Andrzej Marks 1932-2006 |
Autor |
Wiadomość |
Last Viking
Klapaucjusz
|
Wysłany: 28 Października 2006, 18:11 Andrzej Marks 1932-2006
|
|
|
W maju 2006 zmarł dr inż astronomii Andrzej Marks, autor wielu artykułów z dziedziny astronomii i astronautyki, propagator nauki.
Przez lata współpracował z NF, wychowałem się na jego artykułach, można powiedzieć, że to właśnie On zaraził mnie bakcylem wiedzy, astronomii, nauki.
Będzie brakować jego chłodnego, analitycznego spojrzenia... |
_________________ http://domagalski.kawerna.pl |
|
|
|
|
hjeniu
Wilq
|
Wysłany: 28 Października 2006, 19:39
|
|
|
['] |
_________________ Idioci są świetni. Nic dziwnego, że każda wioska chce mieć swojego by Dr. House |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
|
Wysłany: 29 Października 2006, 01:58
|
|
|
[*] |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 29 Października 2006, 02:12
|
|
|
Cześć jego pamięci. Kolejne nazwisko z górnej półki, ktore odchodzi do Valhalli.
['] |
_________________ Bez gwiazdy nie ma jazdy! www.robertjszmidt.pl
Nowe na stronie: premierowy fragment "Pól dawno zapomnianych bitew) i nowy wpis na blogu. |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 29 Października 2006, 10:12
|
|
|
Ten człowiek doprowadził mnie do szewskiej pasji. Nie pamiętam w jakim dziele ale z dużą pewnością siebie udowadniał, że loty międzygwiezdne są niemożliwe. No szlag mnie trafił. Miałem kilkanaście lat i już widziałem się pod słońcami Centaura. A tu masz!
Napisałem długi na wiele stron list, efekt moich poszukiwań i "badań" mających na celu danie odporu wrażym poglądom... Listu nigdy nie wysłałem. Ale pisząc go nauczyłem się korzystać ze źródeł, formułować mysli, prowdzić spór z poglądami a nie Autorem.
Będę pamiętał Zmarłego z widzięcznością choć nadal nie zgadzam się z Jego twierdzeniami. |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 29 Października 2006, 11:36
|
|
|
['] |
|
|
|
|
andre
Szninkiel
|
Wysłany: 29 Października 2006, 12:24
|
|
|
"W poszukiwaniu kosmitów" którą dorwałem mając lat chyba 8 albo 9 pchnęło mnie do zainteresowania się astronomią i zbiegło się w czasie z początkami mojego czytania fantastyki.Szkoda gościa ale nikt nie jest wieczny...póki co... |
|
|
|
|
Ziuta
Nerwus
|
Wysłany: 29 Października 2006, 13:13
|
|
|
Tak jak w przypadku, Kruka Siwego, mocno zirytowały mnie konkluzje "Podróży Międzygwiezdnych". Cóż, nadal mam nadzieję, że kiedyś polecimy hen, w galaktykę.
Tym niemniej, cześć i chwałą Andrzejowi Marksowi. Za godziny z przy Astro Cabinecie z Jego mapą Księżyca w ręku.
['] |
_________________ Jeśli istnieją narodowe mity, narodowe świętości, to konieczność panowania nad Polską jest właśnie taką świętością dla Rosji - Stanisław Cat-Mackiewicz |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
|
|
|
|
Ziuta
Nerwus
|
Wysłany: 29 Października 2006, 16:16
|
|
|
Był nekrolog (czy raczej wspomnienie) w przedostatnim "Czasie Fantastyki". |
_________________ Jeśli istnieją narodowe mity, narodowe świętości, to konieczność panowania nad Polską jest właśnie taką świętością dla Rosji - Stanisław Cat-Mackiewicz |
|
|
|
|
andre
Szninkiel
|
Wysłany: 29 Października 2006, 17:40
|
|
|
i w Uranii-Postępach Astronomii... |
|
|
|
|
Tomcich
Tigana
|
Wysłany: 29 Października 2006, 22:16
|
|
|
['] |
_________________ - Jak tam życie?
- Muchom by się spodobało.. |
|
|
|
|
Gustaw G.Garuga
Bakałarz
|
Wysłany: 29 Października 2006, 22:19
|
|
|
[*] |
_________________ "Our life is a time of war and an interlude in a foreign land, and our fame thereafter, oblivion." Marcus Aurelius |
|
|
|
|
A. Pilipiuk
Lando Carlisian
|
Wysłany: 5 Lutego 2007, 10:48
|
|
|
pamiętm na jakimś konwencie (gdzie to u licha było!?) jak opowiadał piękną anegdotkę. Po locie Gagarina napisał artykuł w którym podał m.in. połozenie kosmodromu Bajkonur. Nastepnej nocy przyszli do niego smutni panowie kazali zabrać szczoteczkę i piżamę i poinformowali go ze za sypnięcie tak ściśle strzeżonej tajemnicy układu warszawskiego bedzie miał wyrok że sie nogami nakryje. A on się zdziwił o jaką tajemnicę chodzi po czym wyciagnął z półki atlas geograficzny i pokazał im na mapie gdzie jest miejscowośc o tej nazwie... |
_________________ Andrzej Pilipiuk |
|
|
|
|
baron13
Mistyk
|
Wysłany: 5 Lutego 2007, 15:56
|
|
|
[`] Jeszcze jedna. Info dla admina: cztery komunikaty o przekroczeniu czasu. A Marksa szkoda nie tylko jako po prostu człowieka. Szkoda, że odchodzą porządni popularyzatorzy, a ich miejsce zajmują "siołmeni". Jak na statku, przy sterach, ktoś musi szybko zająć ten fotel. |
|
|
|
|
mBiko
Кощей
|
Wysłany: 7 Kwietnia 2007, 07:43
|
|
|
['] |
_________________ Wcale nie jestem pod wypływem kolaholu niek jaktórzy w zas pogli momyśleć.
Nie niestem jawet wpiłowie tak pojany jak pożecie mymyśleć. |
|
|
|
|
|