To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - Fotografia

joe_cool - 8 Marca 2013, 14:45

Fidel-F2, myślę, że w tym przypadku jest podobnie ;) Mam nadzieję, że dziewuszka będzie miała możliwość rozwijania swojej nowej pasji, nie zapominajmy, że to Afganistan, gdzie nie za takie rzeczy się kara dziewczynki i kobiety...
ketyow - 8 Marca 2013, 15:54

Tak sobie gawędziliśmy z Dunadanem, no i zauważyłem, że do mojego bloga, do fot ze Spitsbergen nie trafiła jedna z moich ulubionych scen, to wrzucę już tutaj. Wychodzi z niej niestety ten kompakt za grosze, mało światła, no i potężny wiatr, więc aparat latał mi w rękach, ale nadal miły widok dla oka.

Martva - 8 Marca 2013, 16:06

Łał!
Dunadan - 8 Marca 2013, 16:18

ketyow, grunt to być w odpowiednim miejscu o odpowiednim czasie - świetne zdjęcie moim zdaniem ;)

Ty tak często wybywasz w tamte rejony? na jakiej zasadzie? ;] dostać się tam to nie takie hop-siup.

ketyow - 8 Marca 2013, 16:29

Dunadan, byłem raz i prędko ponownie nie będę - ogromne pieniądze kosztuje taka wyprawa zwykle, więc kolejnym razem będzie trudniej. Poza tym robione o czwartej rano, na ogół o takiej godzinie się śpi - ja miałem akurat wachtę na mostku. Teraz będę pracował w systemie bezwachtowym, więc wstanie o takiej godzinie będzie oznaczało pracę przez resztę dnia jako zombie, no i teraz będę już raczej pływał w rejony egzotyczne, ale nie zimne.

Ale zamierzam zwiedzać cały świat i focić wszystko co się da, także będę na pewno wrzucał więcej fot.

Matrim - 8 Marca 2013, 16:34

Cytat
One Does Not Simply Walk into Mor... Spitsbergen.

;)

Ładne.

ketyow - 8 Marca 2013, 17:02

Hihi, dzięki :wink:

A żeby było widać jak to wyglądało w pełnej rozpiętości wrzucam wam filmik (mój debiut na yt ;P: ), oczywiście jakość jest porażająco koszmarna i kręcone już zza szyby. Co prawda mam za wolny internet, żeby to sprawdzić, ale chyba filmik działa ;P:

http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be

Dunadan - 9 Marca 2013, 14:14

ketyow, strasznie strasznie ci zazdroszczę tej wyprawy :D wrzuć więcej fot jak masz ;)

Parę dni temu zawitała do nas wiosna, niestety na chwilę... ale już się ruszyło:

To żeński kwiat leszczyny.

Udało też mi się sfocić jajka jakiego "szkodnika" na igłach świerka:

Ale te zostały złożone w zeszłym roku... a póki co znów zima :-/ a na niebie kometa Pan-STARRS - nie mogę się doczekać wtorku, ma wtedy być czyste niebo!

ketyow - 9 Marca 2013, 19:11

Dunadan, sporo fotek jest na moim blogu chyba na 28 czy 26 stronie, kilka wrzuciłem na dewianta, link w stopce. Wbrew pozorom o piękny widok było naprawdę trudno, szczególnie że w tamtych rejonach słońce to rzadkość.
Freja - 10 Marca 2013, 15:58

Bardzo fajne jest to zdjęcie żeńskiego kwiatu leszczyny. Takie duże zbliżenia mogą dawać ciekawe efekty, nadawać nową formę fotografowanym obiektom. I mogą czasem bardziej działać na wyobraźnię oglądającego. Mnie to zdjęcie kojarzy się z jakimś pozaziemskim stworem wysuwającym swoje języki w poszukiwaniu ofiary:)
Martva - 10 Marca 2013, 21:40

Teraz tak, potem będą wyglądać po prostu jak ukwiały :)
Dunadan - 10 Marca 2013, 22:43

No, boję się co śnieg z nimi zrobił :-/ szkoda że nie będę miał czasu ich pofocić jak się w pełni rozwiną - w przyszły weekend jadę do Chorwacji :D ale póki co coś z zimy jeszcze:

ketyow - 11 Marca 2013, 13:25

Drugi z rzędu aparat, który licytowałem, został przed końcem aukcji usunięty przez pracownika allegro. Wrrr...
Fidel-F2 - 11 Marca 2013, 13:33

wypada się chyba cieszyć, uniknąłes kłopotów
Dunadan - 11 Marca 2013, 13:47

Fidel-F2 napisał/a
wypada się chyba cieszyć, uniknąłes kłopotów

Też tak uważam... zanim zaczniesz licytować, pdeślij nam linka ;P:

ketyow - 11 Marca 2013, 19:46

Spokojnie, kupuję prawie wyłącznie na allegro. Aukcja wróciła, dwóch rywali nadal tego nie zauważyło (oferty wycofano), usunęli bo gość wystawił jako "nowy" a w aukcji napisał "jak nowy". No, było to nieco wprowadzające w błąd, ale nie był to powód do kasowania całości bez informowania licytujących, mogłem przez to przegapić aparat (nie mogłem nawet sprawdzić nazwy wystawiającego, żeby go obserwować). A z opisu wiedziałem, że był kilka razy używany.
fealoce - 11 Marca 2013, 22:59

ketyow, a na co polujesz? Bo ja się powoli rozglądam za Nikonem d5100, najchętniej z Sigmą 17-50 ale w ostateczności może być kitowy 18-55 (potem i tak planuję dokupić tele).
ketyow - 11 Marca 2013, 23:48

Nexa piątkę, albo Samsunga NX1100. Na razie gram o Nexa, jak się nie uda, to wezmę Samsunga, nie chcę za bardzo wyskakiwać poza 1500 zł, to jedno, ale muszę mieć sprzęt mały i lekki. Będę focił głównie jako turysta, więc im mniej tym lepiej. Zawsze to jakiegoś naleśnika można przykręcić i się robi luz.
Rafał - 12 Marca 2013, 08:36

fealoce napisał/a
Bo ja się powoli rozglądam za Nikonem d5100, najchętniej z Sigmą 17-50
Od niedawna cieszy mnie ten model, kupiłem razem z kitowym Nikkorem 18-105, daje radę. Bezwzględnie do niego jest potrzebny statyw (zdjęcia w nocy, albo bez lampy przy małym świetle), ma fajniutkie programy automatyczne - w tym świetny "portret nocny" gdzie robi dwa zdjęcia (jedno z lampą na twarz i drugie z większym czasem naświetlania na tło) i składa je w jedno i masę innych rzeczy do których cały czas jeszcze dorastam :lol:
fealoce - 12 Marca 2013, 10:38

keytow, rozumiem :)

Rafał, statyw już mam :) Sporo się o nim naczytałam, podpytałam znajomych itd i myślę, że to może być dobry wybór.

Dunadan - 12 Marca 2013, 16:01

ketyow, tak w temacie Spittsbergenowym: http://www.fly4free.pl/ta...arbyen-665-pln/

fealoce napisał/a
myślę, że to może być dobry wybór.

W gruncie rzeczy każdy współczesny aparat to dobry wybór :)

fealoce - 12 Marca 2013, 16:57

Dunadan, no w sumie :)
Z tym, że ten mi najbardziej podpasował.

ketyow - 12 Marca 2013, 18:52

Dunadan, do Oslo też trzeba się dostać i pojawienie się w Longyearbyen to jest dopiero początek, co Ci po tym? ;P: Teraz licz kupę szmalu na wynajęcie paru osób, które zorganizują rejs po okolicach (trzeba liczyć paręnaście dni, jakąś łajbą która wygra z tamtejszą pogodą - a ta może zmienić się nagle i być taka, że przez tydzień powiedzą, że nigdzie nie płyną i koniec kropka), pozwoli przycumować do brzegu (do pontonu motorowego potrzeba dźwigu, dźwig na małym jachcie nie wchodzi w grę, a podpłynięcie do brzegu jachtem - też nie), a tamtejsza ludność doskonale zdaje sobie sprawę z tego w jakim są egzotycznym i pożądanym przez łowców przygód miejscu, no i ceni się bardzo odpowiednio do tego (pluszowy miś, niecałe 15 cm wielkości, 150 zł). Dwójka pół-turystów których mieliśmy ze sobą na pokładzie mówiła, że koszt łączny wychodził im za dwa tygodnie ok. 10.000 zł na osobę, ale akurat normalny turysta nie ma co liczyć na pojawienie się na naszym statku ani raczej na stacji badawczej, więc ciężko powiedzieć jak to wypada w przypadku Kowalskiego. Wiem, że są ekipy jachtowe płynące nawet od nas w tamte rejony, ale tu już trzeba być doświadczonym wilkiem morskim (jacht na Morzu Północnym - hmmm... ja miałem tam 6 dni sztormu, gdzie fale dochodziły do 11 metrów wysokości), to nie dla turystów. Mój chirurg zaplanował sobie na wakacje taki wypad po tym jak się mu trochę pochwaliłem, ale nie chcę nawet go pytać ile szmalu go to wyniesie.
Dunadan - 13 Marca 2013, 16:23

ketyow, chrzanię Spittsbergenw takim razie :mrgreen: polecę sobie na jaką Islanię albo co, jak otworzą połaczenie lotnicze z Rejkiavikiem... póki co Chorwacja :twisted:
ketyow - 13 Marca 2013, 16:39

No ja też ponownie to się za prędko na pewno nie wybiorę. Zobaczymy gdzie mnie wyrzuci na najbliższym rejsie - chciałbym zaliczyć Egipt, Japonię i Australię, no ale nie mi o tym decydować, mam kolegów którzy mieli tyle szczęścia, może się też uda. A jak nie to będą pieniądze, żeby samemu realizować takie zachcianki. Jeszcze nie mogę powiedzieć, że po 4 miesiącach na wodzie nie będę przeklinał, ale póki co jestem przekonany, że dobre studia wybrałem :wink:
Dunadan - 13 Marca 2013, 16:44

ketyow, fajnie, mi studia tez pozwoliły nieco pojeździć:

Nad jeziorem Pyhaselka:

Kraj jezior:

Ale to dawno było i chciałoby się więcej ;]

ketyow - 13 Marca 2013, 23:04

A jeszcze się zapytam - może polecicie jakiegoś sensownego w miarę małego bezlusterkowca z wizjerem? Bo trochę się obawiam czy jego brak nie będzie moją bolączką. Obserwowałem trochę Canona G1 X, ale tak naprawdę to jest droższy od Nexa-5N, a jedyną jego przewagą jest ten wizjer.
Dunadan - 14 Marca 2013, 09:28

ketyow napisał/a
Canona G1 X

To jest kompakt.

ketyow - 14 Marca 2013, 10:32

Ja wiem, podałem przykład, który jest o dziwo w miarę zbliżony parametrami (jest jeszcze fajny sprzęt np. od Fuji, choć tam już chyba jeszcze mniejsza matryca), bo wygląda na to, że łatwiej znaleźć dobry kompakt z wizjerem niż bezlusterkowiec (o małych gabarytach). Wygląda na to, że pozostaje wybór albo wymienna optyka, albo wizjer. Ale napisałem, bo może przegapiłem jakąś opcję. A kompakt chciałem brać już na początku, bo prędko sobie obiektywu i tak nie dokupię, a potem będę miał kasę i na niezłe lustro, także gdybym znalazł opcję czegoś z dużą matrycą i dobrymi zdjęciami to wziąłbym i kompakt. I tak w najbliższy rejs wypłynę z KITem. Tylko kompakty poza tym Canonem do bezlusterkowców chyba nie podskoczą, dlatego zapytałem o mirrorlessa. Ale jak mam w stosunku do takiego Samsunga NX1000 dopłacić do wizjera 1000 zł i uzyskać w zamian gorszą jakość zdjęć, to średni to interes.
Dunadan - 14 Marca 2013, 10:59

ketyow, całe życie używałem lustrzanki. Wziąłem do reki NEXa 3 i brak wizjera mi nie przeszkadzał - no ale to trochę kwestia gustu.

Pomyśl jeszcze o RX100 - jest tyci-tyci a robi suuuper foty. Ale zarówno RX100 jak i G1-X to koszt pow. 2000zł.

Partner forum