Summa Technologiae - Fotografia
ketyow - 31 Lipca 2014, 12:13
Ale matryca mu się syfi niesamowicie, kompletnie nieszczelny. Pł
Połaziłem trochę z aparatem na szyi bez etui po bunkrach i po lesie, a teraz znowu przy f9 mam już wszystko zaplamione masakrycznie. Trzeba jakiegoś o-ringa poszukać jeśli to spod obiektywu tam włazi.
konopia - 31 Lipca 2014, 19:33
zapytaj Google po angielsku może coś doradzi, może inni już sobie z tym prowadzili.
Dunadan - 1 Sierpnia 2014, 09:45
ketyow, ty to jakiegoś pecha masz... no nie wiem co ci powiedzieć nigdy nie miałem podobnych problemów ani o takich nie słyszałem...
ketyow - 2 Sierpnia 2014, 14:15
Chyba nie jestem odosobniony w tym przypadku
Cytat | Have noticed that doing long exposure photos There are several 'marks' on the pics.
This one is only 2 seconds exposure (with ND filter).
The camera is new, just 10 days old and has never had the kit lens (16-50) removed. |
Będę szukał jakiegoś o-ringa na pewno. Na szczęście czyszczenie to nie jest jeszcze jakaś masakra, teraz robiłem to bez posuwania lenspenem po matrycy, tylko poprzez dotykanie jego koniuszkiem widocznych pyłków tak, że przyklejały się do niego i czyszczenie zajęło mi 5 minut - co nie zmienia faktu, że nie zawsze biega się z gruchą i lenspenem, i nie zawsze istnieją warunki do czyszczenia.
Tu natomiast jest plus bezlusterkowca nad lustrzanką w sytuacji, gdy matryca już się zabrudzi - wszystkie niedoskonałości wyświetlają mi się na wizjerze, wiem też że są one na matrycy a nie matówce i faktycznie będą na końcowym zdjęciu, więc jest jeszcze pole do manewrowania aparatem tak, by nie były one w widocznych miejscach. Ale jak mi kolega zrobił zdjęcie nad jeziorem w Giżycku, na dodatek patrząc tylko na LCD, to matryca była już tak nakrapiana, że zdjęcie jest do wyrzucenia, albo przynajmniej solidnego retuszu.
figurant - 21 Sierpnia 2014, 01:21
Kolega mi podrzucił info o Vivian Maier. Zdjęcia bardzo się mi podobają.
Dunadan - 2 Września 2014, 13:38
Wróciłem jakiś czas temu z 3-tygodniowego wyjazdu z Alp... 3 tygodnie z A6000 - świetny aparat. Tak na szybko:
Fota spod Monte Rosy
Matterhorn
ketyow - sorry za brak odzewu z tymi filtrami ale przed wyjazdem i po prozyjeździe miałem zapieprz niezły... udało ci się coś znaleźć?
EDIT: Zeiss wypuścił fajne szkiełka pod A7/r/s - tyle ze w po*ranej cenie: http://blogs.zeiss.com/photo/en/?p=5313
[ Komentarz dodany przez: ketyow: 10 Grudnia 2014, 22:42 ]
Dostawiłem spoiler.
Matrim - 2 Września 2014, 21:30
Dunadan, to pierwsze jest po prostu, po chamsku i bezczelnie zaje*iste. Królowa Śniegu, jak nic. Zdjęcie na okładkę.
Lubię zdjęcia, na które nie wiadomo z której strony patrzeć
Dunadan - 2 Września 2014, 23:01
Matrim, powiem ci że lodowiec to fascynujący twór - ma się wrażenie że to jakaś żywa istota.
Lowenna - 3 Września 2014, 10:43
WOW Piękne
Matrim - 3 Września 2014, 14:31
Dunadan, wierzę na słowo
Im dłużej się w to zdjęcie wpatruję, tym wyraźniej widzę na nim patrzącą w górę kobietę w weneckiej masce.
dalambert - 3 Września 2014, 18:39
Lowenna, + 1 ,
Dunadan - 4 Września 2014, 09:05
Miło że się podoba
Nieco inny rejon - Grindelwald:
Dunadan - 9 Września 2014, 00:19
I jeszcze takie jedno z rejonu Zermatt - sporo tych zdjęć do przebrania mam
A tymczasem Zeiss wypuszcza takiego potwora: http://www.optyczne.pl/73...5_mm_f_1.4.html
[ Komentarz dodany przez: ketyow: 10 Grudnia 2014, 22:42 ]
Dostawiłem spoiler.
Dunadan - 16 Września 2014, 13:00
No i są wszystkie foty: http://badelek.com/border_galleries/alpy-2014/
Rafał - 24 Października 2014, 10:41
Fajną stronę trafiłem, znudzona panda się nazywa, można kapitalne zdjęcia pooglądać, szczególnie kręci mnie dział architektura (chyba takie zboczenie zawodowe )
Przykładzik, który mi się z czymś kojarzy, hm...
Stronka: http://www.boredpanda.com/
[ Komentarz dodany przez: ketyow: 10 Grudnia 2014, 22:43 ]
Wprawdzie z rozpędu przez przypadek, ale dostawiłem spoiler.
Dunadan - 24 Października 2014, 10:58
Rafał, tak tak, niektórzy znają Bored Panda i nie tylko zdjęcia tam są.
thinspoon - 24 Października 2014, 11:12
Więc jednak to autentyki. Wiedziałem!
[ Komentarz dodany przez: ketyow: 10 Grudnia 2014, 22:44 ]
Dostawiłem spoiler.
Dunadan - 24 Października 2014, 18:29
Oczko:
I pajączek:
Jeszcze z października
ketyow - 10 Grudnia 2014, 11:37
Hej, Dunadan, jak duża jest przewaga 18-55 w bagnecie E nad 16-50 Twoim zdaniem? Głównie chodzi o ostrość. 16-50 to jest wstrętny potworek i w zasadzie używam niemal tylko stałki 20/f2.8. Nie wiem czy kiedykolwiek doczekamy się szkła, które dobrze zastąpi kit, bo w sumie 16-70 Zeissa ma niezbyt optymistyczne opinie szczególnie w stosunku do swojej koszmarnej ceny, a z kolei 18-105 to już bazooka na korpusie. Zastanawiam się czy jest sens zainwestować te parę stów na zastąpienie 16-50 póki co starym kitem, czy może jednak różnica nie będzie aż taka. I na czym Ty generalnie robisz foty w górach? 16-70 jednak? Nie jestem fanem szuflowania obiektywami, szczególnie kiedy ja jak się w góry wybieram, to cały czas idę ostatni i muszę doganiać resztę, bo się zatrzymałem zrobić zdjęcie, a druga część zdjęć to będą zdjęcia z szybkich wypadów do egzotycznych miast. Szerokokątna stałka to dla mnie trochę za mało, 18-105 z kolei niszczy moją wizję małego zgrabnego aparatu. Zastanawiam się czy my się doczekamy kiedyś jakiejś alternatywy. W przejściówki na inne systemy się na razie nie bawię.
Dunadan - 10 Grudnia 2014, 12:39
Kurde, może masz jakąs słabą kopię tego 16-50? tyłka nie urywa ale moim zdaniem dawało radę. W górach używałem głównie 10-18 i 55-210. W Maroko zrobięłm parę zdjęć 16-50 i było ok, ale też miałem 10-18 więc siłą rzeczy wolałem nim robić foty 16-50 był fajny bo jest mały i robiłem też nim panoramy.
18-55 ni używałem ale podobno jest niezły.
16-70 jest podobno bardzo dobrym obiektywem ale biorąc pod uwagę cenę faktycznie mógłby byc lepszy. No i nie jest też jakiś mały.
Rozważałeś może 18-200? mały nei jest ale to podobno dobry obiektyw no i ma duży zakres.
Zastanów się and zestawem 10-18 i 55-210 i jakimś poręcznym pokrowcem (ja używałem większej nerki). Wada 10-18 - jest drogi :-/ ale to dobry obiektyw.
ketyow - 10 Grudnia 2014, 14:22
16-70 powinien kosztować 1/3 mniej (naczytałem się trochę o nim, i jednak nie powinien mieć takich wad IMO przy obecnej cenie, po prostu nie ma żadnej alternatywy). Jakiś teleskop też będzie mi potrzebny z czasem, bo z burty można zrobić fajne foty innym statkom/linii brzegowej, a to już spore odległości. Na razie brak mi jednak czegoś uniwersalnego - no i oprócz tego Zeissa nie ma cholera nic. Przy 20 mm częściej brak mi jednak zoomu niż szerszego kąta, także zamiast 10-18 pewnie pierwszy w kolejce będzie ten 16-70. Taki 18-105, pomimo swojej wielkości, jest przykładem na to, że jednak może być dobre szkło w rozsądnej cenie dla naszego bagnetu, ale to jednak bydlę nie "na co dzień".
Dunadan - 10 Grudnia 2014, 14:38
ketyow, to zostaje 18-55, można tanio dorwać, ludzie twierdzą że jest naprawdę ok - ja używam KITa pod bagnet A i jestem zadowolony - ten pod bagent E jest podobno lepszy. Do tego 55-210 jako tele - tu już nie ma wyboru póki co, ew. LAEA4 i jakieś tele pod bagnet A.
ketyow - 10 Grudnia 2014, 14:55
Patrzę na cenę 55-210 i nie wierzę. To ja sobie mogę kupić 18-55, 18-105, 55-210 i nadal będzie taniej niż zajsowski 16-70. Nie wiem czy się z tego cieszyć, czy nie, ale kurna, chyba faktycznie tak zrobię. Oczywiście na razie spekuluję, bo trzeba najpierw na nie zarobić ale trzeba mieć jakiś cel, nie?
Dunadan - 10 Grudnia 2014, 15:01
ketyow, dokładnie mi się marzy taki zestaw: http://allegro.pl/mitakon...4819890096.html najlepiej z A7s... iso 12800 i f:0,95 i można focić wszędzie i zawsze do tego jakiś 70-200/4 i 16-35/4... tyle że to cena samochodu. Foty z tego Mitakona wychodza przednie: http://www.kubacichocki.p...on50/mitp01.jpg i http://www.kubacichocki.p...on50/mitp04.jpg - jest mega, mega ostry. Ostrzejszy od SAL 50/1.4 czy MAF 50/1.7 i to na pełnej dziurze!!!!!
ketyow - 10 Grudnia 2014, 15:31
Faktycznie mega szkło. I nadal tańsze niż 16-70
Dunadan - 10 Grudnia 2014, 15:38
ketyow, no ale manual... ale f:0,95
ketyow - 10 Grudnia 2014, 22:38
Wrzuć tutaj zdjęcie z helikopterem. Nie mogę się na nie napatrzeć. Niby nie ma tam widoków zapierających dech w piersiach, ale nie dość że sama maszyna jest ciekawa, to jeszcze strzał po prostu świetny. Żałuję, że nie miałem okazji się tak zabawić z autofocusem, bo to chyba ten tryb śledzenia zadziałał, co? Ustawiałeś AF-C czy automatycznie w niego przeszedł? Obszar AF dałeś na Wide i sam znalazł, czy Center i strzelałeś w środek helikopterka?
EDIT: Dostawiłem w temacie kilka spoilerów, jeśli obrazek jest szerszy niż HD, to starajcie się tak robić, bo się forum rozjeżdża. gorat jak widać nie podołał skalowaniu
konopia - 10 Grudnia 2014, 23:31
Zdjęcia obiektów latających, najlepiej trzaskać przy manualnym ustawieniu na nieskończoność,
albo za pomocą tzw. odległości hiperfokalnej, daje to maksymalna GO (głębię ostrości) ustawia się to manualnie dla danej wartości przysłony i ogniskowej i po prostu trzaska fotki bez konieczności łapania za każdym razem ostrości.
http://www.fotografuj.pl/...erfokalna/id/34
ketyow - 10 Grudnia 2014, 23:48
W sumie racja. Tu pewnie sprawę załatwił wprawny ruch ręką w odpowiednim momencie. Tam na zdjęciu helikopter jest po prostu statyczny a złapał się ruch tła. Kiedyś faktycznie udało mi się coś takiego zrobić telefonem na przyjeżdżających autach po jezdni zalanej na parę cm po deszczu. Świetny efekt.
Dunadan - 10 Grudnia 2014, 23:54
konopia, eee... nie:
Hiperfokalna ma sens przy szerokim kącie, krajobrazach itp. Przy zdjęciach samolotów już nie, o ile chcesz porobić dobre, ostre zdjęcia:
Mogę cię zapewnić że tutaj ostrość nie była na hiperfokalnej.
Nie wspominając o tym że przy obiektywach typu 200-500mm nie ma czegoś takiego jak hiperfokalna w praktycznym sensie. Autofocus jest po prostu niezbędny: Nie słyszałem o tym aby spotterzy używali hiperfokalnej. Większość współczesnych obiektywów AF ma podziałkę ostrości raczej umowną a ustawianie ręczne ostrości na wartości na podziałce jest w sumie bezcelowe (co jest w sumie wymogiem szybkiego AFa).
ketyow, ja właściwie ciągle jechałem na AFc bo wtedy zapalały się te wszystkie kwadraciki i mi się to strasznie podobało szczerze to nie wiem czy da się tak przy pojedynczym lub hybrydowym AF, nie miałem aż tyle czasu by poznać A6000. Używałem strefowego AFa i strefy zmieniałem w zależności od potrzeb, głównie używając środkowej.
PS: świetny pomysł ze spoilerami. Kiedyś na starym forum SFFiH był baaardzo fajny silnik do autozmniejszania fot.
PPS: skleiłem jeszcze taki film z Alp, nakręcony A6000, jest tam taka scenka z wrończykami - AF fenomenalnie je śledził, enjoy: http://youtu.be/rK7Iet_C-...mpxP477W2GvzKQQ
|
|
|