To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Ludzie z tamtej strony świata - Jewgienij T. Olejniczak

jewgienij - 21 Lipca 2009, 21:32

Miało być w sierpniowym, ale z tymi redakcjami nigdy nic nie wiadomo :cry: No cóż, sam się naciąłem ;P:
Tequilla - 21 Lipca 2009, 22:05

Gustaw G.Garuga napisał/a
Tequilla napisał/a
Tylko w Czwartym wymiarze jakoś nie widać tego zapowiadanego artykułu...?

jewgienij ma teraz aż dwa wątki autorskie i strumień informacji się rozdwaja...

To nie wina wątków autorskich. Wszystko przez ten "Czwarty wymiar". W czwartym wymiarze nie takie cuda są możliwe... ;)

xan4 - 30 Lipca 2009, 13:38

jewgienij, Matuszek poświęcił Ci prawie cały wstępniak w NF ;P:
jewgienij - 5 Sierpnia 2009, 16:08

Właśnie przeczytałem :D . Jestem zmęczony po dzisiejszej jeździe z Zielonej Góry, więc pewnie mi się tylko wydaje, że mnie Paweł Matuszek nie zrozumiał kompletnie.

Z innej beczki:

Znalazłem recenzję Nocy Szarańczy:

http://ksiazki.wp.pl/kata...3,recenzja.html

jewgienij - 13 Sierpnia 2009, 15:59

Recenzja.
Autor wprawdzie Olejniczak się nazywa, ale to nie rodzinka :wink:

http://valkiria.net/index...ticles&id=15220

jewgienij - 14 Sierpnia 2009, 19:41

W kioskach jest już Czwarty Wymiar z moim wakacyjnym artykułem o Kelvinie.

Natomiast co się tyczy poprzedniego, o biblijnych prorokach i ich ewentualnych związkach z psychoaktywną rutą stepową, to wprawdzie nie sądzę, bym bezpośrednio zainspirował Dodę - Elektrodę ;P: , która chlapnęła coś ostatnio o narkomanach tworzących Biblię, ale gdyby jednak coś w tym było...? Byłyby jaja :D

hardgirl123 - 14 Sierpnia 2009, 19:52

to w poniedziałek się zapoznam z artykułem :>
Martva - 14 Sierpnia 2009, 19:54

jewgienij napisał/a
nie sądzę, bym bezpośrednio zainspirował Dodę - Elektrodę

A wiesz, od razu o Tobie pomyślałam ;P:

jewgienij - 15 Sierpnia 2009, 09:39

Zostawmy Dodę. :)
Dzisiaj trafiłem na wywiad z naszym złotym medalistą z Pekinu w pchnięciu kulą, który przeczytał "Noc Szarańczy" i uważa książkę za"fajną, łagodną rosyjską fantastykę" :shock:

Oto dowód:

http://www.emetro.pl/emet...l_hot_dogi.html

xan4 - 15 Sierpnia 2009, 09:45

dobre :D :D :D
Ozzborn - 15 Sierpnia 2009, 09:53

Ło matko, ale się uśmiałem :mrgreen: Grunt wiedzieć kogo się czyta ;P:
hardgirl123 - 15 Sierpnia 2009, 10:05

o rety, grunt to obeznanie w temacie :>
nasz drogi medalista ma jeszcze kilka takich tekstów :>

Witchma - 15 Sierpnia 2009, 10:11

jewgienij, skoro i w empikach i w drużynie olimpijskiej wiedzą lepiej, to może i Ty zrewiduj wreszcie poglądy na temat swojej przynależności narodowej? :D
hardgirl123 - 15 Sierpnia 2009, 10:45

w empikach to sami nie wiedzą co na półkach mają :>
xan4 - 15 Sierpnia 2009, 10:50

Obiektywnie jednak patrząc, to skąd gościu ma wiedzieć, jakiej narodowości jest jewgienij?? Imię sugeruje rosjanina, notki biograficznej w książce nie ma. My jesteśmy wielcy, bo my wiemy, ale z tego co pamiętam, to po pierwszym opowiadaniu jewgienija w NF też myślałem, że ruska przez pomyłkę w w fantastyce polskiej Parowski opublikował :D
nimfa bagienna - 15 Sierpnia 2009, 10:54

Wystarczy spojrzeć, czy książka była tłumaczona. Imię i nazwisko tłumacza umieszcza się na pierwszej stronie, pod tytułem. Jeśli go nie ma, i nie ma również tytułu oryginału, to "cudzoziemskość" autora jest mocno niepewna. Niezależnie od tego, jak autor się nazywa.
ihan - 15 Sierpnia 2009, 10:55

Mam zwyczaj zawsze sprawdzać tłumacza i tytuł oryginalny. Jeśli brak, znaczy: Polak. Jeśli nie jesteś pewien, lepiej trzymać paszczę zamkniętą. Zwłaszcza udzielając wywiadów.

edit: Nimfa mnie ubiegła.

Navajero - 15 Sierpnia 2009, 11:16

jewgienij napisał/a
Zostawmy Dodę. :)
Dzisiaj trafiłem na wywiad z naszym złotym medalistą z Pekinu w pchnięciu kulą, który przeczytał Noc Szarańczy i uważa książkę zafajną, łagodną rosyjską fantastykę :shock:

Marudzisz, olimpijczycy Cię czytają - to grunt! :mrgreen: Kto wie? Może z tą Dodą, to nie takie fantastyczne przypuszczenie? ;)

Ozzborn - 15 Sierpnia 2009, 11:28

O dziewczyny mnie ubiegły chciałem napisać to samo :P
Ziuta - 15 Sierpnia 2009, 11:30

No, marudzisz. To chyba jeden z naszych najfajniejeszych olimpijczyków. I równie fajno gada.
illianna - 15 Sierpnia 2009, 11:41

ciesz się, już masz karierę międzynarodową, a jeszcze Cię nawet nie przetłumaczyli :mrgreen:
jewgienij - 15 Sierpnia 2009, 11:47

Nie marudzę, chłopaki. To takie teatralne zdziwienie było, bo przywykłem :wink: Ważne, że się podobało, a że o mnie nie wie nic, to nieistotne.

My tu jesteśmy wyjadacze, na książkach się znamy pod każdym względem i się nabrać nie damy. Ale są ludzie, którzy kupują i czytają, nie wgłębiając się, czy to oryginał, czy przekład, nie szukają notek, tłumacza. Nie przeczesują internetu. W dodatku jak zakupił człowiek w Empiku, gdzie Noc stała pośród ruskich autorów, to trudno mieć pretensje, że się zasugerował.

Dzisiaj walczy o mistrzostwo świata w Berlinie, to trzeba mu dopingować, bo lubi fantastykę ( wprawdzie rosyjską, ale zawsze to swój :D )

PS. Teraz czekam na jakiś wywiad z Kubicą ;P:

illianna - 15 Sierpnia 2009, 11:49

jewgienij napisał/a
Nie marudzę, chłopaki
pfff, no wiesz :?
hardgirl123 - 15 Sierpnia 2009, 11:52

jewgienij, nie kryguj się :D
jewgienij - 15 Sierpnia 2009, 11:53

Illianna

Jak odpowiadałem, to jeszcze Ciebie nie widziałem, sorki :lol:
Na aviku wyglądasz w 100% dziewczęco, więc zaraz po napisaniu sam zauważyłem niezręczność

xan4 - 15 Sierpnia 2009, 11:58

ihan, nimfo, też mam zwyczaj to wszystko sprawdzić, skontrolować ewentualne zagięcia rogów, obwąchać książkę (jak mówi Mamusia Muminków) itd, ale my to jesteśmy zboczeni, inni tak nie muszą robić i księgarnia (empik) i wydawnictwo powinny im ułatwić zidentyfikowanie autora.
hardgirl123 - 15 Sierpnia 2009, 12:00

ja także kontroluję książki, sprawdzam z kim mam do czynienia, czy nie ejstzniszczona, czy dobrze pachnie :>, wącham ksiązki, to taki mój fetysz, wydawnictwa też sprawdzam :>
Navajero - 15 Sierpnia 2009, 12:29

jewgienij - powinieneś wykorzystać nazwisko dla kariery; zamiast do Fabryki Słów wysyłasz tekst do wydawnictwa "Raduga" w Moskwie i drukują Cię nie w paru tysiącach, a w paruset - jak Rosjan :) Co prawda adres autora polski, ale przecież niejeden pisarz tworzy na obczyźnie ;P:
savikol - 15 Sierpnia 2009, 19:59

Słuchałem jakiś czas temu audycji w Trójce z naszym Miszczem. Kazał sobie (i słuchaczom) puszczać Kazika i opowiadał, że uwielbia fantastykę z naciskiem na fantasy. Może nie zna szczegółów, ale panie i panowie, to jest sportowiec, który czyta książki! To nie byle co, ewenement, aberracja, czy jak kto woli anomalia. Trzeba go wielbić, od tego jest, a nie się z niego naśmiewać (szczególnie, że imię Jewgienij jest dość sugestywne, chłopak się po prostu zasugerował, skąd miał wiedzieć jak w knidze nie było notki biograficznej?).
ihan - 15 Sierpnia 2009, 20:24

xan4 napisał/a
ihan, nimfo, ... ciach ... ale my to jesteśmy zboczeni

Aaaahh, TM, jeszcze, jeszcze, to miód na moje serce.
Navajero, tylko ktoś to musiałby przetłumaczyc na bratni język.

Partner forum