To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - Fotografia

ketyow - 11 Grudnia 2014, 10:02

Ach, czyli jednak. Ja żałuję, że nie mogłem być na Red Bull Air Race w Gdyni, czy jak to się tam nazywało, chociaż z drugiej strony z moimi 50 mm to pewnie wiele bym nie osiągnął.

Miałem kiedyś wprost wspaniałą scenerię do zdjęć pojazdu w ruchu, cały Olsztyn skąpany wodą, a ja na przystanku ruchliwej drogi w centrum i wielkie fale wody rozbryzgujące się spod kół. O aparacie mogłem wtedy pomarzyć, ale szczęśliwie miałem jeszcze k800i, który może nie wyrabiał przy szybkim ruchu (typowy tearing, jak się szybko poruszało telefonem, to dół klatki nie nadążał z wyświetlaniem tego co widzi obiektyw), ale miał dobry AF, był szybki i miał tryb zdjęć seryjnych (obecnym smartfonem bym tego w życiu nie ufocił). Oczywiście słabości telefonu widać na pierwszy rzut oka, ale każdy jadący samochód mam na kilku klatkach, fajny efekt przewijania wychodzi, prawie jak filmik :wink:

PS. Zdjęcia HD też jeszcze powinny iść w spoiler, bo zapomniałem o miejscu na avatar (zdjęcie z 1280 rozjeżdża mi forum na ekranie 1440). Chyba 1024 będzie rozsądną granicą jednak.

Dunadan - 11 Grudnia 2014, 11:28

ketyow, to i tak zależy od monitora...

Ładny panning ;)

ketyow - 11 Grudnia 2014, 11:35

No tak, ale takim standardem jest chyba u każdego ekran HD i wzwyż. Biorąc pod uwagę sporą ilość laptopiarzy, to pewnie to 1024 będzie rozsądne :)
Dunadan - 11 Grudnia 2014, 11:45

ketyow, w sumie racja ;)
Dunadan - 18 Grudnia 2014, 13:59

Nudno jakoś, wrzuce fotę:

Spoiler:

Sfocone spod schroniska Tette Rousse, w drodze na Mt Blanc, w Alpach. Podczas tego zachodu i podczas pobytu w wyższym schronisku Gouter czułem się jak w Mieście w Chmurach na Bespin :shock: serio - wyglądało się za okno a tam nic, tylko chmury - i nie to że mleko, tylko własnie takie bałwany i insze kumulusy. Czad. W dodatku samo schronisko jest lekko futurystyczne. Inna rzecz że samo schronisko i zasady tam panujące są delikatnie rzecz ujmując do bani...

A tu widok spod Gouter'a - Tette Rousse widać na końcu białego placka w prawym dolnym rogu, tu jeszcze nie było zbyt wiele chmur. Lodowiec Bionassay (to popękane coś pośrodku) jest piękny :shock:

Spoiler:

dalambert - 18 Grudnia 2014, 14:03

Dunadan, :D :bravo :D
Agi - 18 Grudnia 2014, 14:15

Dunadan, pierwszy przygarnęłam na tapetę. :)
Dunadan - 18 Grudnia 2014, 14:23

Agi napisał/a
pierwszy przygarnęłam na tapetę.

Miło mi i na zdrowie :)

Lowenna - 19 Grudnia 2014, 08:13

Agi napisał/a
Dunadan, pierwszy przygarnęłam na tapetę. :)
Myślę o tym samym :bravo :bravo :bravo
Dunadan - 19 Grudnia 2014, 11:06

Fajnie że się podoba :) dzięki.

Wrzucę taką panoramę, pokazuje ona mniej więcej jak wygląda jeden z ciekawszych rejonów w Alpach - rejon Zermatt. Fota zrobiona ze zbocza moreny bocznej lodowca Gornegrat

Alpy - panorama
Spoiler:

Widok ponad 180 stopni (autopanoramy w A6000 rządzą ;) ). Od lewej: Nordend, Dufourspitze (nie udało się wejśc :-/ to był jeden z celów wyjazdu), Liskamm, Pollux i Castor, grań Breithorn. Większość czasu spędziłem pod Monterosą (Nordend+Dufour), tam gdzie jest jest "czarny" kamienisty obszar (jego prawa krawędź). Ale nad całym tym kotłem króluje prawie niewidoczny tu Matterhorn (jest z prawej strony, zakryty częściowo moreną). Nie dziwię się czemu ta góra stała się taką ikoną.

Przez ponad tydzień jak tam byłem Matterhorn nigdy nie wyglądał tak samo, ciągle, ciągle się zmieniał. Czad.

Matterhorn
Spoiler:

I prawie zawsze zakryty przynajmniej częściowo przez chmury.

Matterhorn 2 - tu dobrze widać jeszcze Dent d'Herens (z lewej)
Spoiler:

Serio, można by tam siedzieć dniami, i robić zdjęcia tylko Matterhornu...

Matterhorn 3 - tym razem z lodowca
Spoiler:

Ale warto się przenosić w różne miejsca i zmieniać perspektywę, daje to czasem fajne efekty. Strasznie się cieszę z tego zdjęcia masywu Montersoy, które zrobiłem spod Breithorna (miejsce z którego zrobięłm to zdjęcie znajduje się w prawej części panoramy powyżej) - wstrzeliłem się w moment kiedy zachodzące słońce przebiło się przez szczelinę w chmurach i oświetliło masyw:

Monterosa:
Spoiler:

Zdjęć mam "miliard"... strasznie fotogeniczne te alpy...

ketyow - 19 Grudnia 2014, 11:12

Świetne. Ogromnie zazdroszczę. Nawet jak się kasa znajdzie, to na takie bardziej ekstremalne górskie wyjazdy raczej nie będę miał z kim się wybrać. Mi chyba zostaną ciepłe słoneczne miejsca :wink:
Dunadan - 19 Grudnia 2014, 11:50

ketyow, to żadne esktremum, serio. Zastanawiam się czy się tam samemu nie wybierać. Nie mówię juz o chodzeniu wyżej samemu bo to trochę powazniejsza sprawa ale wystarczy dość do fajnych schronisk - to nie jest trudne. Tylko się tam (w rejon Alp) dostac samemu problem (samochodem w 4 osoby się opłaca). Serio, każdy ktoś był w górach da radę dojść do schronisk. W Zermatt mozna spać pod namiotem wszędzie więc luz.
ketyow - 19 Grudnia 2014, 12:21

Obawiam się, że jakbym znajomym zaproponował spanie pod namiotem w górach, gdzie jest na dodatek zimno, to patrzyli by na mnie co najmniej dziwnie, jak na wyjście na Giewont musiałem ich na siłę wyciągać, bo było pochmurno i burze zapowiadali ;P:

Ale kto wie, może się razem kiedyś zgadamy.

Dunadan - 19 Grudnia 2014, 12:30

ketyow napisał/a
Ale kto wie, może się razem kiedyś zgadamy.

Może, może ;) ja póki wstępnei planuje Dolomity w tym roku. A za ponad 4 miesiące Kalymnos :D bilety już kupione :mrgreen:

ketyow - 19 Grudnia 2014, 12:44

Ja na razie planuję się tylko obronić (jakby nie patrzeć to cztery lata poślizgu w stosunku do większości rówieśników ;P: ) i na statek zarabiać ;P: Ale potem... potem droga na świat wolna :wink:
Dunadan - 19 Grudnia 2014, 13:05

ketyow napisał/a
Ja na razie planuję się tylko obronić (jakby nie patrzeć to cztery lata poślizgu w stosunku do większości rówieśników

Coś o tym wiem :roll: obroń się, bedzie z głowy, to pomaga :D jak już będziesz w świecie to nie zapomnij się podzielić zdjęciami ;)

ketyow - 11 Stycznia 2015, 12:52

http://www.sonyalpharumor...35mm-f2-0-lens/
Dunadan - 11 Stycznia 2015, 16:19

ketyow, ta, widziałem... to będzie dla filmowców i koneserów chyba tylko. Cena i tak koło 2000zł. A tu fota z innego samyanga, 8/2.8 pod NEXa:

ketyow, polecam, fajne szkiełko, pancernie zrobione i maleńkie. Używkę można za ok 600zł dorwać.

ketyow - 11 Stycznia 2015, 16:56

Ja z pierwszej chwili pomyślałem, że to 135/2 mogłoby być fajne na koncertach. Tylko po chwili do mnie dotarło, że przecież nigdy nie wpuszczają z aparatem, i o ile kompakt gdzieś tam przemycę (ale guzik ufocę) to już z większą lufą byłoby ciężej ;P:

Ja chyba w pierwszej kolejności zaopatrzę się w Samyanga 12/2.0 na szeroki kąt (choć muszę jeszcze rzucić okiem co piszą o 10/2.8, nieco droższy, ale sam nie wiem czy zrobi mi to różnicę, żeby mieć aż tak szeroko), a do tego dokoptuję 18-200, albo 55-210 na strzały z burty. Ciekawe jeszcze co z tymi plotkami o nowych 16-50 i 16-70, może trafiłaby się jakaś uniwersalka, która naprawdę porządnie, albo rozsądnie cenowo zastąpi kita.

Na razie nie mam ani czasu na focenie, ani kasy na sprzęt, ale to chyba tak jak z każdym hobby - w gry też nie gram, a cały czas obserwuję co w trawie piszczy ;P:

A ta ósemka jak za taką cenę... Heh, prędzej czy później pewnie wyląduje na półce :wink:

BTW. Ostatnio na sylwku robiłem zdjęcia, nie mogę powiedzieć, żebym nie był z nich zadowolony (chociaż wiadomo co robi dość szeroki kąt z ludźmi w kadrze), ale zrobiłem z siebie totalnego głupka. Parę dni wcześniej fociłem troszkę zimowych krajobrazów i zostawiłem w aparacie ekspozycję skorygowaną na +2 EV, do tego jeszcze ustawiony bracketing na +/- 0,7 EV (na wszelki wypadek), a że fotki głównie szły z flashem, to live view nic nie dało, podgląd po zrobieniu foty i histogram miałem wyłączone, no i zauważyłem to na tyle późno, żeby już 3/4 fot mieć zrobionych na zasadzie "każda naświetlona inaczej" ;P: :fp:

Dunadan - 11 Stycznia 2015, 20:28

ketyow, 10/2.8 to szkło pod lustrzanki - jest duuużo większe i cięższe niż 12/2. 12/2 jest maleńkie i jaśniejsze ;]

Ustaw sobie zebrę - mi bardzo pomagała w ustawieniu poprawnej ekspozycji.

ketyow - 12 Stycznia 2015, 12:10

I 12/2 polecasz, nie? Chyba wspominałeś, że Twój tata używa. [EDIT: A nie, to o fiszaju pisaliśmy. W każdym razie mocno zastanawiam się nad 12/2 jako taniej alternatywy dla SEL10-18.]

Co do 135/2.0 to dopiero po chwili zastanowienia do mnie trafiło, jak tam musi wyglądać ostrzenie, bo na wycinku kadru musi już trochę telepać a GO malutkie. Testowałeś może focus peaking w takich warunkach? Ciekaw jestem czy to zdaje egzamin.

Dunadan - 12 Stycznia 2015, 12:17

ketyow, 12/2 nie uzywałem, tata ma 8/2.8 ale nie słyszałem złej opinii o 12/2... namawiam tatę na kupno :D ale teraz dostał Lumię 730 i nia foci i kręci filmy :roll:

Używałem focus peaking nieco z jupiterem 80/2 łatwo nie było ale dawało radę - no ale to za mało żeby coś więcej powiedzieć.

135mm... no nie wiem, nie będzie to łatwa sprawa, zwłaszcza z takim klocem... może z jakąś większą lustrzanką miałoby to sens.

ketyow - 12 Stycznia 2015, 12:44

O 135 myślałem bardziej w ramach ciekawostki mimo wszystko, po drodze jest dużo obiektywów must have jednak. Właśnie czytałem na optycznych (tak, wiem) test 12/2 w porównaniu do Zeissa Toiuta 12/2.8. Wychodzi na to, że jedynym mankamentem w stosunku do Zeissa jest aberracja.

http://www.optyczne.pl/32..._sferyczna.html
http://www.optyczne.pl/30..._sferyczna.html

Samyang rozdzielczością w centrum nawet wygrywa z Zeissem, oba średniawo pracują pod światło (oczywiście przy Samyangu napisali, że nieciekawie, a przy Zeissie, że nie wzorowo - choć i tu i tu wygląda to podobnie), oba mocno winietują. A autofocus Zeissa przy szerokokątnym szkle to jednak trochę taki bonus jak naklejka GT do Golfa :wink:

Dunadan - 12 Stycznia 2015, 13:06

ketyow napisał/a
oba mocno winietują.

Olej - ja DODAJĘ lekką winietę na swoich zdjęciach :mrgreen:
ketyow napisał/a
A autofocus Zeissa przy szerokokątnym szkle to jednak trochę taki bonus jak naklejka GT do Golfa

"Do not underestimate the power of the autofocus!"

Serio - mam sigmę 10-20 ze zwalonym AFem w parze z moją puszką (spooory BackFocus) no i często używam MF i... no to nie to samo. Używałem sporo SEL 10-18 i AF naprawde się przydaje - po prostu jedna rzecz mniej o którą się trzeba przejmować...

ketyow - 12 Stycznia 2015, 13:17

Może i tak, a do tego dochodzi fakt, że aparat nie skoryguje mi dystorsji (choć będzie trzeba rzucić okiem na lens compensation w apkach sony) i aberracji (? - sam już zgłupiałem, które rzeczy w JPG poprawiane są w zależności od elektroniki szkła), a ja jednak, póki co, zwykle jeszcze idę na JPG, bo mniej zabawy potem, a nie każde zdjęcie ma mieć zamysł artystyczny.

Winietą się też nie zamierzam przejmować. Ale patrząc na te testy, sensowność dopłacania tyle szmalu do Zeissa, za tego AFa i nikłe aberracje, zaczyna być wątpliwa (jak się nie ma dużo kasy).

Dunadan - 12 Stycznia 2015, 13:29

ketyow, tymi aberracjam i to serio sie nie przejmuj to dobre szkła, będziesz musiał oglądać foty 1:1 żeby cokolwiek dojrzeć.
ketyow - 12 Stycznia 2015, 13:37

Wiem, wiem, patrzyłem na sample (ale na marginesie - wiesz może co puszka koryguje zawsze dla jpg, a co w zależności od elektroniki szkła? tylko dystorsję koryguje zależnie od obiektywu?). Ten Samyang bardzo mnie zachęca (i ósemka też), wreszcie ktoś sprzedaje szkła w takich cenach, że głupio byłoby się czepiać mankamentów tego typu. Cholera, taka wielka dziura, tak dobra rozdzielczość, a cena jak za dekielek i zestaw do czyszczenia Zeissa :wink:
Dunadan - 12 Stycznia 2015, 13:46

ketyow napisał/a
wiesz może co puszka koryguje zawsze dla jpg, a co w zależności od elektroniki szkła?

Dla jpg koryguje wszelkie ustawienia wywoływania (balans bieli, redukcja szumów, kontrast, wyostrzanie, profile barwne itp), dla szkłą - jego wady (winietę i dystorsję głównie, chyba też AC).

ketyow - 23 Stycznia 2015, 13:42

Jakby ktoś zatęsknił za Tatrami
Spoiler:

Dunadan - 23 Stycznia 2015, 22:37

ketyow, niezłe stadko ;) zabrakło trochę światła na skałach...

Partner forum