Summa Technologiae - Fotografia
figurant - 8 Maj 2014, 15:07
Dunadan, fajne te lampiony. Zrobiłem sobie z nich tapetę na pulpit.
Dunadan - 12 Maj 2014, 11:22
figurant, fajnie że się podobają. Ale czy to aby na pewno dobry pomysł na tapetę? jak na nie patrzę do dostaję oczopląsu
Takiego samoloto ostatnio szczeliłem:
I takiego:
I będzie więcej bo chyba powstał w mojej głowie projekt ;]
figurant - 13 Maj 2014, 01:22
Dunadan, jest ok. Właśnie takiej feerii kolorów potrzebowałem. Pracuje w jakieś oficynie, ciemno cały czas, ściany jakieś żółto-bure.
Samoloty też fajne.
Dunadan - 13 Maj 2014, 18:54
figurant, miło ze się podobają, będzie więcej jakoś kiedyś... ostatnio sporo pada ale jutro na Okęcie skoczę jak pogoda pozwoli.
morham - 14 Maj 2014, 12:09
Dunadan, zajrzałem sobie do tego albumu co umieściłeś i rozdałem stado +. Świetne zdjęcia Oczywiście i bezsprzecznie kotałki zajmują 1 miejsce
Dunadan - 14 Maj 2014, 12:57
morham, zauwazylem dzieki no kotow tam byly zastraszajace ilosci. Zastepowaly nasze golebie A golebi widzialem tam malo i glownie w naturalnych siedliskach (np. skaly wodospadow Ouzoud).
morham - 14 Maj 2014, 13:12
Dunadan, jestem wielkim fanem fotografii od praktycznie zawsze To aż przyjemnie się patrzy na zdjęcia tej klasy
Podejrzewam, że ilości gołębi może być bezwzględnie powiązana z ilością kotów XD
Dunadan - 14 Maj 2014, 13:28
morham, tez sobie no tym pomyslalem a niedlugo ruszy stronka z moimi lepszymi fotami, podesle linka jak bedzie gotowa
morham - 14 Maj 2014, 13:32
Super Będę monitorował temat pod tym kątem
Sandman - 6 Czerwca 2014, 10:45
Samoloty autor Sławek "hesja" Krajniewski, kilka naprawdę powala.
Lowenna - 6 Czerwca 2014, 11:14
Niesamowite...
Dunadan - 6 Czerwca 2014, 13:26
Sandman, fenomenalne zdjecia! jestem naprawde pod sporym wrazeniem. Zazwyczaj widzi sie samoloty na tle nieba, czasem an tle chmur - fajnie ze autor tutaj kombinuje ze sloncem, nierownosciami terenu... swietna robota no ale zeby takie foty robic trzeba troche po siwecie jezdzic
ketyow - 20 Czerwca 2014, 14:57
Cholera, miałem kupować NEX-5R, potem jednak zacząłem zastanawiać się nad NEX-6, a teraz się okazuje, że jest jeszcze A6000. I co ja mam zrobić? Żeby jeszcze któryś cenowo konkurencyjny był bardziej od reszty, ale za szóstkę trzeba dać 2600-2700 a za A6000 już trzy klocki, no i nie mam pojęcia co zrobić A6000 o tysiąc złotych przekracza mój wstępny budżet, ech, po prostu koszmar. Pewnie bez mrugnięcia przygarnąłbym jakąś szóstkę, ale rynek drugiej ręki praktycznie nie istnieje, a cenowo jest na tyle blisko A6000, że chyba go nie warto brać. Czemu cena szóstki nie leci w dół?
Dunadan - 20 Czerwca 2014, 19:54
ketyow napisał/a | Czemu cena szóstki nie leci w dół? |
Szczerze to nie wiem jak teraz wygląda rynek ale były chyba niedawno jakieś większe promocje na 6-tkę - to świetny aparat. A6000 różni się chyba rewelacyjnym podobno AFem i przyjemniejszym dla oka wizjerem. Po mojemu - bierz NEX6 a różnice w cenie przeznacz na jakieś szkiełko (np. 50/1.8 OSS)
Zerknąłem na Ceneo - faktycznie, różnica to jakieś max 500zł albo czekaj na promocję na 6-tkę albo bierz A6000.
ketyow - 20 Czerwca 2014, 20:01
No właśnie, szkła i tak już nie dokupię przed kolejnym rejsem, żeby nie wydać całej kasy naraz, a nie wiem czy chcę czekać na promocje, bo we czwartek już Festiwal w Nidzicy i przydałby się aparat już wtedy, może zdąży dojść do środy. No i skoro cen szóstki jeszcze nie pchnęło w dół, to nie wiadomo czy się ruszą. A za te 500 zł więcej to chyba naprawdę warto wziąć te A6000? Tam chyba wszystko jest na plus w stosunku do NEX 6.
E: A w zasadzie na allegro różnica teraz między nowym N6 (a używek nie ma) a A6000 to 400 zł.
Dunadan - 20 Czerwca 2014, 20:54
ketyow, był okres na promocje na NEX6 - przegapiłeś chyba pewnie znowu się pojawią promocje bo trzeba się będzie jakoś pozbyć starego sprzętu z półek. A6000 nie używałem - ale faktycznie podobno wiele rzeczy lepszych ale głównie chodzi o fenomenalny podobno AF. Jakość obrazu też nieco lepsza: http://www.dxomark.com/Ca...NEX-6___942_832 - zerknij w pomiary.
Osobiście (ale cholera OSOBIŚCIE! ) brałbym A6000 przy obecnych cenach.
A nie zastanawiałeś się na Olympusami OMD? albo jakim Fuji? Sony jest czadowe ale inne firmy nie są dużo gorsze (jeśli w ogóle) a czasem mają ciekawszą szklarnię. Tylko mówię
ketyow - 20 Czerwca 2014, 20:59
Ja to brałem pod uwagę z półtora roku temu Panasonica LX5, bo potrzebowałem kompaktu z jasnym obiektywem, ale po rozmowach z Tobą tor poszedł najpierw na NX5, potem na NX6, teraz na A6000 a jak tak dalej pójdzie to nie wiem z czym skończę Co do konkurencyjnych konstrukcji to nie wczytywałem się za wiele, zwykle rzucenie okiem na gabaryty mnie odrzucało, a w/w modele chyba w swojej klasie cenowej i wielkości nie mają konkurencji. Bo z założenia miałem kupować coś jak najmniejszego, i tak nieźle to już urosło
Dunadan - 20 Czerwca 2014, 21:09
ketyow, zerknij na to: http://www.fotoit.pl/pl_P...10-14-42-EZ/853
Nie bij
NEXy faktycznie mniejsze: http://camerasize.com/compare/#535,289 (tu jest EM5)
Powiem ci że mój tata kupuje teraz aparat, wcześniej kupował kompakt... masakra jest. Sprzętu jest taka ilość że można oszaleć - każdy ma swoje wady i zalety.
Co do kompaktów - myślałeś o RX100 Mk III?
ketyow - 21 Czerwca 2014, 08:52
Szkła, szkłami, ale jak już ma to być wydatek tego rzędu, to niech body będzie takie, żebym go nie musiał już na nic zmieniać w najbliższej przyszłości. Za jakiś czas będę szukał obiektywu z f1.8 pewnie, ale na razie zadowalam się kitem. Muszę jeszcze wybębnić 1000 zł na kartę graficzną, żeby nowego Wolfa ograć
konopia - 21 Czerwca 2014, 09:36
+ filtr polaryzacyjny na każde szkło (taniej kupić taki o największej ootrzebnej średnicy i stodować tuleje przejściówki) albo, i tę opcję bym polecał - system cokin
http://www.cyberfoto.pl/r...ni-poradnik.htm
potem szare pół i .... cała reszta filtrów
statyw + dwie głowice, obowiązkowo kula (z opcja panoramy) i zwykła umożliwiająca precyzyjne kadrowani, polevam manfrotto,
lampa błyskowa, zapasowa bateria, porządny plecak na to wszystko...
koszt korpusu to tylko ułamek kosztów, niestety.
ketyow - 21 Czerwca 2014, 13:51
Dobra, może ja czegoś nie dopatrzyłem i pomożecie - dlaczego w tym samym sklepie samo body jest tylko stówę tańsze niż body + szkło? Czy ja coś przeoczyłem i jest jakiś feler, czy oni wystawili to body bez sensu?
http://allegro.pl/ilce600...4321716345.html
http://allegro.pl/ilce600...4321973649.html
Fidel-F2 - 21 Czerwca 2014, 14:25
wystawili body w takiej cenie byś zwietrzył okazję i raz dwa capnął wersję z obiektywem
ketyow - 21 Czerwca 2014, 16:27
Taką też mam nadzieję, ale wolałem się upewnić, że czasami nie przegapiłem czegoś jakimś małym druczkiem.
Dunadan - 22 Czerwca 2014, 17:09
konopia napisał/a | + filtr polaryzacyjny na każde szkło |
po co?...
konopia napisał/a | obowiązkowo kula (z opcja panoramy) |
Czasy się zmieniły:
Mua. "Panorama" czyli "crop" w formacie anamorficznym z 10mm
A tu prawdziwe panoramy - z ręki:
Nie widzę sensu ślęczenia ze statywem z odpowiednią głowicą i mocowaniem na obiektyw a potem w sklejania tego w photoshopie... te foty nawet przy 1080p wyglądają idealnie. Jedynie ta z budynku ma miejscami widoczne miejsca sklejeń ale to dlatego że robiłem tę panoramę przy 10mm.
Jeszcze co do sprzętu: tata dalej kupuje aparat. Byliśmy w fotojokerze w Tesco na Kabatach w Wawie - mają tam niemal wszystko i obsługuje miły pan z którym idzie wdać się w dyskusję o sprzęcie. Macaliśmy m.in. RX10 - byłem w szoku jaka to zdolna bestia RX100 okazało się... za małe serio. To jest tak małe, że nie ma mowy żeby obsługiwać to w rękawiczce. A7 - miodzio ale ta cena i w sumie brak obiektywów odstraszają...
Podsumowując - idzie oszaleć od tego sprzętu.
ketyow - 22 Czerwca 2014, 18:02
Też oglądałem wczoraj RX100, ale nakręciłeś mnie już na coś z większymi możliwościami Widziałem NEXa 5 i 6, piątka z kitowym 18-55 jest nieproporcjonalna i body też wydaje się za małe, przynajmniej kiedy się nie korzysta z naleśnika. Szósta, czy a6000 powinny być gabarytowo ok z 16-50.
Czuję tylko nadal ten ból ceny, ostatecznie miałem nadzieję, że znajdę szóstkę w cenie koło 2000 zł. Mógłbym w sumie jeszcze poczekać, ale kiedy jest a6000 ze swoim turbofocusem i zoptymalizowanymi wszystkimi wadami szóstki, to po zakupie szóstki czułbym się jak z produktem niepełnowartościowym. I weź bądź tu człowieku mądry
A jeszcze takie jedno pytanie: jakbym miał olać gabaryty aparatu, to do kwoty 2000-2200 zł co mógłbym kupić co konkurowałoby (a może wygrywało?) z w/w NEXem 6 czy a6000?
ketyow - 22 Czerwca 2014, 20:09
Co sądzisz, Dun?
http://allegro.pl/okazja-...4318260567.html
Z kitowym obiektywem to daje radę? Sam nie wiem czy oszczędzać ten 1000 zł, bo jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, jak wybieram się na wycieczkę rowerową z lustrzanką na szyi
Brak HDR byłby dokuczliwy?
Dunadan - 23 Czerwca 2014, 10:13
ketyow, nie wiem, nie znam sie na tych malych lustrzankach
A nie myslales wlasnie o jakims nizszym bezlusterkowym modelu? wada to w sumie tylko brak wizjera...
konopia - 23 Czerwca 2014, 10:27
test tego nikona jest na fotopolis.pl
wczoraj polecałem go kumplowi, tyle że on więcej wyda na szkło, chce go kupić z 18-200 vr.
ketyow - 23 Czerwca 2014, 10:40
Wychodzi na to, że aparaty którymi jest sens zastępować wyższe modele NEXów, kiedy się chce oszczędzić trochę kasy, to niższe modele NEXów Wezmę jednak A6000, jak mam kupić niższy model a potem żałować, że czegoś mi brakuje, to jednak lepiej wziąć od razu coś z trochę wyższej półki. Czytałem wczoraj testy dokładniej i A6000 bije tego Nikona w praktycznie każdym względzie - jeśli chodzi o sensor to nieznacznie, ale jednak. To jak mogę mieć to samo dwukrotnie mniejsze...
konopia - 23 Czerwca 2014, 10:42
z jedną małą różnicą, wizjerem optycznym,
|
|
|