To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Blogowanie na ekranie - Techniczne życia problemy i inne aspekty marudne

Memento - 28 Wrzeœśnia 2011, 13:14

Dzięki za chęci, wspomogłem się Wujkiem Google. Ale koniec końców mieliście rację - czarny do czarnego, czerwony do czerwonego, żółty to sensor prędkości wentylatora,
ilcattivo13 - 28 Wrzeœśnia 2011, 15:40

feralny por. napisał/a
Never mind, they all look grey to me.

chyba raczej "The hell with it, they all look grey to me anyway" :wink:

ketyow - 28 Wrzeœśnia 2011, 16:59

Żółty olać. Ale tak podpięty będzie miał 12V i będzie hałasował. Bardziej polecam podpiąć do molexa (taka wtyczka jak do dysku twardego) na 5V czyli czerwony-czerwony, czarny-dowolony czarny albo na 7V czyli czerwony-żółty, czarny-czerwony [gdzie odpowiednio wiatrak-molex]. Ja zwykle podpinam na 7V, w miarę szybko i w miarę cicho.
feralny por. - 29 Wrzeœśnia 2011, 07:54

ilcattivo13, chyba raczej tak, ale na jedno wychodzi. ;P:
ilcattivo13 - 29 Wrzeœśnia 2011, 19:44

feralny por. napisał/a
ilcattivo13, chyba raczej tak, ale na jedno wychodzi. ;P:

a tu też można by rzucić cytatem. Z "Czacha dymi". Tym, który mówi: "jak zwał, tak zwał - walenie XXX czy kulanie YYY" :mrgreen:

Memento - 29 Wrzeœśnia 2011, 21:20

:mrgreen:

ketyow napisał/a
Żółty olać. Ale tak podpięty będzie miał 12V i będzie hałasował.

Bah, i co z tego. ;) Podkręcam obroty wentyla na full tylko gdy gram albo robię coś co bardziej obciąża procesor. Gdy gram, mam słuchawki na uszach i dookoła może się walić i palić. A gdy przenoszę coś z partycji na partycję albo wypalam cd, wtedy najczęściej nie tkwię przed monitorem. Więc generalnie wszystko jedno, czy buda hałasuje czy nie. Teraz 'przyciąłem' obroty wentyla cpu do minimum (niecałe 2800 rpm, temperatury ok) i nie buczy jakoś szczególnie głośno. (:

ketyow - 29 Wrzeœśnia 2011, 21:46

Jak u mnie wiatrak na procu rozkręci się na full (6800 obrotów), to dzwoni do mnie z Gdańska wieża kontroli lotów i pytają czym lecę, że mnie słyszą ale nie wykrywają na radarze.
ilcattivo13 - 29 Wrzeœśnia 2011, 22:05

hłe-hłe, ketyow, ale głupia ta kontrola z Gdańska :roll: Przecież to mój kompik słyszą, a nie Twój ;P:
gorat - 1 Października 2011, 18:01

Tym razem bardziej ciekawość mną powoduje. Dokładniej: ciekawość, czy rynek laptopów się zmienił jakoś istotnie.

Oczekuję bezwględnie:
1. matowych matrycy i obudowy
2. dobrej wydajności (procesora)
3. trackpointa
4. wysokiej rozdzielczości ekranu

Cena do 4000zł, można pomyśleć i o do 3000, dla chętnych. O jakich ciekawych modelach słyszeliście, i które firmy warto sprawdzać? Zamiast trackpointa może być też np. tablet.

kropek - 1 Października 2011, 19:38

Za wyjątkiem trackpointa ( technologia wymierająca i praktycznie nieużywana) ceneo wyrzuca kilkadziesiąt odpowiedzi... w zaleznosci od osobistych urazów, preferencji etc.... ile tylko chcesz...
ketyow - 1 Października 2011, 21:51

Ciężki orzech. Aukcje raczej okazyjne, wszystko ściągane, Lenovo nie ma bloku numerycznego, Dell i Lenovo mają znacznie słabszą matrycę od Sony i w niższej rozdzielczości, Sony ma gorszy procesor, Dell ma zintegrowaną kartę graficzną, Sony nie ma trackpointa, tylko Sony ma bluray, tylko Lenovo ma baterię 9-komorową, na Sony niby jest rok gwarancji (bo tak mają czasem zagranicą), ale sprzedawca mimo tego powinien zapewnić 2 lata na własną odpowiedzialność przy sprzedaży jako sklep, tylko Dell ma 3-letnią. Są jeszcze HP probooki, ale to HP :wink: Natomiast nie siedzę na co dzień w biznesówkach i takich testów też wiele nie ma na bieżąco, więc nie wiem czy jakichś ciekawych modeli nie przegapiłem zwyczajnie, to było tak szukane od ręki.

http://allegro.pl/dell-la...1846694261.html
http://allegro.pl/new-ibm...1851451999.html
http://allegro.pl/sony-vp...1836331275.html

Ziemniak - 1 Października 2011, 21:56

Dell jest fajny, ale na obudowie zostaje każdy odcisk palucha, niestety. Mamy w tym wykonaniu 5420, fajna zabawka.
gorat - 1 Października 2011, 23:07

Sony odpada bezwzględnie - nie bez powodu matrycę wymieniłem jako pierwszą.

Dzięki, teraz jestem pewien, że na rynku od dwóch lat zastój - tylko Lenovo i Dell, matryce i rozdzielczości takie same, dyski podobne, przy czytaniu specyfikacji jednego z tych modeli czułem się, jakbym czytał o swoim... nudy. Nie ma powodów do zmian, chyba że na taki z wyższej półki, ale wiadomo, misiu, co się wtedy liczy!

ketyow - 2 Października 2011, 08:34

Halo, halo! Ja tam napisałem właśnie, że Sony ma najlepszą matrycę! Jako jedyni wstawili FullHD i to z mocno poprawionymi parametrami obrazu (kolory, kąty widzenia). Nie widziałem jak to wygląda w Dellu i Lenovo niestety, ale bardzo możliwe że jest to standardowa kiczowa TN-ka z nałożoną powłoką antyrefleksyjną (jak w modelu Dell Vostro). Jeśli zależy Ci mocno na matrycy nie tylko pod kątem rozdzielczości, to trzeba by teraz to sprawdzić, bo nie wnikałem głębiej. Sony ma inne matryce w lapkach niż inni, mam podłączony w sklepie F22L1 z matrycą Vaio Plus i ta matryca DEKLASUJE podpięty do lapka telewizor Sony EX500. W tym F13 masz Vaio Premium, czyli najwyższej klasy matrycę montowaną w Sony (jej cena to chyba 1500 zł), kiedy bawiłem się tym lapkiem to nie mogłem wyjść z podziwu. Kumpel fotograf kupił tego laptopa tylko ze względu na nią. Także złotego środka nie ma, trzeba się zastanowić. Jeżeli to ma być obróbka zdjęć, to może się okazać, że lepiej mieć słabszy procesor i nieco dłużej poczekać na obliczenia, niż trafić na kiepską matrycę.

No i trzeba pomyśleć jak wydajny ma być procesor. Tu wymieniłem tylko i7, ale i5 tez jest bardzo dobry.

gorat - 2 Października 2011, 15:17

Teraz to naklarowałeś jak trzeba! Robi wreszcie większe wrażenie.

Film się czasem obejrzy, ale na detale jakości jeszcze nie zwracam uwagi; prędzej się liczy duży obszar roboczy. Nawet z niewielkich klocków, jeszcze daję radę ;)

ketyow - 3 Października 2011, 16:59

Nowe chłodzenie na moim procku rządzi. Scythe Grand Kama Cross zamontowane. W stresie 42 stopnie i niesłyszalne. Teraz to mi się najbardziej grzeje chipset i RAM ;P:
ketyow - 3 Października 2011, 17:09

Właśnie testuje się 4 x 4,2 GHz a napięcie podniosłem zaledwie z 1,4 do 1,425 V! Ależ mi się zagrzebista sztuka trafiła, na niektórych nawet przy 1,475 nie szło przekroczyć 3,8.
ketyow - 3 Października 2011, 22:01

Jest stabilne 4,2 GHz, ale dalej już kiepsko, nie będę raczej próbował póki co. Natomiast miałem w zamiarze wyciągnąć 4, a biorąc pod uwagę, że jest lepiej i to przy tak niewiele podniesionym napięciu, to udało mi się świetnie, bardzo dobra sztuka się trafiła, mało kto w necie miał tak dobry procesor jak ja. A przy nowym chłodzeniu... cóż, dyski twarde jakieś takie głośne się zrobiły :lol: Nie mogę się doczekać przewagi sprzedażowej SSD nad mechanicznymi.
Agi - 4 Października 2011, 04:42

ketyow, zaczynam się Ciebie bać, a raczej Twojej pięści lądującej na moim nosie.
ketyow - 4 Października 2011, 06:04

Dopóki nie nazywasz się Barbara K. to nie masz się czego obawiać jeżeli spotkasz mnie przypadkiem na ulicy :wink:
Agi - 4 Października 2011, 06:13

Nie nazywam się Barbara K., ale uważam, że pięść nie jest argumentem w dyspucie, bo tam gdzie pojawia się pięść dyskusja nie ma szans.
Poza tym regulamin forum w punkcie 13 zakazuje propagowania przemocy.

ketyow - 4 Października 2011, 06:27

Agi, poważnie mówisz? Zajrzyj do ciszy wyborczej, zobacz co tam się mówi o np. Kaczyńskim i za co się nie kara. Avatar jest moją formą manifestacji poglądów, nie nawoływaniem do przemocy (którego znacznie więcej w ww. wątku - bez kar zwykle). Taki avatar znalazłem w sieci i nie było nic ciekawego w tym stylu. No i swoją drogę ciekawe czy ktoś by się obruszył, gdyby na aviku było logo PiSu? Mamy wolność słowa, pięść nie zawsze była symbolem przemocy, ale po prostu walki, np. z systemem który nam nie odpowiada, a nie musi być to walka fizyczna wcale. Godzę się na krawat jeżeli uznasz to za słuszne, ale sam avataru nie zdejmę. Wolno nie lubić Kaczyńskiego, to uważam że i mi wolno nie lubić Tuska.

I tak się składa, że to forum ciszą wyborczą udowadnia, że właśnie dyskusja nie ma szans. Sami inteligenci, a poziom rozmowy często gorzej niż rynsztokowy.

Kai - 4 Października 2011, 21:26

Agi napisał/a
tam gdzie pojawia się pięść dyskusja nie ma szans

Ale czasem jest okazja do doznań wysoce artystycznych. Nie podlinkuję piosenki z filmu "Prawo i Pięść" bo wszyscy to znają.

Agi - 4 Października 2011, 21:36

Kai, nie będę dyskutować na ten temat.
Kai - 5 Października 2011, 19:58

Agi, IMHO podchodzisz do tego zbyt poważnie. Uśmiechnij się.

I powiedz, że nie lubisz Fettinga.
ketyow, możesz mi ten av podlinkować na priva? Ciekawa jestem ocb, bo naturalnie się nie załapałam :D

Agi - 5 Października 2011, 21:33

Cytat
I powiedz, że nie lubisz Fettinga.

Uwielbiam wręcz i w nóż i piosenkę z filmu "Prawo i pięść" również ale to nie ma związku ze skasowanym avatarem ketyowa.
Kai napisał/a
Uśmiechnij się.

W kwestiach naruszania regulaminu jestem poważna do bólu.

Ozzborn - 5 Października 2011, 21:50

Moim skromnym zdaniem, to była lekka przesada, tendencyjność i politpoprawność ze strony administracji - ale trudno. Decyzja to decyzja.

Kai, to jest ten avik co go ketyow ma na fejsbuczku.

Kai - 5 Października 2011, 21:53

Ozzborn, do bólu mam wchodzić na FB? No niech będzie...
Agi - 5 Października 2011, 21:56

Ozzborn napisał/a
Moim skromnym zdaniem, to była lekka przesada, tendencyjność i politpoprawność ze strony administracji

To jest Twoje zdanie i masz prawo się z nim zgadzać.
Ja nie mam zamiaru pozwalać na rozwalanie forum z powodu wyborów.

Kai - 5 Października 2011, 22:00

Ozzborn, ja tu NIC nie widzę na FB, widocznie zmienił. Pomidor z czymś dorysowanym - chyba nie o to chodzi?

Partner forum