To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - Fotografia

ketyow - 24 Stycznia 2015, 15:40

No niestety słońce nie sprzyjało. Następnego dnia się trochę udało jak wchodziliśmy na Giewont. Jak wstaliśmy rano, koło szóstej, niebo było czarne, moi współtowarzysze krzątali się po kuchni/łazience (ale z nastawieniem, że chyba Giewont odpuścimy przy takiej pogodzie), a ja starałem się obserwować tv, no i leciała pogoda (wyciszony dźwięk na szczęście) i zapowiadali burzę. Strasznie chciałem iść na Giewont, bo nie byłem, więc powiedziałem im, że ma się przejaśnić i rozpogodzić :mrgreen: No i jak poszliśmy to się okazało, że faktycznie się przejaśniło i rozpogodziło. Choć na samym szczycie staliśmy w jednej wielkiej chmurze, zdjęć się stamtąd nie dało robić. Z czasem dorzucę jeszcze jakieś foty, po prostu jak dotąd nie miałem za bardzo czasu i chęci się nimi zajmować.
Dunadan - 25 Stycznia 2015, 13:54

ketyow napisał/a
Choć na samym szczycie staliśmy w jednej wielkiej chmurze, zdjęć się stamtąd nie dało robić.

Coś o tym wiem - moja fota z Grzesia:

Zajrzyj z fotami do wątku o górach ;)

A ja byłem wcozraj na zawodach dry toolowych - fajnie było :D fot trochę narobiłem, tu są wszystkie: https://picasaweb.google.com/105093053852989424331/6GryDryTooloweOKaziowaIgE

konopia - 25 Stycznia 2015, 15:13

to co sie oni wspinają na, to jakieś pozostałości po czymś?
taki czekan to normalnie w sklepie idzie kupić?
nada się do samoobrony?

Dunadan - 25 Stycznia 2015, 15:20

konopia,
ad 1
To je podobno niedoszła odlewnia amelinium.

ad 2
Tak, na luzie. Na pierwszym zdjęciu Alex trzyma Petzl Nomic: http://www.ceneria.pl/Cze...P,porownaj.html Na reszcie zdjęć też w sumie Nomiki - są jednymi z lepszych łatwo dostępnych w Polsce "dziab". Właściwie każa firma produkująca szpej wspinaczkowy ma na koncie jakieś dziaby.

ad3
Zapytaj Larę: http://www.therpf.com/f9/...ie-ided-125111/

konopia - 25 Stycznia 2015, 15:56

woow, ale drogie te "dziaby" już lepiej zostanę z moim monopodem.
Z Larą znamy się już trochę, zapytam ją przy najbliższej okazji, :wink:

Dunadan - 25 Stycznia 2015, 17:09

konopia, tanie nie są :-/ dlatego używam pożyczonych :mrgreen: a i tak ludzi kombinują jak mogą.
ketyow - 10 Lutego 2015, 17:16

Jeszcze jedno górskie niemal prosto z puszki (kolory to tylko próba trybu vivid, w fotoszopie tylko rozmiar zmieniłem, ale ostrość chyba deviant rozwalił) i dwa będące efektem nieco większej zabawy. Nigdy wcześniej nie bawiłem się obróbką grafiki, więc może dałoby się coś więcej ciekawego uzyskać, ale pierwotne ujęcia wydawały się raczej nudne i nijakie, a byłem ciekaw czy da się uzyskać jakiś bardziej interesujący efekt.

Spoiler:

Spoiler:

Spoiler:

Dunadan - 11 Lutego 2015, 12:14

ketyow, pytanie jaki efekt chcesz uzyskać. Zasadniczo ja bym wiele już nie grzebał w tych zdjęciach. Ostatnie bardzo fajne, poszukaj nieco mniej symetrycznego kadru.
ketyow - 11 Lutego 2015, 12:54

A kombinowałem z kadrem, ostatecznie jednak nie znalazłem nic co by mi bardziej odpowiadało, to jednak są schody o małym promieniu i ciężko zgubić szerokie krawędzie.
Choć w sumie można kombinować z wariacjami i każda w jakiś sposób ciekawi

Spoiler:

Spoiler:

Drugie zdjęcie z kolei było typowym "do usunięcia" zanim go trochę nie popieściłem. Płaskie jak decha, chciałem wyciągnąć na wierzch to, że tam coś dalej jest, no i dodać mu mroczności, bo po prostu nic ciekawego na nim nie było, a naturalne kolory kompletnie wyblakłe.

Dunadan - 11 Lutego 2015, 13:04

ketyow, słyszałeś o Fibonaccim i złotym podziale? ;) możesz to fajnie wykorzystać ;] i w sumie niemal to zrobiłeś w ostatnim poście.
ketyow - 11 Lutego 2015, 13:17

Wiem, wiem, te ostatnie to cięte na szybko irfanem. Jak kombinowałem wczoraj z tym zdjęciem jakoś nie pomyślałem o tym, że to mogę je sobie dowolnie obracać, bo przecież każda perspektywa będzie naturalna i dopiero po przesunięciu o 90 stopni mam sensowne pole do kadrowania. Pewnie jeszcze się z nim pobawię. Ech, żeby tak jeszcze czasu było więcej ;P:

BTW. Ostatnio na allegro poszedł kit od A7 (28-70) za niecały 1000 zł. Teraz nie mam kasy, ale trochę się zastanawiałem jakby się sprawdził taki spacerzoom z uciętym szerokim kątem. Bo optycznie to on 16-50 deklasuje, szczególnie że cropuje krawędzie, a ja po zabawach z 20/2.8 (ten naprawdę jest ostry, przynajmniej jak na swoją wartość) kita już nigdy nie polubię.

Dunadan - 11 Lutego 2015, 13:45

ketyow, hm, no nie wiem... szeroki kąt jednak się przydaje. 42mm to standard, słaby taki zoom. To już lepiej 10-18/4 i 35/1.8 - tyle że drożej :roll: no ale też masz jasną stałkę i UWA.
konopia - 11 Lutego 2015, 15:11

nie mieszczą mi się te foty na ekranie laptopa :(
może jak już przejdziemy na nowy silnik to jakiś skrypt zmniejszający?

ketyow, górne schody lepsze, ja lubię prawie, ze kwadratowe kadry (i tu emotka kufla piwa by się przydała, czy inne "polać mu")

Odnośnie kompozycji i złotego podziału:
http://www.fotografuj.pl/...a/id/172/page/2

Dunadan - 11 Lutego 2015, 16:13

konopia napisał/a
może jak już przejdziemy na nowy silnik to jakiś skrypt zmniejszający?

Przydało by się. Póki co możesz otworzyć zdjęcie w nowym oknie i będzie git, choć to upierdliwe.
konopia napisał/a
ja lubię prawie, ze kwadratowe kadry

A ja kwadratowe ;P:

Eksperyment :wink:

Skojarzyło mi się ze zdjęciami satelitarnymi z Marsa, z okolic czap lodowych itp... kto zgadnie co to?

ketyow - 11 Lutego 2015, 17:44

Jakieś cosie żyjące na dnie morza.
Dunadan - 11 Lutego 2015, 17:53

ketyow, nie ;P: jeszcze taka popdopowiedź, inna perspektywa:

merula - 11 Lutego 2015, 18:52

nacieki
ketyow - 11 Lutego 2015, 19:07

Nie mam pojęcia co to, ale możesz napisać jak się tego pozbyć z łazienki.
Dunadan - 11 Lutego 2015, 19:10

Też nie :P Ketyow miał rację - to żyje ;)

No ok już się będę droczył... to owocnik porka brzozowego :D tyle że wytworzył nieco inny hymenofor,z takimi "soplami" właśnie. Strasznie mi się to skojarzyło z powierzchnią jakiejś dziwnej planety :D A tu sam jegomość Porek:

Takie zabawy moim nowym nabytkiem - sigmą 70/2.8 Czadowa jest no i wreszcie mam prawdziwe macro (ze skalą odwzorowania 1:1)

Martva - 5 Marca 2015, 16:24

Przepraszam, ale tu też muszę. Pytanie o sprzęcior mam. Gdybym chciała robić bardziej pro zdjęcia biżuterii i zdecydowała się jednak na lustrzankę plus obiektyw makro, nie na kompakt tak jak chciałam pierwotnie, to co by się nadawało?
ketyow - 5 Marca 2015, 17:14

Myślę, że bez przybliżonej kwoty to i najwięksi znawcy nie pomogą :wink: No i przypuszczam, że przydałby się do tego jakiś namiot itp. wyposażenie, do robienia fot produktowych, ale tego tematu ja nie ogarniam, bo nigdy mi nie było to potrzebne.
Martva - 5 Marca 2015, 17:33

Namiot, lampy, statyw, tak, wiem, uwzględniłam :)
A mnie właśnie chodzi o przybliżoną kwotę, bo nie wiem co wpisać. Nie ma sensu ładować mnóstwa pieniędzy w sprzęt, z którego możliwości nie skorzystam, bo fotografowanie nie jest moim głównym powołaniem, tylko dodatkowym obowiązkiem. Mnie by tam wystarczył kompakt, ale z różnych względów muszę jednak wpisać lustrzankę plus obiektyw makro. Ma robić przyzwoite zdjęcia produktowe, bez fajerwerków, miło by było gdyby nie był kosmicznie trudny w obsłudze. Za 4,5k dałoby się znaleźć coś sensownego?

EDIT: http://pl.wikipedia.org/wiki/Canon_EOS_600D plus jakiś obiektyw? Normalnie męczyłabym o to samca, ale jest dziś zajęty i marudny, a mnie się zaczyna czas ścieśniać.

konopia - 5 Marca 2015, 19:15

szkła makro drogie som :(

chcesz canona?
do biżuterii powinien dać radę Canon EF 50mm f/2.5 Compact Macro za jedyne .... nie mam pojęcia za ile jest w Polsce, ostrzy z 23cm,
z tego co się zorientowałem, tarcza typowego zegarka męskiego zmieści się w całości na zdjęciu. większego powiększenia nim nie osiągniesz.

test:
http://www.kenrockwell.co.../50mm-macro.htm

Martva - 5 Marca 2015, 19:21

Dzięki. Większego osiągać nie potrzebuję ;)
konopia - 5 Marca 2015, 19:52

Martva, ale kompaktem się łatwiej robi makro i osiąga lepsze rezultaty, mniejsza głębia ostrości = lepsze makro, nie pchałbym się w lustro, naprawdę.
Martva - 5 Marca 2015, 20:19

Liczę, liczę, kombinuję i może jednak się uda kompakt. Ja bym wolała, bo są lżejsze i prostsze. Bosz, jak ja strasznie nienawidzę cyferek.
konopia - 5 Marca 2015, 20:24

Lżejsze, prostsze, w sumie tańsze niż korpus + obiektyw.
ketyow - 5 Marca 2015, 20:57

Poczekaj na Dunadana, on się chyba sporo makrofotografią zajmuje. Aparat powinno się kupić jednak po długim i solidnym przemyśleniu. Mój ojciec robi owady superzoomem bez wymiennej optyki, wszystko się da, ale trzeba kombinować, żeby było wygodnie. Kompakt ze swoją małą matrycą i krótkimi ogniskowymi ma właśnie dużą GO, choć jak się przystawi go do samego obiektu, to makro robi się samo. Ale chyba niekoniecznie o to chodzi.
Martva - 5 Marca 2015, 21:06

Ależ spokojnie, ja go kupię tylko jeśli mi się uda dostać dotację, a to nie jest takie hopsiup. Rozeznanie robię, bo muszę wpisać rzeczy w tabelkę, z kosztami.
konopia - 5 Marca 2015, 21:25

racja, mój błąd, oczywiście większa GO w kompakcie, źle napisałem
im większa tym w przypadku takich zdjęć lepiej.

Partner forum