Summa Technologiae - Fotografia
Dunadan - 20 Września 2013, 15:46
Magnis napisał/a | Byłeś na wycieczce ? |
Dokładnie, pojeździłem nieco po Chamonix i po masywie Mt Blanc.
Dunadan - 23 Września 2013, 13:34
Magnis napisał/a | Byłeś na wycieczce ? |
Nawet na kilku. W sumie dzień w dzień gdzieś byłem. Jedne z intensywniejszych wakacji w moim życiu.
Magnis - 23 Września 2013, 14:41
Dunadan napisał/a | Dokładnie, pojeździłem nieco po Chamonix i po masywie Mt Blanc. |
To co na zdjęciach to na zdjęciach, ale widoki musiały być naprawdę fantastyczne .
A masz jeszcze jakieś ładne zdjęcia do pokazania ?
thinspoon - 23 Września 2013, 14:43
Magnis napisał/a | A masz jeszcze jakieś ładne zdjęcia do pokazania ? |
A już przejrzałeś całą galerię Dunadana? Bo trochę tego jest.
Dunadan - 23 Września 2013, 18:05
thinspoon napisał/a | A już przejrzałeś całą galerię Dunadana? Bo trochę tego jest. |
Moja wina, że nikt nie foci?
Wątek miał być bardziej onanistyczny sprzętowo ale tu chyba jeszcze mniej chętnych do takiej gadki
Rafał - 23 Września 2013, 18:24
Kurdę, gdzieś, jakoś, nie wiadomo kiedy i jak, ale pojawiła się mała rysa na szkle obiektywu. Optycy nie chcą się w tym babrać, są jakieś "domowe" sposoby? Jest niby jakiś zestaw do reperacji pęknięć szyb samochodowych, może coś na bazie tego?
Magnis - 23 Września 2013, 18:29
thinspoon napisał/a | A już przejrzałeś całą galerię Dunadana? Bo trochę tego jest. |
A jak myślisz . Fajne zdjęcia tutaj są i dlatego się zapytałem czy coś jeszcze będzie miał Dunadan .
Dunadan - 23 Września 2013, 18:31
Rafał napisał/a | są jakieś domowe sposoby? |
Ja znam rewelacyjny sposób. Olej. widziałem kiedyś fajny test jak koleś przykleił kilkumilimetrowy kawałek papieru do obiektywu i robił zdjęcia - nie było różnicy. Widziałem też foty z PĘKNIĘTYM obiektywem z przodu - nie było ideału ale focił i zdjęcia były OK. Olej i rób zdjęcia - gorsze są?
Magnis - przejrzyj moją stronkę na deviantArt: https://dunadan-from-bag-end.deviantart.com/
Matrim - 23 Września 2013, 18:37
Dunadan napisał/a | Ja znam rewelacyjny sposób. Olej. |
Rzepakowy, koniecznie na zimno filtrowany.
Dopiero w połowie akapitu załapałem, o co chodziło. Niech żyje refleks!
Dunadan - 24 Września 2013, 08:19
Matrim napisał/a | Rzepakowy, koniecznie na zimno filtrowany. |
tak z ciekawości - jaki to obiektyw?
Dunadan - 27 Września 2013, 09:25
W RTV EURO AGD jest fajna promocja i m.in. ciekawa torba foto w fajnej cenie: http://m.euro.com.pl/cms/...l?link=naglowek - stronka może się nieco krzaczyć. Ja już zamówiłem. I kilka fot:
Podejście na Mont Blanc i moja ekipa na którą Blanc rzuca cień ;] w tle zachodzący księżyc w pełni
Widok z Aiguille du Gouter na zachód
J.w. ale szerszy widok z Glacier de Bionassay
Widok z Mt. Blanc na południowy zachód.
ketyow - 27 Września 2013, 09:28
O ja pierdyle, cuuuudo panie!
Coś było z fotami robione oprócz kontrastu/nasycenia?
Dunadan - 27 Września 2013, 09:33
ketyow, w sumie nie. Czasem przyciemniałem niebo/rozjaśniałem dół - tylko dlatego że używanie filtra połówkowego w tych warunkach jest ponad moje siły
Nasycenia w ogóle nie zmieniałem, kontrast za pomocą warstw w Photoshopie (dużo większa kontrola nad tym w jaki sposób ten kontrast się zmienia)
Agi - 27 Września 2013, 09:54
Dunadan, fantastyczne widoki i foty.
Pozwoliłam sobie jedną z nich umieścić jako tapetę.
Jezebel - 27 Września 2013, 09:58
Przepiękne, szczególnie to trzecie *_* Co za widoki! Zazdroszczę.
Rafał - 27 Września 2013, 10:00
Dunadan, targałeś ze sobą statyw?
Dunadan - 27 Września 2013, 10:06
Agi napisał/a | Pozwoliłam sobie jedną z nich umieścić jako tapetę. |
Bardzo mi miło
ketyow - 27 Września 2013, 10:11
Mnie się najbardziej drugie podoba. Żałuję, że jak byłem pod biegunem, to miałem aparat tylko za trzy stówki. No, i że podłoże mi się cały czas gwałtownie ruszało pod stopami, a wiatr wyrywał aparat z ręki
PS Jakbyś nie miał nic przeciwko (w sieć nie wyślę) to możesz mi to drugie na maila podesłać w Full HD, albo jakiejś większej rozdzielczości. Będzie ładnie się prezentowało na tapecie nowego TV
Dunadan - 27 Września 2013, 10:18
Rafał, nie - jedyny statyw jaki mam to Manfrotto 055 Probx - jest super do ptaków i mojego 500mm ale wazy jakieś 4 kg... muszę sobie sprawić jakiś "turystyczny" statyw, zastanawiam się nad Sirui.
ketyow napisał/a | Będzie ładnie się prezentowało na tapecie nowego TV |
Spoko, podeślę jakoś w poniedziałek (przypomnij mi się OK?). Tyle, że na telewizorze te foty jakoś słabiej wyglądają :-/ TV okrutnie wyostrzają obraz, a te zdjęcia zrobione są pod monitory komputerowe - na tych wyglądają super, choć ciągle nieco zbyt silnie wyostrzone (obrabiałem na CRT...)
ketyow - 27 Września 2013, 10:22
Dunadan, spoko, to plazma, za ostro na pewno nie będzie - poza tym się z daleka patrzy (aż 2,5m )
Agi - 27 Września 2013, 10:47
ketyow napisał/a | Mnie się najbardziej drugie podoba. |
To właśnie cieszy moje oko jako tapeta.
Matrim - 27 Września 2013, 10:54
Ostatnie też ładne. Obrazki jak z Gór Mglistych, nawet Drużyna się trafiła
Dunadan
Witchma - 27 Września 2013, 10:58
Wow
Dunadan - 27 Września 2013, 11:04
Matrim napisał/a | Obrazki jak z Gór Mglistych |
Hm w sumie tak bywały momenty, że czułem się... dziwnie. Jakbym się przeniósł na jakąś inna planetę.
Rafał - 27 Września 2013, 12:44
Zdjęcia wyglądają jak ze statywu, to na krótkim czasie było czy jakiś usłużny głaz się znalazł?
Zazdroszczę fotoszopa, ale te sto-parę euro troszkę ( ) mnie studzi w zapałach do nabycia.
Dunadan - 27 Września 2013, 13:35
Rafał napisał/a | Zdjęcia wyglądają jak ze statywu, to na krótkim czasie było |
Dokładnie dłuższe czasy to po zmroku.
Matrim - 27 Września 2013, 13:38
Rafał, jak się jest ponad chmurami, to na brak światła nie ma co narzekać, więc i statywu nie trzeba. Nawet jak zimno jest i ręce się trzęsą
Dunadan - 27 Września 2013, 13:45
Coś w tym jest. Marzy mi się jednak nocne focenie... zresztą i takie było, z kamienia, ale to pokażę jakoś po weekendzie. Niemniej do poważniejszych fot w nocy statyw to, że tak to ujmę, podstawa.
Rafał - 3 Października 2013, 08:53
Zdjęcia mamy coraz cięższe, pojawił się problem z hostowaniem, przynajmniej tym darmowym. Ktoś może coś doradzi? Jakieś sugestie? Hm?
Fidel-F2 - 3 Października 2013, 08:56
rób chudsze
|
|
|