To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Anime

feralny por. - 24 Stycznia 2009, 14:20

Jaden Kast, to, oczywiście, rzecz gustu, ale pod względem graficznym oceniam Hellsinga bardzo nisko. Mała ilość szczegółów, nienaturalnie poruszające się postacie i kiepskie tła, sprawiły, że przez Hellsinga przebrnąłem jedynie dla zasady, tym bardziej, że nie jest to serial stary i tak niski poziom graficzny nie jest usprawiedliwiony leciwością dzieła.
Jaden Kast - 25 Stycznia 2009, 12:58

feralny por., rzeczywiście to kwestia gustu, ja po pierwsze mam pewien sentyment, bo ta kreska jest bardzo podobna do różnych 'anime' z mojego dzieciństwa ('Tygrysia Maska', 'Zorro' i inne hity z TV Polonia), a po drugie akurat taki niewyraźny, mały szczegółowy i ostry rysunek bardzo mi pasuje do konwencji serii, tej tajemniczości i mroku (np. rysunki na miarę GitS'a jakoś by mi tu nie pasowały).
Adanedhel - 4 Lutego 2009, 17:11

Cowboy Bebop (The Movie)
Pamiętam jeszcze co nieco serial i film nie jest gorszy. Co jak co, ale Cowboy... ma klimat lepszy, niż wiele milionowych produkcji Hollywood. Oglądałem z przyjemnością.

Alatar - 28 Lutego 2009, 12:58

Od poniedziałku 2-go marca na AXN Sci-Fi Captain Tsubasa (Hawk). Sentyment do dawnych czasów.

UWAGA! <fanfary> Od soboty 7-go marca na AXN Sci-Fi o 9:30 Slayers Try <jupiiiii>. Gdyby ktoś przypadkiem nagrał i umieścił dostępnie w sieci (np. YouTube) będzie wielki. :D

feroluce - 28 Lutego 2009, 13:54

"Ciemniejszy odcień czerni" ('Darker than black')
Rasowa fantastyka, pomysł naprawdę, jak na film oryginalny, interesujący świat przedstawiony. Jeden z lepszych seriali, jakie widziałam.
Jeśli ktoś woli fantasy to polecam "Seirei no moribito" - dobra fabuła, świat przedstawiony nie oparty (W KOŃCU!!!) na zachodniej kulturze (co Japończykom zazwyczaj wychodzi tak sobie :? ). Wciągnęłam jednym tchem (26 odcinków!).
Z horrorów: "Tam, gdzie płaczą cykady" (zastrzelcie - nie potrafię poprawnie zapisać oryginalnego tytułu). Regularny obłęd, a połączenie szaleństwa i słodziutkich moe-mordek - miodzio!

Easy - 13 Marca 2009, 20:57

Grobowiec świetlików zakupiony za 20 zeta.

Czuję się usatysfakcjonowany.

Sandman - 14 Marca 2009, 01:59

Easy napisał/a
Grobowiec świetlików zakupiony za 20 zeta.

Czuję się usatysfakcjonowany.

Też dziś zakupiłem i Blue Sky jeszcze trafiłem.

corpse bride - 16 Marca 2009, 16:33

wczoraj chciałam sobie obejrzeć totoro, ale nie mogłam zgadnąć, które z japońskich literek oznaczają japoński dźwięk i angielskie napisy ;)
shenra - 16 Marca 2009, 16:58

Ja ostatnio z lubością Saint Seyia sobie odnawiam. Poziom patetyzmu przekracza tam średnią światową, doprowadzając mnie do łez. Ale kreska jest genialna.
Zgaga - 15 Kwietnia 2009, 07:40

Hmmm... Co byście polecili lightowego z anime dla młodzieńca w wieku 10 lat. Coś w stylu Spirited Away: W Krainie Bogów. Niegłupie i bez ciągłego bicia.
feralny por. - 15 Kwietnia 2009, 08:44

Laputa
Porco Rosso
Monnoke
Z resztą każdy tytuł studia Gibli spełnia podane wymagania.

corpse bride - 15 Kwietnia 2009, 11:18

feralny odpowiedział za mnie :) tych tytułów jest (znanych mi) z kilkanaście, polecam totoro.
Virgo C. - 27 Maj 2009, 18:28

Vampire Hunter D
Ajj, żałuje że nie obejrzałem tego filmu jako pierwszego. Nakręcony 15 lat wcześniej niż Bloodlust zwyczajnie razi, tak pod względem wykonania jak i fabuły. W zasadzie możnaby go sprowadzić do animowanej wersji jakiegoś amerykańskiego filmu akcji klasy B. Postacie płaskie, fabuła jedynie pretekstem do pokazania kolejnych walk, a czas poświęcony na coś innego niż wzajemne pranie po pyskach to chyba nawet nie 10% filmu. Plus sympatyczna golizna (włącznie z "przypadkowym" odsłonięciem piersi) i walnięcie między oczy informacją kto był ojcem D.

Jeśli ktoś chciałby się zapoznać z przygodami tego łowcy wampirów do zdecydowanie bardziej polecam drugi film. Cena ta sama, a wrażenia znacznie lepsze.

Adashi - 27 Maj 2009, 19:11

Virgo C., weź poprawkę na to kiedy powstał pierwszy VHD i nie masakruj klasyki :wink:
Virgo C. - 27 Maj 2009, 19:16

Biorę poprawkę ale tylko w przypadku oprawy graficznej. Bo pod względem fabuły rok powstania wiele do gadania nie ma :twisted:
Adashi - 27 Maj 2009, 19:25

To porównaj fabułę tej OAVki z innymi tytułami z lat '80 :roll:

Aha, fakt że to produkcja typu OAV też ma poniekąd znaczenie jeśli chodzi o poziom fabuły.

Virgo C. - 27 Maj 2009, 19:34

Poleć coś w takim razie :)
Adashi - 27 Maj 2009, 19:46

Z łatwo dostępnych (ta sama kolekcja):
Ninja Scroll
Cyber City Oedo 808

Z tym, że to już początek lat '90

Moje wrażenia odnośnie powyższych są gdzieś w tym wątku :wink:

Co do produkcji z lat 80tych, znasz serie z kanału Polonia 1 :?: Albo OAVkę Bubblegum Crisis :?:

Virgo C. - 27 Maj 2009, 19:53

Nigdy nie dane mi było posiadać Polonii 1. Acz BG znam :)
Adashi - 27 Maj 2009, 19:58

BGC kolego :!: Panny z BGC absolutnie rządzą :)
Virgo C. - 27 Maj 2009, 20:06

W ŚP Kawaii był swego czasu artykuł i pamiętam, że się zaczytywałem non stop w biografię bohaterek. Zazwyczaj w Nene, nie wiedzieć czemu :roll:
Adashi - 27 Maj 2009, 20:11

A nie w Priss?

Ano był artykuł, pamiętam.
Jakby tak IDG wydało BGC :D Ma być druga seria kolekcji, więc kto wie :roll:

Virgo C. - 27 Maj 2009, 20:14

Nie, Priss na drugim miejscu była ;)
Pierwsze zawsze i wszędzie Nene'a :mrgreen:

Adashi - 27 Maj 2009, 20:16

Virgo C., toż to prawie rorikon :twisted: Nie znałem kolegi od tej strony :mrgreen:
Virgo C. - 27 Maj 2009, 20:19

I się wydało :oops:
Ale sprawdziłem, ma 19 lat :mrgreen:

Adashi - 27 Maj 2009, 20:30

Skoro kolega Polonii 1 nie oglądał, znaczy nie zna takich klasyków jak:
Generał Daimos
Kapitan Tsubasa aka Kapitan Jastrząb
Gigi La'Trottola
Tygrysia Maska
Yattaman
Yattodetaman
:?:
Nie mówiąc o wcześniejszej, legendarnej "Załodze G" :?:

shenra - 27 Maj 2009, 20:33

Adashi, wybaczam Ci bycie dziobakiem małej wiary :lol: Ech Klasyka :bravo
Virgo C. - 27 Maj 2009, 20:34

Bez przesady, Tsubase to widziałem ze dwa razy całość, na TeDe bodajże ;P:

A z podanymi przez Ciebie innymi anime planuje się w wakacje zagłębić :mrgreen:

shenra - 27 Maj 2009, 20:39

Virgo C., nie bluźnij na wielką matkę Polonię 1 :evil:
Virgo C. - 27 Maj 2009, 20:40

Ke ? Dobra, mogę na chomika ;P:

@Adashi
Pewnie będą kontynuować serie, ale jakieś bliższe info to dopiero na wakacje/wrzesień będzie podane :|

Partner forum