To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - Fotografia

Dunadan - 3 Grudnia 2012, 09:17

Fidel-F2, były, były. Wszystko zalezy od tego jaki efekt chcesz uzyskać. Owszem,krósze ogniskowe doprowadzą do zniekształceń. Ale 50-tkami fotografowali i najwięksi portreciści... pamiętajcie też że "portret" to nie tylko fotografia legitmacyjno-paszportowa ;] można pokazać całą osobę jak i samo oko, ucho itd...
Fidel-F2 - 3 Grudnia 2012, 09:23

Wiem, wiem, fachowcem nie jestem, tak tylko zarzuciłem ogólną ideą. Skoro ktoś kiedyś wymyślił, że sto z hakiem to najlepsza opcja to coś w tym chyba jest. Ale nie będę się spierał.
Dunadan - 3 Grudnia 2012, 11:17

Fidel-F2 napisał/a
fachowcem nie jestem

Ani ja ale ciut fot się zrobiło, nieco się obejrzało. Owszem, jest taka ogólna zasada że 2x standardowa ogniskowa jest 'najlepsza'... ale to uproszczenie.

Dunadan - 4 Grudnia 2012, 16:12

hrabek napisał/a
A w mieszkaniu już przy 50mm odsunięcie się na odpowiednią odległość zaczyna być problemem. Zrobienie odpowiednio skadrowanego zdjęcia ogniskową 85mm przynajmniej w moim mieszkaniu graniczyłoby z niemożliwością.

Ja choruję na 35mm który ma tak naprawdę ogniskową 'standardową' dla APSc...

Rafał - 6 Grudnia 2012, 08:18

No i mam nową zabawkę w łapkach, teraz duuuużo nauki przede mną, oj dużo. Ale fajna rzecz :D
fealoce - 6 Grudnia 2012, 08:27

Rafał, daj znać, jak wrażenia :)
Rafał - 6 Grudnia 2012, 08:46

Pierwsze wrażenie, że lekki, lżejszy od D90, jakość żyleta, radość, że w końcu mogę pobawić się głębią ostrości i czasami ekspozycji :D
hrabek - 6 Grudnia 2012, 10:50

Jak już poćwiczysz trochę, to może uda ci się takie zdjęcia robić:
http://www.sport.pl/sport...i=0#BoxSlotIIMT

Dunadan - 7 Grudnia 2012, 08:43

Rafał, a to co w końcu kupiłeś? :D
Rafał - 7 Grudnia 2012, 09:06

Zestaw D5100 + 18-105 mm VR
Dunadan - 7 Grudnia 2012, 11:23

Rafał napisał/a
w końcu mogę pobawić się głębią ostrości

Rafał napisał/a
Zestaw D5100 + 18-105 mm VR

:shock: ciężko w przypadku tego obiektywu mówić o zabawie GO... kup 50-tkę, zobaczysz różnicę i odłożysz zooma na półkę ;P:

Rafał - 7 Grudnia 2012, 11:30

Widać, widać, z cyfrówek same kompakty do teraz miałem, różnica jakbym przesiadł się z hulajnogi do F16 ;P:

Pewnie jak się oswoję i entuzjazm mi opadnie zacznę grymasić, ale póki co jest czad :D

Dunadan - 10 Grudnia 2012, 07:55

Rafał napisał/a
Widać, widać, z cyfrówek same kompakty do teraz miałem

Wszystko jasne :D no cóż, powodzenia, nie zapomnij się z nami podzielić swą działalnością ;]

merula - 10 Grudnia 2012, 10:01

udało mi się ustrzelić w sobotę taką fotkę:

muszę pooswajać ten mój sprzęt, bo wiem, że stać go na więcej, ale na razie nie daję mu zbytnio szansy :wink:

i może zainwestować w obiektyw.

Dunadan - 11 Grudnia 2012, 09:09

Niezły moment :mrgreen:
hijo - 11 Grudnia 2012, 18:56

Postanowiłem wreszcie poodkładać na pierwszą lustrzankę. Trochę już czytałem to i owo, zaglądałem do tego wątku, ale i tak chciałem bardziej obeznanych z tematem podpytać o wasze zdanie o dwóch aparatach:

Sony slt-a37
Nikon D3200

Będę wybierał spośród tych dwóch, mając na uwadze podpowiedź rzuconą kiedyś przezDunadana, aby wybierać taki sprzęt, do którego będę mógł od znajomychpożyczyć szkła :)

Dunadan - 12 Grudnia 2012, 13:44

hijo napisał/a
mając na uwadze podpowiedź rzuconą kiedyś przezDunadana, aby wybierać taki sprzęt, do którego będę mógł od znajomychpożyczyć szkła :)

To chyba nie ode mnie ;P:

Kupuj taki sprzęt który ci pozwoli na więcej... mnie by kusiła stabilizacja ze wszystkimi obiektywami i AF podczas kręcenia filmów ;P: Ale nikon D3200 na testach wypada tez nieźle.

hijo - 12 Grudnia 2012, 14:06

Dunadan napisał/a
To chyba nie ode mnie
możliwe, ale wtedy też brałeś udział w dyskusji.

Sony mimo mniejszej matrycy ma więcej możliwości. Więcej programów tematycznych i trochę więcej ułatwień dla nowicjuszy. Stabilizacja ze wszystkimi obiektywami to niewątpliwa zaleta. Doczytałem też, że przy większych matrycach łatwiej o szumy, ile w tym prawdy nie wiem. Znowu plakatów nie będę drukował więc chyba 24mpix mi nie będą potrzebne.

Rozglądając się za Sonym w różnych sklepach odkryłem, że za cena kitu z obiektywem 18-135mm w Sony Center jest "tylko" 171zł niższa niż Kit z obiektywem 18-55mm plus obiektyw 55-200mm w Fotojokerze. No i apetyt wzrósł :)

Fidel-F2 - 12 Grudnia 2012, 20:12

hijo, szumy rosną gdy na tej samej powierzchni upchniesz większą ilość elementów światłoczułych przy niezmienionych pozostałych parametrach. Łatwiej interferują.
hijo - 12 Grudnia 2012, 21:36

Fidel-F2, dzięki za wyjaśnienie. Mam jeszcze trochę czasu zanim odłożę odpowiednią sumę, więc cierpliwie czekam na "in depth review" Sonego na dpreview. Mają tam fajną porównywarkę zdjęć testowych.

W tym roku bawiłem się przez tydzień d3000 pożyczonym od przyjaciela. Znajomy z którym bylismy na urlopie miał sonyego A200. porównując podobne ujęcia bardziej mi się podobało odwzorowanie barw na Nikonie. Myślę, że jak bym zobaczył porównanie zdjęć tych nowych modeli byłoby mi łatwiej wybrać.

Edyta: sprawdziłem Exif zdjęć z urlopu i poprawiłem modele aparatów.

Dunadan - 13 Grudnia 2012, 17:27

hijo napisał/a
Sony mimo mniejszej matrycy ma więcej możliwości.

Sprecyzujmy - sony ma mtrycę o mniejszej liczbie pixeli ;P: mneisjze matryce ma olympus :mrgreen:
Fidel-F2 napisał/a
szumy rosną gdy na tej samej powierzchni upchniesz większą ilość elementów światłoczułych przy niezmienionych pozostałych parametrach. Łatwiej interferują.

Niby tak - tylko czemu od jakiś 10 lat szumy maleją ( iso 25600!!!!) a rozdzielczości rosną (36mpix!!!!).

Fidel-F2 - 13 Grudnia 2012, 22:27

Bo technologie się rozwijają ale zasada pozostaje.
Dunadan - 14 Grudnia 2012, 08:21

Fidel-F2, no ale co komu po zasadzie skoro technologie się rozwijają ;] ale fakt, wg. testów d3200 ma ciut większe szumy od d3100. Nie do rozróżnienia przy oglądaniu na monitorze ;P:
Fidel-F2 - 14 Grudnia 2012, 08:45

Dunadan, hijo zapytał
hijo napisał/a
Doczytałem też, że przy większych matrycach łatwiej o szumy, ile w tym prawdy nie wiem.
więc powiedziałem jaka jest zasada i tyle, doprawdy nie wiem z czym masz problem
Dunadan - 14 Grudnia 2012, 12:52

Fidel-F2, nie mam problemu ;) po prostu nie ma co utrwalac jakis utartych zasad które mają się nijak do rzeczywistości. D3200 ma rewelacyjną matrycę mimo masakrycznego upakowania:
Link
Na pewno będzie lepszy pod względem IQ od D3100. Wg. DxO - duuużo lepszy.

EDIT: link coś nei działa skopiujce sobie i wklejcie ręcznie :D

Dunadan - 17 Grudnia 2012, 08:47

Jak zwykle "na czas" :roll: ale lepiej późno niż wcale: jak ktoś nie ma co robić dziś po pracy/zajęciach w Warszawie - zapraszam do galerii ZPAF, odbędzie się wernisaż prac na warsztaty ze streetartu - będzie tam moja fota (i ja też :mrgreen: ) Wernisaż ma się zacząć o 18, ul. Plac Zamkowy 8.
Dunadan - 18 Grudnia 2012, 14:16

Bardzo fajny artykuł analizujący dane z DxO: http://www.luminous-lands..._cameras2.shtml

Polecam dział o ilości pixeli we współczesnych sensorach, gdzie piszą m.in.: "more MPixels do not increase image noise - despite a widespread belief to the contrary." ;P:

merula - 3 Marca 2013, 18:02

potrzebuję wskazówki.

będę robić zdjęcia w hali, średnio oświetlonej. obiekty w ruchu (szybkim dość). jak poustawiać parametry, żeby było ostro i z głębią i beż grubego ziarna?

ustawienia automatyczne/półautomatyczne raczej się nie sprawdzają. a nie chcę korzystać z lampy, bo robię zdjęcia seriami.

Fidel-F2 - 3 Marca 2013, 18:33

Koniecznie krótkie czasy ale to chyba wiesz. Wysokie ISO/to zwiększa szumy/ziarno, ale coś za coś/ współczesn aparaty powinny dawać dobre zdjęcia przy 400 a może nawet 800

A co do automatyki to program"sport" się nie sprawdza?

Jeśli masz wybór to jak najjaśniejszy obiektyw.

merula - 3 Marca 2013, 18:52

obiektyw mam jeden, więc nie poszaleję. popróbuję jeszcze z programem "sport", ale mam w pamięci, ze to nie było rozwiązanie optymalne. zdjęcia mocno "dynamiczne" wychodziły.

Partner forum