To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - Fotografia

ketyow - 23 Czerwca 2014, 11:36

Gra niewarta świeczki.
Dunadan - 23 Czerwca 2014, 12:10

konopia napisał/a
z jedną małą różnicą, wizjerem optycznym

Chyba zartujesz :P wizjer optyczny ma sens w przypadku wyzszych modeli, wzglednie FF, wzglednie - A900/A850 ;P: chyba ze jakiegos cudu dokonali - ale to bym uwierzyl raczej w przypadku wyzszej klasy sprzetu a nie "entry level".

ketyow - 23 Czerwca 2014, 13:31

Po 3 godzinach walki z bankami i allegro udało mi się zamówić A6000. Dzięki za rady, dzięki nim kupiłem aparat dwa razy większy i za ponad dwa razy więcej niż zamierzałem :twisted:
dalambert - 23 Czerwca 2014, 13:57

ketyow, A Nidzicę to już nim obfocisz ?
ketyow - 23 Czerwca 2014, 14:14

Nie daję głowy, kazałem wysłać go do domu (to 30 km od Nidzicy), ale miałem nadzieję, że złożę zamówienie w piątek, a złożyłem dzisiaj po południu przez potyczki z bankami i kantorami ;P: Poza tym będą tam ludzie z lepszym sprzętem i umiejętnościami, więc czy aparat dojedzie na czas, czy nie - damy radę.
Dunadan - 23 Czerwca 2014, 14:20

ketyow, gratuluje!
ketyow - 23 Czerwca 2014, 14:30

Dzięki, choć ja jednocześnie się cieszę i czuję smutek - im szybciej wydam pieniądze tym szybciej będę musiał wracać na morze :twisted:
Dunadan - 23 Czerwca 2014, 15:56

ketyow, wracaj i rob foty ;) kup jakiegos plesniaka i przejsciowke i ciesz sie foceniem :D
Dunadan - 25 Czerwca 2014, 22:34

ketyow, pocieszę cię że dokonałeś dobrego wyboru - krótka recka A6000: https://www.youtube.com/watch?v=nr1yZCvWsbE

Ja się przed paroma minutami pakował w Tatry i bluzgałem okrutnie na wymiary swojej A700 :roll: zazdraszczam A6000...

ketyow - 29 Czerwca 2014, 20:48

No po pierwszych zdjęciach jestem bardzo zadowolony, od razu po wyjęciu aparatu z pudełka pojechałem z nim na Nidzicę, więc jeszcze obsługa u mnie kompletnie leżała, szczególnie że jest parę przycisków programowalnych. Więc czasami zamiast coś uchwycić na zdjęciu, kręciłem się po menu szukając jakiejś opcji ;P: Pierwszy przegląd zdjęć bardzo na plus (do ISO 3200 jest na tyle dobrze, że nawet przy dość krótkim naświetlaniu i sporo opuszczonej przysłonie da się coś ufocić po ciemku), choć trochę mnie irytuje, że jak już coś robię z trybów automatycznych, to czas naświetlania jest nadal dość długi (1/60) a jak jest jasno to reguluje się przysłona. Przy 1/60 drżenie ręki zostaje jednak czasem złapane na zdjęciu i irytują falujące drzewa, które się w takiej sytuacji rozmywają. Ja wiem, że głębia ostrości, ale na szerokim kącie chyba lepiej by było jakby tą przysłonę trochę otworzyć a w zamian skrócić czas naświetlania - ale to będę testował jak już ogarnę wszystko w trybach manualnych i testach organoleptycznych. Za to ogromnie cieszą mnie gabaryty - przewieszałem aparat przez ramię i zapominałem, że w ogóle go mam - całą imprezę miałem przy sobie i kompletnie mi nie przeszkadzał. Świetny zakup.
dalambert - 29 Czerwca 2014, 21:02

ketyow, foty z Nidzicy dawaj :!:
ketyow - 29 Czerwca 2014, 21:47

Gdzieś za tydzień będą ;P:
Dunadan - 29 Czerwca 2014, 21:47

ketyow napisał/a
jak już coś robię z trybów automatycznych

Olej automat, foć w trybie A i tyle ;)

Dunadan - 3 Lipca 2014, 13:32

Bylem w tatrach i porobilem pare fot:
https://picasaweb.google.com/105093053852989424331/TatryCzerwiec2014?authuser=0&feat=directlink

Mialo byc minimalistycznie i w ogole "light-and-fast" ale zrobienie grani tatr zachodnich wymagalo wziecia calkiem sporej ilosci sprzetu... a lustrzanka nie pomagala :-/ eh, przydalby sie taki bezlusterkowy zestaw, tlyko te ceny...

Tak czy inaczej takie poranki:

sa warte wysilku :D

Dunadan - 19 Lipca 2014, 10:48

Tak jak obiecałem - ruszyła moja stronka: http://badelek.com/ - portfolio-blog :mrgreen: dajcie znać co myślicie każda opinia będzie cenna.

Metyow - jak twója A6000?

ketyow - 19 Lipca 2014, 12:19

Dunadan, jestem zadowolony. Na razie jeszcze nie ogarnąłem instrukcji, do czego się mocno przymierzam, żeby w pełni wykorzystać potencjał tego co wymyśliło Sony (da się wyzwalać migawkę smartfonem?), ale przede wszystkim gabaryty i niskie szumy do ISO 3200 pozwalają na zrobienie niezłych zdjęć zawsze i wszędzie. Wczoraj porównywałem na szybko analogiczne fotki z kumplem przy jego Canonie D40. Oczywiście to już starsza konstrukcja, ale w swoim czasie kosztowała mniej więcej tyle co mój sprzęcik. On miał u siebie zamontowany obiektyw 17-50 ale ze stałą przysłoną 2.8, przy czym to szkło kosztuje ponad połowę tego co mój zestaw. Wyszło nam (poza kompletnie innym balansem bieli, ale nie wiem czy on też robił na auto, to było szybko przy piwie), że u mnie szumy mniejsze przy 3200 niż u niego przy 1600, ale z kolei u mnie znacznie słabsze odwzorowanie szczegółów przy powiększeniu, szczególnie przy krawędziach (o czym już zresztą gadaliśmy). No cóż, ciekawe jakby to wyglądało gdybym i ja miał lepsze szkło. Wiem natomiast jedno - jak wspinaliśmy się wczoraj w nocy po "górach", klifach i bunkrach, to ja miałem ze sobą aparat i mogłem na niego w ogóle nie zwracać uwagi, bo waży 400 gram z hakiem, a nie ponad półtora kilo :mrgreen:
Dunadan - 19 Lipca 2014, 12:35

ketyow napisał/a
Wiem natomiast jedno - jak wspinaliśmy się wczoraj w nocy po górach, klifach i bunkrach, to ja miałem ze sobą aparat i mogłem na niego w ogóle nie zwracać uwagi, bo waży 400 gram z hakiem, a nie ponad półtora kilo

Dokładnie ;] fajnie że się spisuje, choć trochę mnie zdziwiło to co pokazałeś przy fotach z bliskiego dystansu. A ze rezultaty lepsze jak z 40D to mnie nie dziwi ;)

Pomyśl sobie o 16/2.8 - już ich chyba nie ma w produkcji ale jest dużo jaśniejszy powinien być lepszy optycznie i jest mniejszy - wadą jest brak zooma. Fajna jest też podobno 20/2.8 i sigma 30/2.8. W ogóle stałki w tym systemie są fajne :D i można je dostać stosunkowo tanio.

Ew. jakieś "pleśnaki" z przejściówką, no ale nie ma starych tanich szerokokątnych obiektywów :-/

ketyow - 19 Lipca 2014, 12:39

Dunadan, może poczekam do kolejnego rejsu i zainwestuję bardziej
http://www.bhphotovideo.c...4_mm_f_1_8.html
;P:

Chociaż nie ukrywam, że zacząłem też już odczuwać chęć posiadania czegoś z dłuższą ogniskową.

BTW. Twoja stronka bardzo fajna, szczególnie biorąc pod uwagę zawartość fotograficzną :)

Lowenna - 19 Lipca 2014, 15:55

Dunadan, :bravo :bravo :bravo Piękne

Edytka: Ale literówki w blogu są męczące. Warto wprowadzić korektę ;)

Dunadan - 19 Lipca 2014, 17:34

ketyow, no ZE 24/1.8 to jest dość wyjątkowy obiektyw ;)
Lowenna, dzięki, miło mi że się podoba :) co do literówek - no wiem wiem, ciężko to się czasem poprawia bo nie widać niektórych literówek na pierwszy rzut oka, a i nieco na szybko to robiłem...

gorat - 20 Lipca 2014, 09:05

Mnie ugryzł prostokącik zamiast Ł na górze. Do tego drobne niekonsekwencje (polski, np. opisy zdjęć, wymieszany z angielskim - "left" czy "right" w nawigacji).
ketyow - 20 Lipca 2014, 11:58

gorat, pewnie Opery 12 używasz? Na Operze nikt niczego nie testuje, a potem takie krzaki wyłażą, że ona pokazuje więcej ;P:
gorat - 20 Lipca 2014, 16:32

A gdzie mam sprawdzać nowsze wersje? Wszędzie mam Operę. Długi czas sama lista "w planach" prosiła się o facepalm, to nawet nie jestem na bieżąco ze obecnymi zmianami. Nadal wygląda na "daleko w tyle".

Dowcip: 12 nadal jest aktualizowana i dostępna :P:

Dunadan - 20 Lipca 2014, 17:16

gorat, no cóż, trudno mi coś tutaj ująć nie znam się na tworzeniu stron, użyłem jedynie template'a... na razie nie mam czasu na takie dopracowanie stronki, kolejny poważny wyjazd za pasem i mam sporo ogarniania, a wyjazd długi :D jutro wrzucę jeszcze relację z wyjazdu sprzed roku, a przed tegorocznym chciałbym jeszcze skończyć relację z Maroka. A jeszcze mam literówki do poprawienia :D masakra :mrgreen:
Lowenna - 20 Lipca 2014, 17:57

Daj dziewczynie, niech się wykaże
Dunadan - 20 Lipca 2014, 19:41

Lowenna, której dziewczynie?
Lowenna - 20 Lipca 2014, 19:46

Dunadan, kurcze, mało bab na świecie? Ostatecznie nawet ja mogę Ci poprawić część literówek :roll:
Dunadan - 20 Lipca 2014, 20:37

Lowenna, hehe, a, ok, no nie lubię tak wykorzystywać :P to trochę kwestia weny jak mnie złapie nastrój to sobie poprzeglądam, problem jest taki, że literówki w tekście który się zna łatwo przegapić... jakby ci się chciało to będę bardzo wdzięczny :D
ketyow - 20 Lipca 2014, 21:21

gorat, też używam Opery 12, a na te kilka stron co nie chodzą za dobrze, Opery Next - nie umywa się.

Kurde, Dun, mam nadzieję, że kiedyś też będzie dane mi robić zdjęcia z takim rozmachem, na niektóre można się patrzeć i patrzeć, i ciężko oderwać wzrok.

Ja dziś próbowałem zdjąć z obiektywu dekielek, który już miałem w kieszeni, no i upaćkałem sobie szkło już na samym początku łażenia po Gdańsku, aż mi się zdjęć odechciało (to tak jak z pierwszą rysą na laptopie). Ale mam cały zestaw do czyszczenia, bo po wycieczce na wydmy przy Łebie matryca była centkowana jak lampart - przydałyby się ciut lepsze uszczelnienia. A chwalony na forach lenspen i tak zostawia smugi.

Dunadan - 21 Lipca 2014, 12:44

ketyow, użyj zwykłego ręcznika z mikrofibry - czyściłem takim ręcznikiem matrycę w NEX3 kumpeli która nie bardzo była świadoma że ma usyfioną matrycę :D ręcznik oczywiście używam też do normalnych czynności po kąpieli. Jako płynu użyj izopropanolu albo płynu do czyszczenia elektroniki (to samo). O taki ręcznik: http://allegro.pl/listing...ion=1&mode=desc

PS: wrzuciłem kolejny wpis z Alp: http://badelek.com/podroz1/ - muszę jakoś ogarnąć te nazwy linków bo są bez sensu...

Partner forum