To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Ludzie z tamtej strony świata - Jewgienij T. Olejniczak

Ziuta - 12 Lutego 2009, 14:39

Herrenvolk miał mieć premierę gdzieś w 2008.
agrafek - 12 Lutego 2009, 14:42

Ale zauważcie, że ukazuje się w tej serii, co trza! Asy Polskiej Fantastyki!!!! Brawa i gratulacje!!!!!!
savikol - 12 Lutego 2009, 15:09

Z tego co wiem, Harenvolk dostał za redaktora Małgorzatę, która w ubiegłym roku wylądowała na kilka miesięcy w szpitalu i książka musiała poczekać. Zdaje się, że stąd opóźnienie. Dzieła Jewgienija mogą polecieć do druku znacznie szybciej, jakby policzyć pozycje przed nim i z grubsza oszacować tempo wydawania przez Fabrykę, to obstawiam lipiec-sierpień, może wrzesień. Tak, czy inaczej debiutanci muszą swoje w kolejce odstać.
Ziuta - 12 Lutego 2009, 15:25

Małgorzatę?! Oj, to szpital jest najmniejszym problemem Sebastiabna :mrgreen:
Navajero - 12 Lutego 2009, 15:43

No fakt, trochę krwi się poleje :)
jewgienij - 12 Lutego 2009, 16:44

Dzięki wszystkim.
Nawet nie wiedziałem, że Riffy już są online, spodziewałem się dopiero pod koniec miesiąca.
Jak wszystko zaskoczy, to w najbliższym czasie jeszcze jeden kawałek pójdzie w świat, tym razem na papierze.

Słowik - 16 Lutego 2009, 13:41

Przeczytałem "Riffy".
Mogą być spojlery, więc ostrzegam ostrożnych.

Fajnie budujesz nastrój. Narzuca się porównanie z Orbitowskim, zastanawiam się czy tylko poprzez lokalizację, czy jest jeszcze coś wspólnego. Kolejna oczywistość to gatunek, ale Ty nie wchodzisz (jeszcze? :) ) w jakieś głębsze jazdy psychodeliczne, jakie zdarzały się Orbitowi.
Dobra, nieważne, jewgienij to jewgienij nie?
Mamy podobne poczucie humoru, więc to wpływa na odbiór. Skojarzenia centrów handlowych ze statkami kosmicznymi świetne. A nowoczesne kościoły zawsze kojarzyły mi się z rakietami, hehe. Sam mam w rodzinnym miasteczku taki, na którego mówimy rakieta.
Wracając do opowiadania, chyba zabrakło mi jakiejś wyraźniejszej końcówki, ale z drugiej strony nieodpowiednio poprowadzony finał mógłby zepsuć nastrój. Może jest jakieś alternatywne zakończenie? Konfrontacja? A może szykuje się kontynuacja?
Dodam jeszcze, że imponujący reaserch w temacie przewodnim.

Ogólnie, interesująca lektura.

jewgienij - 17 Lutego 2009, 11:08

Słowik, dzięki za lekturę i uwagi.
Co do Orbitowskiego, to oczywiście zdawałem sobie sprawę, że pisząc horror we współczesnym Krakowie w młodzieżowym środowisku, nie da się uniknąć skojarzeń z Mistrzem w tej dziedzinie. W każdym razie starałem się nie naśladować, tylko pisać po swojemu.
Zakończenie zrobiłem takie, bo większy nacisk położyłem na realizm niż na horror, który miał być raczej w tle, a nie na pierwszym planie.
Research nie był trudny z racji tego, że od dawna interesuję się teorią i historią muzyki, a średniowieczną legendę o świętym, co zmieniał śpiewem rzeczywistość, to sobie zmyśliłem, bo niczego takiego nie znalazłem ;P:

Agi - 5 Marca 2009, 20:07

Przeczytałam Rejzę, jestem pod wrażeniem.
Pięknie operujesz słowem. :bravo

jewgienij - 5 Marca 2009, 21:35

Dzięki Agi, cieszę się, że Ci się podobało. Starałem się :D
Martva - 14 Marca 2009, 18:27

Ja jestem pod wrażeniem 'Rzeźnika z Londynu' :) 'Rejzę' zostawiłam na koniec numeru, mam nadzieję że się nie rozczaruję :twisted:
Ziuta - 14 Marca 2009, 20:26

"Rzeźnik..." kończy się jednym z najwrednieszych cwytów w historii literatury :twisted:
MOFFISS - 16 Marca 2009, 12:55

jewgienij napisał/a
SłowikCo do Orbitowskiego, to oczywiście zdawałem sobie sprawę, że pisząc horror we współczesnym Krakowie w młodzieżowym środowisku, nie da się uniknąć skojarzeń z Mistrzem w tej dziedzinie. W każdym razie starałem się nie naśladować, tylko pisać po swojemu.

Nie przejmuj się, nie naśladujesz i chwała ci za to!

Navajero - 17 Marca 2009, 17:35

Ładną masz okładkę :)
Martva - 17 Marca 2009, 18:02

No, i w takiej ładnej serii Cie wydają, asie :D
jewgienij - 17 Marca 2009, 18:56

No, rzeczywiście fajna. Jak plakat francuskiego filmu, w tych kolorach sepii

http://www.fabryka.pl/zap...ok=295#searchkk

Witchma - 17 Marca 2009, 18:59

jewgienij, okładką faktycznie udana :)

Dzisiaj przeczytałam "Rejzę", ale komentarze przy ocenie numeru.

shenra - 17 Marca 2009, 19:02

No no :bravo . Krasomówstwo zastosuję next time ;P:
Chal-Chenet - 17 Marca 2009, 19:06

Okładka ładna. Teraz, żeby zawartość była równie dobra... ;)
shenra - 17 Marca 2009, 19:13

Jewgienija miałaby nie być dobra :shock:
Chal-Chenet - 17 Marca 2009, 19:14

Zależy od osobistych czytelniczych preferencji. ;)
omeggi - 17 Marca 2009, 21:55

Okładka robi wrażenie:)kilka opowiadań znam więc wiem czego można się spodziewać :wink: teraz pozostaje nam czekać aż się wyda :D
xan4 - 17 Marca 2009, 21:56

ładna
Dabliu - 17 Marca 2009, 23:25

Bardzo dobra - chciałoby się rzec, konkretna - okładka. Smakowita :bravo
Stormbringer - 18 Marca 2009, 07:53

Ładność, ładność, gratulacje. :)
Tequilla - 18 Marca 2009, 08:41

super okładka! Teraz tylko szybkiego wydania! :)
Kuba - 18 Marca 2009, 09:04

Wg mnie to jedna z najładniejszych okładek Fabryki w ogóle. Świetna.
MOFFISS - 18 Marca 2009, 13:26

ghrrr...złośliwce jedne, okładka jest, ale opowiadania jakie!!! :bravo
mBiko - 18 Marca 2009, 21:44

Bardzo ładna okładka, a że i sama "Noc szarańczy" podobała mi się, zapowiada się kolejna lektura obowiązkowa.

<Łapie się za głowę z okrzykiem: Kiedy ja to wszystko przeczytam?>

illianna - 20 Marca 2009, 18:42

popieram i przyłączam się do pochwał :-)

Partner forum