Ludzie z tamtej strony świata - Jewgienij T. Olejniczak
jewgienij - 20 Marca 2009, 22:50
Dzięki wsiem.
Pochwały i gratulacje przyjmuję w imieniu plastyka, Igora Kieryluka, bo to jemu się należą. Zajrzyjcie na Jego stronę - warto!
shenra - 22 Marca 2009, 12:20
Przeczytałam Riffy. Zdecydownie bardziej klimatyczne i sympatyczne na swój pokręcony sposób. Sugestywne, niedopowiedziane. Jak dla mnie niezłe. Chylę czoła
Martva - 22 Marca 2009, 12:28
shenra, a bardziej klimatyczne niż co?
shenra - 22 Marca 2009, 12:28
Niż choćby Wyspa Mnichów.
MOFFISS - 22 Marca 2009, 13:41
shenra napisał/a | Przeczytałam Riffy. |
Podoba mi sie styl, sugestywny i plastyczny, nawet udało mi się zobaczyć w wyobraźni, co jest rzadką sztuką. Operujesz ciekawym warsztatem, w jakimś sensie jest podobny do Orbitowskiego ślinotoku, ale umiar i dyscyplina autora daje inne efekty. Nie zamula czytelnika, wręcz przeciwnie daje poczucie tła, że fabuła rzeczywiście toczy się w jakiejś namacalnej rzeczywistości. Zauważyłem jedna wpadkę, związana z szykiem w zdaniu, a reszta niezwykle poprawna. Riffy na pewno są niezłym opowiadaniem, widac wyraźnie, że autor odrobił lekcje, zapoznał się ze słownictwem epoki. Jedyny minus - myślę, że stać cię na coś wiecej niż korzystanie z historii, spokojnie możesz rzucić sie na głębsze wody, tworząc świat od początku do końca fantastyczny, czy w konwencji hard sf czy fantasy.
jewgienij - 22 Marca 2009, 15:20
Fajnie, że się Wam Riffy podobały, bo w redakcjach "papierowych" nie wzbudziły żadnego zainteresowania ani odzewu ( pomijam zbiór dla Fabryki), więc znak to dla mnie, że nie takie to zupełnie do bani.
Moffiss, dwa Twoje ostatnie zdania to mi do "Rejzy" bardziej pasują, bo w Riffach wątek historyczny taki mizerny raczej jest. Ale wezmę sobie do serca Twoje rady, żeby zrobić coś od początku do końca swojego, stworzyć jakiś świat od podstaw, a nie tylko bazować na historii, tyle że to wyższa szkoła jazdy, więc nie wiem jeszcze, czy jestem w tej chwili gotów. ( i czy kiedykolwiek będę ). Ale myślę nad tym...
Fidel-F2 - 22 Marca 2009, 15:37
Riffy czytałem, czytałem i nie doczytałem do końca
jewgienij - 22 Marca 2009, 15:46
Wierzę, też mi się zdarza nie doczytywać niektórych opowiadań
shenra - 22 Marca 2009, 16:38
No w sumie z Wyspą miałam pewne trudności
cherryen - 22 Marca 2009, 18:41
juz sobie wrzuciłam riffy w kolejkę ; )
po moim krótkim udziale w rozmowach religijnych niejako nie mogę się doczekać. : )
MOFFISS - 24 Marca 2009, 10:39
jewgienij napisał/a |
Moffiss, dwa Twoje ostatnie zdania to mi do Rejzy bardziej pasują, bo w Riffach wątek historyczny taki mizerny raczej jest. ... |
Rejzy tez czytałem rzeczywiście o nich myślałem, pisząc..
shenra - 24 Marca 2009, 13:15
Poczytałam sobie opowiadanka na Esensji. Czarny punkt zdecydowanie bardziej do mła trafił niż Sztuczne palce czy Pasażer, może to przez wdzięczne imię na A. jewgienij, jak zwykle dobrze Cię było czytać
jewgienij - 24 Marca 2009, 19:10
Widzę z tego, że bardziej kręcą Cię tematy mroczne. Fajnie, bo ja też lubię takie rzeczy od czasu do czasu pisać
shenra - 24 Marca 2009, 20:07
To jak tylko wypadnie Ci coś spod pióra to ja jak najbardziej pirwsza w kolejce
cherryen - 17 Kwietnia 2009, 18:48
Riffy na jednym wdechu.
podobało mi się!
pozdrawiam.
MOFFISS - 18 Kwietnia 2009, 11:45
co by nie gadać po próżnicy, soczyste i smakowite teksty wychodzą spod twojego pióra...napisz koniecznie coś obszerniejszego...
jewgienij - 18 Kwietnia 2009, 14:10
Dzięki cherryen i MOFFISS
Coś obszerniejszego już jest, ale czeka grzecznie w wydawniczej kolejce. W tym roku będzie zbiór i powieść, a w następnym, jak dobrze pójdzie, dwie powieści w dwóch różnych wydawnictwach, w tym jedna właśnie w scenerii Riffów, czyli nowohuckiej.
shenra - 19 Kwietnia 2009, 09:24
Wreszcie coś na zakąskę, pierwsze danie, drugie a nawet na deser. Takie menu to się dobrze czyta
jewgienij - 19 Kwietnia 2009, 17:35
Pomiędzy posiłkami można będzie w najbliższym czasie przegryźć jeszcze coś na szybko.
W czasopismach Nieznany Świat i Czwarty Wymiar pojawią się wkrótce pasjonujące artykuły mojego autorstwa o dziewiętnastowiecznym polskim Leonardzie da Vinci, o biblijnych prorokach i ich praktykach, a także o Smoku Wawelskim i jego związkach z hinduizmem, a konkretnie z wężami naga.
shenra - 19 Kwietnia 2009, 17:40
jewgienij napisał/a | o Smoku Wawelskim i jego związkach z hinduizmem, a konkretnie z wężami naga. | to muszę przyznać brzmi intrygująco
Stormbringer - 19 Kwietnia 2009, 20:31
Zacne plany, tak trzymać!
Tequilla - 19 Kwietnia 2009, 20:41
jewgienij napisał/a |
W czasopismach Nieznany Świat i Czwarty Wymiar pojawią się wkrótce pasjonujące artykuły mojego autorstwa o dziewiętnastowiecznym polskim Leonardzie da Vinci, o biblijnych prorokach i ich praktykach, a także o Smoku Wawelskim i jego związkach z hinduizmem, a konkretnie z wężami naga. |
Hej jewgienij zacnie bardzo! "Nieznany świat" czytam od dawna na pewno twojego artykułu nie przegapię. Z "Czwartym wymiarem" gorzej, lata temu kupowałem regularnie, potem przestałem, ale ten specjalny kupię na pewno:)
Sam się przymierzam i piszę dwa artykuły, które chcę do "Nieznanego" posłać.
Ciekawy jestem czy bezpośrednio do Marka Rymuszki się wysyła, czy też nie...
gorat - 19 Kwietnia 2009, 20:52
pewnie na teksty@nieznany-swiat.com.pl;-)))
Tequilla - 19 Kwietnia 2009, 20:55
zapewne
jewgienij - 19 Kwietnia 2009, 21:35
Tequilla, ja pisałem na ogólny adres. Dodałem kozackie CV. Jak masz jakieś techniczne pytania, to wal na priv.
MOFFISS - 8 Maj 2009, 06:38
polecam ci oldskulową grę na PC: Sanitarium, spodoba ci się zapewne.
Navajero - 8 Maj 2009, 06:48
jewgienij napisał/a | o dziewiętnastowiecznym polskim Leonardzie da Vinci |
O Szczepaniku?
jewgienij - 8 Maj 2009, 09:35
MOFFISS, dzięki, ale ja w ogóle nie gram w komputerze. Brakowałoby jeszcze, żebym się w to wciągnął
Navajero, nie o Szczepaniku, o nim już pisali ( chyba nawet Andrzej Pilipiuk).
Adam Ostoja-Ostaszewski. To był dopiero oryginał!
Przy okazji - w czerwcowym Czwartym Wymiarze mój tekst o biblijnych prorokach, w mocno nietradycyjnym ujęciu.
andre - 21 Maj 2009, 13:10
Jewgienij debiutuje na łamach Czwartego wymiaru.Gratulacje
Słowik - 21 Maj 2009, 14:13
Dosłownie i w przenośni
|
|
|