Summa Technologiae - Fotografia
marcin wuu - 12 Kwietnia 2015, 16:58
ketyow napisał/a | Z jakiegoś powodu miałeś odhaczoną pozycję w profilu, żeby nie używać BBCode, może przez przypadek zmieniłeś przy rejestracji? Edytowałem w każdym razie i posta, i ustawienie w Twoim profilu, teraz powinno być ok. |
Dzięki :)
Dunadan - 12 Kwietnia 2015, 18:19
marcin wuu, fajnie cię tu widzieć
marcin wuu napisał/a | Nie chciałbym być postawiony na pozycji budżetowego fotografa |
Choroba, no nie o to mi zupełnie chodziło, sorry jeśli tak to odebrałeś. Chodziło tylko o to żeby pokazać "że się da". Dokładnie na tej samej zasadzie można do A3000 podpiąć 500/4 przez LAEA2 i robić foty "takie jak" Canonem z serii 1D. Swoją drogą takie numery już robił Gustav Kiburg z A6000, LAEA i 500/4 - porobił fantastyczne foty zimorodków (tu jest jego fajny artykuł choć te konkretne foty robione chyba innym zestawem: http://www.dyxum.com/dfor...topic71711.html )
PS: mam nadzieję że nie masz nic przeciwko temu że zalinkowałem twoją fotę?
marcin wuu - 13 Kwietnia 2015, 11:01
Dunadan napisał/a | marcin wuu, fajnie cię tu widzieć :)
marcin wuu napisał/a | Nie chciałbym być postawiony na pozycji budżetowego fotografa |
Choroba, no nie o to mi zupełnie chodziło, sorry jeśli tak to odebrałeś. Chodziło tylko o to żeby pokazać że się da. Dokładnie na tej samej zasadzie można do A3000 podpiąć 500/4 przez LAEA2 i robić foty takie jak Canonem z serii 1D. Swoją drogą takie numery już robił Gustav Kiburg z A6000, LAEA i 500/4 - porobił fantastyczne foty zimorodków (tu jest jego fajny artykuł choć te konkretne foty robione chyba innym zestawem: http://www.dyxum.com/dfor...topic71711.html )
PS: mam nadzieję że nie masz nic przeciwko temu że zalinkowałem twoją fotę? |
Absolutnie się nie obrażam :) chciałem tylko naprostować. Zresztą, sam pisałem na blogu o robieniu zdjęć budżetowym sprzętem - jak trzeba to trzeba. Ale zdecydowanie jednak wolę solidnym :D
Dunadan - 13 Kwietnia 2015, 12:01
marcin wuu napisał/a | Zresztą, sam pisałem na blogu o robieniu zdjęć budżetowym sprzętem - jak trzeba to trzeba. Ale zdecydowanie jednak wolę solidnym |
Każdy chyba woli ale nie każdy ma możliwość...
Do niedawna fociłem makro używając budżetowo odwróconych obiektywów - dawało radę - ale wreszcie sprawiłem sobie prawdziwe macro - tj. Sigmę 70/2.8. różnica jest kosmiczna jednak. Takie łikendowe pstryki pod blokiem:
ketyow - 13 Kwietnia 2015, 12:03
Do niedawna, to ja byłem na krańcu świata i musiałem robić zdjęcia kompaktem za jakieś 350 zł To jest dopiero ból tyłka
Dunadan - 13 Kwietnia 2015, 12:30
ketyow, ciesz się że nie pływałeś w latach 70', wtedy musiałbyś robić foty Zorką
ketyow - 13 Kwietnia 2015, 12:34
No, na szczęście większość świata dopiero się przede mną otwiera, ale pod biegunem to już raczej nie będę. Szkoda, widoki nieziemskie.
Dunadan - 13 Kwietnia 2015, 12:38
ketyow napisał/a | ale pod biegunem to już raczej nie będę |
Trochę ci tego życia jeszcze zostało, nie gadaj niedawno na fly4free był artykuł o tym jak kupić bilety na Spitsbergen chyba za 1000zł.
ketyow - 13 Kwietnia 2015, 12:46
Bilet to nie wszystko, na miejscu musisz jeszcze wynająć jacht i Norwegów Chociaż będę musiał poczytać jak tam Loswiaheros zrobili, bo oni zdaje się dużo łazili. W każdym razie całość wycieczki turystycznej dla kogoś kto ma już częściowe układy wynosiła wtedy ponad 10 000 zł, z tego co gadałem z ludźmi, ale nie wiem czy oni próbowali jakoś specjalnie oszczędzać. Tylko wiesz, na taką wycieczkę to jeszcze trzeba mieć z kim
Dunadan - 13 Kwietnia 2015, 12:50
ketyow, nie no zgadza się ale to jest do zrobienia
Ja póki co wybieram się do wspinaczkowego raju w Grecji - Kalymnos. Mam kilka pomysłów na zdjęcia i jak dobrze pójdzie to mi się uda zrobić coś czego nie widzi się na codzień no ale jak zwykle musi się złożyć na to kilka rzeczy zobaczymy.
ketyow - 14 Kwietnia 2015, 10:53
Słyszał ktoś z was może o wsuwanym w gorącą stopkę mocowaniu na latarkę?
Chodzi mi o coś w ten deseń
http://hurt.com.pl/prods/..._do_latarek.jpg
tyle żeby to założyć na aparat.
Mam supermocną latarkę rowerową, no i mógłbym ją wykorzystać do filmowania i fotografowania pod ziemią, zamiast poszukiwać supermocnej latarki czołowej, która tej ręcznej i tak nie dorówna.
Dunadan - 14 Kwietnia 2015, 11:16
ketyow, poszukaj oświetlenia LED do kamer. No ale jakoś daleko to świecić nie będzie... nikt latarek nie używa bo tam jest wąski strumień światła które jest niejednorodne i ma różną temperaturę barwową - efekt będzie słaby.
ketyow - 14 Kwietnia 2015, 11:32
Mam trochę takich zdjęć i jak dla mnie efekt jest wystarczający. Latarka też w końcu LEDowa. Szerokość oświetlenia regulowana. Tyle, że słabo się foci, jak w jednym ręku aparat, a w drugim latarka
Dunadan - 14 Kwietnia 2015, 11:57
ketyow, niby racja ale w ten sposób możesz kierować światło gdzie chcesz
ketyow - 14 Kwietnia 2015, 11:58
Gorzej, że dość często zdjęcie też wychodzi skierowane w kilka stron jednocześnie
Dunadan - 14 Kwietnia 2015, 12:02
ketyow, tak przez ciekawość - gdzie ty chcesz foty pod ziemią robić?
konopia - 14 Kwietnia 2015, 14:10
ketyow, sprawdź adapter: Sennheiser MZQ6 , to jest na mikrofon, może latarka tam wejdzie.
jeśli nie to kup zwykły hot shoe adapter z przegubem i przejściem na śrubę u góry i sam wykombinuj jak do tego doczepić latarkę,
Ja bym wolał kupić uchwyt pistoletowy, wkręcany w miejsce statywu (masz możliwość wyzwalania migawki wężykiem, czy pilotem?) i latarką operować z ręki, ewentualnie podczepić pod ten uchwyt pistoletowy.
Dunadan - 14 Kwietnia 2015, 14:13
konopia, coś jak fotosnajper?
ketyow - 14 Kwietnia 2015, 17:06
Ten adapter mikrofonowy to już coś, ale drogie diabelstwo, natomiast faktycznie brałem pod uwagę, żeby te takie śrubki regulowane kupić i dalej kombinować samemu.
Pilota jeszcze sobie nie kupiłem, bo jeszcze nie kupiłem nawet statywu (bez sensu brać tani, zbieram na lepszy), ale aparat muszę trzymać w obu rękach ze względu na dość długie czasy naświetlania (nie bawię się w statywy w takiej sytuacji).
Nie mam konkretnych planów gdzie wyląduję następnym razem, może to nie będzie tak prędko, ale w samym zeszłym roku dość spontanicznie byłem w Giżyckiej Twierdzy Boyen, w Mamerkach, Wilczym Szańcu i w Zamku w Łapalicach. Na ogół wielkiego szału nie ma, wiadomo, ściany wszędzie dookoła i tyle, ale czasami żal foty nie strzelić. Przy latarce jest klimat, przy flashu jest śmietnik. A że w Polsce jest sporo takich miejsc, okazja może się nadażyć szybko. BTW. Polecam Międzyrzecki Rejon Umocniony, ale to się aż prosi, żeby wejść tam "na lewo" bez przewodnika.
konopia - 14 Kwietnia 2015, 21:46
Dunadan, dokładnie, fotosnajper
i do tego podczepić latarkę,
ketyow, a monopod? kiedyś używałem monopodu manfrotto do 70-200 f2.8, strasznie męczyło ręce to szkło.
Szkło sprzedałem, monopod trzymam w szafie do samoobrony
ketyow - 15 Kwietnia 2015, 09:28
Nie no, nie potrzebuję aż takich kombinacji, po prostu pomyślałem sobie, że wygodne byłoby mieć latarkę już na aparacie, a gorąca stopka aż się prosi o wykorzystanie.
Aczkolwiek motyw ze spluwą jest ciekawy, zastanawiam się co by robili ludzie, widząc mnie wychodzącego z bunkra z czymś takim
Dunadan - 16 Kwietnia 2015, 10:32
Ja pierniczę:
http://www.optyczne.pl/82...f_1.4_R_WR.html
W skrócie: 16mm, f:1.4, 15cm MFD żeby tak w totka wygrać... 1000 USD
ketyow - 16 Kwietnia 2015, 12:19
Można? Można. Szkoda, że system E jest drogi i wybrakowany w szklarni. Ostatnio jakby o APS-C trochę im się zapomniało.
Dunadan - 16 Kwietnia 2015, 16:10
ketyow, mozna - za 1000 USD wiec nie mow ze bagnet E jest drogi
ketyow napisał/a | Ostatnio jakby o APS-C trochę im się zapomniało. |
To fakt.
konopia - 7 Maj 2015, 19:50
PANASONIC LUMIX LX100 - cudo, ktoś może miał kontakt z tym?
Jest jakaś alternatywa, bezpośredni konkurent czy coś takiego?
Duet szkło + matryca jest niesamowity, i fantastyczna gałkologia, tyle, że żona sobie nie poradzi bez trybów tematycznych
a może warto poczekać, podobno rynek zaawansowanych kompaktów znów zaczął rosnąć, w UK sprzedają coraz więcej sprzętu tego typu.
szkoda, ze nie ma nic od Nikona (stałoogniskowce mnie nie bawią) lampa by mi pasowała.
Fidel-F2 - 7 Maj 2015, 19:53
Ja bym poczekał.
Btw, serio istnieje teraz jakiś kompakt że stałą ogniskową?
konopia - 7 Maj 2015, 20:04
tak, np. nikon
http://www.dpreview.com/reviews/nikon-coolpix-a
kilka fujii, leica itp...
marcin wuu - 17 Maj 2015, 11:35
Fidel-F2 napisał/a | Ja bym poczekał.
Btw, serio istnieje teraz jakiś kompakt że stałą ogniskową? |
Owszem, jeden jest. Sony RX1. Reszta to paździerz. No, może Ricoh GR jeszcze, ale to aps jest.
Dunadan - 18 Maj 2015, 13:35
marcin wuu, jest jeszcze chwalona (pod względem jakości obrazu) Sigma z serii DP.
Martva - 18 Maj 2015, 17:39
Kupiłam dzisiaj aparat. Weszłam do sklepu, przywitałam się z panem sprzedawcą i oświadczyłam 'nie będę udawać że się znam, poproszę to' - i podałam mu karteczkę ze spisanym zestawem.
Ciekawe czy kiedyś ogarnę jak tym robić zdjęcia, hrhr.
|
|
|