To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Blogowanie na ekranie - Techniczne życia problemy i inne aspekty marudne

Memento - 24 Stycznia 2012, 18:23

Iscariote, [OT] Opera Link to całkiem fajna usługa, jeśli korzystasz z Opery Mini albo z Opery desktopowej na więcej niż jednym kompie. Klikasz na Operze desktopowej 'włącz Opera Link', wchodzisz na opera.com, zjeżdżasz na dół strony i wchodzisz w 'Opera Link'. Będziesz wiedział, co robić dalej. Jedyny IMHO mankament O.L. to to, że na komie i na kompie można mieć tylko dziewięć stron na speed dial. [/OT] Agi, nie bij. ;)
Agi - 24 Stycznia 2012, 18:33

Memento, dlaczego miałabym Cię bić? :shock:
To blog ketyowa, niech on bije. :mrgreen:

Ziemniak - 24 Stycznia 2012, 21:41

Problem z podwójnym logowaniem rozwiązuje używanie pełnego adresu. Powinien wyglądać tak:

Kod
www.science-fiction.com.pl/forum/

A co do synchronizacji, używam Xmarks .Działa na wielu przeglądarkach. Niestety nie na Operze, ale jakoś mi to nie przeszkadza :D Jedyna warta uwagi Opera to wersja mini, używam na Androidzie i jest daleko przed konkurencją.

hrabek - 25 Stycznia 2012, 07:48

Moim skromnym zdaniem dolphin browser bije operę mini na andku.
Ziemniak - 25 Stycznia 2012, 08:56

A nieskromnym? :twisted: Dzięki za info, potestuję.
ketyow - 25 Stycznia 2012, 12:02

Co do SSD to przenoszenie na powolnego HDD i zamulanie sobie kompa przez cache i tempy jest trochę bezsensowne, nie po to ten SSD przecież. Nie wiem jak przenosi się katalog users, ale u mnie się w nim nic nie dzieje prawie, więc nie czuję takiej potrzeby, natomiast w pamięci RAM stworzyłem partycję i w niej jest m.in. cache Opery - jest szybciej nawet niż na SSD przecież i nie zabijam żadnych komórek. Przy czym ja mam RAM disku 1GB, przy 32 to można sobie niezłą partycję na tymczasowe rzeczy walnąć.

Memento, jak Opera muli, to zobacz czy obciążenie procesora (tudzież jednego z rdzeni) nie wzrasta do 100%. Od czasu do czasu mi się tak dzieje - wystarczy wyłączyć "kopniętą" zakładkę, która się zawiesiła, po ponownym jej odpaleniu będzie ok. Niedawno też Opera miała problem z facebookiem i pisanie na nim powodowało 100% obciążenia i straszny zamuł, ale już naprawili. Po prostu userów Opery jest na tyle mało, że nikt nie sprawdza, czy dobrze napisał stronę i wystarcza im, że działa na frajerfoksie.

Co do zamulania przez ukrytą partycję z linuxem - wykluczam. Aczkolwiek tak gdzie się zaczynają komputery, tam się kończy logika :wink:

Memento - 25 Stycznia 2012, 15:28

hrabek, nie wszyscy mają telefon z andkiem. P:

ketyow, zacytuję Cię w podpisie, póki ACTA nie weszła w życie. :D

hrabek - 25 Stycznia 2012, 15:50

Memento, ale to odnośnie czego? Ziemniak mówił o operze mini na androidzie i do tego się odniosłem, bo sam przypadkiem trafiłem na tę przeglądarkę i uważam, że jest lepsza od opery.
Dużej opery nie używam. Google Chrome ew. wspierany IE przy niektórych aplikacjach, z którymi Chrome ma problem.

ketyow - 25 Stycznia 2012, 16:38

Pewnie Memento ma Operę Mini ale nie ma Androida w telefonie.

Memento, możesz cytować, czasami udaje mi się powiedzieć jakąś życiową prawdę :mrgreen:

Memento - 25 Stycznia 2012, 19:35

Tak. Opera. Android. Niet.
hrabek - 3 Lutego 2012, 15:57

ketyow: masz może (a może kto inny ma?) doświadczenie z dyskami sieciowymi do domowego użytku? Netgear, Synology, itp.? Planuję sobie kupić, ale nie wiem, co wybrać. Najbardziej zależy mi na tym, żeby potrafił ściągać NZB i był w stanie dostarczyć sieciowo film do laptopa lub innego odtwarzacza, ale każda informacja z praktyki się przyda.
W zasadzie byłem zdecydowany na Synology, ale jak sprawdzałem ceny na Allegro, to wyskoczył mi także Netgear, który jest 100zł tańszy, a obsługa NZB, mimo że nie natywna, wydaje się o wiele łatwiejsza do zaimplementowania (jest wtyczka na oficjalnej stronie). Bardzo aktywne forum także wydaje się być zaletą tańszego dysku.

ilcattivo13 - 3 Lutego 2012, 18:19

ketyow - a ja jeszcze raz w sprawie zużycia prądu przez mój stary i jeszcze aktualny kompik. Mam już zainstalowany podlicznik z homologacją, 10 godzin pracy samego kompika (piecyk, monitor, głośniki, router i ups Ever 600) to ~2,5-3 kW (przy czym w tym czasie było zero gierczenia). Czyli wychodzi średnio 275W na godzinę.

Edit: hrabek - wydaje mi się, że kropek wspominał coś o zakupie takiego dysku. Może on ci coś doradzi.

ketyow - 5 Lutego 2012, 12:29

W dyskach sieciowych nie pomogę, nie interesowałem się nigdy specjalnie.

Co do poboru prądu, to przy Twojej konfiguracji ilcattivo, biorąc pod uwagę że wliczasz monitor itd., to wyniki chyba takie, jakich wypadałoby się spodziewać. Intel ma w tym polu znacznie niższe możliwości niż AMD, ale zawsze można się jeszcze pobawić w underclocking i undervolting, żeby w idle zaoszczędzić parę watów. Dla przykładu po zmianie dwurdzeniowego Athlona na czterordzeniowego Phenoma ja odczułem na pulpicie... nieznaczny spadek poboru. Mój sprzęt na pełnym obciążeniu nie pobiera z monitorem 300 W ;P:

ilcattivo13 - 5 Lutego 2012, 21:15

ketyow - ale ja piszę o swoim starym kompie, co do którego zużycia prądu miałeś wątpliwości :wink: Nowy kompik jeszcze nie przyszedł, ale już się boję spoglądania na licznik :wink:
ketyow - 6 Lutego 2012, 09:19

To mi aż ciężko w to uwierzyć. Ale jeśli masz nie markowy zasilacz, to potrafi zwiększyć pobór energii o połowę, do tego z góry założyłem, że monitor LCD, a pewnie nie jest. W każdym razie połyka więcej niż mój Radek - a z górnej półki - w połączeniu z podkręconym do 4,2 GHz Phenomem X4 _pod obciążeniem_.
Ziemniak - 6 Lutego 2012, 09:21

ilcattivo13 napisał/a
Nowy kompik jeszcze nie przyszedł, ale już się boję spoglądania na licznik :wink:

Możesz się zdziwić, nowoczesne kompy są bardzo oszczędne, w idlu może ci brać sporo mniej niż stary.

ilcattivo13 - 6 Lutego 2012, 12:12

ketyow - monitor lcd Philipsa, a zasilacz 430W ModeComa.

Ziemniak - oby :wink: Ale i tak już się powoli przestawiam na pracę dwukomputerową: notebook do internetu i prac biurowych, stacjonarny do robienia prezentacji i filmików do szkoleń. Tylko jeszcze muszę się za tym notebookiem rozejrzeć (i zwrot VAT wydębić :wink: ) :D

ketyow - 7 Lutego 2012, 13:09

ilcattivo13, powiem Ci z doświadczenia, że praca rozkładana na dwa komputery, robi się po pewnym czasie uciążliwa, z racji przenoszenia plików itd. Ja doszedłem do tego, że stacjonarkę włączam już tylko kiedy mam zamiar oglądać jakiś film (nie gram, bo nie mam czasu), a w lapka wstawiłem matrycę 1680x1050 i jest spokój. Druga rzecz, że coś mi szwankuje w stacjonarce i nie wiem czy nie z winy dysku/taśmy na XP przyciny łapie i została mi tam tylko siódemka, więc może to ostatecznie zadecydowało, że przestałem go używać.
ilcattivo13 - 7 Lutego 2012, 15:18

Jak uda mi się obniżyć rachunki za prąd o 50 lub więcej zeta miesięcznie, to przeżyję te niewygody :wink:
ketyow - 7 Lutego 2012, 22:08

Nie chce mi się szukać teraz moich pomiarów, ale komp z monitorem i resztą pierdół przy filmie/necie brał koło 160-200W, laptop bierze z kolei tyle co żarówka energooszczędna - ok 25 W.

Czyli przy koszcie jednostki kWh 50 gr dla średniego poboru 180W, wychodzi dla kompa, który pracuje 8h dziennie, niecałe 22 zł. Laptop będzie kosztował wtedy 3 zł. Oszczędność jest - ale dość nikła. Przy lapku też ciągle pracuje router i głośniki przykładowo, czego nie policzyłem a to zawsze parę watów. Ale jeżeli Twój komp będzie potężny i w idlu nie ustawisz odpowiedniego underclockingu, to zawsze te parę groszy będzie.

ilcattivo13 - 7 Lutego 2012, 22:11

daj mi dojście dla swojego dostawcy "pronda", bo u mnie jest kilkanaście groszy drożej (i to netto, bez VATu). A poza tym, tylko 8 godzin? Biorąc pod uwagę, że będę w domu pracował? :wink: Raczej liczyłbym 14 ;P:
ketyow - 7 Lutego 2012, 22:28

No to laptop się przyda, tylko że zanim zwróci się koszt laptopa, to będzie już on kompletnie przestarzałym gratem ;P:

Mój by się zwracał 12 lat, jakbym patrzył na zaoszczędzonym prądzie :mrgreen:

ilcattivo13 - 7 Lutego 2012, 23:29

A gdyby Ci ktoś takiego notebooka zasponsorował? :wink:

Edit: Znalazłem, jaki jest pobór prądu mojej nowej karty pod obciążeniem (Crysis) - 455W. Chyba dobrze zrobiłem, że jednak wziąłem zasilacz 750W :D

Ziemniak - 7 Lutego 2012, 23:45

ilcattivo13, takie rzeczy to się sprawdza przed zakupem kompa :mrgreen:
ilcattivo13 - 7 Lutego 2012, 23:48

Ziemniak - popatrz, popatrz, a ktoś mi mówił, że za duży zasilacz kupuję ;P:
Adon - 7 Lutego 2012, 23:50

:mrgreen:
Swoją drogą polecam zasilacze BeQuiet! z serii StraightPower E9. Właśnie nowego kompa sobie zbudowałem i jestem z zasilacza bardzo zadowolony. Najcichszy, jaki kiedykolwiek miałem, a miałem już różne Tagany, OCZ i Corsairy, a do tego wydajny.

ilcattivo13 - 7 Lutego 2012, 23:52

Adon - w nowym kompiku siedzi Dark Power 750W :wink:
Adon - 8 Lutego 2012, 01:07

Ha, jeszcze lepiej. :) Ja musiałem odrobinkę budżet ograniczać, bo i tak poszedłem w i7-3930K.
A co tak w ogóle złożyłeś?

ketyow - 8 Lutego 2012, 10:48

ilcattivo13, no i za duży, bo 455 W które znalazłeś, to jak zwykle nie jest pobór Twojej karty, a całej platformy, wliczając w to straty na sprawności ok. 20%. To już masz pobór samego kompa rzeczywisty ok. 350W, niech będzie zatem że linie 12V są obciążone na 300W. Moja 650-ka jest w stanie puścić 620W na linie 12V.

Zapas nie zaszkodzi, ale nie mądrzyj się ;P:

Adon - 8 Lutego 2012, 11:04

Dlatego ja mam tylko 580W. ^^
Swoją drogą w sieci są niezłe kalkulatory, które pozwalają wyliczyć jaki zasilacz będzie potrzebny pod daną konfigurację i obciążenie.

Partner forum