Ludzie z tamtej strony świata - Rafał Dębski
baranek - 17 Lutego 2011, 13:59
shenra, ja właśnie przeczytałem 'kurę'. zacne są te opowiadania.
shenra - 17 Lutego 2011, 14:04
A w jakim klimacie?
Agi - 17 Lutego 2011, 14:06
shenra, "Kura" jest w klimacie Czechowa, była zresztą w SFFiH publikowana.
Nautilusa dostał za nią Rafał.
shenra - 17 Lutego 2011, 14:12
Aaaa, to wiele wyjaśnia. Bo ja nie wsio teraz czytam, bo mi się z własnym szrajbieniem wymiesza Ostrożnie muszę dobierać czytadła
RD - 17 Lutego 2011, 15:57
Agi Nautilusa dostalem za Gwiazdozbiór Kata i Czarny Pergamin. W roku 2007 Nautka w kategorii opowiadań dostał Kruk za "Cudowny Wynalazek Pana Bella"
Agi - 17 Lutego 2011, 17:07
RD napisał/a | Nautka w kategorii opowiadań dostał Kruk za Cudowny Wynalazek Pana Bella |
Jasne!
Pamiętałam moment wręczenia na U-bocie w Łodzi i fakt nominacji. Głosowałam zarówno na Kruka opowiadanie, jak i na Twoje.
Reszta mi się pozajączkowała.
Łupaszka - 18 Lutego 2011, 10:01
Agi napisał/a | shenra, Kura jest w klimacie Czechowa, była zresztą w SFFiH publikowana.
Nautilusa dostał za nią Rafał. |
Miałem salwy śmiechu czytając tego opowiadora Serce Teściowej rządzi!!
RD - 20 Lutego 2011, 08:17
Agi napisał/a | Kura jest w klimacie Czechowa |
Właściwie powinno się powiedzieć, że RD starał się napisać ją w klimacie Czechowa. Bo od Antoniego Pawłowicza dzielą mnie lata świetlne, niestety...
Łupaszka
Dzięki
agnieszka_ask - 11 Marca 2011, 23:12
Przeczytałam Wilkozaków i jestem zachwycona. Ciekawa fabuła i bardzo wyraziste opisy. Momentami aż za dokładne. Nie raz mną wzdrygnęło i z chęcią odwróciłabym głowę, ale ciężko jest czytać z zamkniętymi oczami.
Nie mam pojęcia skąd czerpiesz wiedzę na temat tych wszystkich ohydztw jakie człowiek człowiekowi może zadać, mam jedynie nadzieję, że nie wyobraźnia Ci je podpowiada
Opowieść trochę za szybko się skończyła. Dużo bym dała, żeby przeczytać obszerniejszą relację z obrony siczy. No i miałam nadzieję, że Michej jednak coś wymyśli.
Planowana jest może jakaś kontynuacja, czy wątek jest już zamknięty?
RD - 12 Marca 2011, 11:12
Dzięki za opinię, agnieszko
Zapewniam Cię, że te wszystkich ohydztw nie wymyślam... Nie byłbym w stanie, aż takiej wyobraźni nie mam. Niestety, albo może na szczęście. W materiałach źródłowych roi się od opisów zbrodni popełnianych przez obie strony.
Druga część opowieści nastąpi
shenra - 12 Marca 2011, 11:15
RD napisał/a | Druga część opowieści nastąpi | Oby szybciej niż szybciej
agnieszka_ask - 12 Marca 2011, 14:27
RD napisał/a | Druga część opowieści nastąpi |
już zacieram ręce i czekam z niecierpliwością.
RD - 30 Marca 2011, 21:40
A co tam! Pozwolę sobie zacytować notkę:
Kura i Różaniec z bursztynu od Rafała Dębskiego i Światy Dantego Anny Kańtoch zekranizowane! A obok nich jeszcze siedemnaście innych produkcji, które jurorzy zakwalifikowali na Konkurs Główny oraz na konkurs Fantastycznie Nakręcone Słowa. Zapraszamy do zapoznania się z listą obrazów. 2. Festiwal Niezależnych Filmów Fantastycznych i Horrorów eFHa, zbliża się wielkimi krokami. Do 8 kwietnia już bardzo blisko.
Nie powiem, żeby mi nie było przyjemnie
Last Viking - 30 Marca 2011, 21:44
Wielce jestem ciekaw jak to wyszło. Opowiadanie idealnie nadaje się na film, w konwencji kina niezależnego. Czekam z niecierpliwością i serdecznie gratuluję
RD - 30 Marca 2011, 22:25
Też jestem ciekaw. Z tego, co widzę, "Kura" została osadzona w realiach współczesnych. A w "Różańcu z bursztynu" rolę archanioła zagrał bardzo sympatyczny aktor
hundzia - 30 Marca 2011, 23:39
Jakieś szczególsze szczegóły? Czy może to tajemnica?
RD - 31 Marca 2011, 07:02
Nie umiem powiedzieć nic więcej, sam wiem tyle, ile jest w notce i na stronie konkursu
baranek - 31 Marca 2011, 08:26
Tak sobie pomyślałem 'ech, gdyby tak Wilkozacy'. Ale potem sobie przypomniałem 'Ogniem i mieczem' i 'Wiedźmina' i chyba lepiej nie.
RD, jak to z tego co widzisz? To nie widziałeś całości?
RD - 31 Marca 2011, 10:34
W ogóle nic nie widziałem . Wyraziłem zgodę na ewentualne wykorzystanie kilku do wyboru moich opowiadań, podobnie jak paru innych autorów. Na trzy zakwalifikowane do konkursu dwa okazały się moje i tyle wiem.
A ciekaw jestem oczywiście jak jasna cholera!
shenra - 31 Marca 2011, 11:18
Jaaa, będzie się działo.
baranek napisał/a | Tak sobie pomyślałem 'ech, gdyby tak Wilkozacy'. Ale potem sobie przypomniałem 'Ogniem i mieczem' i 'Wiedźmina' i chyba lepiej nie. | No i to jest przerażające, jeszcze jakby to była głupia komedia romatnyczna, to możnaby zaryzykować, że nasi to udźwigną. Ech.
Hubert - 31 Marca 2011, 14:32
Aaaa, dajcie spokój z "Ogniem i Mieczem". Ma swoje wady, ale i tak zawsze oglądam, jak leci w TV (jeśli znajduję czas).
shenra - 31 Marca 2011, 14:37
Sosnechristo, bo Ty jesteś dziwny
Hubert - 31 Marca 2011, 14:57
Zawsze mawiam, że czuję się na tym forum, jak wśród swoich.
Chal-Chenet - 31 Marca 2011, 14:59
Sosnechristo napisał/a | Aaaa, dajcie spokój z Ogniem i Mieczem. Ma swoje wady, ale i tak zawsze oglądam, jak leci w TV (jeśli znajduję czas). |
Ja może nie oglądam regularnie, ale generalnie zgadzam się, że film jest okej.
Hubert - 31 Marca 2011, 15:02
No bo Wiedźmin to co innego. Znaczy, widziałem film i serial - ten drugi nawet dwa razy - ale gdybym miał do tego wrócić... no cóż, dla mnie jest to teraz kategoria filmów ośmio-lufowych. Do oglądania w towarzystwie kumpli i np. króla Sobieskiego
Marcin Robert - 31 Marca 2011, 15:39
A ja u gospodarza wątku chciałbym złożyć zamówienie. Na opowiadanie do październikowego numeru SFFiH. Temat: Skutki odmowy przez większość Polaków głosowania w wyborach parlamentarnych.
Zapłacę kupując wspomniany numer SFFiH.
RD - 31 Marca 2011, 16:14
Jeśli pojawi się takie opowiadanie i będzie na poziomie drukowalności, z pewnością je opublikujemy
Marcin Robert - 31 Marca 2011, 16:17
Ale ja chciałbym, żeby to gospodarz je napisał. (Jako komentarz do dyskusji w Ciszy wyborczej, czy warto uczestniczyć w wyborach).
RD - 31 Marca 2011, 16:33
Problem w tym, że nie odczuwam zupełnie potrzeby napisania takiego tekstu . Podobnie jak uczestniczena w wyborach
NURS - 31 Marca 2011, 16:34
Zdrajco, zsyłasz nam na głowy Kaczyńskiego. Żeranie wyemigruja, koty z psami będą się świntuszyć, w sklepach zabraknie dyktafonów i dykty, sodomia i gomoria zapanuje.
|
|
|