To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Ludzie z tamtej strony świata - Jewgienij T. Olejniczak

jewgienij - 20 Marca 2009, 22:50

Dzięki wsiem.

Pochwały i gratulacje przyjmuję w imieniu plastyka, Igora Kieryluka, bo to jemu się należą. Zajrzyjcie na Jego stronę - warto!

shenra - 22 Marca 2009, 12:20

Przeczytałam Riffy. Zdecydownie bardziej klimatyczne i sympatyczne na swój pokręcony sposób. Sugestywne, niedopowiedziane. Jak dla mnie niezłe. Chylę czoła :bravo :wink:
Martva - 22 Marca 2009, 12:28

shenra, a bardziej klimatyczne niż co? ;)
shenra - 22 Marca 2009, 12:28

Niż choćby Wyspa Mnichów.
MOFFISS - 22 Marca 2009, 13:41

shenra napisał/a
Przeczytałam Riffy.

Podoba mi sie styl, sugestywny i plastyczny, nawet udało mi się zobaczyć w wyobraźni, co jest rzadką sztuką. Operujesz ciekawym warsztatem, w jakimś sensie jest podobny do Orbitowskiego ślinotoku, ale umiar i dyscyplina autora daje inne efekty. Nie zamula czytelnika, wręcz przeciwnie daje poczucie tła, że fabuła rzeczywiście toczy się w jakiejś namacalnej rzeczywistości. Zauważyłem jedna wpadkę, związana z szykiem w zdaniu, a reszta niezwykle poprawna. Riffy na pewno są niezłym opowiadaniem, widac wyraźnie, że autor odrobił lekcje, zapoznał się ze słownictwem epoki. Jedyny minus - myślę, że stać cię na coś wiecej niż korzystanie z historii, spokojnie możesz rzucić sie na głębsze wody, tworząc świat od początku do końca fantastyczny, czy w konwencji hard sf czy fantasy.
:bravo

jewgienij - 22 Marca 2009, 15:20

Fajnie, że się Wam Riffy podobały, bo w redakcjach "papierowych" nie wzbudziły żadnego zainteresowania ani odzewu :wink: ( pomijam zbiór dla Fabryki), więc znak to dla mnie, że nie takie to zupełnie do bani. :lol:

Moffiss, dwa Twoje ostatnie zdania to mi do "Rejzy" bardziej pasują, bo w Riffach wątek historyczny taki mizerny raczej jest. Ale wezmę sobie do serca Twoje rady, żeby zrobić coś od początku do końca swojego, stworzyć jakiś świat od podstaw, a nie tylko bazować na historii, tyle że to wyższa szkoła jazdy, więc nie wiem jeszcze, czy jestem w tej chwili gotów. ( i czy kiedykolwiek będę :( ). Ale myślę nad tym...

Fidel-F2 - 22 Marca 2009, 15:37

Riffy czytałem, czytałem i nie doczytałem do końca
jewgienij - 22 Marca 2009, 15:46

Wierzę, też mi się zdarza nie doczytywać niektórych opowiadań ;P:
shenra - 22 Marca 2009, 16:38

No w sumie z Wyspą miałam pewne trudności :mrgreen: ;P:
cherryen - 22 Marca 2009, 18:41

juz sobie wrzuciłam riffy w kolejkę ; )

po moim krótkim udziale w rozmowach religijnych niejako nie mogę się doczekać. : )

MOFFISS - 24 Marca 2009, 10:39

jewgienij napisał/a

Moffiss, dwa Twoje ostatnie zdania to mi do Rejzy bardziej pasują, bo w Riffach wątek historyczny taki mizerny raczej jest. ...

Rejzy tez czytałem :lol: rzeczywiście o nich myślałem, pisząc..

shenra - 24 Marca 2009, 13:15

Poczytałam sobie opowiadanka na Esensji. Czarny punkt zdecydowanie bardziej do mła trafił niż Sztuczne palce czy Pasażer, może to przez wdzięczne imię na A. :mrgreen: jewgienij, jak zwykle dobrze Cię było czytać ;P:
jewgienij - 24 Marca 2009, 19:10

Widzę z tego, że bardziej kręcą Cię tematy mroczne. Fajnie, bo ja też lubię takie rzeczy od czasu do czasu pisać :wink:
shenra - 24 Marca 2009, 20:07

To jak tylko wypadnie Ci coś spod pióra to ja jak najbardziej pirwsza w kolejce ;P:
cherryen - 17 Kwietnia 2009, 18:48

Riffy na jednym wdechu.
podobało mi się!

pozdrawiam.

MOFFISS - 18 Kwietnia 2009, 11:45

co by nie gadać po próżnicy, soczyste i smakowite teksty wychodzą spod twojego pióra...napisz koniecznie coś obszerniejszego...
jewgienij - 18 Kwietnia 2009, 14:10

Dzięki cherryen i MOFFISS

Coś obszerniejszego już jest, ale czeka grzecznie w wydawniczej kolejce. W tym roku będzie zbiór i powieść, a w następnym, jak dobrze pójdzie, dwie powieści w dwóch różnych wydawnictwach, w tym jedna właśnie w scenerii Riffów, czyli nowohuckiej.

shenra - 19 Kwietnia 2009, 09:24

Wreszcie coś na zakąskę, pierwsze danie, drugie a nawet na deser. Takie menu to się dobrze czyta :wink:
jewgienij - 19 Kwietnia 2009, 17:35

Pomiędzy posiłkami można będzie w najbliższym czasie przegryźć jeszcze coś na szybko. :D

W czasopismach Nieznany Świat i Czwarty Wymiar pojawią się wkrótce pasjonujące artykuły mojego autorstwa o dziewiętnastowiecznym polskim Leonardzie da Vinci, o biblijnych prorokach i ich praktykach, a także o Smoku Wawelskim i jego związkach z hinduizmem, a konkretnie z wężami naga.

shenra - 19 Kwietnia 2009, 17:40

jewgienij napisał/a
o Smoku Wawelskim i jego związkach z hinduizmem, a konkretnie z wężami naga.
to muszę przyznać brzmi intrygująco ;P:
Stormbringer - 19 Kwietnia 2009, 20:31

Zacne plany, tak trzymać! :)
Tequilla - 19 Kwietnia 2009, 20:41

jewgienij napisał/a

W czasopismach Nieznany Świat i Czwarty Wymiar pojawią się wkrótce pasjonujące artykuły mojego autorstwa o dziewiętnastowiecznym polskim Leonardzie da Vinci, o biblijnych prorokach i ich praktykach, a także o Smoku Wawelskim i jego związkach z hinduizmem, a konkretnie z wężami naga.

Hej jewgienij zacnie bardzo! "Nieznany świat" czytam od dawna na pewno twojego artykułu nie przegapię. Z "Czwartym wymiarem" gorzej, lata temu kupowałem regularnie, potem przestałem, ale ten specjalny kupię na pewno:)
Sam się przymierzam i piszę dwa artykuły, które chcę do "Nieznanego" posłać.
Ciekawy jestem czy bezpośrednio do Marka Rymuszki się wysyła, czy też nie...

gorat - 19 Kwietnia 2009, 20:52

pewnie na teksty@nieznany-swiat.com.pl;-)))
Tequilla - 19 Kwietnia 2009, 20:55

zapewne :D
jewgienij - 19 Kwietnia 2009, 21:35

Tequilla, ja pisałem na ogólny adres. Dodałem kozackie CV. 8) Jak masz jakieś techniczne pytania, to wal na priv.
MOFFISS - 8 Maj 2009, 06:38

polecam ci oldskulową grę na PC: Sanitarium, spodoba ci się zapewne.
Navajero - 8 Maj 2009, 06:48

jewgienij napisał/a
o dziewiętnastowiecznym polskim Leonardzie da Vinci

O Szczepaniku? :)

jewgienij - 8 Maj 2009, 09:35

MOFFISS, dzięki, ale ja w ogóle nie gram w komputerze. Brakowałoby jeszcze, żebym się w to wciągnął :)

Navajero, nie o Szczepaniku, o nim już pisali ( chyba nawet Andrzej Pilipiuk).

Adam Ostoja-Ostaszewski. To był dopiero oryginał!

Przy okazji - w czerwcowym Czwartym Wymiarze mój tekst o biblijnych prorokach, w mocno nietradycyjnym ujęciu. :wink:

andre - 21 Maj 2009, 13:10

Jewgienij debiutuje na łamach Czwartego wymiaru.Gratulacje :D :bravo
Słowik - 21 Maj 2009, 14:13

Dosłownie i w przenośni :mrgreen:

Partner forum