Blogowanie na ekranie - Techniczne życia problemy i inne aspekty marudne
fealoce - 21 Maj 2013, 21:29
ketyow napisał/a | fealoce, jesteś straszna
|
Wiem!
Magnis - 21 Maj 2013, 21:35
Ziemniak napisał/a | Grycanki cię widzą, Grycanki cię śledzą,
Grycanki cię znajdą, zabiją i zjedzą. |
+2
ketyow napisał/a | Już bym wolał, żeby to jednak były muminki |
Uważaj bo się jednak spełni życzenie i jutro do Twoich drzwi zapukają muminki o szóstej nad ranem .
ketyow - 22 Maj 2013, 08:37
Serwis Poltergeist zbiera nagrody od różnych sponsorów - na ogół przez 3-4 miesiące, a potem urządza serię konkursów na facebooku. Takich z krótkim pytaniem dotyczącym fantastyki, ale nie na prawidłową odpowiedź, a na kreatywność (co 25 minut nowe pytanie, nowa nagroda i od razu wyłonienie zwyciężcy - i kolejny konkurs). Nie wiem ile już razy były takie konkursy, ale ostatnie trzy śledziłem i we wszystkich trzech wygrałem Za pierwszym razem książkę Źródła magii, za drugim grę Endless Space, a wczoraj wygrałem nagrodę główną: Sim City, Battlefield 3 i Medal of Honor: Warfighter.
W jednym z konkursów napisałem shorta osadzonego w świecie Neuroshimy, wczoraj w 10 minut 10 zwrotkowy rymowany wiersz, a raz sam już nie pamiętam - może po prostu udzieliłem bardziej fantastyczno-zabawnej odpowiedzi niż inni.
Za to w poprzednim konkursie padło pytanie: Ekranizację jakiej gry planszowej chciałbyś zobaczyć i z jakim aktorem w roli głównej?
A jeden gość do tego stopnia zniszczył system, że nawet wczoraj go wspominano, i odpowiedział:
ketyow - 6 Czerwca 2013, 11:22
Kupiłem sobie nową budę do desktopa. Stara się rozłaziła, co chwila wypadały mi zaślepki od zatok 5,25" i w ogóle masakra. Nowa jest jak najbardziej dopasowana do obecnych standardów, sterowanie wiatrakami, na górze budy port sata - można wsunąć dysk bez rozbierania czegokolwiek. Wcześniej miałem miliard kabli po całej obudowie, teraz co się dało upchane za ścianą i jest spoko.
Silentium PC Gladius M40 (ok. 200 zł - najlepsza z najtańszych)
mesiash - 6 Czerwca 2013, 11:53
czy to normalne, żeby wiatraczek do radiatora w taki sposób przyczepiać?
ketyow - 6 Czerwca 2013, 14:09
mesiash, ten na karcie graficznej? To jest system chłodzenia, który w założeniu miał być pasywny, ale posiada też wentylatory dedykowane. Tylko jak dedykowane są droższe, głośniejsze i słabiej chłodzą, a u mnie się wala po gratach sprawny wentyl 120 mm, to ja się nie bawię w coś co dobrze wygląda
Ale ogólnie rzecz biorąc, to karta i tak jako pierwsza pójdzie teraz do wymiany (po zakupie dysku SSD - przez to, że się do SSD przyzwyczaiłem w laptopie, nie jestem w stanie pracować już na desktopie, wszystko jest dla mnie tragicznie wolne).
gorat - 6 Czerwca 2013, 21:38
Podejrzewam, że to to:
http://www.silentiumpc.co...-black/?lang=en
Nie dowierzam - nie dość, że trzy porty USB, to raptem jeden 3.0??? Grunt, że przynajmniej cztery dyski na stałe i jeden w doku, to trochę poprawia obraz...
ketyow - 7 Czerwca 2013, 07:28
Jest wersja z wstawianym koszykiem na dodatkowe trzy - tylko po co? Miałem trzy dyski, i tak jeden wyrzuciłem, bo więcej robi hałasu, niż z niego pożytku. I po co mi na frontpanelu więcej niż jeden port USB 3.0? Już lepszy jest ten port SATA, przynajmniej mogę wyjąć dysk z lapka i podpiąć bezpośrednio.
Ziemniak - 7 Czerwca 2013, 08:37
Fakt, slot SATA to zacne rozwiązanie.
Ja mam coś takiego, też daje radę.
ketyow - 7 Czerwca 2013, 11:57
Swoją drogą, to chłodzenie na karcie graficznej porządnie ją zdeformowało. Powinien ktoś opracować jakieś mądrzejsze rozwiązanie co do montowania kart graficznych, bo się nie ma co dziwić, że się w takich warunkach czasami luty sypią, szczególnie kiedy pozbyli się ołowiu ze spoiwa. Szczęśliwie to karta od ATI
gorat - 7 Czerwca 2013, 19:24
ketyow, ja bym sobie wstawił 4x4TB, a slota używał do ręcznych backupów czy archiwizacji
Mimo braku pędu do 3.0 mam już wystarczająco dużo sprzętu, by odczuć boleśnie takie ograniczenie w przypadku nowej obudowy. Nie mówiąc o tym, że po kiego w ogóle jeszcze stosować 2.0, skoro 3.0 i tak obsłuży starszy sprzęt, do tego nawet lepiej.
ketyow - 7 Czerwca 2013, 19:30
gorat, a to nie powinno się kupować płyty głównej z portami 3.0? Po kiego 3.0 na frontpanelu, jak przez przedłużkę i tak spada transfer (a u mnie nawet sprzęt się nie rozkręca, bo spadki napięcia za duże). Ja się cieszę, że ta obudowa ma 2.0, bo 3.0 nawet nie mam na mobo, a port sata i tak jest szybszy od usb. I nie ma szans, żeby wystąpiła u mnie sytuacja, żebym podłączał 5 hdd na usb, nie mówiąc o tym, że nie wciskałbym ich na pewno we frontpanel. 4x4 TB bym chciał, ale jakbym tyle miał, to raczej nie kupowałbym też obudowy za 200 zł, nie? A za dodatkowe porty 3.0 zwyczajnie trzeba wyłożyć więcej $. Zresztą, co ja będę dyskutował, jak Ty się czepiasz na siłę
A btw - masz w ogóle u siebie 3.0? Bo chyba nie, a ja myślę, że po tego się jeszcze stosuje 2.0, bo 3.0 ma taką wtyczkę
http://www.madshrimps.be/...ackaging/17.jpg
która nie pasuje wcale do złącz 2.0 na mobo, więc jakby dali trzy porty 3.0 to ja nie mógłbym użyć żadnego, bo jest guzik a nie kompatybilne
gorat - 7 Czerwca 2013, 21:29
Osobiście na obudowie bym oszczędził, ale na miejscu na bity nie
Zaraz, od kiedy jest ta wtyczka? Jak ostatnio sprawdzałem, zgodność była pełna Co(ś) skaszanili?
Ziemniak - 8 Czerwca 2013, 07:59
W instrukcji do mojej obudowy też pisze, ze wtyczka pasuje do 2.0 i 3.0. A co do spadków transferu, to nie dramatyzuj. U mnie pendrive chodzi tak samo tylnym 3.0 jak i na panelu. No chyba, ze masz kabelki firmy uduś frajera
ketyow - 8 Czerwca 2013, 10:13
Ziemniak, bo pendrajw ma niski transfer generalnie (chyba, że masz jakiś z tych superszybkich). Ja mam ciut bardziej prądożerny dysk zewnętrzny (bo wyjęty z laptopa) i nie ma siły, żeby komputer go rozkręcił jeżeli nawet w dwa porty na frontpanelu go podłączę, dlatego i tak korzystam z tylnych wyjść w mobo. A co do wtyczki to nie, nie jest kompatybilna, aczkolwiek w co droższych obudowach czasami od tej do 3.0 odchodzi dodatkowy kabelek kompatybilny z 2.0 (wtedy port jest zwykłym portem 2.0 - nawet jak podepniemy coś na 3.0), zatem kompatybilność jest taka połowiczna - tylko w samym gnieździe USB jest zachowana. Ale ja kupowałem tanią obudowę, a jak kiedyś będę miał płytę z 3.0, to nawet jak będę miał trzy urządzenia zewn. na 3.0, to mam jeszcze te tylne porty z mobo, problemu nie widzę.
W tej budzie obecnie mam 5 koszyków na dyski twarde (jest adapter 5.25>3.5>2.5"), mogę dokupić jeszcze trzy - ale ja nigdy tylu dysków mieć nie będę, bo to po prostu jest za głośne. Nie mówiąc, że za drogie
Ziemniak - 8 Czerwca 2013, 11:02
Mam szybkiego pena, natomiast przy cienkich kabelkach w obudowie i prądożernym dysku faktycznie może być problem.
ketyow napisał/a | ...aczkolwiek w co droższych obudowach czasami od tej do 3.0 odchodzi dodatkowy kabelek kompatybilny z 2.0 (wtedy port jest zwykłym portem 2.0 - nawet jak podepniemy coś na 3.0), zatem kompatybilność jest taka połowiczna - tylko w samym gnieździe USB jest zachowana. Ale ja kupowałem tanią obudowę... |
Dziwi mnie, że w twojej (droższej) obudowie nie ma podwójnej wtyczki a u mnie jest. No ale pewnie taka uroda Gladiusów
ketyow - 8 Czerwca 2013, 11:24
No mogli ten kabelek dodać, to fakt, ale ja i tak nigdy nie wykorzystuję nawet dwóch frontowych naraz.
W każdym razie, w tej cenie, obudowa która ma 3.0, port sata na wierzchu, miejsce na 6 wentylatorów (a 3 w zestawie), filtry wyjmowalne i jeszcze sterowanie szybkością wentylatorów, to po prostu dla mnie majstersztyk. Dla mnie mogłaby być jedynie ciut szersza, łatwiej byłoby poupychać kable pod ścianką.
ilcattivo13 - 8 Czerwca 2013, 13:00
Małe chińskie rączki robią obudowy takich formatów, żeby jak najwięcej ich się dało w standardowy karton upchać Nie ma co liczyć na dodatkowy centymetr miejsca na kable, czy 5mm luzu, żeby solidny mainboard wszedł bez zgrzytania
Ziemniak - 8 Czerwca 2013, 13:09
ilcattivo13, ale chrzanisz. Małe chińskie rączki robią takie obudowy jakie zamówi klient.
ketyow - 8 Czerwca 2013, 13:29
Jakbym kupił odpowiednio droższą obudowę, to mógłbym liczyć na ten dodatkowy centymetr Ale nie jest źle, tak czy siak wszystko się zmieściło. A przewiewność świetna. Wentylatory wolnoobrotowe - i udało mi się uzyskać bardzo dobry kompromis między wydajnością a ciszą. Z hałasem jest taki problem, że wszystkie referencyjne i niereferencyjne chłodzenia do grafik są po prostu tragiczne, jak można chłodzić takie bydle, co ma wielokrotnie więcej GFLOPS od procesora, kawałkiem blachy i wentylami po 80-92 mm? A wystarczy 120 mm za 5 zł
Ziemniak - 8 Czerwca 2013, 13:36
ketyow, trzeba po prostu kupić odpowiednią kartę, np taką:
ketyow - 8 Czerwca 2013, 14:04
W stosunku do mojej to też wyje
ilcattivo13 - 8 Czerwca 2013, 15:23
Ziemniak - ino jakoś mało kto chce zamawiać u nich towar, który będzie nieformatowy i drogi w transporcie. Obudowy to nie matryce czy BGA - nie wyślesz ich w kartonikach UPSem czy inszym FedExem, tylko trzeba zamawiać kontener
Ziemniak - 8 Czerwca 2013, 17:38
ilcattivo13, firmy które chcą wypromować swoją markę niestandardowymi, dopracowanymi produktami szarpną się na taki wydatek.
ketyow, nie wyje, poza tym jak gram, to mi to lotto. mam słuchawki na uszach
ilcattivo13 - 8 Czerwca 2013, 22:31
"Niestandardowe, dopracowane produkty" robi się w Europie i Korei. W Chinach robi się szybko i tanio - bez wychylania się poza minimum standardu.
ketyow - 9 Czerwca 2013, 09:42
W Chinach robi się tak, jak oczekuje kontrola jakości, a że tanio, to niestandardowe i dopracowane produkty robi się także tam. Jeśli coś z Chin jest nędznej jakości, to znaczy że wymóg kontroli jakości był niski, porządniejsze rzeczy też się obecnie robi w Chinach itp.
ketyow - 10 Czerwca 2013, 10:50
Potrzebuję sobie kupić dysk SSD do stacjonarki (Intela 330 odsprzedałem, bo choć chodził z lapkiem Della, to ja tego lapka i tak trzymam tylko jako sprzęt awaryjny a wtedy mam do niego Cruciala z Lenovo - a kontroler Sandforce z Intela nie działa prawie z niczym, a już na pewno nie z płytami Gigabyte'a, więc i z moją stacjonarką), no i po prostu w pale się nie mieści - Vertex 4 kosztuje ok. 150 zł więcej niż rok temu Oczywiście Polscy sprzedawcy zwyczajnie się scwanili - wystarczy, że na kilku portalach napiszą "świetny dysk" i cena leci w górę jak głupia. I to dotyczy wszystkiego, wystarczy że na którymś portalu szczególnie polecą konkretny model karty gfx, dysku twardego, płyty - i już w dwa tygodnie/miesiąc później zupełnie nie opłaca się tego kupować. Ktoś im powinien nakopać za te marże. A w sklepach na ebayu można już po 140$ dostać, a przecież tam też już marża jest wliczona. No, żeby dysk kosztował więcej rok po premierze niż dwa tygodnie po niej
ketyow - 11 Czerwca 2013, 08:45
Nowa wersja Opery została napisana na silniku Chrome'a, co oznacza, że w zasadzie ma te same zalety co Chrome (o ile jakieś są) i te same wady: nie ma Dragonfly, nie można edytować skrótów klawiszowych a są te niewygodne z Chrome'a, nie można zmieniać pięciuset innych opcji, właściwie to jest Chrome z poprawkami kosmetycznymi. Właśnie przeczytałem, że nowa wersja Firefoxa ma... to samo. Tzn. ona niby tylko z wyglądu ma być taka sama jak Chrome, bo to na pewno wygląd przyciągał użytkowników do Chrome'a a nie FF czy Opery. To na pewno wygląd, a nie fakt, że Chrome'a reklamują dosłownie wszędzie, a przy instalacji dowolnego programu pytają się nas czy doinstalować Chrome'a. A większości ludzi wszystko jedno jakiej używają przeglądarki, bo tylko czytają onet i im nie potrzeba żadnej funkcjonalności.
gorat - 11 Czerwca 2013, 09:17
Poszukałem, poczytałem i... wyłączam aktualizacje. Wolę skończyć jak użytkownik IE6, z tym, że przynajmniej mam coś o możliwościach daleko przekraczających inne przeglądarki.
http://news.softpedia.com...es-356419.shtml
http://news.softpedia.com...re-356388.shtml
Mam nadzieję, że przynajmniej będą usuwać luki w 12... Czekam na przeglądarkę geek-only teraz :/
ketyow - 11 Czerwca 2013, 09:32
Ja aktualizacji nie wyłączałem, bo ich już chyba nie będzie, Operę Next ściąga się oddzielnie i bazowej wersji (chyba) nie zaktualizują nam siłą. Tak czy owak to już droga do śmierci - wystarczy, że pojawi się coś nowego w HTML, inna obsługa flashy itp. - już teraz strony były pisane tak byle jak, i testowane tylko na IE, FF i Chrome, że czasami bez aktualizacji był problem, bo Opera jako jedyna wyświetlała stronę poprawnie, czyli nieczytelnie. Jakbyś znalazł jakąś dobrą przeglądarkę alternatywną, to linkuj tutaj. Dopóki tylko się da zostanę przy starej Operze, ale nawet XPka musiałem odstawić jako zapasowy system, bo zaczęły się pojawiać rzeczy, które na nim już nie chodzą.
Reklama dźwignią handlu, nie? Co z tego, że jest to najgorsza z popularnych przeglądarek (IE nie liczę, ale swego czasu to on był tym Chromem przecież - analogia), ale wszyscy teraz korzystają, bo jest po prostu wciskana na każdym kroku. Jako coś świetnego. No po prostu sytuacja jak kiedyś z IE. Wtedy informacje z przeglądarki wyciekały przypadkowymi lukami, teraz wędrują do google bez żadnych luk, bo po to jest ta przeglądarka przecież.
|
|
|