Powrót z gwiazd - Antroponimia, nickologia i inne nazwy własne
Haletha - 18 Stycznia 2007, 12:39
No to teraz do ujawniania nicków, imion własnych i dyskutowania o nich. Howgh:)
tomay - 18 Stycznia 2007, 12:48
taaa... trzeba dobrac imie do nazwiska, a nie tak jak np.
Waleria Kur
ja po długich bojach z żoną dałem synowi imię:
Ignacy
Kruk Siwy - 18 Stycznia 2007, 13:28
Biedne dziecko...
Fidel-F2 - 18 Stycznia 2007, 13:32
Mój wuj ma na imię Ignacy. Wszyscy wołają na niego Maniek.
Kruk Siwy - 18 Stycznia 2007, 13:34
Wuj to wuj. A dziecko to dziecko.
Fidel-F2 - 18 Stycznia 2007, 13:35
hrabek - 18 Stycznia 2007, 13:52
No przeciez sie wujem nie urodzil
Haletha - 18 Stycznia 2007, 13:52
A po polsku? Żegota?;-)
Ignacy brzmi bardzo ładnie. Zwłaszcza Ignacy Jan Paderewski.
dzejes - 18 Stycznia 2007, 14:01
Rafał napisał/a |
Co wy tak na poważnie z tymi imionami w Polsce? Mamy urzędowy wykaz dopuszczalnych imion i basta. |
Eee... Que seńor?
Ja wiem, ja jeszcze chory i może coś źle czytam, ale chyba nie piszecie tu o urzędowym wykazie imion dozwolonych?
Haletha - 18 Stycznia 2007, 14:03
Tja. Wykazy i inne przepisy mówią na przykład o tym, że imiona nadawane dzieciom muszą być zgodne r rodzimą pisownią. A potem mamy Angelice i Maxymilianów...
gorat - 18 Stycznia 2007, 14:04
Fakt, przegięli. Jest jedynie określone, jakie imiona są dopuszczalne (jakie warunki musza spełniać), dobrze czaję?
Edit: Maxymilian jeszcze by uszedł, gdyby to było imię łacińskie...
Aga - 18 Stycznia 2007, 14:05
U mnie w gminie jest jeszcze Jessika (pisownia oryginalna).
Fidel-F2 - 18 Stycznia 2007, 14:15
jeśli nie ma polskiego odpowiednika to chyba można dać dziecku dowolne imię jeśli nie ośmiesza itd...
Aga - 18 Stycznia 2007, 14:19
Ale Fidel, takie imię zestawione z polskim nazwiskiem drażni.
Fidel-F2 - 18 Stycznia 2007, 14:21
ale to już kwestia gustu rodzicielskiego
Haletha - 18 Stycznia 2007, 14:23
To niech będzie Dżesika. Brzmi głupio? Trudno, są też inne imiona.
savikol - 18 Stycznia 2007, 14:26
Cytat | takie imię zestawione z polskim nazwiskiem drażni. |
Zgodzę się. Ponoć autentyczne przykłady:
Dolores Kiełbasa
Violetta Miednica
Śmieszne, ale i żałosne.
Fidel-F2 - 18 Stycznia 2007, 14:28
ale polskiego imienia Dżesika chyba nie ma?
znałem kobietę nazywającą sie Teodora Niska-Marchewka, tez śmiesznie
dzejes - 18 Stycznia 2007, 14:31
Ale co wy z tymi "polskimi imionami"? Mam sobie iść jako noszący mało polskie imię?
Wyluzujcie trochę bo powypadacie z tej piaskownicy, do której już wleźliście
Haletha - 18 Stycznia 2007, 14:34
Przeważająca większość używanych przez nas imion nie jest przecież polska. A z biegiem czasu będzie ich jeszcze więcej. Rozchodzi się o to, żeby pisownia była tożsama z polską wymową i nie było literek typu v, x.
dzejes - 18 Stycznia 2007, 14:37
No wiem, ciekaw za to jestem kto dałby dziecku piękne imię Gościwuj, bądź Dziadumiła.
Haletha - 18 Stycznia 2007, 15:10
A kto normalny daje Ozzy albo Chester?;)
hjeniu - 18 Stycznia 2007, 17:31
U mnie w okolicy są dzieciaki o imionach Vanessa Laura (w takiej pisowni, podobno to z jakiegoś serialu ) i Napoleon i rodzina o nazwisku Fiutek.
Fidel-F2 - 18 Stycznia 2007, 17:33
Fiutek miał szef WKU w Lublinie w czasie gdy studiowałem. No i mam Fiutka w książeczce wojskowej.
Pako - 18 Stycznia 2007, 18:34
Rafał napisał/a | A co to nazwisko beep? < Luke, użyj spacji > |
Aj, waj.... faktycznie. Posta posyłałem, jak magister podchodziła, żądając ujawnienia kodu źródłowego mojego programu to i nie miałem czasu zobaczyć jak to wyszło Biskup C ipa się nazywał, cóż, nazwiska się nie wybiera
A mije imię: Jarek - śliczne, słowiańskie, ładnie brzmi i się prezentuje. Kto zaprzeczy ?
elam - 18 Stycznia 2007, 20:55
biskupa *beep* kojarze
autentyczny przypadek:
- Neomi Wiselka (no, jak rzeka Wisla)
- Nicola Kowalska
jak juz ide w niedziele do kosciola, to na chrzest. faaajne imiona teraz dzieciom ludzie daja... ostatnio byla nawet jedna Miriam
ja gdybym miala dzieci, dalabym im na imie: Marek, Mirek, Slawek, Agnieszka, Dominika...
Aga - 18 Stycznia 2007, 21:06
elam - 18 Stycznia 2007, 21:10
a co, bardzo ladne imie. wiem, modne bylo te 30-20 lat temu i mnostwo mlodych kobiet do wziecia je nosi ale ostatnio rzadko sie spotyka przypadki, zeby ktos dal dziecku tak na imie; za klika lat przyjdzie Agnieszkowa susza
Aga - 18 Stycznia 2007, 21:27
Ja się do zlikwidowania tej suszy nie przyczynię. Wiem, jakie to ma skutki. Moja babcia ma na imię tak samo jak jej mama. Powód jest prosty. Mój pradziadek, dziko szczęśliwy z narodzin dziecka, poszedł je zarejestrować (czy jak to zwał). No i zapomniał, będąc już w urzędzie, jak mieli córce dać na imię. Więc podał imię swojej żony. No i teraz mamy problem, bo o obu mówi się "babcia Janka" i trzeba zawsze precyzować, którą się ma na myśli
Dunadan - 18 Stycznia 2007, 22:39
elam,
wow! Neomi, to prawie jak Naomi! jak to z Metal Gear Solid, ale fajnie Przyznam się szczerze że z tymi imionami to ciężka sprawa... z jednej strony chciałoby się aby było w miarę normalne z drugiej... nie chciałbym aby moje dziecko nosiło imię jak tysiące innych. Jakoś tak... swoją drogą trochę tu czegoś nie jarzę - a gdybym tak poślubił Finkę? to jak nasze dziecko miałoby się nazywać? Mateusz? czy Matti? Tomek? czy może Thuomas?... A może Ville? paranoja... ( 'na szczęście' na razie nie mam takiego problemu ).
|
|
|