Mechaniczna pomarańcza [film] - Anime
Rodion - 28 Lutego 2006, 12:05
Wlaśnie stylistyka komiksowa z lat 30-tych ( przefiltrowana przez japońskie preferencje stylistyczne ), w połaczeniu z "hiperrealistycznymi dekoracjami", spowodowała to że mialem wrażenie że ogładam humoreske, której forma niespecjalnie współgra z treścia.
Podobnie bylo w "Armitage" ( tak chyba to sie pisze? ), gdzie wszystko pasowalo oprócz głównej bohaterki.
Mimo to filmy te wcale nie byly zle. Tylko ja chcialbym by parę rzeczy wyglądalo inaczej. Ale wynika to tylko i wylączne z moich preferencji graficznych.
lavojtek - 2 Marca 2006, 00:24
Appleseed! Po trzykroc Appleseed!
Argael - 23 Marca 2006, 18:14
Czy ktoś z Was wiedział, że wyszło w Polsce na DVD coś takiego ?
Zajrzałem dzisiaj do Empiku w nadziei znalezienia Kina Domowego ze "Stand Alone Complex" i zobaczyłem serial "Ninja Scroll" na półce. Kto by pomyślał...
lavojtek - 23 Marca 2006, 19:12
Ja ogladalem Ninja Scroll jakies 3 lata temu ale z tego co pamietam to byl pelnometrazowy film. Na dodatek dosyc krwawy
Argael - 23 Marca 2006, 19:45
Na początku był pełnometrażowy film, potem jego prequel, "Ninja Resurrection", a jeszcze później 13-odcinkowa seria TV. I to właśnie tę serię wydali w Polsce.
Grahf - 24 Marca 2006, 11:19
Ullikummi napisał/a | Co powiecie o Last exile? Nigdy nie byłem fanem kreskówek (poza Bugsem ), ale przez przypadek zobaczyłem kilka fragmentów Last Exile i stwierdziłem, że to dobra, rasowa sf. |
Co tu dużo gadać, anime jest rewelacyjne. Jako oddech po filozoficznych seriach to anime, utrzymane w konwencji przygodowej jest jak znalazł. Na minus można zaliczyć tylko denerwujące powtórki na poczatku części odcinków. Warto wspomnieć poza udanym scenariuszem (chociaż w kilku miejscach mozna się jak zwykle przyczepić) i bardzo dobrą grafiką (plus CG) o naprawdę świetnie podłożonych głosach postaci. IMO najlepsza jest Ravey. No i ten delikatny, aczkolwiek nie nachalny powiew fanservice'u
Tylko do czego u czorta leciał Exile w ostatnim epku
Chiisai Neko - 26 Marca 2006, 17:13
Zaczęłam czytać niniejszy temat i trafiło mnie
Rany, a jakie jest moje ulubione anime, bo chyba jakieś mam skoro kolekcję anime mam taką a nie inną
Przez głowę przelatywały mi różne i różniaste tytuły, wszystkie mogłyby być z etykietką ULUBIONY
Akira, GITS, Berserk, Lodoss, Jin-Roh, Memories etc
Później przypomniałam sobie o takim sympatycznym filmie pana Satoshiego Kona: "Tokyo Godfathers".
(:* dzięki Comarku)
Film przede wszystkim przewrotny, czyli to co u Kona lubię najbardziej, a do tego ciepły i zabawny
Comar - 26 Marca 2006, 19:01
Cytat | Później przypomniałam sobie o takim sympatycznym filmie pana Satoshiego Kona: Tokyo Godfathers.
(:* dzięki Comarku) |
Ach tam, nie ma o czym mówić
Cytat | Na początku był pełnometrażowy film, potem jego prequel, Ninja Resurrection, a jeszcze później 13-odcinkowa seria TV. I to właśnie tę serię wydali w Polsce. |
To ja może wyprostuję i wyjaśnię, że Ninja Ressurrection poza maketingiem ma niewiele wspólnego z Ninja Scroll. Bohater NR jest postacią historyczną, natomiast bohater NS fikcyjną, wzorowaną nieco na prawdziwym Jubeiu. NR rozporowadzany był w USA jako kolejna część NS właśnie ze względów marketingowych.
A jeśli chodzi o moje ulubione anime, to z filmów przodują GITS i Jin-Roh. A w kategorii seriali bezapelacyjnie, niepodważalnie i całkowicie na 1 miejscu znajduje się Cowboy Bebop.
Chiisai Neko - 26 Marca 2006, 20:03
Cytat | Ach tam, nie ma o czym mówić |
Jest
Cytat | A jeśli chodzi o moje ulubione anime, to z filmów przodują GITS i Jin-Roh. A w kategorii seriali bezapelacyjnie, niepodważalnie i całkowicie na 1 miejscu znajduje się Cowboy Bebop. |
Muzyka, oto co urzekło mnie w tej serii, cała reszta też była całkiem niezła
Grahf - 4 Lipca 2006, 18:48
Ostatnio zaliczyłem coś absolutnie genialnego, czyli Texhnolyze. Seria autorstwa Yoshitoshi Abe, czyli pana od rewelacyjnych Serial Experiments Lain i Haibane Renmei. Moim skromnym zdaniem to chyba najambitniejsze i najlepsze anime jakie widziałem (a było tego już sporo ). Widział ktoś
BTW, soundtrack jest również cudowny (Hajime Mizoguchi, Keishi Urata), ale właściwie tylko ten vol 2 - w bajecznym ambientowym klimacie .
Skulky - 4 Lipca 2006, 18:54
U mnie na pierwszym miejscu zawsze beda trzy serie:
cowboy Bebop - za klimat, muzyke i Spike'a
Bleach - za roznorodnosc postaci, za nanao-chan, ktorej zawdzieczam swoje drugie pseudo, za humor i za wszystko inne
Fruits Basket - za pomysl,klimat,Shigure i za to ze jest jedynym jak do tej pory anime, w ktorym zaprezentowan jest MOJE poczucie humoru ^^
Argael - 11 Lipca 2006, 18:54
Ja tak tylko chciałem na wszelki wypadek przypomnieć, że niedawno wyszedł u nas Final Fantasy VII: Advent Children na DVD. Pozycja obowiązkowa dla:
a) miłośników anime
b) miłośników kina fantastycznego
c) miłośników fotorealistycznej grafiki komputerowej
d) tych, którzy skończyli grę i ciągle im mało
Wbrew opiniom krążącym po sieci, nie trzeba znać fabuły gry, żeby film się podobał. Ja o FF7 wiedziałem tylko tyle, że głównym bohaterem był Cloud, blondasek z wielkim mieczem, a mimo to w filmie się zakochałem od pierwszej sceny (no dobra, pierwszej sceny akcji ).
Argael - 2 Września 2006, 09:34
Nie wiem, czy wiecie, ale niedawno w japońskich kinach pojawił się nowy film ze studia Ghibli, którego bohaterem jest Ged. Ten Ged. Więcej informacji w ludzkim języku tutaj i tutaj
Ixolite - 2 Września 2006, 10:25
O, wogóle nie wiedziałem, dzięki za info.
Ariah - 2 Września 2006, 10:44
Dzięki, Argael! Nie miałam pojęcia... (Ged, moja miłość)
Argael - 2 Września 2006, 11:23
Też nie wiedziałem do dzisiaj. Jakoś przypadkiem trafiłem gdzieś na reklamę.
Mam nadzieję, że polski dystrybutor tym razem nie będzie czekał na Amerykę i będziemy mogli w miarę szybko zobaczyć ten film w kinach.
Nexus - 3 Września 2006, 20:29
A czy ktoś słyszał o GITS 3? Ghost In The Shell 3: Solid State Society.
Według moich źródeł film wyemitowany został 01.09.2006 w japońskiej płatnej telewizji.
*zaczynam się ślinić*
Ixolite - 3 Września 2006, 20:33
Niee... choroba, odkąd skończyła się druga seria Stand Alone Complex, trochę wypadłem z obiegu...
Argael - 4 Września 2006, 05:48
Z tego, co się orientuję, Solid State Society należy do uniwersum Stand Alone Complex i jest kontynuacją seriali TV.
Pako - 4 Września 2006, 07:40
Cholera... ostatnio oglądałem jakieś 8 odcinków jakiegoś animca... Elfen Lied? Nie wiem czemu, ale tytuł brzmi z niemiecka Ogólnie bohaterką jest ładna, długowsłosa (włosy oczywista różowe) dziewczyna z rogami na głowie. Ktoś o tym słyszał? Bo bardzo fajne to było
Kruk Siwy - 4 Września 2006, 08:08
Pako, zajrzyj na forum Tanuki. Tam cię oświecą błyskawicznie.
Ariah - 4 Września 2006, 09:48
Last-Exile.
Nie pamiętam, czy ktoś już o tym przypadkiem nie wspominał (chyba nie), polecam.
Latające statki, wszechpotężna gildia, mroczna tajemnica i naprawdę dający sie lubić bohaterowie.
Nexus - 5 Września 2006, 20:22
Nio, nio, nio.... szykujcie się na GITS 3: Solid State Society
Początek jak zwykle z kopem
Spolierów nie będzie, ale muzyka jest jak zwykle napisana przez Yoko Kanno
Motoko....ach.....Motoko
Argael - 5 Września 2006, 20:44
A ja nawet nie obejrzałem jeszcze obu sezonów S.A.C.a. I obejrzę chyba dopiero jak wydadzą całość w Polsce, bo w Japonii chcą za to bandyckie pieniądze, a z UK nie zamierzam sprowadzać. Wolę poczekać i dać zarobić polskiemu dystrybutorowi.
Iscariote - 5 Września 2006, 22:07
ja mam 6 odcinków zaległości w S.A.Cu... Masakra kiedy ja to obejrze...?
Grahf - 7 Września 2006, 22:20
Cytat | Last-Exile.
Nie pamiętam, czy ktoś już o tym przypadkiem nie wspominał (chyba nie), polecam.
Latające statki, wszechpotężna gildia, mroczna tajemnica i naprawdę dający sie lubić bohaterowie. |
Rewelacyjna seria, mój absolutny nr 1 jeśli chodzi o anime przygodowe.
Obecnie katuję Fullmetal Alchemist. Straszna kolubryna (51 epków), ale jak na razie warto .
Anonymous - 29 Września 2006, 11:10
Może was zadziwię, ale mnie w pamięci najbardziej zapadło Saikano. Obejrzałem całość już ze dwa lata temu i do tej pory pamiętam jaką miałem traumę po obejrzeniu ostatniego odcinka.Następny serial który zrobił na mnie wrażenie to Last exile.
Adashi - 4 Listopada 2006, 12:03
Właśnie listonosz dostarczył mi Ghost in the Shell SAC vol 8 i to powoduje, że coraz bardziej zaczynam wierzyć w zdolności Poczty. Zaraz, zaraz muszę jeszcze odpalić to cudeńko.
Argael - 4 Listopada 2006, 12:52
Mnie listonosz zadziwił, bo mi SACa włożył do skrzynki, nie demolując przy tym paczki. Próbowałem to potem powtórzyć i już mi się nie udało Facet jest niesamowity.
Martwi mnie jednak to, że została już tylko jedna płyta do wydania, a jeszcze nie ma żadnych zapowiedzi 2nd GiGa. A może po prostu coś przeoczyłem?
Adashi - 4 Listopada 2006, 13:09
U mnie raz przynosi do rąk własnych a raz wkłada do skrzynki (bez szwanku na szczęście -> ale paczka jest dobrze zapakowana, bąbelkowa folia rządzi) a doręczyciel (fachowo zwany) ten sam. O 2 serii nic narazie nie słyszałem ale może pójdą za ciosem Mogliby też wydać 2 kinówkę GitSa, nie obraziłbym się, no i np "Serial Experiments Lain" jeśli chodzi o seriale.
|
|
|