Ludzie z tamtej strony świata - Jewgienij T. Olejniczak
aniol - 15 Sierpnia 2009, 20:28
savikol napisał/a | Słuchałem jakiś czas temu audycji w Trójce z naszym Miszczem. Kazał sobie (i słuchaczom) puszczać Kazika i opowiadał, że uwielbia fantastykę z naciskiem na fantasy. Może nie zna szczegółów, ale panie i panowie, to jest sportowiec, który czyta książki! To nie byle co, ewenement, aberracja, czy jak kto woli anomalia. Trzeba go wielbić, od tego jest, a nie się z niego naśmiewać (szczególnie, że imię Jewgienij jest dość sugestywne, chłopak się po prostu zasugerował, skąd miał wiedzieć jak w knidze nie było notki biograficznej?). |
ja przepraszam ale polece cytatem z Martvej:
pffff
ale jak mam rozumiec powyzsza wypowiedz?
ze jak sportowiec to co? bezmozgi poldebil co z ksiazek tylko ksiazeczke czekowa czytuje?
no kurde jako zawodnik/trener czytajacy sie poczulem urazony
i w imieniu moich zawodników tez sie burze
zwlaszcza ze z 15 lat temu wiekszosc sekcji Sapkowskim "zarazilem" i do dzis im zostalo
jewgienij - 15 Sierpnia 2009, 22:25
Savikol i Anioł, ja sportem żyję jak powietrzem, od kilku lat jako obserwator tylko , mam szacunek dla sportowców olbrzymi. Jestem ze sportowej rodziny, wujek był trenerem sekcji bokserskiej Hutnika Kraków, zasłużonym zresztą, kolegą Feliksa Stamma. Z jego biblioteki korzystałem jako dzieciak. Moja kuzynka była w kadrze szablistek, a czytała i dalej czyta nałogowo.
Daleki jestem od śmichów-chichów pod adresem sportowców. Zaszczytem jest dla mnie, jeśli któryś z nich przeczyta i zapamięta moje teksty. Zaszczytem nawet większym niż recenzje branżowe, bo wiem przynajmniej, że to czytanie bezinteresowne i nieuwikłane w jakieś środowiskowe bagienka.
Ziemniak - 15 Sierpnia 2009, 22:35
jewgienij, napisz do niego maila
savikol - 16 Sierpnia 2009, 08:07
O Aniele, wybacz mi ten głupi komentarz, wydawało mi się, że jestem zabawny. Chyba się myliłem.
Znam kilka osób po AWFie (znaczy sportowców z powołania i zawodu) i wszystkie czytają książki. Jak byłem w wojsku, w plutonie mieliśmy AWFistę, judokę i ciężarowca, potężnego chłopa, który miał w zwyczaju odpoczywać z książką w garści. Zawsze sobie z niego żartowaliśmy, że cięgle jest na tej samej stronie, że od składania literek aż się spocił i takie tam, ale facet nigdy się nie obraził. Ot, niewinne śmichy chichy z mięśniaka z książką. Wybacz, że przeniosłem koszarowy humor na forum. Nie chciałem nikogo obrazić. Sorka.
aniol - 16 Sierpnia 2009, 09:20
sie wcale nie gniewam, moje oburzenie bylo ironiczne
moj blad ze emotek w swoja wypowiedz nie wsadzilem
chociaz z drugiej strony czesto spotykam sie z obiegowa opinia o sportowcach - szczegolnie jak ja "bito-szarpanych" ze to bezmozgie miesniaki, i czasem nie to irytuje
Tequilla - 16 Sierpnia 2009, 11:12
Co do Dody to może i czytała - teraz się biedaczka musi dokształcać, coby zasłużyć na nowego chłopaka ( zwłaszcza, że to miłośnik Biblii... palonej ).
A w nowym "Czwartym" jeszcze widziałem jakiś gościu o kryptonimie Andrzej Miszczak ma artykuł o supernowych. Wiecie kto zacz?
jewgienij - 16 Sierpnia 2009, 11:14
W "Nieznanym Świecie" chyba miał być, z tego, co wiem. Już jest? To ekstra.
Tequilla - 16 Sierpnia 2009, 11:16
w "Nieznanym" też miał być, ale w "Czwartym" też jest. Widać podwójny debiut :)
Ale to chyba w jego wątku autorskim powinniśmy roztrząsać.
Więc gazetę panie i panowie, trzeba kupić koniecznie, aż trzech fantastów ( dodając stałego już Adrzeja Pilipiuka)
jewgienij - 16 Sierpnia 2009, 11:28
To się nazywa desant.
Jeszcze dwóch/trzech naszych i będziemy mieć pod kontrolą te dwa czasopisma
jewgienij - 3 Września 2009, 15:15
Nowa recenzja
http://ksiazki.polter.pl/...ejniczak-c20343
teddy - 3 Września 2009, 15:32
Czy ta recenzentka miała aby ten sam egzemplarz co ja? Gdyby nie to, że Pasażer akurat najbardziej mi się podobał, nawet bym nie zauważył tej bzdury, aż sprawdziłem. Fabrykant zabawek i aptekarz w dyliżansie, to ta "grupa arystokratów"? Nie wiedziałem też, że do Paryża ze Stuttgartu jedzie się przez Rosję, nawet jak ona mroźna Trochę to chyba nie po drodze?
jewgienij - 3 Września 2009, 15:54
W przypadku Pasażera jest ewidentne przeskoczenie nad tekstem bez czytania, ale rozumiem, że rozczarowało mimo wszystko w finale, bo wiem to z opinii tych, co czytali
Toudisław - 10 Września 2009, 20:26
Recka
jewgienij - 20 Września 2009, 13:31
W aktualnym numerze Czwartego Wymiaru mój tekst o człowieku mieszczącym w sobie 24 różne osobowości( dziecka, malarza, lesbijki, kryminalisty, jugosłowiańskiego komandosa itd.), o jego procesie i uniewinnieniu. Oraz bezradności lekarzy, prawników, publicystów opisujących kolesia. Na podstawie tego przypadku ma wyjść film z Colinem Curuś-Farellem , historia w sam raz na świetny filmik.
Jak wszystko pójdzie dobrze, to w listopadowym numerze kolejne cudo spod mojej ręki, tym razem o księgach nie z tego świata, gdzie przyglądam się "Corpus hermeticum", "Księdze Welesa". tzw Manuskryptowi Voynicha oraz "Księdze Urantii".
Kończę też tekst o elektrycznym, a nie grawitacyjnym modelu kosmosu, i na razie dosyć cudów-niewidów, bo inne prace wzywają.
PS. W Nieznanym Świecie zadebiutował Andre, a chodzą słuchy, że w kolejce czeka też Tequilla. Jeśli dodać regularnie pisującego A. Pilipiuka, to otworzyliśmy drugi front.
Edyta: Andre zadebiutował w Czwartym Wymiarze, ale w Nieznanym Świecie też będzie.
Tequilla - 22 Września 2009, 09:31
A czekam, w kolejce, czekam... cztery artykuły przeszły, ale nie wiem, kiedy się w "Nieznanym" pojawią. A andre to chyba ma być w tym numerze Nieznanego - nie wiem, bo wczoraj gazety jeszcze nie było, pewnie dziś będzie.
No i dodaj jeszcze cetnara w "Wiedzy i Życiu", Gustawa w "Wiedzy..", "Wyborczej.." i kilku innych pismach, no i Orbita w "Wyborczej" to już nawet ze trzy fronty będą.
WhiteMagic - 22 Września 2009, 18:55
Tequilla napisał/a | No i dodaj jeszcze cetnara w Wiedzy i Życiu, Gustawa w Wiedzy.., Wyborczej.. i kilku innych pismach, no i Orbita w Wyborczej to już nawet ze trzy fronty będą. |
Masowy atak. Jeszcze Faktu brakuje
A na poważnie, z racji, że Wyborczą mam codziennie w domu, to specjalnie przeglądam sobie zawsze DF w poszukiwaniu Orbitowskiego, ale niestety póki co nie zawsze go znajduję. A szkoda.
Martva - 22 Września 2009, 18:59
Bo on jest chyba (?) co drugi tydzień.
Anonymous - 23 Września 2009, 14:27
WhiteMagic napisał/a | Tequilla napisał/a | No i dodaj jeszcze cetnara w Wiedzy i Życiu, Gustawa w Wiedzy.., Wyborczej.. i kilku innych pismach, no i Orbita w Wyborczej to już nawet ze trzy fronty będą. |
Masowy atak. Jeszcze Faktu brakuje
A na poważnie, z racji, że Wyborczą mam codziennie w domu, to specjalnie przeglądam sobie zawsze DF w poszukiwaniu Orbitowskiego, ale niestety póki co nie zawsze go znajduję. A szkoda. |
Nie zapominajcie o "Nowej Fantastyce", gdzie stałą kolumnę (piątą?) tworzą Marcin Przybyłek z Orbitoskim, a pojawia się też publicystyka z boku podpisanego, no i mc. Np w najnowszym numerze forumowicze opanują chyba połowę działu publicystyki, hehe.
jewgienij - 23 Września 2009, 16:14
Kryzys, to się ludzie łapią za różne fuchy Zresztą pisanie takich rzeczy uważam za dobrą lekcję warsztatu. Ograniczenia czasowe, objętościowe, tematyczne, wymogi komunikatywności i przejrzystości tekstu itp.
Wyrobnictwo uczące samodyscypliny, pisania, czy masz natchnienie, czy nie. Przy okazji, badając jakiś temat, zdobywa się informacje, które można później wykorzystać w prozie. Same plusy, żeby jeszcze lepiej płacili
Co do tekstów Gustawa, to wiele ciekawych jest do przeczytania na Jego stronie internetowej http://www.juraszek.net/ , polecam.
Kuba - 1 Października 2009, 07:25
Nowa książka Jewgienija:
http://fabryka.pl/zapowie...ok=348#searchkk
MOFFISS - 1 Października 2009, 07:29
powiedz coś bliżej, o czym to? To zbiorek, czy powieść?
Martva - 1 Października 2009, 09:05
Powieść. Och, nie mogę się doczekać
corpse bride - 1 Października 2009, 09:13
a ja dziś dopiero jadę oderać szarańczę, kupiłam na allegro. ironia jest taka, że książkę (do niedawna) bezrobotnego jewgienija bezrobotny czytelnik (ja) jedzie odebrać do urzędu pracy od bezrobotnego sprzedającego
Tequilla - 1 Października 2009, 09:42
A myślałem, że zauważyłęm pierwszy... Fajną masz okładkę i zapowiedź miczego sobie. W każdym razie jest na co czekać. Jeszcze w tym roku?
Virgo C. - 1 Października 2009, 09:45
Jak dla mnie okładka paskudna, w porównaniu do Nocy... przegrywa o kilka długości
shenra - 1 Października 2009, 09:50
Virgo C., zgadzam się, mnie też się okładka nie podoba.
Tequilla - 1 Października 2009, 09:51
Moim zdaniem intrygująca... cóż, kwestia gustu...
shenra - 1 Października 2009, 09:53
Okładkę jakoś przeżyję, byleby treść była niczego sobie jewgienij, pilnuj się
Chal-Chenet - 1 Października 2009, 11:10
Okładka interesująca.
jewgienij, zareklamuj się, napisz o czym to jest, jak mnie zainteresujesz, to zastanowię się nad kupnem.
MOFFISS - 1 Października 2009, 12:44
zarekomendowałem Cię (mam nadzieję, że nie będzie to "pocałunek śmierci") jako myślącego popularyzatora nauki wszelakiej. Kiedy poczytałem sobie Twoje referaty, to zaobserwowałem u siebie dość rzadkie zjawisko - aktywną pracę płatów czołowych.
|
|
|