To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Ostatnio oglądane filmy

Luc du Lac - 12 Grudnia 2013, 08:52

Fidel-F2 napisał/a
morham napisał/a
rewelacyjny Ed Harris.
a bywa inny?

Luc du Lac napisał/a
parę filmów widziałem, i o ile temat zombie w konwencji fantasy mi nie przeszkadza, to w filmach utrzymanych w formie tuiterazalbozaraz/survival horror często produkcje te ocierają się o pastisz ( w ogóle często zombiasy występują w pastiszach i parodiach filmowych)
:shock: i niby czego to dowodzi?

fakt, taka niedokończona myśl
"formie tuiterazalbozaraz/survival horror często produkcje te ocierają się o niezamierzony pastisz"

ogólnie nie jestem fanem tej tematyki, zwłaszcza w sposób przedstawiany przez twórców filmowych

Fidel-F2 - 12 Grudnia 2013, 08:53

o czym Ty mówisz?
Luc du Lac - 12 Grudnia 2013, 08:57

a z innej beczki - ostatnio patrzyłem na (chyba)ostatnią część harleqinosagi o wampiurach
powiem jedno
to jest dramat
Bram Stoker się przewraca w grobie

ps. z ciekawostek to widziałem w Saturnie jakiś film scifi tejże autorki.

Fidel-F2 - 12 Grudnia 2013, 09:01

Sekretne okno / Secret Window Thriller na podstawie Kinga. Od plusów. Największym i niemal jedynym plusem tego filmu jest Johnny Depp, rewelacyjna rola, widać warsztat i umiejętności. Plusem jeszcze jest kilka kadrów, scenek, interesujące wizualnie i chyba jakaś intelektualnie. Poza tym drętwota, tanie chwyty, nuda, naciąganie gumy w majtach, naiwność, masakrycznie głupie zakończenie.
Witchma - 12 Grudnia 2013, 09:08

Widziałam "Sekretne okno" dość dawno i jak zakończenia nie pamiętam w ogóle, tak "No more bad writing" wyryło mi się w pamięci :D
Luc du Lac - 12 Grudnia 2013, 09:28

Fidel-F2 napisał/a
o czym Ty mówisz?

tak jakoś... o filmach z Z

Matrim - 12 Grudnia 2013, 09:51

m_m napisał/a
Nie duchy a ludzie, ludzie to uczynili.

Ano. Tylko
Spoiler:

Fidel-F2 - 12 Grudnia 2013, 10:03

Luc du Lac, a po co? nie mógłbyś się odnieść do mojego posta dla odmiany? chyba, że wolisz gadać sam ze sobą
morham - 12 Grudnia 2013, 10:13

Fidel-F2 napisał/a
morham napisał/a
rewelacyjny Ed Harris.
a bywa inny?

Analiza filmów z Edem (Ed'em? jak to napisać właściwie?) wskazuje na jednoznaczną odpowiedź - NIE. Nie bywa inny.

Borsuk - 12 Grudnia 2013, 10:16

Fidel-F2 napisał/a
Sekretne okno / Secret Window Thriller na podstawie Kinga. Od plusów. Największym i niemal jedynym plusem tego filmu jest Johnny Depp, rewelacyjna rola, widać warsztat i umiejętności. Plusem jeszcze jest kilka kadrów, scenek, interesujące wizualnie i chyba jakaś intelektualnie. Poza tym drętwota, tanie chwyty, nuda, naciąganie gumy w majtach, naiwność, masakrycznie głupie zakończenie.
Tak.

Cytat
Bram Stoker się przewraca w grobie
Bardziej się przewraca na literackie wyczyny Darce'a (tak myślę ale nie sprawdzałem).
Luc du Lac - 12 Grudnia 2013, 10:17

Fidel-F2 napisał/a
Luc du Lac napisał/a
World War Z
po mojemu to najlepszy film o zombiakach
a dużo oglądałeś? Zombieland? Juan de los Muertos? Od zmierzchu do świtu?W domu zombie?

z tej listy tylko Od zmierzchu - i to jest raczej o wampirach

mesiash - 12 Grudnia 2013, 11:58

Luc du Lac napisał/a
World War Z

W sumie, to im więcej o tym filmie czytam, tym bardziej dochodzę do wniosku że to jednak gniot był na całego. Wydawało mi się, że nawet pisałem o tym tutaj, ale nie mogę znaleźć posta, a chodzi o to, że pomysł ze zdobywaniem super siły/szybkości przez jakiś wirus jest wyjątkowo marny.

m_m - 12 Grudnia 2013, 12:09

Matrim napisał/a
Spoiler:
:lol: Swietne!! Ale nie, na taką przewrotnośc to chyba nie byłoby go stać.
Dunadan - 12 Grudnia 2013, 12:19

mesiash napisał/a
pomysł ze zdobywaniem super siły/szybkości przez jakiś wirus jest wyjątkowo marny.

W ogóle pomysł zombie jest "lekko" chybiony. Mówię o wersji zombie jaką znamy z filmów. Całkowity brak zachowania praw biologii...

Luc du Lac - 12 Grudnia 2013, 12:24

mesiash napisał/a
Luc du Lac napisał/a
World War Z

W sumie, to im więcej o tym filmie czytam, tym bardziej dochodzę do wniosku że to jednak gniot był na całego. Wydawało mi się, że nawet pisałem o tym tutaj, ale nie mogę znaleźć posta, a chodzi o to, że pomysł ze zdobywaniem super siły/szybkości przez jakiś wirus jest wyjątkowo marny.

ogólnie pomysł na zombie w "naszych" czasach jest nadzwyczaj marny - zresztą to samo można powiedzieć o wampirach.
WW Z pokazuje konflikt z Z z nieco inaczej niż zazwyczaj

ps. w zdecydowanej większości filmy z zombie są słabe. Nawet filmy w tej konwencji - ostatnio patrzyłem na Abe L vs.Zombie...

Luc du Lac - 12 Grudnia 2013, 12:28

Dunadan napisał/a
mesiash napisał/a
pomysł ze zdobywaniem super siły/szybkości przez jakiś wirus jest wyjątkowo marny.

W ogóle pomysł zombie jest lekko chybiony. Mówię o wersji zombie jaką znamy z filmów. Całkowity brak zachowania praw biologii...

dokładnie, jedyne zombie jakie rozum może przyjąć to te powołane za pomocą magii :) :omg:

Fidel-F2 - 12 Grudnia 2013, 13:18

Luc du Lac, to dobre filmy o zombiakach wciąż przed Tobą
Luc du Lac napisał/a
w zdecydowanej większości filmy z zombie są słabe
to samo można powiedzieć o dowolnej kategorii filmowej
Luc du Lac - 12 Grudnia 2013, 13:29

Fidel-F2 napisał/a
Luc du Lac, to dobre filmy o zombiakach wciąż przed Tobą
Luc du Lac napisał/a
w zdecydowanej większości filmy z zombie są słabe
to samo można powiedzieć o dowolnej kategorii filmowej

ale w żadnej kategorii nie ma aż takiej dominacji słabych filmów

swoją drogą nie co dalej ciągnąć tej dyskusji,
jak już pisałem wcześniej - jak na film o zombie, to WW Z zdecydowanie wyrasta ponad przeciętność, i wprowadza nieco inną jakość
brak tu superbohaterowymiataczy którzy z CKM w jednej a piłą mechaniczną w drugiej ręce, biegają i wycinają zombie i biorą na swoje barki odpowiedzialność za świat.

zombie przedstawiono w nieco odmienny sposób - czyli z jest dużo szybszy i silniejszy od człowieka, a atakując w masie zachowują się nieco jak ławica ryb/stado ptaków

jest kilka scen/pomysłów fajnych - np. Jerozolima, czy lotnisko w Korei,
kilka scen/pomysłów standardowo głupich - np. Jerozolima :) , samolot, akcja w kompleksie medycznym, sama zaraza
jest też kilka scen/pomysłów na prawdę "życiowych" - wysiedlenia z lotniskowca, czy wirusolog

wszystkie te elementy tworzą całość, która wybija się ponad wszystkie filmy o Z (równie świeżo jestem po AbeL.vs.Zombie)

i faktycznie - dla fanów/milośników gatunku ten film może wydawać się słaby - bo nie ma typowych elementów

Fidel-F2 - 12 Grudnia 2013, 14:17

Luc du Lac napisał/a
ale w żadnej kategorii nie ma aż takiej dominacji słabych filmów
e tam

a co do filmów zombie to zobacz jeszcze coś bo na razie gadasz farmazony

ketyow - 12 Grudnia 2013, 14:36

mesiash napisał/a

Wydaje mi się, że w tym filmie każdy pomysł był marny.

mesiash - 12 Grudnia 2013, 15:05

Dunadan, jestem w stanie zaakceptować film traktujący o Z jako o czymś nadnaturalnym. Nie mam problemu z obejrzeniem Nazi vs Zombie, bo wiem, że nikt nie zagłębia się w samą genezę mózgożerców. Ot, trupy se wstały, nic wielkiego. Natomiast, jeżeli film chce mi pokazać skąd się wzięli, to już niech nie dodaje do tego takich głupot.
Dużo lepiej zostało to wymyślone w Resident Evil, gdzie właśnie możemy widzieć akcję "od początku".

Luc du Lac - 13 Grudnia 2013, 08:39

Fidel-F2 napisał/a

a co do filmów zombie to zobacz jeszcze coś bo na razie gadasz farmazony

Widziałem jakieś 30%+ z tego, i jakoś nie ciągnie mnie na więcej

http://pl.wikipedia.org/w...:Filmy_o_zombie

Fidel-F2 - 13 Grudnia 2013, 08:51

Ja pier..., to nie oglądaj, ale nie pieprz głupot z łaski swojej.
konopia - 14 Grudnia 2013, 13:23

Hansel & Gretel: Witch Hunters
zaczęło się fajnie, potem to trochę zepsuli,
Spoiler:

Duży plus za stylizację wiedźm. I plus za długość, ostatnio jest jakaś tendencja do robienia filmów powyżej 2 godzin.
W sumie 4/5.

The Lone Ranger
porzuciłem oglądanie po pierwszej godzinie i raczej już do tego nie wrócę (jutro oddaję płytę kumplowi) szkoda mojego czasu na to nudne coś.
W sumie -1/5.

Fidel-F2 - 14 Grudnia 2013, 13:38

konopia napisał/a
The Lone Ranger
porzuciłem oglądanie po pierwszej godzinie i raczej już do tego nie wrócę (jutro oddaję płytę kumplowi) szkoda mojego czasu na to nudne coś.
W sumie -1/5.
Dunadan - 14 Grudnia 2013, 19:55

konopia napisał/a
Duży plus za stylizację wiedźm.

To zasługa kolesi ze Spectral Motion.

njdd - 14 Grudnia 2013, 23:22

Wczoraj - "Kraina lodu" (we w piątek 13.ego Kasi Sobczyk):)
m_m - 15 Grudnia 2013, 01:43

Grawitacja
Rewelacja!! Żałuję że nie byłem na tym w kinie, trójwymiar musiał wgniatać w fotel. Wspaniały film, będę go długo pamiętał. Damned!! Dlaczego na to nie poszedłem do kina??
Chciałbym napisać że to bardzo kameralny dramat, ale wydaje się to niestosowne w obliczu otwartego kosmosu.
Jedno mnie tylko dręczy, muzyka. Wiem że dodaje dramaturgi, ale jednak jakiś dysonans czułem, w kosmosie jest przecież cicho, jak zaznaczono już we wstępnych napisach. A nie była to muzyka ,,z windy''. Swoją drogą, jako że przed seansem nie zasięgnąłem u wujka G. informacji o tym filmie, byłem przekonany że Clint Mansell jest autorem muzyki, te same środki wyrazu i instrumenty. Ale widocznie taki trend, nie czepiam się.
Chyba kupię telewizor czyde :oops:

Lowenna - 15 Grudnia 2013, 08:48

Grawitacja. Jednym okiem podczas grania i prowadzenia rozmowy. Dramat... Przypuszczam, że nie byłabym w stanie oglądać tego jednym ciągiem i bez rozpraszaczy :roll:
feralny por. - 15 Grudnia 2013, 13:24

Melancholia - bardzo dziwny film o końcu świata.

Partner forum