Summa Technologiae - Fotografia
Dunadan - 12 Marca 2007, 16:58
A mnie się raczej średnio podoba... strasznie agresywny ten filtr - powstają jakiś artefakty i w ogóle...
tomay - 13 Marca 2007, 07:28
mnie tez sie nie podoba, Odra Tamka ma jeszcze dobry kadr i nie jest popsuta filtrem jak pozostale... (ale leci w lewo troche chyba)
baron13 - 13 Marca 2007, 08:01
Jak widać różne są gusta. Na wszelki wypadek nie słucham Oliviera Mesjana przy ludziach A co do tego lecenia, tom se już zakupił statyw i głowicę z poziomicami. Tylko kurna i nosić i rozstawiać trzeba.
Dunadan - 13 Marca 2007, 08:27
oj trzeba... ale teraz zacznie się dla ciebie nowa era ehh, jak chciałbym mieć nowy statyw...
Baronie - można wiedzieć jaki?
baron13 - 13 Marca 2007, 09:34
Ja mam statywów już trzy sztuki i ten ostatni Manfrotto. Jeden jest lekki aluminiowy, jeden jeszcze socjalistycznej produkcji drewniany z kulową głowicą. Mam jeszcze imadełkowe dwa bo aparat fotograficzny miałem gdzieś około 1973 roku (bo mam zdjęcia) i zdążyłem rodziców naciągnąć. W plecaku czasem noszę leciutki plastyk, taki o nogach 20 cm. Można np. ustawić na kamiennej balustradzie i strzelić nocne zdjęcie. Ostatnio wydusiłem z dłuzników kasę i uznałem, że dość dziadowania i kupiłem porządny metalowy z porządną głowicą. Przy robieniu zdjęć średnim formatem z odległości ok metra statyw musi być, bo człowiek się kiwa i wyłazi z ostrości.
Dunadan - 13 Marca 2007, 09:49
ze średnim formatem to faktycznie... ale dla małego obrazka nie jest aż tak ciężko.
Choć i tak marzę o takim statywie :-/ to potrafi działać cuda! ( 300mm i 1/40sec. i kowalik jest ostry! )
Bardzo sie obrazisz jak spytam o dokładną cenę i model? bo coraz bardziej myślę o kupnie takiego sprzętu...
Miłej zabawy z nowym statywem!
baron13 - 13 Marca 2007, 10:30
Całość mnie kosztowała ok 750 zł, model podam potem, bo jestem w pracy. A co do 1/40
to zdjęcia latarni:
http://www.baron13.friko.pl/lata/lata.html
były robione pomiędzy 4 s a 15 s w tym obiektywem 500 mm
baron13 - 13 Marca 2007, 20:24
055 PROB Tak się ten model nazywa.
baron13 - 13 Marca 2007, 21:35
No i oczyiwiście firma: Manfrotto.
Dunadan - 14 Marca 2007, 16:37
Ale latarnia się nie rusza w przeciwieństwie do kowalika
A jakiej głowicy używasz? ja się zakochałem w 3D, choć do niedawna uważałem że są bezużyteczne...
tomay - 14 Marca 2007, 17:26
ja mam upatrzonego Manfrotto 190ProB i głowice 804RC2
baron13 - 14 Marca 2007, 18:06
Mam tę samą głowicę, jak się okazało
baron13 - 18 Marca 2007, 00:08
Jakieś foty:
http://www.baron.s-f.org.pl/nostalgie.html
http://baron13.drivehq.com/
tomay - 18 Marca 2007, 12:22
Nad Odrą najlepsze
ładny kadr choć ciut krzywe
baron13 - 18 Marca 2007, 15:02
Dzięki za opinię, bo trochę zaskakująca dla mnie. Daje do myślenia.
tomay - 19 Marca 2007, 07:13
nie ma za co, do usług
"Most" ma jeszcze niewykorzystany potencjał, szukał bym tam innego kadru...
w fotach widokowych prosi sie o szara polowke bo dol jest za ciemny...
baron13 - 19 Marca 2007, 07:50
Filterek zamówiłem sobie u małżonki na urodziny, małżonka w sklepie , a ci skubańcy obiecują, że jutro będzie.
Anonymous - 26 Marca 2007, 11:06
X Targi Sprzętu Fotograficznego, Filmowego, Video i Kinowego w Łodzi.
http://www.mtl.lodz.pl/aktualnosci.php?id=48
tomay - 26 Marca 2007, 12:48
kaktusy:
http://plfoto.com/1183204/zdjecie.html
Dunadan - 26 Marca 2007, 16:21
tomay, bardzo ladne swiatlo... troche ten kaktus w LD przeszkadza, ale to szczegolik.
baron13 - 26 Marca 2007, 18:39
Tak szczerze wedle mnie , masz dużo lepsze zdjęcia. Jeśli to celowy brak kompozycji,to dla mnie zbyt awangardowe.
tomay - 26 Marca 2007, 21:11
baron13 napisał/a | Jeśli to celowy brak kompozycji,to dla mnie zbyt awangardowe. |
Nie zadna awangarda, po prostu slabe zdjecie...
Kaktusy siostry i dla niej glownie umieszczone zdjecie, chciala je sobie na tapete w pracy wrzucic...
Ostatnio zreszta nie mam natchnienia ani wizji...
Probowalem cos z architektury ale to co mi wychodzi to nudne i nijakie...
baron13 - 26 Marca 2007, 22:19
Mówię o swoim wrażeniu. Jak na tapetę, może jeszcze raz z mniejszym otworem, żeby wszystko było ostre. Taki mam pomysł.
baron13 - 31 Marca 2007, 08:33
Teraz ja się podkładam:
http://www.baron.s-f.org.pl/nostalgie.html
Nasamym dnie.
Dunadan - 31 Marca 2007, 09:15
Hmm... elektrowni ździebko nie rozumiem... zdjęcie jest IMHO, sory, kiepskie. Żuraw robi niezłe wrażenie. Niby architektura ma być prosta ale czasem jest fajnie jak nie jest może się w głowie zakołować.
Tak mi się skojarzył żuraw który rąbnął na budynek przed moim oknem w Petersburgu
Aha, znalazłem GENIALNY serwis fotograficzny, w sensie "pokaż zdjęcie ludziom żeby ocenili". Tyle że TEN serwis kompletnie różni się od innych - nie widziałem jeszcze takiego poziomu! mają bardzo fajny system który ogranicza ludzi wrzucających knoty, jak to bywa w przypadku DeviantArt i innych onet-photo itp. Na razie mam dwie fotki: http://www.photosig.com/g...hotos?id=268951 - tzn. zaraz będzie więcej
baron13 - 31 Marca 2007, 16:18
Dzięki za opinie.Fotki na stronie rewelacyjne. Po prostu super.
baron13 - 2 Kwietnia 2007, 07:43
Ten żółty wróbel, u mnie w Przedborowie to się jakoś niebiologicznie nazywało, a grzebało w końskich kupach, to bym przyciął tak żeby z poziomego kadru zrobił się pionowy . Poza tym fotka świetna. Ostatnio próbowałem ustrzelić drącego się w niebogłosy szpaka, to jak tylko podniosłem aparat do oka drzeć sie przestawał, więc wiem jat trudno podejść takie bydlę. Foty na forum są pikne, natomiast po pobieznym poczytaniu nie bardzo rozumiem jak się tam wpisuje. Piszą o czymś zielonym
Dunadan - 2 Kwietnia 2007, 08:58
Żółty wróbel to trznadel do cięcia zabrakło pikseli no i ostrości niestety :-/ to już i tak jest crop.
Co do forum - jeśli mówisz o photosig.com - to nie jest forum Tylko taki serwis. Ma swój własny silnik. A rejestracja jest prosta i szybka - podajesz co ci mówią ( nic szczególnego ) i wysyłają ci maila z linkiem - otrzymujesz meila, klikasz na linka i voila!
Możesz wrzucić jedną fotkę na 72 godziny, przy czym twoja fotka jest krytykowana i oceniana - dostajesz za to punkty ( jak knot, to ujemne ). Dodatkowo możesz krytykować i oceniać innych ludzi - za to też dostajesz punkty. Jak ci się uzbiera - możesz wrzucić ekstra fotkę. Takie ograniczenia mogą wkurzać ale mają BARDZO dużo sensu - ludzi nie wrzucają knotów tylko najlepsze fotki ( chcą dostać najwięcej punktów żeby wrzucać więcej fotek ) dzięki czemu poziom jest wysoki nie tylko w fotkach ale i w krytykach - pierwszy raz moje zdjęcie ( wcale nie super ) zostało ocenione tekstem składającym się z kilkunastu zdań - aż miło wiedzieć że komuś chce się tracić czas na ocenianie moich zdjęć!...
Co do szpaka - Baronie, tu już trzeba się posłużyć sprzętem wojskowym - siatką maskującą! a tak serio - próbuj dalej, chętnie obejrzę rezultaty.
tomay - 2 Kwietnia 2007, 10:01
taki sam system masz na www.obiektywni.pl
a trznadel super foto... jak na te szklo bez zarzutu.
baron13 - 2 Kwietnia 2007, 13:22
Trznadel, powiadasz... No wiedziałem, że to jakaś niechrześcijańska stwora... Ja zawsze wtopię. Tatuś mi kazali rozpoznawać żyto owies i pszenicę gdzieś o tej porze i do dzis dnia nie wiem, czy owies się sieje ozimo czy nie. Trznadel. No może zapamiętam... A szpak ten szpakowaty, to czasami się mi udaje wyczaić jak po trawniku zap... i coś wydziobuje. Więc siadam z daleka z obiektywem wycelowany w jedno miejce i czekam aż podejdzie. Ale chyba nie udało mi się jeszcze wstrzelić z kadrem i ostrością. Ptaszki inne niż wróble, bezczelne gołebie i kaczki, to fotografia wyczynowa. No jeszcze może być łabądź o ile z wysokiego nabrzeża, bo jak ma którędy wejść, to wejdzie i nakopie.
|
|
|