To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Ludzie z tamtej strony świata - Rafał Dębski

baranek - 17 Lutego 2011, 13:59

shenra, ja właśnie przeczytałem 'kurę'. zacne są te opowiadania.
shenra - 17 Lutego 2011, 14:04

A w jakim klimacie?
Agi - 17 Lutego 2011, 14:06

shenra, "Kura" jest w klimacie Czechowa, była zresztą w SFFiH publikowana.
Nautilusa dostał za nią Rafał.

shenra - 17 Lutego 2011, 14:12

Aaaa, to wiele wyjaśnia. Bo ja nie wsio teraz czytam, bo mi się z własnym szrajbieniem wymiesza :mrgreen: Ostrożnie muszę dobierać czytadła :mrgreen:
RD - 17 Lutego 2011, 15:57

Agi Nautilusa dostalem za Gwiazdozbiór Kata i Czarny Pergamin. W roku 2007 Nautka w kategorii opowiadań dostał Kruk za "Cudowny Wynalazek Pana Bella"
Agi - 17 Lutego 2011, 17:07

RD napisał/a
Nautka w kategorii opowiadań dostał Kruk za Cudowny Wynalazek Pana Bella

Jasne!
Pamiętałam moment wręczenia na U-bocie w Łodzi i fakt nominacji. Głosowałam zarówno na Kruka opowiadanie, jak i na Twoje.
Reszta mi się pozajączkowała. :oops: :mrgreen:

Łupaszka - 18 Lutego 2011, 10:01

Agi napisał/a
shenra, Kura jest w klimacie Czechowa, była zresztą w SFFiH publikowana.
Nautilusa dostał za nią Rafał.

Miałem salwy śmiechu czytając tego opowiadora :D Serce Teściowej rządzi!!

RD - 20 Lutego 2011, 08:17

Agi napisał/a
Kura jest w klimacie Czechowa

Właściwie powinno się powiedzieć, że RD starał się napisać ją w klimacie Czechowa. Bo od Antoniego Pawłowicza dzielą mnie lata świetlne, niestety...

Łupaszka
Dzięki :D

agnieszka_ask - 11 Marca 2011, 23:12

Przeczytałam Wilkozaków i jestem zachwycona. Ciekawa fabuła i bardzo wyraziste opisy. Momentami aż za dokładne. Nie raz mną wzdrygnęło i z chęcią odwróciłabym głowę, ale ciężko jest czytać z zamkniętymi oczami.
Nie mam pojęcia skąd czerpiesz wiedzę na temat tych wszystkich ohydztw jakie człowiek człowiekowi może zadać, mam jedynie nadzieję, że nie wyobraźnia Ci je podpowiada :wink: :roll:
Opowieść trochę za szybko się skończyła. Dużo bym dała, żeby przeczytać obszerniejszą relację z obrony siczy. No i miałam nadzieję, że Michej jednak coś wymyśli.
Planowana jest może jakaś kontynuacja, czy wątek jest już zamknięty?

RD - 12 Marca 2011, 11:12

Dzięki za opinię, agnieszko
Zapewniam Cię, że te wszystkich ohydztw nie wymyślam... Nie byłbym w stanie, aż takiej wyobraźni nie mam. Niestety, albo może na szczęście. W materiałach źródłowych roi się od opisów zbrodni popełnianych przez obie strony.
Druga część opowieści nastąpi :D

shenra - 12 Marca 2011, 11:15

RD napisał/a
Druga część opowieści nastąpi
Oby szybciej niż szybciej :wink:
agnieszka_ask - 12 Marca 2011, 14:27

RD napisał/a
Druga część opowieści nastąpi

już zacieram ręce i czekam z niecierpliwością. :D

RD - 30 Marca 2011, 21:40

A co tam! Pozwolę sobie zacytować notkę:

Kura i Różaniec z bursztynu od Rafała Dębskiego i Światy Dantego Anny Kańtoch zekranizowane! A obok nich jeszcze siedemnaście innych produkcji, które jurorzy zakwalifikowali na Konkurs Główny oraz na konkurs Fantastycznie Nakręcone Słowa. Zapraszamy do zapoznania się z listą obrazów. 2. Festiwal Niezależnych Filmów Fantastycznych i Horrorów eFHa, zbliża się wielkimi krokami. Do 8 kwietnia już bardzo blisko.

Nie powiem, żeby mi nie było przyjemnie :D

Last Viking - 30 Marca 2011, 21:44

Wielce jestem ciekaw jak to wyszło. Opowiadanie idealnie nadaje się na film, w konwencji kina niezależnego. Czekam z niecierpliwością i serdecznie gratuluję :mrgreen:
RD - 30 Marca 2011, 22:25

Też jestem ciekaw. Z tego, co widzę, "Kura" została osadzona w realiach współczesnych. A w "Różańcu z bursztynu" rolę archanioła zagrał bardzo sympatyczny aktor :D
hundzia - 30 Marca 2011, 23:39

Jakieś szczególsze szczegóły? Czy może to tajemnica?
RD - 31 Marca 2011, 07:02

Nie umiem powiedzieć nic więcej, sam wiem tyle, ile jest w notce i na stronie konkursu :D
baranek - 31 Marca 2011, 08:26

Tak sobie pomyślałem 'ech, gdyby tak Wilkozacy'. Ale potem sobie przypomniałem 'Ogniem i mieczem' i 'Wiedźmina' i chyba lepiej nie.

RD, jak to z tego co widzisz? To nie widziałeś całości?

RD - 31 Marca 2011, 10:34

W ogóle nic nie widziałem :mrgreen: . Wyraziłem zgodę na ewentualne wykorzystanie kilku do wyboru moich opowiadań, podobnie jak paru innych autorów. Na trzy zakwalifikowane do konkursu dwa okazały się moje i tyle wiem.
A ciekaw jestem oczywiście jak jasna cholera!

shenra - 31 Marca 2011, 11:18

Jaaa, będzie się działo. :mrgreen:
baranek napisał/a
Tak sobie pomyślałem 'ech, gdyby tak Wilkozacy'. Ale potem sobie przypomniałem 'Ogniem i mieczem' i 'Wiedźmina' i chyba lepiej nie.
No i to jest przerażające, jeszcze jakby to była głupia komedia romatnyczna, to możnaby zaryzykować, że nasi to udźwigną. Ech.
Hubert - 31 Marca 2011, 14:32

Aaaa, dajcie spokój z "Ogniem i Mieczem". Ma swoje wady, ale i tak zawsze oglądam, jak leci w TV (jeśli znajduję czas).
shenra - 31 Marca 2011, 14:37

Sosnechristo, bo Ty jesteś dziwny :mrgreen:
Hubert - 31 Marca 2011, 14:57

Zawsze mawiam, że czuję się na tym forum, jak wśród swoich. :mrgreen:
Chal-Chenet - 31 Marca 2011, 14:59

Sosnechristo napisał/a
Aaaa, dajcie spokój z Ogniem i Mieczem. Ma swoje wady, ale i tak zawsze oglądam, jak leci w TV (jeśli znajduję czas).

Ja może nie oglądam regularnie, ale generalnie zgadzam się, że film jest okej.

Hubert - 31 Marca 2011, 15:02

No bo Wiedźmin to co innego. Znaczy, widziałem film i serial - ten drugi nawet dwa razy - ale gdybym miał do tego wrócić... no cóż, dla mnie jest to teraz kategoria filmów ośmio-lufowych. Do oglądania w towarzystwie kumpli i np. króla Sobieskiego :)
Marcin Robert - 31 Marca 2011, 15:39

A ja u gospodarza wątku chciałbym złożyć zamówienie. Na opowiadanie do październikowego numeru SFFiH. Temat: Skutki odmowy przez większość Polaków głosowania w wyborach parlamentarnych.

Zapłacę kupując wspomniany numer SFFiH. :)

RD - 31 Marca 2011, 16:14

Jeśli pojawi się takie opowiadanie i będzie na poziomie drukowalności, z pewnością je opublikujemy :D
Marcin Robert - 31 Marca 2011, 16:17

Ale ja chciałbym, żeby to gospodarz je napisał. (Jako komentarz do dyskusji w Ciszy wyborczej, czy warto uczestniczyć w wyborach). :D
RD - 31 Marca 2011, 16:33

Problem w tym, że nie odczuwam zupełnie potrzeby napisania takiego tekstu :D . Podobnie jak uczestniczena w wyborach :mrgreen:
NURS - 31 Marca 2011, 16:34

Zdrajco, zsyłasz nam na głowy Kaczyńskiego. Żeranie wyemigruja, koty z psami będą się świntuszyć, w sklepach zabraknie dyktafonów i dykty, sodomia i gomoria zapanuje. :twisted:

Partner forum