To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Anime

Virgo C. - 11 Lipca 2009, 15:22

Obejrzałem wczoraj Rebuild of Evangelion 1.01 - You are (not) alone. Czad, miód, orgazm niemal. Niby to co już doskonale znałem ale poprawione, a miejscami mocno zmienione.
Spoiler:

W fotel natomiast wgniata nowe wykonanie Ramiela. W serialu był to jedynie ośmiościan, który niczym specjalnym się nie wyróżnia. Teraz animatorzy dali mu takie możliwości, że szczęka opada po ujawnieniu każdej kolejnej.

Już się nie mogę doczekać kolejnej części, w Japonii już trafiła do kin. A jak wynika z trailera to autorzy idą jeszcze dalej w zmienianiu fabuły i wprowadzają kolejne dziecko
Rebuild of Evangelion: 2.0 You Can (Not) Advance

Dunadan - 12 Lipca 2009, 13:12

Virgo C., akurat jesli chodzi o Ramiela to IMHO nieco przesadzili... ale nie jest źle, mnie też się podoba. Fajnie że to wszystko poskładali do kupy, czekam na resztę bo to właśnie od tego momementu zaczęło się wszystko mniej więcej gmatwać...
Virgo C. - 12 Lipca 2009, 16:20

Moim zdaniem nie. Ramiel był najmniej chyba wyeksponowanym z aniołów więc z przyjemnością obejrzałem sobie jego nowe wcielenie. A teraz czekam z niecierpliwością na to jak przerobią walki z Zeruelem i Armisaelem, bo to jedne z lepiej zrobionych w serialu :)
Virgo C. - 11 Sierpnia 2009, 21:37

Jakiś czas temu obejrzałem pierwszy sezon GitS: Stand Alone Complex. I z miejsca pognałem do sklepu sprawdzić ile za drugi. Prawie 200 zł - pogieło kogoś czy jak ? Poczekam chyba aż Kino Domowe wyda, ale perspektywa czekania roku na kolejne wyczyny Tachikom jakoś optymistycznie mnie nie nastraja. To, co robiły te maluchy po prostu zrywało kapcie z nóg. Gdyby tylko nie ten ich epizod w przedostatnim odcinku :roll:
ilcattivo13 - 12 Sierpnia 2009, 16:02

Virgo - ostatnio któryś sezon GITS'a miał być wydany w całości w formacie Dvix, za niecałe 30 pln.
Czarny - 12 Sierpnia 2009, 21:00

i został, sezon pierwszy - widziałem w Empiku, ale nie pamiętam co za wydawnictwo za to odpowiada. ceny też nie pamiętam
Jaden Kast - 12 Sierpnia 2009, 22:20

Mowa zdaje się o TYM

Ja jednak jestem konserwatywny i jak mam wydać pieniądze to na pełne wydania DVD.

Virgo C. - 13 Sierpnia 2009, 04:03

Jak dla mnie wydanie jest bardzo dobrej jakości i jedyne do czego mogę się przyczepić to fakt, że dystrybutor do każdego odcinka wstawił napisy w czterech (albo nawet pięciu) różnych formatach. Przedzieranie się przez ten cały stos na domowym odtwarzaczu DVD w środku sezonu potrafi do szału doprowadzić. A każdy odcinek to 24 minuty (z openingiem i endingiem) więc z problemem tym spotykasz się dość często.
Jaden Kast - 13 Sierpnia 2009, 06:34

Nie twierdzę, że będą złej jakości. Chociaż nie wiem jak jest z dźwiękiem - czy w filmach DivX także używają systemu 5.1 lub wyższych?
Poza tym, mój stacjonarny DVD nie obsługuje DivX'a, więc to też jest argument.

Adashi - 28 Sierpnia 2009, 19:11

Space Firebird zanabyłem.
feralny por. - 13 Października 2009, 21:58

Rebuild of Evangelion 1.01 - You are (not) alone robi wrażenie, zwłaszcza Ramiel i podobało mi się bardzo. Ciekaw jestem kolejnych części, żeby ocenić zmiany w scenariuszu. Tylko trochę mi brak ciężkiej atmosfery jaką zapamiętałem z serialu, tego przeświadczenia, że za chwilę stanie coś okropnego, choć nic na to nie wskazuje. Rebuild nie osaczył mnie tak jak to zrobił niegdyś serial. No i liczyłem, na to że napisy końcowe będą wyglądały (a właściwie brzmiały) tak:
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Wiem, że to głupie, przejmować się napisami końcowymi, ale kontrast między tym co się wyprawiało na ekranie, a piosenką, robił na mnie niezwykłe wrażenie.

Virgo C. - 13 Października 2009, 22:10

O tak, ending w serialu był niesamowity (opening też zresztą należy w moim rankingu do czołówki najlepszych ever). Część druga już w Japonii premierę miała, też czekam na drugą część. Szczególnie interesuje mnie nowy Evangelion i jego historia :)

Z innej beczki - widziałem dzisiaj pierwszy numer Kina Domowego Anime. Cała tegoroczna kolekcja nie zachwyca :|
http://kino.idg.pl/kolekcje/51-Anime.sezon.2.html

feralny por. - 14 Października 2009, 18:27

A widzieliście to?
http://www.youtube.com/watch?v=llqoqei-k1Y&NR=1
Trochę na bakier z fizyką, ale jak cudnie wygląda.

feroluce - 14 Października 2009, 18:38

Oglądałam, oglądałam. Cały film widziałam. Dobry, naprawdę, szczerze polecam.
Scen batalistycznych może stosunkowo niewiele, ale wbijają w podłogę, świetna animacja.
Poza tym super wrażenia, kiedy w -jak by nie było klasycznym - anime można posłuchać, jak bohaterowie mówią po polsku (poprawnie! żaden tam engrisz czy podobne zniekształcenia!)

Dunadan - 14 Października 2009, 19:03

feralny por., ja piernicze... co to? niesamowita scena, naprawde zrobiła na mnie wrażenie, zupełnie jak w Il 2 Sturmovik...
Aha czy ja tam widziałem Pałac Kultury i fiaty 126p pod nim?...

Aha, na bakier z fizyką to chyba tylko ostatnia scena była bo reszta wyglądała naprawdę realistycznie...

feralny por. - 14 Października 2009, 19:13

Dunadan napisał/a
ja piernicze... co to?
kurcze dokładnie to samo powiedziałem :lol: to najnowszy film Mammoru Oshii The Sky Crawlers scena jest genialna.
Dunadan napisał/a
Aha czy ja tam widziałem Pałac Kultury i fiaty 126p pod nim?...
Ta jest, Oshii ma do Polski sentyment.
Dunadan napisał/a
Aha, na bakier z fizyką to chyba tylko ostatnia scena była bo reszta wyglądała naprawdę realistycznie...
Niestety te wszystkie manewry w stylu "kobry Pugaczowa" są na bakier z zasadami prowadzenia walki powietrznej i z fizyką też. Tak się po prostu nie da latać samolotami z napędem tłokowym.
ilcattivo13 - 15 Października 2009, 10:45

feralny - amierykańcy we "Fly Boys" też tak latali :D Może jednak da się :wink:

A "Sky Crawlers" muszę obejrzeć. Choćby z tego powodu, że ten sam gościu robił obydwa pełnometrażowe GitSy.

feralny por. - 17 Października 2009, 21:01

Virgo C., Jeżeli chodzi i endingi, to wysoko cenię ten:
http://www.youtube.com/watch?v=Im_CUwoTDCg

Ziuta - 23 Października 2009, 18:36

http://www.youtube.com/watch?v=qdSYlzEDn3Y

ja wiedziałem, że tak będzie...

feralny por. - 23 Października 2009, 18:39

Ziuta, co to za odpał? :shock:
Ziuta - 23 Października 2009, 18:41

Masz w tytule. Kolabo... tfu, koprodukcja rosyjsko-japońska. Z tego com wyguglał, treściowo kiszka, formalnie bardzo ładna.
feralny por. - 23 Października 2009, 18:57

To, to jakaś masakra jest.

Obejrzałem The Sky Crawlers - pozycja obowiązkowa. Oshi mistrzem jest i basta, udało mu się stworzyć film znakomity pod każdym względem. Wizualnie urzekający, fabularnie wciągający i niezwykle "rytmiczny" i jak to u Oshiego nasycony symbolami, które pozwalają interpretować wszystko na milion sposobów. Również wykreowanym postaciom nie można niczego zarzucić. A wszystko razem okraszone znakomitą muzyką. Chciałbym zobaczyć to w kinie.

Tu mała wariacja na temat:
http://www.youtube.com/watch?v=X1r1Wbi6Lh4

Ziuta - 23 Października 2009, 19:03

feralny por., a znasz amv do Jin-Roh, zrobione na bazie Sołdata?
http://www.youtube.com/wa...feature=related

i jak pięknie jest anime po rosyjsku: animieszka.

feralny por. - 23 Października 2009, 19:22

Nie znałem, fajne.

Memories Katsuhiro Otomo - interesujące, graficznie - oldschool, ale nadrabia fabułą i ogląda się całkiem przyjemnie. Trzy niezwiązane ze sobą opowieści, każda z zupełnie innej beczki:
mistyczna spaceopera
ironiczna opowieść o niecodziennym wypadku w laboratorium i jego straszliwych konsekwencjach
dystopiczna opowieść o mieście-twierdzy.
Wszystkie warte zobaczenia.

Trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=WgPS2wRhFxM

Dunadan - 24 Października 2009, 12:04

feralny por., ja tez sobie niedawno Sky Clawrers obejrzałem i... powiem ci że zupełnie nie zrobiło na mnie wrażenie, może sceny bitew i jak latali samolotami. IMHO film mocno przegadany i nudny. Próowałem się wczuć ale mi nie wyszło. Chyba gusta inne :wink:
feralny por. - 24 Października 2009, 14:18

Chyba tak, mnie się bardzo podobał. Może miałem odpowiedni nastrój, a może ten film jest po prostu "zrobiony pode mnie". Zgadzam się, że może wydać się nudny, bo dzieje się rzeczywiście nie wiele, ale przegadany? Gadają jeszcze mniej niż robią.
Virgo C. - 10 Listopada 2009, 19:20

Obejrzałem pierwszy sezon Slayers. Ja chcę jeszcze, ja chcę jeszcze, ja chcę jeszcze :mrgreen: :bravo

A przynajmniej do Try włącznie, jak widziałem opening Revolution to odrzucił mnie zarówno sposób wykonania jak i jakiś Pokemon w drużynie :roll:

Dunadan - 1 Lutego 2010, 22:30

Zna ktoś jakieś fajne anime?... mam na myśli film pełnometrażowy. Bo kurcze przeszedłem przez klasykę ( podstawę ) i jakoś tak... macie jakieś polecanki?
Iscariote - 1 Lutego 2010, 22:51

Nie wiem, co rozumiesz przez klasyke (podstawę), ale ja ostatnio poluję na Paprikę (wyszlo u nas na DVD i niemałym kultem ten film jest otoczony) i Tokyo Godfathers z racji ciekawego imo trailera.

trailer: http://www.youtube.com/watch?v=7Q6mcx2qF4Q

feralny por. - 1 Lutego 2010, 22:53

Oba bardzo dobre, choć strasznie pokręcone jak to u Kona, warto zobaczyć.

Partner forum