna z moich ulubionych mang, ale nowsze tomy są jakieś takie rozlazłe i na siłę... Poczekam aż uzbiera się ich więcej i wtedy doczytam... | Hmm, widzę, że autor ma coraz bardziej dopracowaną kreskę (może to też wynik większej ilości asystentów ), ale fakt - po wielkim "bum" w miejscu, do którego dociągnięto akcję anime, nastąpił mały "antyklimaks" - ale coś czuję, że to takie preludium przed czymś większym...
Cytat | boję się też, że autor umrze zanim dokończy dzieła.... | Oby żył jak najdłużej... Bo to chyba "dzieło jego życia" i jego zakończenie autor pewno planuje na głęboką starość. |
|
|
|
|
MrMorgenstern
Stalowy Szczur
|
Wysłany: 13 Listopada 2006, 12:03
|
|
|
Cytat |
ale raczej bezmyślnej jatki nie będzie, bo epatowanie przemocą i ohydą dla samych przemocy i ohydy jakoś mnie nie bawi... Niemniej jednak, myślę, że momentami będzie dość ostro
|
Hmm, kto mówi o bezmyślnej jatce
Jeśli naprawdę opiszesz śmierć, to nikt nie określi tego epitetem "bezmyślna". "Tylko" przekonaj czytelnika, że to śmierć, a nie parę wyplwutych zdań
Widzę, Autorze horrorów, że skłaniasz się ku tezie, że utwory gore muszą być beznadziejne. A faktem po prostu jest, że k*rewsko trudno DOBRY utwór gore napisać. Tylko tyle i aż tyle
Twoja odpowiedź przypomina wypowiedzi niektórych osób z for literackich, którzy przeczytawszy jakiś kiepski utwór fantasy w necie twierdzą, że nie lubią fantasy, opierając się wyłącznie na znajomości takiego niedopracowanego utworu. |
_________________ Fragment mojego Sword&Sorcery |
Ostatnio zmieniony przez MrMorgenstern 13 Listopada 2006, 14:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Henryk Tur
Galadriela
|
Wysłany: 13 Listopada 2006, 12:52
|
|
|
satx666 napisał/a | gratuluję potomstwa:) - na pewno urodzi się z długopisem w dłoni... |
Dzięki. To już niedługo... |
_________________ www.soniatur.w8w.pl
www.civilizationiv.pl |
|
|
|
|
Angelus
Han Solo
|
Wysłany: 13 Listopada 2006, 14:21
|
|
|
Anko napisał/a | satx666: Cytat | angelus/anko - brzmi podobnie... | Ale moja jest bardziej mangowa, he, he.
|
Ale moj nick jest ladniejszy!
Zglupialam zdeczko czytajac odpowiedz na pytanie, ktorego nie zadalam i na temat, o ktorym nie mam bladego pojecia ale w koncu jest to forum fantastyczne, wiec spoko. |
_________________ Nie wylewaj wacpan piwa.:) |
|
|
|
|
Adashi
Cyberpunk
|
Wysłany: 14 Listopada 2006, 12:21
|
|
|
Cytat | Anko Żywe dyskusje nad tekstem to dobry znak - nawet, jeśli tekst do gustu nie przypadł, to przynajmniej tknął czytelnika |
To główna zasada PR - "nieważne jak o nas mówią, ważne że w ogóle mówią".
"Mieszkanie..." ok. Czekam na kolejne teksty. Ogniki RZĄDZĄ |
_________________ Wysłano z Atari |
|
|
|
|
satx666
Jaskier
|
Wysłany: 14 Listopada 2006, 15:21
|
|
|
Anko - jeśli chodzi o Berserka to właśnie problem z tą ilością asystentów chyba... Mam wrażenie, że ktoś inny zaczął pisać scenariusz od pewnego momentu... No a te postacie goopkowate-nowe też trochę psują mroczny klimacior... No ale pożyjemy zobaczymy...
MrM - nie jestem przeciwnikiem gore... wręcz przeciwnie - uwielbiam ten gatunek. Jestem fanem filmów typu "Martwica mózgu" i ostrych tekstów Mastertona... Jeśli jednak chodzi literaturę, to granica między "zwykłym" horrorem a gore wydaje mi się dość płynna i wielce arbitralna... Jeśli się mylę, proszę o wyrwanie mnie z okowów ignorancji poza tym chyba też dużo trudniej byłoby opublikować tekst gore, nawet jeśli byłby dobry...
Angelus- nie wiem czyj nick jest ładniejszy,nie potrafię się zdecydować...
Adashi - ogniki jak ogniki... poczekaj na inne teksty... |
|
|
|
|
corpse bride
Marsjanin
|
|
|
|
|
Anko
Niki
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 14:15
|
|
|
satx666: Cytat | No a te postacie goopkowate-nowe też trochę psują mroczny klimacior... | Fakt, anime jest pozbawione tego "humorystycznego" rysu - np. nie ma tej postaci elfika, który się po mandze pałęta od początku, chyba tylko w celu "rozładowywania napięcia". Choć przyznaję, że tomy 3-13 (o ile dobrze pamiętam), które opowiadają o przeszłości głównego bohatera, są szczególnie klimatyczne. I bardziej podoba mi się wersja mangowa, w anime miejscami dokonano pewnych skrótów, co wg mnie spłyciło niektóre wątki i postacie.
Cytat | Angelus- nie wiem czyj nick jest ładniejszy,nie potrafię się zdecydować... | Przyznaj rację Angelus, niech ma tę satysfakcję. Ja nie twierdzę, że mój nick szczególnie ładny - ma być krótki (choć na tym polu wygrywa Lu ) i praktyczny. |
|
|
|
|
satx666
Jaskier
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 19:10
|
|
|
Anko: Elfika nawet polubiłem, a anime rzeczywiście nie wytrzymuje porównania z mangą, choć i tak oceniam je wysoko. Nic jednak nie wskazuje, że powstanie druga seria ...
Co do nicka to masz rację - mędrzec widzi błahość pewnych kwestii nim uświadomi sobie ową błahość pospólstwo... |
|
|
|
|
MrMorgenstern
Stalowy Szczur
|
Wysłany: 16 Listopada 2006, 20:03
|
|
|
Cytat | MrM - nie jestem przeciwnikiem gore... wręcz przeciwnie - uwielbiam ten gatunek.
|
Ulżyło mi
Cytat | Jeśli jednak chodzi literaturę, to granica między zwykłym horrorem a gore wydaje mi się dość płynna i wielce arbitralna...
|
Owszem, raczej krwawe fragmenty gore to tylko element horrorów (napisałem już, jak ciężko samodzielny gore napisać )...
Cytat |
Jeśli się mylę, proszę o wyrwanie mnie z okowów ignorancji poza tym chyba też dużo trudniej byłoby opublikować tekst gore, nawet jeśli byłby dobry...
|
Jeśli jest dobry, wydawca znajdzie się natychmiast Jako przykład wystarczy wymienić H. H. Ewersa i jego Salsa de Tomatos - prekursora gore'u |
|
|
|
|
corpse bride
Marsjanin
|
|
|
|
|
satx666
Jaskier
|
Wysłany: 18 Listopada 2006, 13:11
|
|
|
MrM:
Przyznam, że Ewersa nie znałem... Będę się dokształcał, choć nie wiem, czy łatwo będzie kupić jakieś książki tego pana...
C-B - rysunek jak rysunek...
Przy okazji - okładka nowego MFu pojawiła się już na stronie pisma... Jeśli ktoś zapozna się z zamieszczonym tam tekstem to zapraszam do skomentowania, bo nie ukrywam, że ciekaw jestem, z jakim odbiorem spotka się to opko...
(poza tym, że ogólnie z niewielkim, bo nakład MFu jednak jest troszkę niższy niż w przypadku pism konkurencyjnych... ) |
|
|
|
|
MrMorgenstern
Stalowy Szczur
|
Wysłany: 19 Listopada 2006, 16:31
|
|
|
Naprawdę polecam Ewersa
Wyszedł w Polsce zbiór jego opek "Dama Tyfusowa" - można w necie dostać.
Poza tym chyba w antologii niemieckich opek grozy "Czarny Pająk" też było jego opko.
Powieści niestety nie przetłumaczono |
|
|
|
|
Anko
Niki
|
Wysłany: 22 Listopada 2006, 13:36
|
|
|
corpse bride: Cytat | satx666 - ale masz rysunek | Nooo... Awatar wygląda jak z jakiejś superprodukcji anime spod znaku H.
A jaki tytuł? |
|
|
|
|
satx666
Jaskier
|
Wysłany: 22 Listopada 2006, 16:59
|
|
|
Bible Black oczywiście (konkretnie Bible Black Gaiden) Seria która może troszkę szokować, ale z tego co zauważyłem tytuł ten podoba się także dziewczynom Świetna kreska, dobra fabuła i wymyślne... hmmm.... "sytuacje" .... Polecam dla urozmaicenia jakiegoś wesołego wieczorku sam-na-sam... No i oczywiście każdy fan anime winien ten tytuł obczaić |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 22 Listopada 2006, 17:10
|
|
|
JA kiedyś z kolegą próbowałem obejrzeć anime 'CAll of Cthulhu' - ale hardkor ( byliśmy nieco zaskoczeni, bo nasza świadomość nie sięga takich filmów... ) |
_________________ www.badelek.com
Luck yourself |
|
|
|
|
satx666
Jaskier
|
Wysłany: 22 Listopada 2006, 22:00
|
|
|
Kiedy pisałem o wieczorku sam-na-sam nie chodziło mi o wieczorek z kolegą Chociaż
"takie" anime też podobno są, ale jakoś po nie nigdy nie sięgnąłem...
A co do Call of Cthulhu to nie wiedziałem w ogóle, że istnieje takie anime i chyba wolę w stanie owej niewiedzy błogosławionej pozostać ... Polecam zacząć od jakichś klasyków typu Ghost czy Akira (albo uderzyć do wątku anime w Mechanicznej Pomarańczy, bo całkiem sporo się tam ciekawych tytułów przewinęło...) |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 22 Listopada 2006, 22:07
|
|
|
Satx - spoko, obejrzałęm conieco klasyki
A z tym kolegą... to my nie wiedzieliśmy! |
_________________ www.badelek.com
Luck yourself |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
|
|
|
|
corpse bride
Marsjanin
|
Wysłany: 27 Grudnia 2006, 22:55
|
|
|
taaaa... mial byc koniec listopada. szczesliwie udalo mi sie dostac numer jeszcze przed swieatami...
a co do opowiadania 'w cieniu' to bardzo fajne. takie jakby głębsze niz dotychczasowe |
_________________ blog o życiu, blog o gotowaniu i galeria biżuterii. |
|
|
|
|
satx666
Jaskier
|
Wysłany: 29 Grudnia 2006, 13:57
|
|
|
Heh, dzięki za pierwszą opinię, fajnie usłyszeć że tekst jest fajny
Oczywiście do druku poszła wersja sprzed moich poprawek, więc można natknąć się na parę stylistycznych klopsów, a na dodatek chochlik drukarski przywalił literówkami - mimo to uważam ten tekst za udany i jestem ciekaw opinii,uwag,krytyki etc. |
|
|
|
|
Henryk Tur
Galadriela
|
Wysłany: 31 Grudnia 2006, 18:10
|
|
|
W CIENIU - świetny klimat i nastrojowa, ciekawie prowadzona fabuła. Moje gratulacje, tekst 4,5 /6.
Szkoda tylko, że rysunek nieco zdradza zakończenie... |
|
|
|
|
corpse bride
Marsjanin
|
Wysłany: 31 Grudnia 2006, 19:51
|
|
|
może psuć, ale przyznaj, że te rysunki fajne są generalnie. w ogóle podoba mi się szata graficzna MF. rysunki zwykle pasują do opowiadań i są w klimacie. i chyba to musi być miłe z punktu widzenia autora, że ktoś narysował coś specjalnie do jego opowiadania.
a, planuję, henryku, wypowiedziec się wkrótce w twoim watku o tym czymś o kosmitach, ale dziś jestem w złym nastroju i mogłabym powiedzieć za dużo |
|
|
|
|
satx666
Jaskier
|
Wysłany: 29 Sierpnia 2007, 13:23
|
|
|
Podczas warszawskiego Polconu na stanowisku wydawnictwa Atropos odbywać się będzie promocja mojego zbioru opowiadań "Kronika koszmarów". Do każdego zakupionego artykułu dodawany będzie darmowy booklet z premierowym tekstem i wstępną okładką zbioru. Nawet jeśli ktoś nie będzie miał ochoty, by cokolwiek kupować, a wspomni o booklecie - prawdopodobnie otrzyma go Ja także będę się kręcił przy stanowisku Atroposu, więc myślę, że będzie okazja do porozmawiania na temat zbioru, gdyby ktoś był ciekaw szczegółów.
|
|
|
|
|
|