Summa Technologiae - Fotografia
Dunadan - 30 Października 2015, 11:14
ketyow, to nie było moja torba do końca, tylko pożyczona... i za cholerę nie pamiętam nazwy modelu sprawdzę w domu, bo to była torebka wspólloktora Sądzę że da radę zmieścić to wszystko ale może być lepiej kupić jaką bardziej fotograficzną torebkę, która lepiej będzie chroniła rzeczy. Oferta takich torebek jest gigantyczna, trzeba poszukać trochę w sieci...
Szukając tej którą używałem trafiłem na Lowepro Inverse 200 AW - całkiem ciekawa opcja. Jest też mniejsza wersja.
ketyow - 30 Października 2015, 13:06
Spoko, to nie zawracaj sobie głowy. Byłem dziś w paru sportowych sklepach, żeby w razie czego na żywca sobie dopasować, ale nic nie było sensownego. Będę musiał poszukać jakiegoś sklepu fotograficznego, bo to fakt, przegródki na szkła by się przydały.
Dunadan - 30 Października 2015, 13:11
ketyow, googlałeś tego Inverse'a? ja miałem obiektywy owinięte w folię bombelkową... też jakieś rozwiązanie ale to nie to samo co klasyczne przegródki.
ketyow - 30 Października 2015, 14:47
Dunadan, wydaje mi się, że jednak by się to dało upchać w czymś mniejszym (patrzyłem też wersję 100). Wolę ogólnie pooglądać na żywca, minus taki, że u mnie w mieście nie ma nawet jednego sklepu foto, będę musiał się wybrać do Gdyni.
Dunadan - 30 Października 2015, 15:02
ketyow napisał/a | Wolę ogólnie pooglądać na żywca |
No jasne, lepiej wcześniej "przymierzyć" z drugiej storny możesz zawsze zwrócić tylko się trzeba w to bawić :-/
ketyow - 30 Października 2015, 15:10
Za trzy tygodnie wypływam, nie mam już nawet czasu na zabawę w zwroty. Wolałbym torbę, która nie będzie mi mocno odstawała do przodu (w końcu A6000 z naleśnikiem nie ma nawet 10 cm głębokości), a po prostu będzie szersza. Tak naprawdę ten aparat można wcisnąć w przegródkę na obiektyw. Natomiast torba na ramię/szyję jednak ciągle mi się telepie, zsuwa i ogólnie przeszkadza, szczególnie jak się na drugim pasku zawiesi jeszcze wyjęty aparat.
Dunadan - 30 Października 2015, 15:13
ketyow, myślałeś o systemach ThinkTank? trochę to drogie ale podobno spisuje się świetnie (taki pas do którego doczepiasz torebki, modularny system)
ketyow - 30 Października 2015, 16:21
Jeśli to chodzi o to:
http://ttfoto.pl/system-n...-o_c_169_1.html
To jednak za drogo. Lepiej w szkła zainwestować nadmiar kasy
BTW. Akurat jak płynąłem ostatnio, to niedaleko nas wynurzał się okręt podwodny - ależ żałowałem, że nie miałem jeszcze 55-210
Dunadan - 30 Października 2015, 16:24
Nie musisz kupować całego setu - wystarczy pas i odpowiednie 2-3 torebki. Jasne wyjdzie drożej ale może warto tak tylko pomysł podrzucam.
ketyow - 30 Października 2015, 16:29
Nic, pożyjemy, pomyślimy, na razie muszę skoczyć do jakiegoś sklepu foto. Ale dzięki za pomysły.
Dunadan - 9 Listopada 2015, 15:39
Kilka weekendowych fotek zrobionych sprzetem mojego taty:
ketyow - 9 Listopada 2015, 16:07
Znaczy czym? On też ma Sony, nie? Pierwsze bardzo fajne Ten zapadnięty asfalt i cienie drzew sprawiają wrażenie zdjęcia w zdjęciu (no i GO oczywiście).
Dunadan - 9 Listopada 2015, 16:13
ketyow, nie ni, tata sie przesiadl na Nikona... fajny sprzet ma takie GO i perspektywe mozna uzyskac przy dluzszym tele (300mm), f:2.8 i pelnej klatce.
Zdjecia maja EXIFF.
ketyow - 9 Listopada 2015, 16:55
Nie mają, miały zanim wrzuciłeś w googla
Dunadan - 9 Listopada 2015, 18:38
ketyow, a cholera w picasie mają,w szystkie foty: https://picasaweb.google.com/105093053852989424331/WeekendListopad2015?authuser=0&feat=directlink
ketyow - 9 Listopada 2015, 19:02
A bo widzisz, google robi dwie miniatury. Jedną małą (Twój link), jedną pełnoekranową (180 kB jeśli kliknę "zapisz jako"), ale jak kliknę "pobierz" to przesyła mi dokładnie to co wrzuciłeś, z EXIFem (ponad 500 kB).
BTW. Fajne to szkiełko, ale jakoś nie widzę wpychania go w moją nereczkę
ketyow - 9 Listopada 2015, 19:48
Dunadan - 10 Listopada 2015, 09:14
Pewnie jakies AirShow...
gorat - 11 Listopada 2015, 15:45
A skądże, to turniej sztuk walki był - jeden z przeciwników dostał c-c-c-combo i trochę daleko poleciał.
ketyow - 3 Czerwca 2016, 15:48
Parę fotek z wypadu do Grecji.
http://imgur.com/a/rMsOb
dalambert - 3 Czerwca 2016, 22:14
ketyow, dzięki
Rafał - 6 Czerwca 2016, 06:50
O, Akropol nadal w budowie
Dunadan - 13 Lipca 2016, 17:56
ketyow, fajne zdjęcia - Meteora robi wrażenie. Ty masz w końcu 10-18?
Ode mnie Sardynki: http://badelek.com/border_galleries/sardynia/
ketyow - 13 Lipca 2016, 20:32
Ta, mam. Kupiłem z ekspozycji w fotojokerze, ale nie dotykany. Nie otwieranych w Polsce nigdzie nie mają.
Na forum KKM usunęli już ten wątek, to dodam, że dziwnych problemów z czytaniem karty pamięci nie miałem poza tamtymi dwoma razami (choć niewiele od wtedy fotografowałem), na gwarę nie odsyłałem, bo potrzebowałem aparat na wakacje i nie znałem terminu wypłynięcia. Więc może to było przejściowe. Kingston przysłał nową kartę bez szemrania, gadałem bezpośrednio z serwisem w UK i tam słałem.
Dunadan - 14 Lipca 2016, 07:32
ketyow, eh, fajne to szkieko... może kiedy sobie sprawię bo jednak MF bywa upierdliwe - czasem chcesz po prostu robić zdjęcia. Póki co muszę odzyskać tele ( chyba pójdę w SAM 55-300 ) oraz wreszcie się dorobić zdalnego wyzwalania lamp ( tu się zdecydowałem na system Nissin Air). Jakieś 1200zł wyjdzie nie wiem skąd na to kasę wezmę.
ketyow - 14 Lipca 2016, 07:48
No fajne, na jego tle to dopiero widać różnicę rozdzielczości do 55-210. Tylko jednak zniekształca (zdjęcia architektury z bliska), dopóki się nie ogląda na dużym ekranie to tak tego nie widać, ale często stajesz przed decyzją: albo zdjęcie fragmentu budynku, albo powykrzywiany. Prostować jeszcze nie próbowałem, ale ja jeszcze nie przebrałem zdjęć nawet (ponad 3000, nie chce się)
Przy okazji: do Grecji na wakacje naprawdę warto jechać i naprawdę warto na objazdówkę, a nie leżeć na plaży. Szczególnie teraz jak turystów mało, ceny poszły w dół.
Dunadan - 14 Lipca 2016, 09:37
ketyow napisał/a | Prostować jeszcze nie próbowałem, ale ja jeszcze nie przebrałem zdjęć nawet (ponad 3000, nie chce się) |
W LR zrobisz to za jednym kliknięciem mówię o prostowaniu 3000 zdjęć. Obróbka... ostatnio zrobiłem trochę zdjęć gdzie ustawiłem tylko camera calibration na Camera Vivid, dodałem nieco kontrastu i rozjaśniłem. Zajęło mi to parę chwil: https://picasaweb.google.com/105093053852989424331/6306900647147633105?authuser=0&feat=directlink - ze trzy zdjęcia wyciągnąłem nieco mocniej. Obróbka w LR jest mega szybka.
ketyow napisał/a | Przy okazji: do Grecji na wakacje naprawdę warto jechać i naprawdę warto na objazdówkę, a nie leżeć na plaży. |
Prawie zawsze robię objazdówki ale dzięki za cynk, też słyszałęm że turystów sporo mniej.
ketyow - 14 Lipca 2016, 12:03
Byłem z Itaki na Filozofowie i kombinatorzy, nie żałuję ani trochę. Byle czekać na last minute. Maj nie za gorący do zwiedzania, a grupa liczyła... 14 osób. Fakultatywna na Peloponez odbyła się dla 8 osób za raptem 15 euro więcej. W Nafplio trzeba tylko naciskać na wejście na Palamidi, nie ma tego w programie a jest ekstra. Nam pilotka dała wejść, było krótko ale warto.
A z LR będę musiał się zaprzyjaźnić wreszcie
Dunadan - 14 Lipca 2016, 12:51
ketyow, ja nie jeżdżę z biurami, wszystko sam ogarniam
LR polecam, albo jakiś inny porgram tego typu. Oszczędza czas i robotę.
Iwan - 11 Sierpnia 2017, 10:35
wczorajsza burza nad Rybnikiem (52 zdjęcia nałożone na siebie)
|
|
|