To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Blogowanie na ekranie - Techniczne życia problemy i inne aspekty marudne

ketyow - 25 Wrzeœśnia 2011, 20:35

Nie chce mi się linków otwierać ilcattivo, ale generalnie można ruszać i volty i volty na pamięciach. Jakie masz memorki? To już DDR2? Jak tak to do 2V nie zaszkodzi im na pewno. Zamiast podnosić napięcie można opuścić taktowanie (w niektórych płytach dzielnik, w niektórych przestawiamy ręcznie pamięci z taktowania np. 800 na 667 i wtedy po podkręceniu o 20% szyny dopiero będą mieć 800). Można też mieszać timingami, ale na to nie każda płyta pozwoli i tu sporo tłumaczenia.

Tak naprawdę trzeba oddzielnie znaleźć granicę taktowania pamięci, a oddzielnie procesora, chyba że podkręcanie RAMu odpuszczamy. Opuszczamy taktowanie pamięci na minimum i szukamy najwyższego taktowania procesora stabilnego, jak znajdziemy, to obniżamy mnożnik procesora i szukamy najwyższego stabilnego taktowania pamięci, a potem trzeba to do siebie dograć. Nie mam czasu na szczegóły.

Poczytać można poradniki na forum pclaba na przykład, ja chyba tam zaczynałem.

Do zasilacza się dostajemy poprzez wykręcenie go a potem rozkręcenie ;P:

Dla przykładu u mnie standardowo ramy były na 800 MHz (czyli mnożnik 4x), timingi CL5, szyna 200, HTT 1000 (czyli mnożnik 5x), procesor 2000 (mnożnik 10x), napięcie ram 1,8V a proca 1,2 V.

Miałem standardowy wiatrak. Po podkręceniu szyna 260, ram ustawiony na 667 (czyli mnożnik 3,33) ale po podkręceniu szyny było to 667x3,33 czyli 867 MHz (trzeba było sprawdzić czy będzie chodzić stabilnie, ale przy takim nieznacznym podkręcaniu zwykle jest ok), a procesor 10x260 czyli 2600 MHz i żeby nie walił blue screenami potrzebował napięcia 1,35V. HTT ustawione na 600 MHz (czyli mnożnik 3x) ale w rzeczywistości było to 3x260. Tu dla procków AM2 ważne jest, aby HTT nie przekraczało 1000 MHz.

Obecnie mam podkręconą szynę na 240, mnożnikiem procesora dopasowane do ok. 3,5 GHz; pamięci ustawione na 800, czyli mnożnik 4x, zatem faktycznie jest to 960 MHz (choć tak naprawdę naprawdę, to jest to taktowanie efektywne dla DDR2 i rzeczywiste wynosi 480) na napięciu podniesionym z 1,8V do 1,95V. HTT jest dla AM3 2GHz i mnożnikiem mniej więcej dopasowane, żeby tylko nieznacznie przekraczało, jeszcze nie orientowałem się czy tu nadal przekraczanie normy powoduje niestabilność, bo nie miałem czasu na prawdziwe podkręcanie po prostu, no i nie mam chłodzenia sensownego.

TRZEBA POCZYTAĆ O BEZPIECZNYM NAPIĘCIU I TEMPERATURZE DLA NASZEGO PROCESORA ORAZ BEZPIECZNYM NAPIĘCIU DLA PAMIĘCI.

Np. mój Athlon X2 miał zakres napięc 1,2V do 1,55V (lub poniżej 1,2V dla underclockingu). Przy 1,55 był to prawdziwy piekarnik a jego krytyczna temperatura to 72C. 1,4V cisnąłem śmiało na stockowym coolerze. Podnoszenie taktowania zawsze podnosi potrzebę energetyczną proca i pamięci, więc jeśli zaczynamy widzieć blue screeny, to potrzebuje większego napięcia po prostu jedno albo drugie. Dla DDR2 2V zawsze będzie bezpieczne (standardowo to 1,8) natomiast każdy typ procesorów i pamięci ma jakieś swoje parametry pracy.

czterdziescidwa, mac mini jest na laptopowych podzespołach o bardzo niskim TDP, niewiele radiatora tam naprawdę potrzeba.

Nutzz, nie istnieje żaden laptop nie do zajechania tak naprawdę, bo najlepsze klasy biznesowej potrafią się zepsuć. Tak czy owak pewnych marek można po prostu unikać. Do 1600 dostaniemy jednak coś z 3-letnią gwarą u Della mimo wszystko

http://allegro.pl/dell-vo...1835925527.html
http://allegro.pl/dell-15...1831993720.html
(tego niebieskiego też mają inne kolory)

Niby jakieś tam drobne ryski mogą laptopy posiadać, ale to bym olał, bo mój dość szanowany wygląda jak po wojnie i tak. Radeon 4330 będzie znacznie szybszy od Intelowskiej karty.

ilcattivo13 - 25 Wrzeœśnia 2011, 20:51

gorat - zdejmij boczne panele z obudowy i wal sprężonym powietrzem raz z jednej, raz z drugiej strony zasilacza (do puszek dodają rurkę, więc można ją wetknąć w każdą szczelinę). W ten sposób pozbędziesz się kurzu w zasilaczu bez potrzeby rozbierania go, a potem przedmuchujesz resztę (procek i grafikę i zakamarki na płycie). Można powtórzyć cykl dwa razy. Ja jeszcze wylazłem ze swoim kompikiem na balkon i wiatr ładnie "zabierał" wydmuchany kurz.

ketyow - nie powiem, żeby mi to coś rozjaśniło :wink: chyba sobie odpuszczę to podkręcanie do momentu, aż mnie będzie stać na nowy sprzęt :wink:

Adon - 25 Wrzeœśnia 2011, 20:54

ketyow napisał/a
czterdziescidwa, mac mini jest na laptopowych podzespołach o bardzo niskim TDP, niewiele radiatora tam naprawdę potrzeba.

Czyli moja zgadywanka okazała się trafna. A to i7 vs prawdziwe pod względem mocy ma się nijak, choć apple i tak sobie za to liczy jak za złoto. Idioci się na to łapią i słono przepłacają i interes się kręci.

ketyow - 25 Wrzeœśnia 2011, 21:05

ilcattivo13, generalnie to prosta sprawa i nie wyżyłowane OC można zrobić w 15 minut ;P: Opuszczasz takty RAMu (i ewentualnie hyper transport), podnosisz takty szyny a razem z tym idzie i procesor. Jeżeli dojdziesz do chwili walenia blue screenami, to znaczy, że trzeba na procu podnieść napięcie delikatnie (o ile HTT nie przekroczyło 1000MHz a pamięci taktowania oryginalnego za mocno).

Intelowców HTT nie dotyczy.

gorat - 25 Wrzeœśnia 2011, 21:44

ilcattivo, a grucha może być? :P:
Problem z obudową taki, że panele boczne owszem mogę zdjąć, ale górny musiałbym chyba rozcinać, żadnego pomysłu, jak go ruszyć. Więc jeśli dmuchaniem się da, to może się zabawię w dokładniejsze czyszczenie.

Ciekawe, jakie mam temperatury... i czy dałbym radę ogarnąć te wszystkie pomocne aplikacje bez nowej strony czy dwóch w dodaj/usuń programy.

ketyow - 25 Wrzeœśnia 2011, 21:54

Górny też się zwykle odkręca. Zasilacz się od zewnątrz odkręca od obudowy i można wyjąć zwykle bez górnego panelu. To że Twój wiatrak wyje już teraz nie znaczy, że powinien - może po prostu zawsze chodzi na maksymalnych obrotach, a temperatura niska. SpeedFanem za free obejrzysz temperatury. Do tego dostroisz prędkości wiatraka wedle uznania. Samo zmniejszanie prędkości zwykle na starcie nic nie daje i warto pogrzebać w configu i advanced fan control, choćby metodą prób i błędów wymusić obniżenie prędkości. Poszukać można poradników, pewnie będą, ja sam jakiś chyba zrobię w wolnej chwili. Co do OC to musisz tylko w biosie sprawdzić czy możesz przestawiać prędkość FSB i napięcie na procku. Prędkość RAMu w dół, jak mówiłem, i kręcimy. Żeby mocno go podkręcić będzie potrzebna i dobra płyta, ale próbować warto.

Na upartego starczy cpu-z i speedfan.

ilcattivo13 - 25 Wrzeœśnia 2011, 22:59

gorat - ketyow prawie gada (DMW). Poza tym, zasilacz ma zawsze dwie duże dziury (wlot i wylot) i obie są na wierzchu (jedna na stałe z tyłu kompa, druga po odkręceniu bocznego panelu). Więcej dziur i dostępu do czyszczenia zasilacza nie potrzeba.
grucha być może, ale Grucha już nie (bo bydle nie lubi buczących i szumiących urządzeń) :wink:

ketyow - zastanowię się jeszcze. Może znajdę jakiś porządny poradnik z wyszczególnieniem co i o ile podnieść/obniżyć dla tego procka i płyty.

ketyow - 26 Wrzeœśnia 2011, 06:03

Swego czasu na pclabie panowała dobra rada (tak popularna, że odpowiedź ta padała nawet w wątkach o polityce): zmień zasilacz i kręć.

:mrgreen:

ilcattivo13 - 26 Wrzeœśnia 2011, 12:24

wcześniej mówiłeś, że przy moich 450W mam od cholery zapasu mocy :roll:
ketyow - 26 Wrzeœśnia 2011, 13:19

A ja przecież wcale teraz nie napisałem, że nie masz, tylko małą anegdotkę jakbyś nie zauważył ;P: Ja mam kręconego już trochę czterordzeniowego Phenoma, kręconego Radeona 4850, a nie wycisnę z zasilacza 300W tym sprzętem, przynajmniej dopóki mocno tego Phenoma nie wyżyłuję, ale nie wiem czy dam radę aż tak. Ba, mierzony pobór miałem do 260W, a przecież zasilacz ma sprawność 75%, to faktyczne obciążenie linii wynosiło 195.
ilcattivo13 - 27 Wrzeœśnia 2011, 17:36

próbowałem przez kilka godzin. Zmieniałem mnożnik HT, mnożnik procka, częstotliwość szyny, CPU/RAM ratio, volty - w najlepszym przypadku komp się uruchamiał, ale już Super Pi wywalał błąd przy pierwszej lub drugiej pętli. Zdaje się robiłem wszystko zgodnie ze wskazówkami konkretnymi do mojego procka i płyty, a mimo to kupa :| Za mądre to dla mnie i zbyt techniczne się zrobiło (albo te instrukcje z netu są zbyt mało łopatologicznie napisane) :wink:
ketyow - 27 Wrzeœśnia 2011, 17:47

To dziwne. Być może masz jeszcze w biosie opcję ustawinia taktowania pcie (agp?) na sztywno. W starszych płytach podniesienie szyny podnosiło pci (musi być zawsze 33 MHz), agp (zawsze 66) a pcie to już chyba nie te czasy, ale powinno być sztywne 100 MHz. Zmiany tutaj również powodują niestabilność, ale nie wiem czy w 939 można jeszcze na coś takiego trafić czy tam już było zabezpieczone przed przypadkowym OC i niezależne. Anyway, nawet o 10% nie daje się podnieść? Nie słyszałem o procku, który by tyle nie wyciągnął. Jesteś pewien, że zmniejszyłeś a nie zwiększyłeś taktowanie pamięci i HTT?
ilcattivo13 - 27 Wrzeœśnia 2011, 18:35

Jestem. W "auto" HT jest ustawione na x4 (tak głosi specyfikacja i tyle mi CPU-Z pokazał. Pamięć ustawiłem tak, żeby nie przekraczała FSB (zgodnie z poradnikami). PCI-E mam ustawiony na 100 i choć mogę to zmienić, to nie ruszałem. RGB (Robust Graphics Booster) grafiki też nie ruszany.

Nie wiem, już co robię źle i jak na dzisiejszy nastrój, to mam te podkręcanie głęboko między pośladkami. Może mnie jeszcze kiedyś ochota najdzie, to popróbuję, ale dziś odpuszczam :|

Ziemniak - 27 Wrzeœśnia 2011, 19:16

Ja zacząłem się zastanawiać, do ilu można podkręcić pentium 4 2.26GHz (133x17) na razie podniosłem szynę do 150, muszę potestować stabilność i sprawdzić znaczenie paru przełączników :P i wziąć się do zabawy na poważnie.
Lis Rudy - 27 Wrzeœśnia 2011, 19:51

ketyow, mam pytanie bo Ty fachura jesteś.
Jak i czym otworzyć plik z rozszerzeniem .pub ? To jakiś Picture Publisher czy inny Microsyf Publisher a ja nie mam żadnego. Dałbyś radę takie *beep* rozsupłać i zapisać np. w czymś edytowalnym, np. PDF, Word czy CDR ?

ketyow - 27 Wrzeœśnia 2011, 20:25

Lis Rudy, z tego co poczytałem, to można to otworzyć jedynie za pomocą:

Microsoft Publisher
Adobe InDesign CS5 z wtyczką PUB2ID

I chyba nie da się wyeksportować do innego formatu, bo nawet tekst ciężko z tego wykopiować ponoć. A że publisher kosztuje 140$ to jeśli już coś zmusza Cię do otworzenia takiego pliku... No cóż, rozwiązanie widzę tylko jedno

Spoiler:

ilcattivo13, a przypomnij jaką masz płytę? Może po prostu HTT powyżej 200 (bo tyle masz standard?) na niej nie wyrabia. Ale też mało wiarygodne. Mój trup na nForce 500, który nie oferował nawet zmiany napięć procesora (które zmieniłem montując w sockecie mikrodruciki i zwierając otworki) doczłapała do 289. Nie wiem, wydaje mi się że o wszystkim wspomniałem. Do jakiej wartości szyny jest stabilnie?

Ziemniak - 27 Wrzeœśnia 2011, 20:30

Po podkręceniu procka zaczęła mi się zacinać mysz. Innych objawów nie stwierdzono. Any ideas?
Lis Rudy - 27 Wrzeœśnia 2011, 20:33

ketyow, właśnie tak przypuszczałem. Do jednego dokumentu nie bardzo się kalkuluje co zaspojlerowałeś-najwyżej "wytwórca" dokumentu będzie musiał go przekonwertować.
Ale dzięki.

ketyow - 27 Wrzeœśnia 2011, 20:35

Nigdy się z czymś takim nie spotkałem, ale upewnij się że jeśli masz gdzieś opcję to PCI masz ustawione na sztywno 33 MHz. Bardzo dawno już nie podkręcałem komputerów starszego typu, a nie mam pod ręką, żeby zajrzeć jak tam bios wygląda. Mi mysz zacinała jak przerywało połączenie z dyskiem twardym, więc być może podkręciłeś także całą magistralę dla innych urządzeń a to już może być niebezpieczne!
Ziemniak - 27 Wrzeœśnia 2011, 20:37

ketyow, nie, magistralę mam na 33/66Mhz. Co ciekawe, podłączyłem drugą mysz i zachowuje się tak samo (obie na usb). Muszę pogrzebać w płytach, może znajdę bardziej przyjazną :D
ketyow - 27 Wrzeœśnia 2011, 20:44

Yhm. Żeby sprawdzić czy to tylko mysz zacina czy nie, w przeglądarce internetowej zawsze przewijałem stronę (już załadowaną) w górę i w dół strzałkami i jak nagle się zacięło, to znaczy że po prostu system się przerwał i nie ma to nic wspólnego z myszką.

A trochę o podkręcaniu na starszych płytach i dzielnikach jest tutaj
http://forum.purepc.pl/FA...ych-t29395.html

ilcattivo13 - 27 Wrzeœśnia 2011, 21:33

ketyow - gigabyte k8nf-9. Znalazłem na purepc opis kręcenia Athlona 64, ale według ich instrukcji wyszło mi coś innego :|

Edit: dokładnie takie k8nf-9

Memento - 28 Wrzeœśnia 2011, 11:25

To będzie chyba dobry topic do tego.

Jest sobie wiatrak od starego zasilacza. Sprawny, chcę go zamontować jako dodatkowe chłodzenie, 'jakoże' mam wolne miejsce na wtyczkę 3-pin. Wiatrak ma dwa kabelki, oznaczone + i -. Chcę do nich przyspawać kabelek od starego wiatraczka cpu, ale ten ma trzy żyły. Którą do której lutować, żeby po podłączeniu niczego nie sfajczyć?

Fidel-F2 - 28 Wrzeœśnia 2011, 11:32

czerwony, lutuj do czerwonego
Agi - 28 Wrzeœśnia 2011, 11:33

Fidel-F2 napisał/a
czerwony, lutuj do czerwonego

"Zabójczą bronią" lecisz? :mrgreen:

Memento - 28 Wrzeœśnia 2011, 11:45

Czerwony do czerwonego, czarny do czarnego, a żółty...?
Fidel-F2 - 28 Wrzeœśnia 2011, 11:46

rasista
feralny por. - 28 Wrzeœśnia 2011, 11:48

Never mind, they all look grey to me.
Memento - 28 Wrzeœśnia 2011, 11:51

Zawsze można na was polegać. :D

A teraz poważniej - który kolor z którym? I czy ktoś wie? ;P:

Fidel-F2 - 28 Wrzeœśnia 2011, 11:59

chyba nie bardzo, musisz skorzystać a naszych porad

Partner forum