To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Blogowanie na ekranie - Techniczne życia problemy i inne aspekty marudne

gorat - 25 Wrzeœśnia 2013, 23:01

http://www.tomshardware.c...1050-resolution
http://www.tomshardware.c...ndows-1680x1050

Sprawdzałeś? Szukając "windows7 1680x1050" o dziwo na początku są linki do podobnych problemów (inna rzecz, że stare).

ketyow - 26 Wrzeœśnia 2013, 09:12

gorat, czytałem z pół godziny wczoraj, sporo ocierało się o mój problem, ale generalnie nie o to chodziło. Zaraz sprawdzę Twoje linki.

Dobra, w sterowniku Catalyst jest taki suwak sterowania skalowaniem i trzeba go ustawić na zero - wczoraj co prawda jeździłem nim od lewej do prawej i nic się nie działo, ale może od tego mojego grzebania sterownik się przyciął.

ketyow - 26 Wrzeœśnia 2013, 19:06

Koniec świata. Dostałem właśnie komunikat od komputera: "koniec miejsca na Twoim dwuterabajtowym dysku, hahahaha"...

What now? What now?! :omg:

Ziemniak - 26 Wrzeœśnia 2013, 19:07

Jak to co? Na poczatek duplicate file finder i ccleaner. A później kopie zapasowe w kosz :D
ketyow - 26 Wrzeœśnia 2013, 19:14

Akurat. Na tym dysku nie ma jednego pliku podwójnego. To dysk tylko na media ;P:
Matrim - 26 Wrzeœśnia 2013, 19:14

Albo obejrzyj w końcu te wszystkie ściągnięte filmy i seriale ;P:
Witchma - 26 Wrzeœśnia 2013, 19:14

ketyow napisał/a
Koniec świata. Dostałem właśnie komunikat od komputera: koniec miejsca na Twoim dwuterabajtowym dysku, hahahaha...

What now? What now?!

Zrób sobie printscreena na pamiątkę ;)

Pako - 26 Wrzeœśnia 2013, 19:15

E, skoro zużywasz tyle miejsca i jest ci potrzebne, to wysupłujesz z kabzy parę stówek i inwestujesz w kolejne talerze.
Jeśli w kabzie nie ma pieniędzy tylko farfocle, to znaczy, że dane nie są ci tak bardzo potrzebne i je usuwasz ;)

ketyow - 26 Wrzeœśnia 2013, 19:17

To jest straszne. Gdzie są te czasy, co się nosiło kopię internetu na dyskietce... :mrgreen:
Magnis - 26 Wrzeœśnia 2013, 21:01

ketyow napisał/a
To jest straszne. Gdzie są te czasy, co się nosiło kopię internetu na dyskietce... :mrgreen:

W czasach starożytnych kiedy na początku był komputer wielkości ogromnej szafy :omg: :mrgreen: .

thinspoon - 27 Wrzeœśnia 2013, 07:20

ketyow napisał/a

Ja miałem cały przepisany do zeszytu. Nie pamiętam, czy trzydziesto, czy sześćdziesięciokartkowego.

morham - 27 Wrzeœśnia 2013, 07:35

thinspoon napisał/a
ketyow napisał/a

Ja miałem cały przepisany do zeszytu. Nie pamiętam, czy trzydziesto, czy sześćdziesięciokartkowego.

Raczej 30sto ;)

Wtedy to małe było :D

Rafał - 27 Wrzeœśnia 2013, 07:43

Phi, kiedyś mi się zmieścił na jednej karcie perforowanej.
ketyow - 27 Wrzeœśnia 2013, 08:11

Magnis napisał/a

W czasach starożytnych kiedy na początku był komputer wielkości ogromnej szafy :omg: :mrgreen: .

Kiedyś wystarczyła zwykła szafa, a teraz? Całych chmur potrzeba.

Magnis - 27 Wrzeœśnia 2013, 13:57

ketyow napisał/a

Kiedyś wystarczyła zwykła szafa, a teraz? Całych chmur potrzeba.

Ewolucja poszła do przodu. Teraz w chmurach wszystko jest dopóki czegoś szlag trafi i traci się wszystko co się miało :omg: :omg: .

ketyow - 27 Listopada 2013, 20:56

Byłem dziś sobie na stoczni na tym http://biznes.trojmiasto....tek-n55690.html

Robi wrażenie, naprawdę. Ze zdjęć się tego nie uświadczy, ale coś tam wrzucam.

Tutaj mamy pędnik gondolowy , a w zasadzie jego silnik, który jest po stronie kadłuba. Wał silnika jest skierowany pionowo w dół i wchodzi do obrotowej gondoli, a tam napędza wał śruby. Nie dosłyszałem wartości, ale zdaje się, że moc silnika (elektryczny, synchroniczny) to 2800 kW, czyli ok. 2000 HP. Są takie cztery.

Poniżej jedna z chłodnic wody słodkiej. Wbrew pozorom chłodzenie nie odbywa się powietrzem, jest to wymiennik płytowy i przez co drugą płytę przepływa woda morska, która chłodzi słodką (używaną m.in. do chłodzenia kołnierzy silników diesla).

Pompa balastowa

Jedno z pomieszczeń szaf rozdzielczych, z wyłącznikami, transformatorami i innymi bajerami, można stąd sterować ręcznie pracą większości podzespołów siłowni. Moc znamionowa transformatorów (akurat tu nie widać żadnej szafy) wynosi 4600 kVA, a każdy waży skromne 8000 kg.

Hydrofor wody pożarowej

Diesel napędzający prądnicę. Moc ok. 4000 kW, prądnica produkuje 3800 kW. Jest ich sześć, co daje łącznie prawie 23 MW, a to jest więcej niż produkuje największa na świecie biogazownia.

Mostek

Sterowanie dynamic positioning

Słabo widać, ale to ten dźwig, 1200 ton podnosi.

A tu jeszcze lądowisko dla helikopterów.

Rodion - 27 Listopada 2013, 21:00

Niezłe :shock:
Co to za jednostka?

ketyow - 27 Listopada 2013, 21:14

Vidar, jest w linku na górze, pływająca platforma-dźwig do stawiania farm wiatrowych na morzu, tak mówiąc po ludzku. Siłownia statku mogłaby w zasadzie zasilać małe miasto.
fealoce - 27 Listopada 2013, 22:08

ketyow, świetne :)
Luc du Lac - 28 Listopada 2013, 13:38

ketyow napisał/a
Vidar, jest w linku na górze, pływająca platforma-dźwig do stawiania farm wiatrowych na morzu, tak mówiąc po ludzku. Siłownia statku mogłaby w zasadzie zasilać małe miasto.

hmmm...
farmy wiatrowe na morzu ?
jak to się zachowuje na wodzie ? chodzi o kompensację siły wiatru - w końcu przez większość naszej historii pływaliśmy dzięki wiatrowi i żaglom

ketyow - 28 Listopada 2013, 13:42

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli? W jaki sposób Vidar utrzymuje się w stabilnej pozycji podczas stawiania wiatraków? Wysuwają się z niego te cztery filary, osadzają na gruncie i wypychają statek powyżej linii wody, i już mamy stabilną konstrukcję, typowa platforma.
mesiash - 28 Listopada 2013, 14:34

Cytat
Transformatory [...] mają 4600 kVA mocy
może ja dawno chodziłem na tą politechnikę, i bardzo w kratkę, ale nie rozumiem tego stwierdzenia i to wydaje mi się nie z mojej winy. Twój błąd czy moja niewiedza?

Zdjęcia fajowe.

Luc du Lac - 28 Listopada 2013, 14:38

ketyow napisał/a
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli? W jaki sposób Vidar utrzymuje się w stabilnej pozycji podczas stawiania wiatraków? Wysuwają się z niego te cztery filary, osadzają na gruncie i wypychają statek powyżej linii wody, i już mamy stabilną konstrukcję, typowa platforma.

ok. o to mi chodziło.
a jaki jest koszt takie cacka ?

ketyow - 28 Listopada 2013, 14:49

mesiash, chodzi mi o moc znamionową transformatorów, tę którą może zostać obciążony transformator przez maszyny, które są po jego stronie wtórnej.
(zmieniłem szyk wyrazów, żeby to zdanie było bardziej logiczne, jak już tak kole w oczy ;P: )

Luc du Lac, koszt to ok. 150-200 mln Euro. Nie znam danych z pierwszej ręki.

ketyow - 22 Stycznia 2014, 16:22

Żywotność dysków twardych - kolejne potwierdzenie tego o czym od dawna już mówiłem.
http://pclab.pl/news56243.html

Dunadan - 22 Stycznia 2014, 16:53

ketyow, e tam, miałem dwa dyski zewnętrzne, najpierw WD który mi padł bo jakiś geniusz wymyslił, że ten dysk będzie pinonowo stał (przeychylił mi się kiedyś przypadkiem i odmówił pracy...) - na szczęście uratowałem dane i zgrałem wszystko na Seagate...
ketyow - 11 Lutego 2014, 12:01

No to między sobotą a poniedziałkiem lecę do Japonii. Tam na statek i kurs między Japonią a Filipinami. O ile oczywiście nie zadziała jakiś czynnik losowy. Początek reszty mojego życia ;-)
Martva - 11 Lutego 2014, 12:14

O kurde, czad!
Matrim - 11 Lutego 2014, 12:15

Sayonara, ketyow-san!
mesiash - 11 Lutego 2014, 12:18

ketyow, najsss

Partner forum