To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Rafał - 5 Lipca 2007, 13:43

Prawde mówiąc nie byłem w 100% pewien :D

Natchniony Krukiem pytam oto o piwo. Co pierwotnie znaczyło słowo "piwo"?

Tequilla - 5 Lipca 2007, 13:45

W "Nieznanym Świecie" przy jakims artykule o Atlantydzie była podana opowieść o baskijskim księdzu, który w XVIII wieku udał się na misję do ameryki Południowej i jak się okazało z trudem, bo z trudem, ale mógł rozmawiać z rdzenną ludnością! ( on mówił po baskijsku, oni po swojemu). Baskowie to chyba w ogóle jeden z najciekawszych i najbardziej zagadkowych ludów europy ( i moim zdaniem zasługujący na to, by mieć własna państwowość)
agnieszka_ask - 5 Lipca 2007, 16:16

nie wiem, czy pierwotnie, ale na pewno dawniej, słowem piwo określało się wszystko co się dało wypić np. oranżada, pepsi, kubuś i takie inne, co je onegdaj kupowano dla zgaszenia pragnienia.
Rafał - 6 Lipca 2007, 08:11

Bardzo dobrze agnieszko_ask piwo dosłownie znaczyło tyle co "picie" :bravo
Adanedhel - 7 Lipca 2007, 15:42

agnieszko_ask, bardzo prosimy o zagadkę :D
gorbash - 7 Lipca 2007, 16:15

Proponuje wprowadzic swiecka tradycje nie migania sie od zadania zagadki po odgadnieciu poprzedniej. Moze byc maksymalnie glupia i wogole ;-) Dzieki temu nie nastapi blokowanie tematu ktore wystepuje ostatni nader czesto...
Tomcich - 7 Lipca 2007, 16:20

agnieszka_ask żegnała się chyba do poniedziałku. :roll: :?
agnieszka_ask - 8 Lipca 2007, 10:09

Przepraszam, że nie zadałam pytania, wiem, że wygląda to jak opieszałość, ale nią nie jest. Tak więc już naprawiam swój błąd. Oto pytanie:

W 1574r. Tycho Brahe /znany astronom/ założył obserwatorium na wyspie Hven. Na owej wyspie odkrył wiele ciekawych prawidłowości. Swoimi teoriami w kilku punktach zaprzeczył Arystotelesowskiej wizji świata, ale też nie zaakceptował poglądów Kopernika. Jaki kompromis zaproponował?
/przypominam, że obecnie dominuje model typu: Ziemia i inne planety krążą w okół Słońca ;) )

Adanedhel - 8 Lipca 2007, 10:43

Skoro nie akceptował poglądów Kopernika nie był to model heliocentryczny. Z tego, co napisałaś wynika, że było mu trochę bliżej Arystotelesa. Więc znów mamy geocentryzm. I sfery.

Poczekaj trochę. Właśnie kombinuję jak taki kompromis w całości wyglądał :)

agnieszka_ask - 8 Lipca 2007, 12:36

Adanedhel, no ba, oczywiście, że zaczekam, jak nie trafisz w myślenie Brahe'a, to może nowy model wymyślisz, taki typowo Ananedhelowy ;)
Adanedhel - 8 Lipca 2007, 13:26

Może i nie trafię, ale jestem pewien, że będę blisko :) Twoja zagadka jest właściwie zadaniem logicznym. Do odpowiedzi można dojść biorąc pod uwagę model helio- i geocentryczny plus to, co napisałaś :)

Wykombinowałem coś takiego. Ziemia oczywiście w centrum. Wokół niej krążą księżyc i słońce. Ale ponieważ zostało już udowodnione (i do tego dałaś wskazówkę :wink: ), że udowodniono i uznano już, iż pozostałe planety krążą wokół słońca, to... pozostałe planety oraz gwiazdy krążą wokół słońca :mrgreen:
W ten sposób powstałby jakiś kompromis, bo jednocześnie wszystko w praktyce krąży wokół Ziemi, ale nie złamano w całości systemu Kopernika.

I jak? Odpowiedź prawidłowa czy stworzyłem własny model? :D

elam - 8 Lipca 2007, 13:41

eee przepraszam cos glupiego napisalam i edytuje.
wygooglalam sobie :)

agnieszka_ask - 8 Lipca 2007, 13:57

Adanedhel, :bravo :bravo :bravo tak właśnie wyglądał model Tycho Brahe'a
czekamy na Twoją zagadkę :)

Adanedhel - 8 Lipca 2007, 15:05

Kto zacz - jeden z najlepszych czołgistów w historii. Członek 1. SS-Panzer-Division Leibstandarte-SS i Schwere SS-Panzer-Abteilung 101. Przed śmiercią miał zniszczyć w sumie 138 wrogich czołgów. Bohater walk na froncie wschodnim, ale wsławił się zwłaszcza na Zachodzie, niszcząc niemal całą brytyjską kolumnę pancerną w bitwie pod Villers-Bocage.
mBiko - 8 Lipca 2007, 15:45

Wittman, imienia nie pamiętam.
feralny por. - 8 Lipca 2007, 15:47

Michael Wittman
Adanedhel - 8 Lipca 2007, 15:55

Ech, łatwe i proste się okazało. Następnym razem postaram się o trudniejsze :)

feralny por. był nieco dokładniejszy, ale mBiko szybszy :) mBiko zadaje.

mBiko - 8 Lipca 2007, 16:06

Też łatwe: gdzie łoś ma kwiat?
agnieszka_ask - 8 Lipca 2007, 19:58

we włosach? 8) :lol:
mBiko - 8 Lipca 2007, 22:28

No niezupełnie agnieszka_ask, niezupełnie. Chociaż co bardziej romantyczne może noszą i we włosach.
elam - 8 Lipca 2007, 22:29

czy to jest moze czesc nosa?
mBiko - 8 Lipca 2007, 22:34

Niestety, kolejny zonk.
Słowik - 9 Lipca 2007, 11:51

Kurczę, najpierw zgadłem, ale potem chciałem się upewnić i wyguglałem. No i teraz już nie mogę odpowiedzieć.
elam - 9 Lipca 2007, 19:09

no to moze kwiat jest u mlodego losia zalazkiem rogow?
mBiko - 9 Lipca 2007, 21:11

Ze względu na pewne problemy daję podpowiedź.

Omyk = kwiat.

Oczywiście w dużym skrócie.

feralny por. - 9 Lipca 2007, 21:28

ogonek?
mBiko - 9 Lipca 2007, 21:45

Strzałem zza węgła trafił feralny por.. Zadajesz.

dla zainteresowany krótki opis konstrukcji Łosia zaczerpnięty z http://www.milosnicy.pl
http://www.milosnicy.pl

ŁOŚ
Czy to zwierz jest durnowaty
Że na głowie ma łopaty?
A cóż z niego z gagatek
Że na zadku nosi kwiatek?
Jest i dalszy ciąg tej chryi
Łoś ma brodę wprost na szyi!

feralny por. - 9 Lipca 2007, 23:29

Marszałek B.L. Montgomery charakteryzował się zamiłowaniem do sweterków, swego rodzaju przerostem formy nad treścią i tym, że na berecie nosił dwie odznaki. Co to były za odnaki?
agnieszka_ask - 12 Lipca 2007, 19:18

i to niby ja onegdaj przyblokowałam?? ;P:
Adanedhel - 12 Lipca 2007, 19:20

Nio. Trza by było chyba biografię Montgomery'ego przeczytać. Normalnie nawet po wygooglaniu nie znalazłem obu :mrgreen:

Partner forum