Summa Technologiae - Fotografia
Dunadan - 13 Lutego 2012, 18:32
baron13, przy 500mm i APSc ( czyli kąt widzenia 1,5x mniejszy ) za cholerę nie mogłęm osiągnąc takie tarczy cropowałeś? :]
1000/10 chętnie bym się pobawił, ehh...
hrabek - 14 Lutego 2012, 07:44
Dun: jest jakiś sposób rozróżnienia, która Sigma ma silnik w obiektywie, a która jest bez? W opisie używanych obiektywów prawie nigdy nie jest to zaznaczone, więc muszę sprzedawcę dopytywać, tylko problem w tym, że tak naprawdę nie wiem, czy mi odpisze (o ile w ogóle odpisze) prawdę czy nie. Wolałbym wiedzieć przed zakupem, a nie po
baron13 - 14 Lutego 2012, 17:55
To jest cropowane Co ja z tymi zdjęciami robiłem, to powiem jak znajdę albo slajdy, albo negatywy. To MTO 1000 jest wredne i powiem szczerze, nie wiem do dnia dzisiejszego czy np Samyang 800 ma lepszą rozdzielczość kątową, czy też może nie umiem się nim posłużyć, na co wskazuje ta fotka . Na moje, jakbyś trafił na wersję Rubinar, to brać. Nie wiem czy w ciemno, ale mam rubinara 500/5,6 i jest świetny.
Dunadan - 14 Lutego 2012, 21:13
hrabek, o matko... hm, podejrzewam że starsze ( Macro Super ) nie będą miały silnika nowsze MOGĄ mieć... pytaj się sprzedawcy czy jest śrubka. Inaczej to nie wiem. Siedzę w Sony, nie mam tego problemu - bo Sigma prawie w ogóle nie robi obiektywó z silnikiem do sony
baron13, no, Rubinary są niezłe. A to Rubinar jest też w 'wersji' 1000/10?
baron13 - 16 Lutego 2012, 21:36
Po mojemu, wedle pamięci mieli takiego w RedAkcji Chipa i napisali o nim artykuł, znaczy rubinar 1000 mm. Chyba ma stronach astrofoto były dane o nim. Urania? Akurat zapchałem sobie łącze upgradem, nie bardzo mogę sprawdzić.
Edit: Tu coś jest.
Edit:Ja mam ten "środkowy" 11 CA Zaledwie 35 l/pmm .
Dunadan - 18 Lutego 2012, 10:17
baron13, faktycznie rubinar rządzi. Mam nadzieję że jeszcze się ktoś lustrami zainteresuje - mam cichą nadzieję na Sony... póki co Tokina daje czadu z wersją na u4/3
Dunadan - 25 Lutego 2012, 13:56
Kliszane:
A tu reszta: https://picasaweb.google.com/featinwe/Klisza?authuser=0&feat=directlink
Eh te kolory, kontrast i przejścia tonalne...
baron13 - 28 Lutego 2012, 22:13
Kliszane fajne. Jak zdigitalizowane? ( Piękne słówko )
Człap Syfrowe niestety
Dunadan - 29 Lutego 2012, 11:59
baron13, oddałem do skanowania, znalazłem rewelacyjny i tani lab w Wawie.
Z gawronami jest taki problem ze ciężko je naświetlić aby nie wyszły całkowicie czarne... to nie jest łatwe.
baron13 - 5 Marca 2012, 21:06
Ciekawostka technologiczna: MTO 1000 z konwerterem x 2 kiespka jakość optyczna atmosfery
Dunadan - 5 Marca 2012, 23:06
baron13, fajny efekt... takimi obiektywami można zapomnieć o foceniu w zimę w mieście, nad budynkami...
Dunadan - 28 Kwietnia 2012, 15:54
Ode mnie parę fot, tradycyjnie polecam kliknąć na fotę i zobaczyć na pełnym ekranie
Witchma - 28 Kwietnia 2012, 15:59
Wszystkie super, a ostatnie naprawdę magiczne
Fidel-F2 - 28 Kwietnia 2012, 16:19
Dunadan, a mógłbyś powiedzieć coś więcej o tym jak zrobiłeś ostatnie?
Dunadan - 28 Kwietnia 2012, 16:28
Fidel-F2, dolina dolnej Wisły w okolicach Oświęcimia. Jest tam taki wał przeciw powodziowy i naprawdę piękne rejony. Robiłem tam ekspertyzę ornitologiczną z kumplem, szukaliśmy sów w nocy, puszczaliśmy ich głosy na wale. Była baaardzo ciemna bezksiężycowa noc i mgła. Jakieś 200-300metrów od nas był chyba skup złomy i taka silna latarnia... światło, mgła drzewa... nic więcej nie trzeba Fociłem A700 i kitowym 18-70.
Aha, para uszatek siedziała 50 metrów za nami na drzewie było tak ciemno a sowy były tak ciche że zobaczyliśmy je dopiero po jakiejś godzinie siedzenia tam
Fidel-F2 - 28 Kwietnia 2012, 16:32
czyli to jest noc a nie poranek i wchód słońca a jak z czasem?
Dunadan - 28 Kwietnia 2012, 16:36
Fidel-F2, noc noc i sztuczne światło. Czas? nie pamiętam, ale możliwe, że kilka sekund ( iso 100-200 i f:5,6-8)
Dunadan - 17 Maj 2012, 09:30
Nikt nic nie foci? Kilka ode mnie, kliknąc w celu obejrzenia w pełnej rozdzielczości. Warto :]
Bażant w drodze do pracy:
Kozica:
Puszczyk:
Zachodzik
Za ostatnie zdjęcie w poprzedniej serii (promienie we mgle - szkoda trochę ze nie goryle... ) dostałem wyróżnienie "Zdjęcie dnia" na deviantArt
fealoce - 28 Listopada 2012, 16:34
corpse bride napisał/a | Serio? Ja nie jestem w google + tylko mam guglowego maila i klikam. Myślałam, że to klikanie jest dla wszystkich. |
Mnie nie puścił bez dołączenia do googli +
a dołączać nie chcę, bo nie podoba mi się, co robi z picassą.
Godzilla - 28 Listopada 2012, 18:08
Ja program picassy wywaliłam w te pędy, jak zobaczyłam, że z własnej inicjatywy przegrzebuje mi dyski w poszukiwaniu obrazków. O Google+ nie myślę, bo wszystkie strony w tym programie ładują mi się bardzo wolno.
fealoce - 28 Listopada 2012, 18:44
Ojej, taka jest sprytna?
będę się musiała zastanowić, czy też jej nie wywalić...
Godzilla - 28 Listopada 2012, 18:50
Przyuważyłam to zaraz po instalacji i brutalnie przerwałam. Nie życzę sobie. Zawsze sama wrzucam zdjęcia i ręcznie wyszukuję na dyskach.
Fidel-F2 - 28 Listopada 2012, 19:08
Godzilla, a to nie tak, że nowo instalowany program multimedialny zapytuje czy przypisać mu adekwatne pliki. W końcu po to został zainstalowany by je obsługiwać więc po instalacji wyszukuje je. Chyba wszystkie tak robią.
ilcattivo13 - 28 Listopada 2012, 19:27
Fidel - przypisanie plików a przeszukiwanie dysków to dwie diametralnie różne rzeczy. To pierwsze, to tylko uzupełnienie mechanizmu windosowskiego "ekploratora plików", a to drugie, jest formą szpiegostwa. Z którego google coraz bardziej zaczynają słynąć.
Fidel-F2 - 28 Listopada 2012, 19:29
ilcattivo13 napisał/a | przypisanie plików a przeszukiwanie dysków to dwie diametralnie różne rzeczy |
Godzilla - 28 Listopada 2012, 19:35
Gmerał po dysku bez pytania mnie o zgodę i wybierał wszystko co miało graficzne rozszerzenia. Nie wiem co chciał z tym zrobić, pewnie uprzejmie zapytać czy chcę wrzucić w sieć, ale sama akcja jest bezczelna i może mieć jakiś niewidoczny dla mnie ciąg dalszy.
corpse bride - 28 Listopada 2012, 19:47
W picasie ustala się, gdzie ma szukać obrazów. Ja ustawiłam tylko na plik 'obrazy'. Jak się nie ustawi to chyba faktycznie szuka wszędzie, co dla mnie było niewygodne.
Godzilla - 28 Listopada 2012, 20:02
Prześliczne podejście producenta! Bezpieczeństwo dla wtajemniczonych, pospólstwo zostanie bezwstydnie zrewidowane. Człowiek jest mądry dopiero za drugim razem. Poza tym co to w ogóle jest, że "ma szukać"? Jak ja mu nie każę, nic nie ma! Ma siedzieć z rączkami w małdrzyk i buzią w ciup. Nie będzie maszyna myśleć za mnie.
corpse bride - 28 Listopada 2012, 20:08
Godzilla, to nie temat na to, ale mam wrażenie, że jesteś jakoś bardzo negatywnie nastawiona i nie będę cię przekonywać. Ja używam picassy, bo bardzo lubię jej edytor zdjęć i korzystam z niego niemal codziennie przygotowując zdjęcia biżuterii. Bo gimpa nie ogarniam Przeszukiwanie rozumiem tak, że to łatwiejsze, kiedy on wykryje wszystkie pliki graficzne, niż gdybyś musiała je po jednym wrzucać. Poza tym też się wybiera, czy chcesz, żeby program się aktualizował sam, czy tylko kiedy go poprosisz. Nie węszyłabym tu spisku. Zresztą przecież on tych zdjęć nie udostępnia nikomu obcemu, tylko ich właścicielowi, żeby mógł je obrabiać wygodnie.
Fidel-F2 - 28 Listopada 2012, 20:11
Ja to widzę tak jak corpse bride i mnie to cieszy. Do sieci i tak wysyłam to co uważam.
|
|
|