Złomowisko - Wyrywać chwasty czy sadzić na innym gnojowniku
Fidel-F2 - 15 Lipca 2006, 12:41
Vesper nie bardzo kumam o co Ci chodziło w tym poście. Może trochę jaśniej?
MrMorgenstern - 15 Lipca 2006, 12:45
Vesper:
Cytat |
Pytanie - czy kara śmierci odstrasza zwyrodnialców i wykolejeńców? Czy jest tylko straszakiem na społeczeństwo? Czy tych 59 egzekucji w USA spowoduje zniknięcie ludzi pokroju Mansona, Bundy'ego, Gacy'ego, itp.? Za co zginęło tych 3400 osób w Chinach?
|
A czemu Ty nie czytasz wszystkiego tylko widzisz jeden odcinek rzeczywistości jak kościelna babcia?
Jaki jest sens mieszania Chin i USA, gdzie są różne kultury, i w Stanach giną psychopaci a w Chinach chyba też złodzieje ( a na pewnoe handlarze narkotyków).
Zresztą wielu morderców w USA tak kombinuje, żeby nie byc sądzonym w tych stanach, gdzie właśnie jest kara śmierci. To tylko kaprys, nie odpowiada im pogoda, o naiwności ludzka?
Vened - 15 Lipca 2006, 13:01
Hauer napisał/a | W moich stronach miesiac temu skopali 19-latka na śmierć, a 2 tygodnie później policjanci uratowali nieprzytomnego człowieka kopanego na trawniku. Złapali na miejscu tez jednego ze sprawców, ten na przesłuchaniu powiedział, że zrobili to dla rozrwywki. no bo właściwie czemu nie? |
To gdzie Ty mieszkasz?? Pewnie w Łodzi
Hauer napisał/a | Dostana smiezny wyrok za pobicie, moze anwet w zawiadsach. W najgorszym wypadku pójda siedziec za ze skutkiem śmiertelnym, w wieceiniu sie nażra sterydów, napakuja na siłowni, naucza nowych sztuczek, a później wyjda znowu sie rozerwać
Powiadam wam, trzeba powiesić paru prowodyrów takich zabaw |
A może lepiej zmienić prawo na ostrzejsze? Przecież obecna sytuacja nie jest spwodowana brakiem kary śmierci, tylko ogólną słabością naszego sytemu. Kodeks karny, policja, sądy, więziennictwo - to wszytsko trzeba zmienić. Co, myślisz, że damy karę śmierci i bedzie git?? Trzeba zreformowac cały system, tak, żeby przestpcom nie było w wiezieniach dobrzem jak tu niekorzy opisują. Kto mówi, że poslkie więzienia mają wygladać, tak jak wygladają?? Dlatego prosze nie mówić mi tu, że przeciewnicy ks są za dobrym traktowaniem morderców. Ja chcę ich traktowac jak najgorzej, tylko wymaga to zmian.
Fidel-F2 - 15 Lipca 2006, 13:26
naprawa systemu to jedna sprawa a czapa dla zwyrodnialców druga.
Hauer - 15 Lipca 2006, 16:37
VenedCytat | To gdzie Ty mieszkasz?? Pewnie w Łodzi | Zonk, wcale nie. Mieszkam w jednym z najbezpieczniejszych miast w Polse (wg statystyk). Jakbys nie zauważył to było wyraxnie napisane: "2 tygodnie później", w duzych miastach to jest dzień w dzień. Cytat | A może lepiej zmienić prawo na ostrzejsze? | No to o tym mówie. Prowodyra powiesic, a reszta niech nie ma luksusów. Bo jak nie bedzie KS, a poslesz ich na "ciezkie roboty" z kilofami czy łopatami to nie bedize za wesoło, w kazdym razie współczuje straznikom. Cytat | Ja chcę ich traktowac jak najgorzej | Ale dlaczego jesteś tkai niedobr? Przeciez oni moga sie nawrócić. Trzeba dać im szanse poprawy, a nie od razu do tych twoich klitek bez wyjścia zamykac
Hauer - 15 Lipca 2006, 16:41
MrMorgenstern, Cytat | Zresztą wielu morderców w USA tak kombinuje, żeby nie byc sądzonym w tych stanach, gdzie właśnie jest kara śmierci. | Bardzo słuszne spostrzezenie.
Vened - 15 Lipca 2006, 17:28
Hauer napisał/a | Ale dlaczego jesteś tkai niedobr? Przeciez oni moga sie nawrócić. Trzeba dać im szanse poprawy, a nie od razu do tych twoich klitek bez wyjścia zamykac |
Ty chcesz ich wieszac przecie, to raczej sie nie poprawia.
Hauer napisał/a | MrMorgenstern,
Cytat:
Zresztą wielu morderców w USA tak kombinuje, żeby nie byc sądzonym w tych stanach, gdzie właśnie jest kara śmierci.
Bardzo słuszne spostrzezenie. |
Sadzonym jest się w USA tam, gdzie sie popelnilo przestępstwo. Nie sądze, zeby duzo mordercow wywozilo swoje ofiary za granice stanu i tam zabijalo, jesli to masz na mysli
MrMorgenstern - 15 Lipca 2006, 17:56
Vened:
Cytat |
Sadzonym jest się w USA tam, gdzie sie popelnilo przestępstwo. Nie sądze, zeby duzo mordercow wywozilo swoje ofiary za granice stanu i tam zabijalo, jesli to masz na mysli |
Nie, ja napisałem: kombinują. Nie wszyscy mordercy są idiotami, by wcielać w życie tak mało inteligentne pomysły
Vened - 15 Lipca 2006, 18:45
MrMorgenstern napisał/a | Nie, ja napisałem: kombinują. Nie wszyscy mordercy są idiotami, by wcielać w życie tak mało inteligentne pomysły |
Hm, no to co w takim razie miales na myśli? "Kombinują" to niezbyt precyzyjne pojęcie. W jaki sposob to, ze w roznych stanach jest kś, albo nie, wplywa na ich zachowanie?
Hauer - 15 Lipca 2006, 19:12
Vened ty pomysl troche... jak drań zabił w kilku różnych statnach, to póxniej stara się o proces tam gdzie nie ma KS. Proste? No wisdzisz. Jakbyś pomyslał to byś sam doszedł.
OK, widze, zę przeciwnikom KS skończyła się amunicja. Moze ktoś z litości zakończy ten wątek ?
Vened - 15 Lipca 2006, 19:22
Hauer napisał/a | Vened ty pomysl troche... jak drań zabił w kilku różnych statnach, to póxniej stara się o proces tam gdzie nie ma KS. Proste? No wisdzisz. Jakbyś pomyslał to byś sam doszedł. |
Jak zabijal w roznych stanach, to jest w nich sądzony po kolei.
Hauer napisał/a | OK, widze, zę przeciwnikom KS skończyła się amunicja. Moze ktoś z litości zakończy ten wątek ? |
Widze ze zwolennikom KŚ konczy się wiedza
Yeri - 15 Lipca 2006, 19:22
Dobra,to ja zakończę-chwasty wyrywać.Do skutku.
Przypomina mi się taki film na motywachS.Kinga "Zielona Mila",fajny,sugestywny,w założeniach wymierzony przeciw karze śmierci.Obejrzałem i stałem się jeszcze większym fanem k.ś.,jeśli można to tak nazwać Argumenty czysto emocjonalne i tendencyjne,widz ma być przeciwko karze śmierci,bo na krześle giną tylko sympatyczni bohaterowie,w dodatku często niewinnie skazani.Szkoda tylko,że ten niewinnie skazany w samym więzienia zabija ze trzy osoby.Szkoda gadać.
Zreszta podobnie wygląda to w innych filmach niby to w karę śmierci wymierzonych.
Vened - 15 Lipca 2006, 19:30
Hm, ja tylko chce porzypomniec, iz fraza "wyrwałem chwasta" pojawiła się w filmie "Psy 2". Wypowiedzial ja czlowiek, ktory zabil kilka osob przekonany ze zrobil dobrze, jako ze w jego mniemaniu nie byly one godne zycia.
Rozumiem, ze zwolennicy ks identywfikuja sie z takim podejsciem? Jestescie obdarzani wyjatkowa moralna zdolnoscia oceniania, kogo trzeba zabic?
elam - 15 Lipca 2006, 19:55
a ja GORACO polecam wszystkim film z kevinem Spacey, tytul bodajze zycie Dawida Gale'a
"zielona mila" sie moze przy nim schowac w mrowisku
Yeri - 15 Lipca 2006, 21:32
Vened napisał:Cytat | Hm, ja tylko chce porzypomniec, iz fraza wyrwałem chwasta pojawiła się w filmie Psy 2. Wypowiedzial ja czlowiek, ktory zabil kilka osob przekonany ze zrobil dobrze, jako ze w jego mniemaniu nie byly one godne zycia.
Rozumiem, ze zwolennicy ks identywfikuja sie z takim podejsciem? Jestescie obdarzani wyjatkowa moralna zdolnoscia oceniania, kogo trzeba zabic? |
Tak,wiem skąd pochodzi ta fraza.Ale Vened,jeśli nie zauważyłeś,to tylko było żartobliwe nawiazanie do tytułu tej dyskusji,więc nie masz powodu byc zgryżliwy.
Nikt się tu(w każdym razie ja)nie identyfikuje z tym łysym bohaterem "Psów2".
Odnośnie moralności.To morderca decyduje,że chce kogoś pozbawić życia,a nie ma do tego prawa,prawda?jeśli więc będziemy mieli obowiązującą karę śmierci,to będzie sobie nasz morderca zdawał sprawę,że skazując kogoś na śmierć,skazuje przy okazji sam siebie.Tak więc to tylko jego wybór,on sam niejako się skazuje na karę śmierci.Więc co tu mówic o naszej moralności?
Gremlinku,masz rację,Twój film jest lepszy,ale "Zielona.."bardziej mi pasowała klimatem do tego forum:)
Vened - 15 Lipca 2006, 21:50
Yeri napisał/a | Odnośnie moralności.To morderca decyduje,że chce kogoś pozbawić życia,a nie ma do tego prawa,prawda?jeśli więc będziemy mieli obowiązującą karę śmierci,to będzie sobie nasz morderca zdawał sprawę,że skazując kogoś na śmierć,skazuje przy okazji sam siebie.Tak więc to tylko jego wybór,on sam niejako się skazuje na karę śmierci.Więc co tu mówic o naszej moralności? |
No taa, ale tak patrzac to zadne sądy nie sa potrzebne. Ktos kogos zabije - na drzewo z morderca No bo przeciez jest winny i wie, że ma umrzec. Tak samo mozna uproscic caly system: ktos kradnie - niech wie, ze mu utna reke... Gwałcicel - wykastrowac. kazdy bedzie wiedzial za co jest jaka kara i nikt nie bedzie popelnial przestepstw. O tak...
Nie mialbym nic przeciwko temu, by zabojcow spotykala natychmaistowa kara. Niestety, rzadko kiedy sa łapani z bronią w ręku nad stygnącym ciałem. W USA ludzie przeciez dobrze wiedza co ich spotka za morderstwo, i co z tego? Jest ich mniej?
Hauer - 16 Lipca 2006, 00:18
Vened, co ci sie znowu roi? mozesz objaśnic tok myslowy którym doszedłeś od: "morderca wie jaka jest za to kara" do "zadne sądy nie sa potrzebne"? Bo chyba cos "pomiędzy" mi uciekło...
Cytat | W USA ludzie przeciez dobrze wiedza co ich spotka za morderstwo, i co z tego? Jest ich mniej? |
Zupelny brak logiki. Dalczego ludzi miałoby byc mniej od tego, ze wiedza co ich spotka za morderstwo? no zastanów sie? Chyba ze chciałeś zapytac czy w tkaim raize morderców jest mniej? ale to też troche bez związku z dyskusja, bo samo to, ze "ktoś wie jaka jest kara" ma raczej małe znaczenie w porównaniu z tym jaka jest kara. Domyslam się, ale to tylko się domyslam, ze chciałes napisąc cos w rodzaju: "W USA jest kara smierci, i co z tego? Czy morderców jest mniej?". Pisąlem juz ze w NY po przywróceniu KS liczba najcieższych przestępstw spadła o 78%. Przypuszcam,ze w zyciu przekonałes się że surowośc kary ma znaczenie, zatem z wyciągnięciem wniosku z tych danych nie powinno byc większego problemu.
Fidel-F2 - 16 Lipca 2006, 08:34
Vened daj już spokój bo Twoje wypowiedzi robią się coraz śmieszniejsze. pytałem już w innym wątku ale nie odpowiedziałeś. Ile masz lat?
Vened - 16 Lipca 2006, 10:15
Hauer napisał/a | Vened, co ci sie znowu roi? mozesz objaśnic tok myslowy którym doszedłeś od: morderca wie jaka jest za to kara do zadne sądy nie sa potrzebne? Bo chyba cos pomiędzy mi uciekło...
|
Ja do takiego wniosku nie doszedlem (jesli tak uwazasz, to pokaz mi gdzie), tylko wskazalem, ze Yeri najwyrazniej tak mysli. Hauer napisał/a | Zupelny brak logiki. Dalczego ludzi miałoby byc mniej od tego, ze wiedza co ich spotka za morderstwo? |
Nie czepiajmy sie czestych w tej dyskusji bledow w skaldni, lietrowke itp. Pytalem sie czy morderstw jest mniej, nie ludzi.
Hauer napisał/a | Pisąlem juz ze w NY po przywróceniu KS liczba najcieższych przestępstw spadła o 78%. |
Wg jakiego zrodla? I czy te "ciężkie przęstepstwa" byly zagrozone karą śmierci? Poza tym, spadek przestępczosci w NY to powszechnie znany fakt. Zostal on spowodowany programem "zero tolerancji" burmistrza Giullianiego, wiec nie łaczyłbym tego akurat z "wychowawczą" rolą kś, tylko z kompleksowym dzialaniem władz miasta, stanu, policji i sądów. tego zresztą potrzeba też w naszym kraju.
Jeśli chcesz pokazac, iz ks pomogła to podaj dane z całych USA, a nie pojedyncze przykłady.
Hauer napisał/a | Przypuszcam,ze w zyciu przekonałes się że surowośc kary ma znaczenie, |
Znaczy jak, w moim życiu? Raczej mnie nikt nie karał bez powodu, a powodow nie dawalem, wiec nie przekonalem sie o surowosci kar Jesli jednak Ty masz jakies przykaldy ze swojego zycia, to chętnie poczytam
Fidel-F2 - 16 Lipca 2006, 10:21
No, cholera, ignoruje mnie.
Vened - 16 Lipca 2006, 10:22
Fidel-F2 napisał/a | Ile masz lat? |
Hm, nie musze odpowiadac na takie pytania. Zresztą, co to Ciebie obchodzi? Rozumiem, ze w swej nadzwyczajnej madrosci uznales, ze ludzie mlodsi sa ogolnie głupsi, tak? Chcesz byc lepszy, to przynajmniej bedizesz upajal sie przewaga swojego wieku nad tymi szczylami z forum? O, Mistrzu, prosze, nauczaj mnie, wez mnie na swojego padawana...
Fidel-F2 - 16 Lipca 2006, 10:52
Vened już wyjaśniam. Naturalnie, wiek ma znaczenie dla jakości sądów. Oczywiście jest to generalizacja i nie każdy 50-latek jest mędrcem i nie każdy 20-latek głupcem. Nie uważam Cię za głupca jednak w mojej ocenie Twoje wypowiedzi często sprawiają wrażenie niedojżałych i nieprzemyślanych. Wrażenie to nie wynika z obserwacji Twoich wypowiedzi jedynie w tym wątku ale na całym forum. Duże znaczenie ma wiek, ponieważ człowiek starszy ma zwykle większe doświadczenie, więcej różnorakich dyskusji za sobą, więcej obserwacji i więcej czasu do przemyśleń. Do owego doświadczenia należy też uważne słuchanie ludzi zwłaszcza takich których opinie są trafne i przemyślane. Na tym forum do takich ludzi zaliczam NURSa, Romka P. i kilku innych (ich opinie znajduję trafnymi w zasadzie w 100%). Osobiście nie zamierzam stawiać się w szergu wraz z nimi ponieważ a) uczę się od nich b) nie do mnie należy taka ocena lecz do osób które mnie obserwują. Nie zamierzam robić z Ciebie swojego ucznia bo a) nie chce mi się b) nie mam talentów pedagogicznych. Jeśli zamierzasz się ode mnie czegoś uczyć (ale chyba nie ) to Twoja sprawa a mnie bardzo miło. Osobiście w tym celu polecał bym wyżej wymienionych kolegów.
Dobra idę gotować rosół. Tego na pewno mógłbyś się ode mnie nauczyć.
MrMorgenstern - 16 Lipca 2006, 15:46
Uważam, że pytanie o wiek tudzież doświadczenia życiowe, jakie zadał Fidel interlokutorowi, świadczy tylko o chęci dojścia do prawdy. Prawda potrafi być okrutna i apeluję do Fidela, aby jednak dodał informację w tytule topicu, że wejście tutaj jest na własne ryzyko ...bo coś czuję, że znów dojdzie do "obrazy".
Pozwolę sobie jeszcze wyrazic zdanie, że dla mnie absolutnie niewiarygodne są wypowiedzi amerykańskich intelektualistów, którzy chwalą/chwalili komunizm stalinowski, nigdy nie odwiedzając ówczesnego ZSRR, a pisząc z perspektywy ciepłych posadek na amerykańskich uczelniach.
Vened - 16 Lipca 2006, 18:59
Fidel-F2 napisał/a | Na tym forum do takich ludzi zaliczam NURSa, Romka P. i kilku innych (ich opinie znajduję trafnymi w zasadzie w 100%). |
Cóz, a ja własnie nie (ale nie bede kontynuowal, zeby zbytnio nie podpadac ) Ale jesli starsi panowie chcą spijac sobie z dziubkow, to prosze bardzo. Niemniej, radze Tobie, bys nie mylil dojrzalosci z nieuzasadnionym samozadowoloniem, bo mimo zaawansowanego wieku, jeszcze sie zdazysz w zyciu naciac.
To tyle offtopic
MrMorgenstern napisał/a | Pozwolę sobie jeszcze wyrazic zdanie, że dla mnie absolutnie niewiarygodne są wypowiedzi amerykańskich intelektualistów, którzy chwalą/chwalili komunizm stalinowski, nigdy nie odwiedzając ówczesnego ZSRR, a pisząc z perspektywy ciepłych posadek na amerykańskich uczelniach. |
Eee, to a propos czego? (w pelni sie zgadzam, tylko dlaczego akurat tutaj teraz o tym piszesz?)
MrMorgenstern - 16 Lipca 2006, 21:33
to a propos ludzi z księżyca
Hauer - 18 Lipca 2006, 07:11
Vened:
Cytat | Wg jakiego zrodla? I czy te ciężkie przęstepstwa byly zagrozone karą śmierci? Poza tym, spadek przestępczosci w NY to powszechnie znany fakt. Zostal on spowodowany programem zero tolerancji burmistrza Giullianiego, wiec nie łaczyłbym tego akurat z wychowawczą rolą kś, tylko z kompleksowym dzialaniem władz miasta, stanu, policji i sądów |
No to po co ci źródło skoro wiesz, że to "powszechnie znany fakt"?
I dalczego miałbym tego nie łączyc? Z doświadczenia wiem, ze surowośc kary ma odstraszajacy wpływ. Jak jeden profesor na uczelni za ściąganie zabieral ściagi to ludzie spisywali na potęgę, a jak inny wyrzucał z sali z niedostaeczną to bali sie glowe odwrócić. zaostrzenie kar przyniosło skutek wobc studentów, dlaczego nie mialoby dzialać na kryminalistów? tym bardziej, ze spadek przestępczosci w NY nastapił w momencie przywrócenia KS. trzeba być zaslepionym fanatykiem, żeby 78% spadek liczby najcięższych zbrodni przypisywac wyłacznie "innym diząlaniom" i twierdzić, ze "KS nie miała tam wpływu".
Vened - 18 Lipca 2006, 11:24
Hauer napisał/a | tym bardziej, ze spadek przestępczosci w NY nastapił w momencie przywrócenia KS. trzeba być zaslepionym fanatykiem, żeby 78% spadek liczby najcięższych zbrodni przypisywac wyłacznie innym diząlaniom i twierdzić, ze KS nie miała tam wpływu. |
Byc może ma, ale to nie jest "czysty" przykład, wiec prosze o jakis inny. Chyba, ze chcesz cala swoja teorie budowac na tym jednym.
MrMorgenstern - 18 Lipca 2006, 11:34
Hauer:
Cytat | spadek przestępczosci w NY nastapił w momencie przywrócenia KS. trzeba być zaslepionym fanatykiem, żeby 78% spadek liczby najcięższych zbrodni przypisywac wyłacznie innym diząlaniom i twierdzić, ze KS nie miała tam wpływu. |
Hauer, chyba tutaj nie ma się do czego przyczepić: argumentem Veneda na spadek ciężkich zbrodni jest sprawdzanie biletów w metrze NY... przestępcy mieli utrudniony dojazd do swych ofiar
Vened - 18 Lipca 2006, 11:39
MrMorgenstern napisał/a | Hauer, chyba tutaj nie ma się do czego przyczepić: argumentem Veneda na spadek ciężkich zbrodni jest sprawdzanie biletów w metrze NY... przestępcy mieli utrudniony dojazd do swych ofiar |
To nie jest smieszne. O wiele czestrze i dokladniejsze kontrole policyjne na prawde prowadza do takich przypadkow. Rzecz w tym, ze Hauer nie ma innych danych, wiec trzyma sie tej jednej statystyki.
MrMorgenstern - 18 Lipca 2006, 11:58
A Ty myślisz, że my nie jesteśmy także za solidnym prawem? Weź Ty przeczytaj wszystkie posty, bo się powtarzasz
|
|
|