To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Ludzie z tamtej strony świata - Jewgienij T. Olejniczak

jewgienij - 18 Czerwca 2009, 15:46

mBiko , Martva, miło wiedzieć, że ktoś oprócz mnie na jedno i drugie czeka. Ale i tak ja czekam najbardziej :twisted:

W klimatach Arabskiej nocy będzie prolog książki fantasy, dziejącej się w ósmym wieku i koncentrującej się wokół wawelskiego wzgórza, co jeszcze pod wielkomorawskim panowaniem chyba było. Książka będzie gotowa w listopadzie tego roku. Dla ułatwienia podpowiem, że będzie rewelacyjna.

Za to już w sierpniowym numerze Czwartego Wymiaru będzie mój tekst o zapomnianej teorii atomu lorda Kelvina. No i jak na nią możemy spojrzeć dzisiaj, biorąc pod uwagę współczesne koncepcje cząstek elementarnych oraz zjawiska nadprzyrodzone. Wersja light, oczywiście :wink:

Witchma - 18 Czerwca 2009, 15:47

jewgienij napisał/a
Ale i tak ja czekam najbardziej :twisted:

A to też jeszcze nie czytałeś? :D

jewgienij - 18 Czerwca 2009, 15:49

A to trzeba czytać, co się napisało? :shock:
Witchma - 18 Czerwca 2009, 15:51

jewgienij, ja nie mówię, że trzeba, myślałam, że z ciekawości chociaż przejrzałeś...
jewgienij - 18 Czerwca 2009, 15:56

Oj, znam to na pamięć. :cry:
Z ciekawości to zaglądam do książek kolegów i koleżanek. I do wątku szortowego.

gorat - 18 Czerwca 2009, 17:25

Wielkie Morawy w ósmym wieku? Niech mnie ktoś oświeci.
xan4 - 18 Czerwca 2009, 17:29

jewgienij napisał/a
W klimatach Arabskiej nocy będzie prolog książki fantasy

:bravo dla tego Pana

jewgienij - 18 Czerwca 2009, 17:43

gorat napisał/a
Wielkie Morawy w ósmym wieku? Niech mnie ktoś oświeci.

Miał być dziewiąty :D . Nie czepiaj się. ;P: To samo tyczy Bagdadu. Tak mi się napisało na szybkiego.

mBiko - 18 Czerwca 2009, 20:48

No to teraz czekam zarówno na zbiór, jak i na powieść.
Agi - 18 Czerwca 2009, 20:51

jewgienij, podoba mi się ta zapowiedź.
jewgienij - 19 Czerwca 2009, 13:27

Teraz trzeba to tylko jeszcze, cholera, napisać 8)

A też w sierpniu, w Nieznanym Świecie "Cesarz Antarktydy, czyli Słońce jest we wnętrzu Ziemi", tekst o szalonym polskim geniuszu z przełomu 19 i 20 wieku.

xan4 - 19 Czerwca 2009, 13:38

no, no, artykułów i artykułów, trzeba będzie zajrzeć :D
mBiko - 19 Czerwca 2009, 19:47

jewgienij napisał/a
Teraz trzeba to tylko jeszcze, cholera, napisać 8)

Tylko spróbuj NIE napisać :evil: .

jewgienij - 19 Czerwca 2009, 22:20

Od jutra siadam :)
mBiko - 19 Czerwca 2009, 22:37

To mogę już schować młotek i cęgi?
Witchma - 19 Czerwca 2009, 22:43

mBiko, wstrzymaj się, lepiej mieć narzędzia motywacyjne na podorędziu ;)
mBiko - 19 Czerwca 2009, 22:45

Ale ja tylko do szuflady odłożę, żeby mi biurka nie zawalały.
xan4 - 20 Czerwca 2009, 16:08

zawartość Nocy szarańczy, podobnie jak i książki Roberta MW zostawiam sobie na zbliżające się wakacje, ale chciałem bardzo pochwalić okładkę, podoba mi się.

jewgienij, już jutro, siedzisz i piszesz ;P: :?:

Agi - 24 Czerwca 2009, 22:06

jewgienij, zabłądziłam na stronę Creatio Fantastica i z dużym zainteresowaniem przeczytałam Twój artykuł. Smutna konkluzja z niego wynika, ale niestety prawdziwa.
jewgienij - 24 Czerwca 2009, 22:37

No cóż, ten tekst jest sprzed miesiąca albo dwóch, jakoś teraz dopiero zaczął być dyskutowany( w Esensji pojawiła się polemika, na Zaginionej Bibliotece jest dyskusja). Czytając go teraz, myślę, że mógłbym go napisać w nieco mniej zaczepnym tonie ;P: . Nie pomogło to w argumentacji, ale ogólnego zdania nie zmieniłem.
W ogóle proponowałem Creatio wspólną dyskusję autorów i recenzentów, Michał Cetnarowski powysyłał wiadomości, ale nie było zainteresowania. Zamiast dyskusji zrobił się więc ostry w tonie artykuł typu "kij w mrowisko", czyli Jewgienij robi kolejną zadymę, żeby się lansić :D

Tequilla - 6 Lipca 2009, 22:03

a ja dzisiaj kupiłem książkę niejakiego Olejniczaka - stała w empiku w dziale fantastyka zagraniczna. Pewnie ich ten jewgienij zmylił... :lol:
jewgienij - 7 Lipca 2009, 10:37

Mnie też by zmylił, zwłaszcza, że nie ma żadnej notki o autorze. :D
Arra - 7 Lipca 2009, 22:31

Bo ty Jewgienij zawsze jakiś taki dziwny byłeś. Zamiast piwa sie napić jak ludzie, w loteczki pograć, nic tylko te szachy w kąciku... Ech, nawet Święty cię zepsuć nie potrafił. Ale piszesz fajnie. Mnaimuśnie :wink: lubić, ja lubić takie rzeczy.

----EDIT: literki się wykopyrtnęły

jewgienij - 8 Lipca 2009, 11:05

Jesteś nieobiektywna, ale dzięki :D W lotki rzeczywiście nie grałem, ale z tym piwem to ciut idealizujesz :wink:
Fajnie Cię widzieć na forum

Arra - 8 Lipca 2009, 11:09

I wzajem :)
Virgo C. - 8 Lipca 2009, 19:34

Ja co prawda jeszcze nie mam, ale miałem okazję obejrzeć sobie książkę w czasie Avangardy i muszę powiedzieć, że okładkę masz jewgienij mniamniusią. Świetny haczyk na niezdecydowanych czytelników :D
xan4 - 17 Lipca 2009, 19:29

Przeczytałem prawie dwa tygodnie temu,
zapamiętałem:
Noc szarańczy, czytałem wcześniej i przy okazji Nowe idzie omawiałem, początek mnie nie wciągnął, jednak ze strony na strony było mroczniej i ciekawiej,
Riffy - ok, ale jak na grozę to trochę jej za mało, klimat też czasami się załamuje, ale zapada mocno w pamięć,
Florencja i Pasażer - czytałem to już kiedyś i od razu sobie obydwa przypomniałem, to znaczy, że dobre i po powtórnym przeczytaniu potwierdzam, podobało mi się,
Sztuczne palce - dobrze, że krótkie, dobrze oddane i przedstawione,
Czarny punkt - tutaj tak pół na pół, pomysł na szorta, ale zbyt rozciągnięty,
Wyspa mnichów - u mnie z fantasy to nie za bardzo, a a conanopodobną fantasy to już bardzo źle, nie czytałem barbarzyńców, więc nie mam porównania, w stosunku do conanopodobnego SFFiH kilkakrotnie wyższy poziom, dobrze się czyta,
zapomniałem:
Frankfurt i Dom Marty - nie trafiło do mnie, zwłaszcza Frankfurt.

Podsumowując:
zbiór nierówny, oprócz bardzo dobrych są i słabsze opowiadania,
umiesz pisać, opowiadać, wytworzyć klimat,
czekam na zapowiadaną powieść :D

jewgienij - 17 Lipca 2009, 20:07

Dzięki, xan, za szczegółową recenzję :) . Czytałem ją pilnie.
Tequilla - 21 Lipca 2009, 20:01

czytałem. Ciekawy artykuł, zupełnie nieznana mi postać. Plusa masz za sposób pisania - widać, żeś literat :) Małego minusa za długość - trochę za krótki :) . Tylko w "Czwartym wymiarze" jakoś nie widać tego zapowiadanego artykułu...?
Gustaw G.Garuga - 21 Lipca 2009, 20:14

Tequilla napisał/a
Tylko w Czwartym wymiarze jakoś nie widać tego zapowiadanego artykułu...?

jewgienij ma teraz aż dwa wątki autorskie i strumień informacji się rozdwaja...

Partner forum