Summa Technologiae - Fotografia
Dunadan - 18 Maj 2015, 17:40
Martva, a co było na tej karteczce?
Martva - 18 Maj 2015, 18:24
'Canon EOS 700D + Canon EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS STM' oraz cena znaleziona na stronie sklepu, żeby nie było wątpliwości że na pewno chodzi o ten konkretny zestaw.
Dunadan - 18 Maj 2015, 18:59
Hmm... przyda ci się jeszcze jakieś szkiełko makro do twoich robótek ręcznych
Martva - 18 Maj 2015, 22:10
Tak, mam na liście. Pobiegłam po ten aparat na razie, bo był w niezłej cenie a stacjonarnie w krk (wszędzie jest dostępny z jakimś inny obiektywem który J. określa nieładnym słowem) i bałam się że 'wyjdzie'. Jeszcze muszę nabyć jakiś zestaw oświetleniowy, ale od kombinowania takich rzeczy to mam chłopa, ja się nie znam.
marcin wuu - 18 Maj 2015, 22:22
Strasznie przepłaciłaś :D
Martva - 18 Maj 2015, 22:33
Gdyż albowiem?
marcin wuu - 18 Maj 2015, 22:42
Gdyż kupując Canona
Martva - 18 Maj 2015, 23:03
Mam wokół samych fanbojów Canona, nie mam nic do gadania
konopia - 19 Maj 2015, 13:10
nie mam canona.
Canon to duży system, można w nim znaleźć wszystko co potrzebne, choćby (eLki z F4.0, )
canon to bardzo dobry wybór, jeden z najlepszych możliwych. Od ilości używanej szklarni dostępnej do kupienia może rozboleć głowa.
Dunadan - 19 Maj 2015, 13:14
konopia, tere-fere - o ile nie mówimy o jakiś cudach w stylu 600/4 czy powiedzmy 85/1.8 to Canon niczym się nie różni od Nikona czy Sony.
marcin wuu - 19 Maj 2015, 13:20
konopia napisał/a | nie mam canona.
Canon to duży system, można w nim znaleźć wszystko co potrzebne, choćby (eLki z F4.0, :omg: )
canon to bardzo dobry wybór, jeden z najlepszych możliwych. Od ilości używanej szklarni dostępnej do kupienia może rozboleć głowa. |
W canonie można znaleźć wszystko co potrzebne? Śmiem twierdzić, że to chociaż troszkę zależy od tego, czego potrzebuje fotograf :D
fealoce - 19 Maj 2015, 13:35
Martva napisał/a | Mam wokół samych fanbojów Canona, nie mam nic do gadania |
Czyli w razie czego możesz od nich pożyczać szkła To się może przydać.
ketyow - 19 Maj 2015, 14:16
Canon jest wyrąbiaszczy, bo jak się wkurzysz, że nie wyszło ci zdjęcie w górach, to możesz rzucić nim w śnieg i wywołać lawinę.
Martva - 19 Maj 2015, 16:50
fealoce napisał/a | Czyli w razie czego możesz od nich pożyczać szkła |
Tak. Aczkolwiek mam wrażenie, że do moich celów to co już mam będzie całkiem wystarczające. Ale jak sobie wpisałam obiektyw makro we wniosek, to go nabędę i zobaczę.
Na razie risercz za całą resztą, już wymyśliliśmy że stół bezcieniowy będzie lepszy niż namiot i kombinujemy z oświetleniem. W sumie może nie powinnam używać liczby mnogiej
Dunadan - 20 Maj 2015, 23:49
Ogarnąłem wreszcie foty z Kalymnos... sorry za ilość: https://picasaweb.google.com/105093053852989424331/Kalymnos2015
A tu kilka lepsiejszych:
Martva - 1 Lipca 2015, 22:14
Walczę ze złośliwością przedmiotów Martvej i uczę się nowego sprzętu. Dzisiaj udało mi się zrobić lustrzanką kilka fotek równie dobrych jak kompaktem
Ale rany, jednak jest zupełnie inaczej, jestem przyzwyczajona do zupełnie innych rzeczy, typu focenie z możliwie najmniejszej odległości, a tu muszę zrobić odejście na 40cm przynajmniej i mam wewnętrzną reakcję alejakto.
Dunadan - 2 Lipca 2015, 09:26
Martva, wrzuć jakieś foty - może ci coś powiemy i naświetlimy sprawe
konopia - 2 Lipca 2015, 10:22
książkę o fotografowaniu kup, albo poczytaj poradniki na fotopolis.pl i podobnych stronach.
no i pokaz jakieś zdjęcie, z pełnym exif'em.
Rafał - 13 Lipca 2015, 15:03
A mnie się takie przypadkiem sfociło:
Żeby tylko ten wredny łokieć jakiegoś kogoś nie wlazł w kadr
Agi - 13 Lipca 2015, 17:58
A ona się zgodziła na publikację w sieci?
Fidel-F2 - 13 Lipca 2015, 18:56
Rafał, ale o co chodzi?
Rafał - 14 Lipca 2015, 07:53
Agi, a powinna? Nie jest tak, że ochronie podlegają wizerunki osób, którym postawiono zarzuty lub skazanych?
Agi - 14 Lipca 2015, 08:20
Ostatnio było o tym głośno w kontekście wyjazdów wakacyjnych. Słyszałam w radiu wypowiedź GIODO.
Znalazłam informację prawną na ten temat.
Dunadan - 14 Lipca 2015, 09:07
Różnie to z tym bywa bardzo... sądzę ze akurat takie zdjęcie nic nikomu nie robi i nic nikomu się nei stanie jesli ktoś je pokazuje na naszym forum inna rzecz - co dokładnie to zdjęcie ma przedstawiać?
Zmienię nieco temat - moje opróby z kliszą
Klisza skanowan aparatem - tj robiłem zdjęcia makro kliszy, podświetlając ją od spodu lampą błyskową - zasadniczo rezultat super, nauczył mnie tego patentu kolega Marcin Wuu który się tu nawet pokręcił przez chwilę no ale miewam problemy z kolorami neistety :-/ na wyjściu mam straszni silny cyjanowy zafarb i musze kombinowac ostro :-/
Rafał - 14 Lipca 2015, 09:55
GIODO stoi na stanowisku, że nie wolno publikować zdjęć klasowych bez zgody wszystkich osób ze zdjęcia. Szczególnie zdjęć klasowych nie wolno publikować na naszej klasie.
Godzilla - 14 Lipca 2015, 10:19
Ech. OK, usunęłam z bloga zdjęcie, gdzie grupa dzieci udzielała wywiadu telewizji. Akurat pięknie się szczerzyli do kamery, jak najbardziej po to, żeby ładnie wypaść na wizji. I orkiestrę dętą na stacji. Też kamer i mikrofonów było tam prawie tyle, co pasażerów pociągu.
Dunadan - 20 Sierpnia 2015, 13:45
Parę fotencji z owkacyjnych łikendów:
Kolega wspinacz, Jura:
Wschodzik, Jura
Nurogęsi, Pilica
Brodziec piskliwy, Pilica
Tarczówka rudonoga. Jura
hrabek - 7 Września 2015, 09:59
Te foty to tak jak z aparatu wyszły, czy jeszcze je obrabiasz w programie później? A jeśli tak, to co edytujesz?
Dunadan - 7 Września 2015, 11:29
hrabek, z ostatniej wrzuty:
- pierwsze zdjęcie - tu kombinowałem nieco, użyłem narzędzia clarity w Lightroomie, dodałem kontrastu i poprawiłem balans bieli - wszystko żeby uwydatnić rzeźbę Dominika i skały
- drugie - odrobina kontrastu... ale nie za dużo, przy takich czerwieniach lepiej nie grzebać za bardzo, zresztą, nie było potrzebny - niebo płonęło!
- trzecie - prawie nic nie dotknąłem - ostre słońce dało wystarczająco kontrastu, kolory były ok.
- czwarte - dodałem kontrastu i wyostrzyłem bo AF nie wstrzelił się idealnie z ostrością
- piątek - minimalny kontrast - sigma 70/2.8 którą robiłem to zdjecie jest świetnym obiektywem.
Zasadniczo staram się grzebać w zdjęciach i ograniczać do poprawienia kontrastu, balansu bieli itp.
hrabek - 7 Września 2015, 11:37
Dzięki.
|
|
|