Mechaniczna pomarańcza [film] - Anime
Czarny - 21 Marca 2007, 08:18
Za stopklatką:
Cytat | Pasjonująca i pełna akcji produkcja anime twórców Ghost in the Shell i Blood: The Last Vampire - Kai Doh Maru - już niedługo dołączona zostanie do nowego, 4. numeru miesięcznika Kino Domowe - Magazyn DVD.
Akcja Kai Doh Maru dzieje się w feudalnej Japonii, w IX wieku. Trwa wyniszczająca walka zwaśnionych klanów o panowanie w targanej spiskami i skrytobójstwami stolicy kraju. Pośród tej krwawej pożogi rozgrywa się dramat Kintoki, której wpływowi rodzice zostają zamordowani przez okrutnego wuja. Ocalała cudem dziewczynka ucieka z miasta i chroni się w małej osadzie w górach. Mieszkańcy wioski nazywają ją Kai Doh Maru. Niebawem nadchodzi nieoczekiwana zmiana - Kai Doh Maru odnajduje Raiko, kapitan elitarnego oddziału samurajów i przejmuje nad nią opiekę. Od tej pory dziewczynka wychowywana jest jak mężczyzna i pod czujnym okiem mistrzów uczy się pilnie wojennego rzemiosła. Szybko robi postępy i w wieku siedemnastu lat zostaje pełnoprawnym samurajem. Pewnego dnia ta doskonale wyszkolona, a przy tym piękna, młoda kobieta odkrywa, że do Raiko czuje coś znaczenie więcej niż tylko szacunek i wdzięczność. Niestety wkrótce boleśnie przekona się, że to nowe uczucie wywoła zazdrość i wściekłość tajemniczej kobiety związanej z jej przeszłością. Przeszłością, której mroczne tajemnice nie powinny już nigdy zostać odkryte...
Jeszcze jedna okazja by podziwiać najbardziej wyrafinowaną wersję japońskiej stylistyki anime: Kai Doh Maru to film z najwyższej półki światowej animacji, odwołujący się tym razem do tradycji japońskiej grafiki pełnej niuansów, półtonów i podwójnych znaczeń. Opowieść ma w sobie posmak historii samurajskiej i zarazem klimat współczesnego thrillera. Z plastycznego punktu widzenia absolutna ekstraklasa! - recenzuje film Tomasz Raczek. |
Azirafal - 21 Marca 2007, 10:46 Temat postu: Re: Anime
Stoniu napisał/a | Jakie jest wasze ulubione anime (może być serial;))? |
1. Trigun
2. Fullmetal Alchemist
3. FLCL
Dalej jakoś już bez większej kolejności - Cowboy Bebop (serial i movie), Scrapped Princess, Spirited Away, Princess Mononoke, Outlaw Star, Berserk, Armitage (III i Dual Matrix)... i tyle chwatit póki co Nie, wbrew pozorom nie lubię za bardzo mangi i anime, bo zdecydowana większość tego to szajs i nudy Ale czasem trafia się na coś niezłego
Argael - 21 Marca 2007, 18:20
Czarny, dzięki za cynk. Co prawda to anime na AniDB.net ma rating tylko 5.47, ale pewnie po prostu się nie znali
Od kiedy obejrzałem film "Onmyoji" ("Yin-Yang Master"), bardzo lubię historie osadzone w dworskiej Japonii, która tak naprawdę bardzo niewiele ma wspólnego z samurajami.
Brawo Kino Domowe!
Czarny - 27 Marca 2007, 06:22
za stopklatką:
Cytat | Blame!, popularna manga autorstwa Tsutomu Nihei doczeka się swojej wersji filmowej. Przygotowywany w koprodukcji kilku japońskich studiów film będzie pełnometrażową animacją. Głównym bohaterem utrzymanej w cyberpunkowym stylu Blame! jest Killy, samotny wojownik, który samotnie wędruje po Megastructure, wciąż rozrastającym się świecie zamieszkanym przez mutantów, ludzi i cyborgi. Killy poszukuje Net Terminal Genes, tajemniczego przedmiotu, który zapobiegnie ciągłemu rozprzestrzenianiu się Megastructure i jest jedynym ratunkiem dla skazanej na zagładę ludzkości. Tsutomu Nihei, rysownik popularny nie tylko w Japonii, ale także w USA i Europie. Jest autorem serii Wolverine: Snikt! i jednego z segmentów Halo Graphic Novel, które wydane zostały przez wydawnictwo Marvela. |
Anonymous - 27 Marca 2007, 09:57
Azirafal napisał/a | 3. FLCL | Furikuri jest zakręcone, ale podobało się.
Szara opończa - 2 Kwietnia 2007, 10:56
pytalem was kiedys o Kaikan Phrase...a moze znacie i polecacie jakas serie o muzyce, rockowej, metalowej? akpeli czy cos w tym stylu
Iscariote - 2 Kwietnia 2007, 13:22
Legend Of The Black Heaven: Hard Rock Save The Space (albo coś takiego)... Nie oglądałem żadnego z odcinków, ale muzyczka w openingu (Cautionary Warning by John Sykes) podoba mi się
feralny por. - 6 Kwietnia 2007, 16:03
oglądałem niedawno czwartą płytkę GITS SAC 2nd GIG. Serial podoba mi się bardzo, ale odcinek "Pokerowa twarz" był po prostu beznadziejny. Temat pojedynku Saito z Major sam w sobie rewlacyjny, został perfekcyjnie zarżnięty. Jak patrzyłem na to co nam zafundowali scenarzyści w tym odcinku, to myslałem tylko o jednym "niech to się już skończy". Stężenie bzdur i mylnych wyobrażeń na temat tego jak wyglądają działania zbrojne, a przede wszystkim walka strzelców wyborowych, przekroczyło masę krytyczną.
Tak po krótce:
1. Ładunku tak cennego jak bomba atomowa nie transportuje się przy pomocy grupki żołnierzy poruszających się na piechotę po trerenie zajętym przez przeciwnika i w dodatku pozbawionych jakiego kolwiek wsparcia. Taniej byłoby zastrzelić ich w domu a bombę wysłać przeciwnikowi pocztą, bo taki transport nie ma najmnieszych szans na dotarcie do miejsca przeznaczenia.
2. Saito nawet nie próbuje maskować swojego stanwiska. Ot po prostu stawia karbin na parapecie, tak, że lufa wystaje poza budynek (!) i patrzy nostalgicznie na panoramę miasta. Jego ubiór też nie ma zadnych walorów maskujących. Snajper, który zachowuje się w taki sposób to martwy snajper.
3. Saito strzela cały czas z tego samego budynku (poza zdalnym odpaleniem z drugiej strony, to było nawet niezłe), może nawet z tego samego okna. Jest takie powiedzenie, trzy strzały oddane z tego samego miejsca, to o dwa za dużo.
4. Taktyka przeciwsanjperska pani Major też jest świetna (kupą na niego, może ktoś przeżyje), zwłaszcza kiedy weźmiemy pod uwagę ilu żołnierzy miała do dyspozycji.
W sumie zamiast pasjonującego pojedyku mamy snajpera który zachowuje się jak rekrut bez wyobraźni (na miejscu Major na pewno nie zaproponowałbym mu pracy) i Major, która może i ma nosa, bo prawidłowo identyfikuje stanowisko snajpera, ale dowodzi jak podchorąży pierwszego roku. Załamka, a mogło być tak pięknie.
Anonymous - 6 Kwietnia 2007, 21:49
Zgadzam się, odcinek był do bani.
Nexus - 9 Kwietnia 2007, 15:52
A ja się nie zgodzę z tą opinią Drogi poruczniku, wszystko co napisałeś jest prawdziwe, ale dla współczesnego pola walki. Nie wiemy jak będzie wyglądała taktyka walki w mieście w przyszłości, bo nie znamy jakie możliwości techniczne będzie miał żołnierz za 50 lat, czy 100 lat. Faktem jest, że zapewne maskowanie będzie dużo bardziej zaawansowane i tutaj mogli z tego skorzystać, bo przecież Motoko sama używa termokamuflażu Idealne rozwiązanie dla snajpera. Być może powinni bardziej skupić się na logice działań, ale przecież nie o to chodziło w tym odcinku. Walka była tylko tłem i "zgrzyta" tym którzy coś się na tym znają...
Dunadan - 13 Kwietnia 2007, 13:44
wlasnie zaliczylem Neon Genesis Evangelion... no, prawie... dwa dni wyciete z zyciorysu,... no, prawie...
Serial totalnie mnie rozwalil. Dawno nie ogladalem tak ciekawej wizji. Rozpisywac sie nie bede bo po co. Zaliczylem tez NGE: Death and Rebirth i chcialem zaliczyc End of Evangelion ale... nie moge!!!! to tak jkbym nie skonczyl filmu, bo Death and Rebirth ucina sie w polowie ( kiedy masowo produkowane Evy zaatakowaly NERV )... ktos wie jak moge dostac EoE?... naprawdze bardzo, bardzo chce sie wiedziec jaki jest koniec tego wszystkiego.
Zauwazylem ze japonskie anime cholernie ciezko jest zrozumiec. Jest tam strasznie duzo metafor etc. fabula porzqdnie skomplikowana - ale to dobrze, czlowiek przynajmniej mysli. Z drugiej strony bywaja bardzo...hmm... ciekawe sceny. ( 'ej, nie wkladaj tam dziwnych rzeczy!' ).
Ehh, w tej chwili jestem porzadnie sfrustrowany z pwoodu braku zakonczenia, pomozcie!
Szara opończa - 13 Kwietnia 2007, 14:20
a ja chcialbym zobaczyc to Black Heaven i nie ma nigdzie buuuuu
Dunadan - 13 Kwietnia 2007, 17:27
Black Heaven?... to jakas czesc NGE?... nie slyszalem o niej...
Iscariote - 13 Kwietnia 2007, 22:10
ja o tym wspominałem wyżej a propos pytania o jakieś anime powiązane z muzyką rockową
Grahf - 14 Kwietnia 2007, 11:19
Spróbuj Dundan poszukać na stronkach grup fansubberskich, na przykład a4e czy KAA .
Szara opończa - 16 Kwietnia 2007, 08:05
ni ma tam:( o black heaven jeszcze dawno temu w śp kawaii bylo..
a wczoraj zabralem sie do Elfen Lied.... mialy byc 3 odcinki, a caly dzien przesiedzialem.. mam chyba nwoego faworyta tym samym;)
Szara opończa - 16 Kwietnia 2007, 12:36
no to mnie wzielo na calego...
co byscie polecili z pelnometrazowych anime?? grobowiec widzialem, appelseeda, hauru, sen to chchiro no... rowniez...? moze byc kazdy gatunek:)
jesli chodzi o serie o mam swoich faworytow juz na nastepne tygodnie:)
Dunadan - 16 Kwietnia 2007, 22:29
Zaliczyłem całego NGE ta seria jest chora... było zarąbiste!!!!
Bellatrix - 23 Kwietnia 2007, 23:47
Szara opończa napisał/a | pytalem was kiedys o Kaikan Phrase...a moze znacie i polecacie jakas serie o muzyce, rockowej, metalowej? akpeli czy cos w tym stylu |
Sailor Moon Stars
Bellatrix - 24 Kwietnia 2007, 00:00 Temat postu: Re: Anime
Stoniu napisał/a | Jakie jest wasze ulubione anime (może być serial;))? |
Najwiekszy sentyment mam do Sailor Moon (serii S i Stars) i Yattamana :> Jak przystalo na prawdziwa babe, bardzo tez mi sie podobalo Fushigi Yuugi (aczkolwiek akurat watek romansowy glownych bohaterow podobal mi sie najmniej ;p i mozna by bylo imho wywalic kilkanascie odcinkow, ktore sie glownie na nim skupialy;p).
Oprocz tego, ogladalam namietnie w dziecinstwie Gigi, CalendarMan, Generala Daimosa i reszte, co tam lecialo na polonii 1.
Z pozniejszych i dlugometrazowych;) bardzo podobal mi sie Plastic Little i Armitage:)
Ale sentyment i tak gora :> Eeeech, zeby tak dokrecili kiedys jeszcze nowe odcinki Sailor Moon
Ixolite - 24 Kwietnia 2007, 08:49
Ostatnio .hack//SIGN zacząłem oglądać - dziwne to. Choć jeszcze pod względem dziwności nie przebiło Lain, więc jeszcze nie jest tak źle. Ale dziwne.
Rewcia - 24 Kwietnia 2007, 13:16
Ja polecam serię Death Note (ktoś tu o niej wspominał wcześniej). Niedawno obejrzałam 4 odcinek. To jest rewelacyjna seria. Fajna kreska, ciekawa historia. Z każdym odcinkiem akcja nabiera tempa (zwłaszcza "pojedynek" między Kirą i "L").
Polecam również mangę o tym samym tytule, chociaż historia z anime wcale nie odbiega od tej mangowej (przynajmniej tylę moge stwierdzić po 2 tomie, wiecej na razie nie przeczytałam).
Dla zainteresowanych link: http://www.death-note.one.pl/
Poza tym moim ulubionym anime jest Macros Plus. Wspaniała muzyka, po prostu powala.
Bellatrix - 8 Maj 2007, 01:27
ozesz w mordke. Wlasnie skonczylam ogladac "Revolutionary Girl Utena". Zakonczenie wgniatajace w fotel. Kto ma czas, polecam koniecznie obejrzec (39 odcinkow, sa na youtube)
Sroka - 8 Maj 2007, 11:11
Ja lubię te trzy filmy :
Akira, Perfect blue, Grobowiec świetlików.
Ixolite - 8 Maj 2007, 11:34
Jedną z serii .hack, konkretnie .hack//sign zaczalem ogladac, ale dziwne to jakies... Nie tak jak Lain, ale jednak dziwne.
Adashi - 8 Maj 2007, 16:03
Lain rządzi, Ixi.
Serial Experiments Lain to jedno z lepszych anime w konwencji cyberpunka jakie widziałem i jakże odmienne od innych produkcji.
Ixolite - 8 Maj 2007, 16:06
Cyberpunk? Ostatnie co mi się kojarzy, w przypadku Lain...
Adashi - 8 Maj 2007, 16:11
Bo to jest obyczajowy cyberpunk, sama esensja cyberpunka, bez dekoracji
Ixolite - 8 Maj 2007, 16:39
Khyh, tak jak ci powiedziałem na gg - nie wszystko da się zaszufladkować popularnymi kategoriami. Dla mnie Lain to Lain, nie wiem jak inaczej by można określić...
Czarny - 9 Maj 2007, 07:21
Wiadomość dla Krakusów (za stopklatką):
Cytat | Magia Anime. Opowieści z Ziemiomorza przedpremierowo w Krakowie
Od 14 do 16 maja w krakowskim kinie Pod Baranami potrwa Magia Anime, przegląd japońskich animacji ze studia Ghibli.
Studio Ghibli uważane jest dziś w dziedzinie animacji za najlepsze filmowe studio na świecie. W czasie przeglądu zaprezentowane zostaną dwie mistrzowskie animacje Hayao Miyazakiego: nagrodzony Oscarem Spirited Away. W krainie bogów i Ruchomy zamek Hauru. Odbędzie się także przedpremierowa projekcja najnowszej produkcji studia, Opowieści z Ziemiomorza w reżyserii syna Hayao Miyazakiego, Goro Miyazakiego.
Program przeglądu przestawia się następująco:
Poniedziałek, 14 maja, godz. 19:00
SPIRITED AWAY. W KRAINIE BOGÓW / SEN TO CHIHIRO NO KAMIKAKUSHI
reż. Hayao Miyazaki, Japonia 2001, 124' (dubbing)
Oscar 2003 w kategorii: najlepszy film animowany.
Mistrzowska animacja nakręcona przez japońskiego mistrza, Hayao Miyazakiego. 10-letnia Chihiro jest niezwykle upartą dziewczynką. Gdy rodzice informują ją o tym, że muszą się przeprowadzić do innego domu, jest bardzo zła. Tajemniczym zbiegiem okoliczności rodzina trafia do ogromnego czerwonego domu. W jego wnętrzu ukryte jest widmowe miasto zamieszkane przez starożytnych bogów i magiczne stworzenia. Światem tym rządzi demoniczna czarownica, okrutna Yubaba. By przeżyć Chihiro musi wyrzec się nie tylko swego lenistwa i uporu, ale także wspomnień, a nawet własnego imienia.
Wtorek, 15 maja, godz. 19:00
RUCHOMY ZAMEK HAURU / HAURU NO UGOKU SHIRO
reż. Hayao Miyazaki, Japonia 2004, 119' (napisy)
Pięknie sfilmowana animacja, która przenosi widza w podróż niemal do granic wyobraźni.
Sophie ma 18 lat i całe dnie spędza w sklepie z kapeluszami, który wcześniej należał do jej zmarłego ojca. W trakcie jednej z nieczęstych wizyt w mieście, poznaje czarodzieja o imieniu Hauru. Hauru jest niezwykle przystojny, ale także dość skryty... Zazdrosna o ich zażyłość czarodziejka, rzuca czar na Sophie. Śliczna dziewczyna zmienia się w 90-letnią staruszkę. Zrozpaczona próbuje odzyskać swoje ciało i wyrusza w magiczną podróż pełną niebezpieczeństw.
Środa, 16 maja, godz. 19:00
OPOWIEŚCI Z ZIEMIOMORZA / GEDO SENKI - pokaz przedpremierowy
reż. Goro Miyazaki, Japonia 2006, 115' (napisy)
Ekranizacja kultowego cyklu powieści fantasy Urszuli K. Le Guin o królestwie Ziemiomorza.
Królestwo Ziemiomorza pogrąża się w chaosie. Magowie tracą swą moc, a do świata ludzi zaczynają przenikać smoki. Młody królewicz Arren wraz z potężnym arcymagiem Gedem (Krogulec) wyruszają w daleką wyprawę, by odnaleźć i unicestwić źródło rozbudzonego z niewiadomych powodów zła. Od powodzenia tej niebezpiecznej misji zależy przyszłość całego Ziemiomorza. |
|
|
|