To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - Fotografia

Martva - 5 Marca 2015, 21:40

Gadam ze znajomą biżuteryjką, ma tego Canona 600D, mówi że kupiła pierścienie makro ale używa jakiegoś innego (jestem ignorantką, 'jasny obiektyw' nic mi nie mówi) bo wystarczy i strasznie mnie namawia. A facet wstępnie sugerował że kompakt typu Canon PowerShot SX60 HS wystarczy.
Dunadan - 6 Marca 2015, 11:13

Martva, pytanie nr 1 - czy to musi być nowy sprzęt? jeżeli nie to body+obiektyw (Cosina 100/3.5)+lampę możesz mieć ok 1200zł. Jeżeli musi być nowe no to robi się ciut ciężej i wtedy faktycznie kompakt może być lepszym rozwiązaniem. Znam świetnych fotografów macro którzy focą kompaktami (pooglądaj zdjęcia użytkownika Ricosz z fotoprzyroda.pl np. tu: http://www.fotoprzyroda.p...nki-collembola/ ).

Jeśli sprzęt ma być nowy - kup jakiś tanie (najtańsze?) body, nie potrzebujesz niczego lepszego w sumie (tu warto skoczyć do paru sklepów i pomacać co leży lepiej w ręce). Najtańszy obiektyw macro to będzie jakaś 50-tka 2.8 albo coś w okolicy - ok 1000zł (np. Sigma 50/2.8). A więc:
- body jakieś 1200zł
- obiektyw od jakiś 1000zł
- lampa jakieś 300-400zł

Co do obiektywów macro - wiele obiektywów będzie miało dopisek "macro" co nia oznacza ze sa obiektywami macro ;] szukaj tylko stałoogniskowych obiektywów typu 30(35)2.8, 40/2.8, 50/2.8, 60/2 (tamron taki robi, ciekawa rzecz bo może działać też jak fajna portretówka :) ), 70/2.8 (sigma ma taki, świetne szkło, ja je mam ;) kupiłem za 700zł ), 90/2.8 (bardzo popularny Tamron, dużo używek), 100(105)/2.8 (wspomniana ultratania cosina 100/3.5 albo popularna sigma 105/2.8 - też sporo uzywek) itd które mają dopisek macro :) Ewentualnie OD BIEDY jest taka sigma 70-300 Apo Macro która daje odwzorowanie 1:2 - no ale do prawdziwego obiektywu macro trochę jej brakuje choć da się nią zrobić fajne zdjęcia :) ale kosztuje 900zł więc w twoim przypadku już lepiej jakieś 50/2.8.

Co do lampy - cokolwiek o liczbie przewodniej ok 36-42 wystarczy, szukaj jakiś zmienników typu Yongnuo itp.

Jakimś rozwiązaniem są też pierścienie pośrednie (ew. mieszek ) i jakiś obiektyw w okolicy 50mm ale... no jednak co macro to macro, widać różnicę, tu kilka fot z Sigmay 70/2.8 - kupiłe ją w zimę i uzyłem na razie tylko raz ale sezon już się zaczyna :D w weekend pewnie porobię więcej fot:

Jest jeszcze jeden sposób na w miarę tanie macro - odwrotne mocowanie obiektywu. Kupujesz manualny (stary) obiektyw o ogniskowej poniżej 50mm i mocujesz go odwrotnie do aparatu, potrafi dać świetne rezultaty ale ma ograniczenia np. stałą skalę odwzorowania, utrudniona kontrolę przysłony itp. no ale...:

Martva - 6 Marca 2015, 19:16

Dzięki za sugestie, usiądę z samcem w weekend i będziemy myśleć. Właśnie jestem na etapie oświetlenia, namiotów i stołów bezcieniowych (znajoma poleca zestaw namiot i kosmiczne lampy, druga mówi że namiot ssie i żeby wziąć stół, nie mam gdzie postawić jednego ani drugiego) i chcę umrzeć :(
Dunadan - 6 Marca 2015, 20:01

Martva, wyluzuj - ten osprzęt to akurat najmniej kosztowna sprawa, większość z tych rzeczy można sklecić samemu. Najpierw zdobądź aparat+obiektyw+lampę ew. kompakt+lampę i się pobaw i sama ocenisz co ci będzie później potrzebne. Może się okazać ze namiot bezcieniowy będzie złym pomysłem bo, chcąc wydobyć fakturę przedmiotu, będziesz potrzebowała CIENI ;) (zobacz moje fotki porka brzozowego nieco postów wcześniej). Na pewno będzie czekało cię nieco zabawy i nauki z oświetleniem ale w necie są tutoriale do tego.

Ja używam jednej lampy z nasadką typu "lighsphere" no ale ja focę w terenie i nie che mi się bawić w większe dyfuzory (mam taki dyfuzor własnej roboty). Lampę wyzwalam radiowo w manualnym trybie.

Zamiast stoły może wystarczy np kawałek szkła, albo lustro i białe prześcieradło. Serio w tego typu fotografii wiele rzeczy robi się własnym sumptem. Np. wspomniane dyfuzory i inne modyfikatory (strumienice, plastry miodu itp).

W wycenianiu weź pod uwagę akcesoria do aparatu np. karta pamięci, statyw pod lampę - nie są to duże koszty ale warto wziąć je pod uwagę.

Tak jeszcze w temacie macro:

Szeloba z Sirmarillem ;) tutaj jest odwrócony 28/2.8 - obiektyw który kupiłem za 100zł...

Dunadan - 8 Marca 2015, 11:37

Jak mówiłem tak zrobiłem:

Sigma 70/2.8

Odwrócony 28/2.8

Sigma 70/2.8

Sigma 70/2.8

thinspoon - 8 Marca 2015, 12:32

LG L90 :mrgreen:

Dunadan - 8 Marca 2015, 21:45

O, biegacz skórzasty ;) trochę chyba poruszona fota ;P dodam że biegacz skórzasty ma ponad 2 cm długości. Kwiat leszczy który pokazałem wyżej ma jakieś 2mm ;P:

Z kompaktami nieźle sprawdzają się soczewki powiększające (np. Raynox) zwiększające skalę odwzorowania.

EDIT: ah, to smartfon, całkiem nieźle.

Matrim - 9 Marca 2015, 16:06

Ha, zastanawiałem się, czy nie napisać, że przecież w większości (chyba) smartfonów tryb makro działa całkiem sprawnie (a do zdjęć internetowych nie potrzeba nie-wiadomo-ilu megapikseli), ale już nie chciałem Martvej rozwalać tabelek :)

A tu "Bliskie Spotkania Trzeciego Stopnia" ;P:

Spoiler:

Dunadan - 9 Marca 2015, 16:12

Matrim napisał/a
przecież w większości (chyba) smartfonów tryb makro działa całkiem sprawnie

Nie tędy droga... do fot na FB to jasne, wystarczy ale nie do prawdziwej produktowej fotografii.

Martva - 9 Marca 2015, 16:20

Martva ma ostatecznie w tabelce Canona 700D (chciała 600D, ale może się okazać trudniejszy do zdobycia), obiektyw Canon EF-S 60 mm f/2,8 Makro USM oraz kosmiczny zestaw bezcieniowy (sam bym mógł taki mieć, ale przy wymianie żarówek będziesz płakać). I już nic nie zmienia :P
Dunadan - 9 Marca 2015, 16:24

Martva napisał/a
oraz kosmiczny zestaw bezcieniowy

Ja bym się zastanowił czy to będzie aż tak niezbędne. Pokaż linka do tego zestawu ;) Pomyśl jeszcze nad Tamronem 60/2.

Martva - 9 Marca 2015, 16:27

Miało się sumować do 21k. Się sumuje :twisted:

Jak wniosek przejdzie dalej, to sobie mogę pozmieniać. A na razie wpisałam takie: http://www.abitus.pl/skle...?idk=52&idp=403

EDIT:
Dunadan napisał/a
Pomyśl jeszcze nad Tamronem 60/2.

Mogę pomyśleć, ale to i tak zupełnie nic nie da, zdajesz sobie sprawę? :D

Dunadan - 9 Marca 2015, 16:55

Martva, jasne ;] zaletą tego obiektywu jest maksymalny otwór względny (f:2 a nie 2.8 jak w większość obietywów macro). Dzięki temu można z tym obiektywem bawić się w innego typu zdjęcia, np. portrety ;) pozwala na większą zabawę głębią ostrości.

Z drugiej strony jest mniej ostry - coś za coś...

Tu masz reckę tamrona: http://www.photozone.de/c...0_2_50d?start=2 a tu canona: http://www.photozone.de/c...f28apsc?start=2 (podsumowania żeby nie wdawać się w szczegóły :P )

Martva - 9 Marca 2015, 16:59

Hmm, okej, w razie czego zapamiętam. Ale to na przyszłość, bo wszystko jest wyliczone, dopięte i wydrukowane (właśnie siedzę nad fotami żeby coś dołączyć do wniosku, bo foty 'galeryjne' a 'do druku' to jest straszna różnica jednak, musiałam pstrykać dziś na szybko a wcale nie miałam jakichś wow rzeczy :( )
Dunadan - 9 Marca 2015, 17:27

Martva, no kumam, jakbys miała jeszcze jakieś pytania wal śmiało ;)

Robak:

Matrim - 9 Marca 2015, 18:30

Dunadan napisał/a
Nie tędy droga... do fot na FB to jasne, wystarczy ale nie do prawdziwej produktowej fotografii.

Skoro można nakręcić film Ajfonem, to można i zdjęcie do galerii zrobić :)

Dunadan, mam nadzieję, że wiesz, że żartowałem :)

Dunadan - 9 Marca 2015, 19:27

Matrim, teraz tak :P choć sprawa nie jest taka prosta - widziałem już kiedyś profesjonalne sesje modowe robione iPhonem - takie pokazówki "że się da". Ano da się. Na zaprzyjaźnionym forum jest taki koleś który robi takie fotki jak poniżej zestawem za jakieś 1000zł (max) - body za 600zł, i stary manualny obiektyw za jakieś 300zł:

:shock: :shock: :shock: no ale koleś jest fenomenalnym fotografem :roll: obczajcie jego blog: http://marcinwuu.blogspot.com/

Matrim - 9 Marca 2015, 19:33

Dunadan, ja ostatnio robiłem dla Żony proste zdjęcia katalogowe jej produktów. I wyszło, że stary, zapomniany właściwie Jupiter 135 zachowywał się o wiele ładniej, niż canonowska "L-ka". Co prawda jest różnica w ogniskowych, ale... hmm... plastyka fajniejsza w Jupiterze.
Dunadan - 9 Marca 2015, 20:22

Matrim napisał/a
I wyszło, że stary, zapomniany właściwie Jupiter 135 zachowywał się o wiele ładniej, niż canonowska L-ka. Co prawda jest różnica w ogniskowych

Jaka to różnica? :mrgreen:

Matrim - 9 Marca 2015, 22:10

135 a 28-70 ;)
Dunadan - 9 Marca 2015, 22:46

Matrim, noooo, "lekka" ;P: różnica ;) choć to też zależy od rodzaju fotografii...
thinspoon - 10 Marca 2015, 00:04

Dunadan, moja fota to też był żart, mam nadzieję, że nie odebrałeś inaczej :) A blog świetny, nawet dla ignoranta w temacie.
ketyow - 10 Kwietnia 2015, 12:34

http://www.next77.pl/aktu...koniec-samyanga

Samyang nie ma już dystrybutora na Europę. Miejmy nadzieję, że na krótko i miejmy nadzieję, że ceny faktycznie spadną. Bo jak się dystrybutor szybko nie pojawi/stary dystrybutor nie dogada, to pewnie zaczną rosnąć. Kurde, a ja i tak nie mam kasy na 12/2.0.

Właściwie to inaczej: miejmy nadzieję, że Samyang pójdzie po rozum do głowy i zjedzie z cenami ostatnich szkieł pod wpływem działania Nextów.

Hehehe...
http://www.samyang.pl

Dunadan - 10 Kwietnia 2015, 16:42

ketyow, luz, mają być jakies wyprzedaże w żwiązku z tym - może się okazać, że nagle cię bedzie stać na 12/2 ;) tylko trzeba pilnować.
ketyow - 10 Kwietnia 2015, 17:30

Przy dobrych wiatrach już w przyszłym tygodniu mogę lecieć na statek. W najgorszym wypadku nie dość, że przegapię promocję, to może się nawet okazać, że zostanie mi tylko zawyżona cenowo resztówka - choć nie wiem jak to wygląda w przypadku rynku foto. I jako pierwszy chciałem kupić 55-210. Nic, pomyślimy, może jakieś raty wezmę.
Dunadan - 10 Kwietnia 2015, 18:45

ketyow, 55-210 możesz za <600zł dostać używkę. Nie da rady kupić 12/2 przez internet ze statku jakoś? albo może niech ktoś ze znajomych/rodziny kupi jak będzie promocja.
ketyow - 10 Kwietnia 2015, 18:55

To różnie bywa, ostatnio miałem internet raz na trzy tygodnie, tym razem mogę trafić w inny rejon i nie mieć wcale. Ale głównym problemem będzie to, że nie przetestuję sztuki po zakupie i jak dostanę felerną, to przepada odstąpienie w ciągu 14 dni. Nic, czas pokaże, po rejsie nawet jak kupię drożej to tak tego nie odczuję ;P:
Dunadan - 10 Kwietnia 2015, 18:59

ketyow napisał/a
jak dostanę felerną, to przepada odstąpienie w ciągu 14 dni

Też prawda. Możliwe że promocje przyjda nieco później. Trudno powiedzieć.

marcin wuu - 12 Kwietnia 2015, 14:08

Dunadan napisał/a
(...)za jakieś 1000zł (max) - body za 600zł, i stary manualny obiektyw za jakieś 300zł(...)

Pozwolę sobie tylko dodać, że faktycznie aparat kosztuje koło 600zł (a ten akurat nic mnie nie kosztował, pożyczony), obiektyw kosztował mnie 330zł na allegro (hexanon ar 57 1.4, znakomita portretówka dla formatu APS), ale gdyby zsumować wartość dodatkowego sprzętu/oświetlenia użytego, zdjęcie okazało by się jednak nie tak tanie. Nie chciałbym być postawiony na pozycji budżetowego fotografa, bo chociaż lubię stawiać sobie wyzwania na paździerzowym sprzęcie, to jednak są powody dla których wolę prawdziwe aparaty ;)

edyta: hmm, z jakiegoś powodu nie działa bbcode? co źle robię.

ketyow - 12 Kwietnia 2015, 16:40

Z jakiegoś powodu miałeś odhaczoną pozycję w profilu, żeby nie używać BBCode, może przez przypadek zmieniłeś przy rejestracji? Edytowałem w każdym razie i posta, i ustawienie w Twoim profilu, teraz powinno być ok.

Partner forum