Jak nas widzą ... |
Autor |
Wiadomość |
Rafał
.
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 08:46 Jak nas widzą ...
|
|
|
Nie wiem było, czy nie było (w razie czego tnij Loganie) ale czasami spotykam się z opiniami nt SF tu i ówdzie i dosyć ciekawy jest sposób postrzegania pisma. Wziąłem teraz do ręki wydanie "Oferta prasowa" - prasa w prenumeracie informator Ruchu II kwartał 2006 - co by zamówić parę tytułów do firmy. Z ciekawości zerkam czy jest SFFIH. Jest. W dziale "Czasopisma Sensacyjne i Obyczajowe". Między Detektywem, Kobrą, Sukcesy i Porażki, Twoje Imperium i Życie na Gorąco. Czy ktoś coś z tego rozumie
Dla porównania Nowa Fantastyka znajduje się w dziale Fantastyka. Tyle, że zaraz po Peep Show |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 08:57
|
|
|
No do dodałeś NURSowi roboty.... pewnie będzie prostował. Może wsadzi do sensacyjnych ze względu na słówko "Horror". Chyba bym wolał żeby leżało koło Peep Show - większa szansa że ktoś zwróci uwagę |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 10:50
|
|
|
Ano trzeba będzie, ale z kolei koło Peep Show, żebym lezął. Za stary jestem na takie numery I za blady... |
|
|
|
|
Rodion
Agent Chaosu
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 11:16
|
|
|
mawete napisał/a | Chyba bym wolał żeby leżało koło Peep Show - większa szansa że ktoś zwróci uwagę Mr. Green |
Jak widać po okladce numeru styczniowego, pierwsze kroki w tym kierunku zostaly już poczynione. |
_________________ Mam czarną koszulkę i piwo... jestem forpocztą sił chaosu.
I tylko konia osiodłać. I przez wrzosowiska, jak przez... |
|
|
|
|
Lu
Marsjanin
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 11:31
|
|
|
Przez kilka (a nawet kilkanaście) lat kupowałam co miesiąc NF, nieco rzadziej SF i MF i zawsze dużo frajdy sprawiało mi znajdowanie pisemek na półkach - najczęściej leżały w dziale "hobby", czasem "literatura" , ale zdarzały się także w dziale "wiedza i nauka" albo "czasopisma dla panów" .
Podejrzewam że zaszeregowanie pisma zależało wyłącznie od decyzji pracownika który układał to na półkach
I jeszcze jedno - rzadko te trzy pisma znajdowały się w jednym dziale. |
_________________ Tym, co odróżnia nas od zwierząt, jest lodówka. |
|
|
|
|
hrabek
Kapo di tutti frutti
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 11:36
|
|
|
Ja przez baaaardzo dlugi czas kupujac SF, czy szukajac fantastyki ogolnie szukalem tylko w malych kioskach, ktore maja mocno ograniczona witrynke, bo w Empiku nie szlo kompletnie znalezc takiego dzialu, a pisma byly porozwalane tak jak pisze Lu; po hobby, i innych takich, ale nigdy dwa razy w tym samym miejscu. Teraz jest juz lepiej, ale w zasadzie kupuje najczesciej w InMedio, albo w Geanie w nowym Empiku, tam maja wystawke pism w sensowny sposob rozwiazana i rzeczywiscie fantastyke daja w kupie. |
_________________ 5 zdań na temat |
|
|
|
|
Vesper
Sky Captain
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 11:37
|
|
|
To i tak małe problemy, w porównaniu z tymi, jakie sprzedający mieli z identyfikacją niektórych czasopism komputerowych.... Secret Service się przypomina...
A tak szczerze - ciekawe JAKI tytuł musiałby mieć magazyn 'dla nas' (fantastów), żeby trafić w dział 'fantastyka' skoro SFFH to niewystarczająca nazwa.... może wydrukujcie ją dwa razy na okładce? Duże litery? Czerwono-żółto? Agresywny zapach farby drukarskiej? |
_________________ Czytane/oglądane: Dan Simmons - The Hyperion Omnibus // BSG 1-4 |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 11:50
|
|
|
Myślę, że nawet gdybym napisał zamiast tytułu: Połóż to pismo w dziale fantastyka, to by kładli gdzie indziej |
|
|
|
|
Rafał
.
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 11:56
|
|
|
A gdyby tak było napisane: "Pod żadnym pozorem nie kłaść w dziale Fantastyka"? |
|
|
|
|
hrabek
Kapo di tutti frutti
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 12:00
|
|
|
Mysle, ze NURS musialby dokonac jeszcze jednej korekty tytulu i zmienic go na UFO Science Fiction Fantasy i Horror (gdzie UFO byloby najwiekszymi literami). I wtedy pewnie trafiloby tam gdzie trzeba :) |
_________________ 5 zdań na temat |
|
|
|
|
dzejes
prorok
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 12:02
|
|
|
Przypomina mi się jak to kiedys byłem na spotkaniu z przedstawicielami wydawnictwa MAG i jak to mówili czemu zrezygnowali z tych zajefajnych okładek. Okazało się, że zdecydowana większość tych pozycji lądowała w działe "Ezoteryka i wiedza tajemna" lub pokrewnych. |
_________________ If we shadows have offended,
Think but this, and all is mended,
That you have but slumber'd here
While these visions did appear. |
|
|
|
|
Anko
Niki
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 13:52
|
|
|
count napisał/a | Ja przez baaaardzo dlugi czas kupujac SF, czy szukajac fantastyki ogolnie szukalem tylko w malych kioskach, ktore maja mocno ograniczona witrynke, bo w Empiku nie szlo kompletnie znalezc takiego dzialu, |
Jak sobie myślę, że w Empiku SFFH leży w dziale "Dla dzieci i młodzieży" pomiędzy czasopismem "Witch" a "Bravo" oraz między "Heavy Metalem" a "Wiktorem Junior", gdzieniegdzie przetykane "Kaczorem Donaldem" i mangami oraz ofertą szkół policealnych na najbliższy rok, to sobie myślę, że sztuka klasyfikacji i segregacji pozostaje poza moim pojmowaniem.
A w małych kioskach często wygląda to tak:
Ja: Jest "Science Fiction"?
Sprzedawca: A co to w ogóle jest? |
_________________ 生きる事 それが俺の償いだ。(SoulCalibur3) |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 14:00
|
|
|
Bo widzisz Anko - trzeba sobie takiego sprzedawcę ułozyć. Ja wchodzę do pewnego saloniku i pani na wejsciu mówi: "już jest!" albo "jeszcze nie ma..."
Kiedyś się nadziałem, dokłądnie zrobiłem sobie nadzieję. Otóż w kiosku przemknęło mi przez oczy czasopismo... no i w tytule było "...-fiction" - pomyslełm: choroba, nowy SyFek wyszedł! Tyle to było "Sex-fiction"... |
_________________ www.badelek.com
Luck yourself |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 14:34
|
|
|
W Lublinie ostatnio leżał w Hobby. |
|
|
|
|
Anko
Niki
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 14:39
|
|
|
Dunadan napisał/a | Bo widzisz Anko - trzeba sobie takiego sprzedawcę ułozyć. Ja wchodzę do pewnego saloniku i pani na wejsciu mówi: już jest! albo jeszcze nie ma... | E, tam, aż takim społecznikiem nie jestem, żeby wszystkich nawracać... Mam namierzonych parę kiosków, w których wiem, że dostają - i skojarzą. A tych przypadkowych, gdzie czasem wstępuję, jak mi po drodze, to i tak nie mam do czego przyzwyczajać. Ale doprawdy - co to za czasy, żeby sprzedawca nie znał własnego towaru...
Dunadan napisał/a | Tyle to było Sex-fiction... | Sądzę, że to było coś spod znaku "120 cm w biuście" albo inne takie fiction... |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 16:12
|
|
|
anko, za duzo tego wszystkiego jest. a oni niekoniecznie musza byc fanami fantastyki. a jak ktoś nie jest, to dla niego taki sam cud, jak przegląd speleologiczny |
|
|
|
|
Anko
Niki
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 16:29
|
|
|
NURS napisał/a | anko, za duzo tego wszystkiego jest. a oni niekoniecznie musza byc fanami fantastyki. | Nie no, w spożywczaku sprzedawca też nie musi być fanem i keczupu, i rolmopsa, i bakłażana, i jogurtu niskotłuszczowego. Ale jak klient poprosi, to oczekuje, że sprzedawca mu wskaże, co gdzie leży albo z półki poda, jak sklep nie-samoobsługowy.
A poza tym, niedługo usprawiedliwisz nawet to, że SFFH normalnie w kioskach nie ma. Albo jest, tylko na dnie pryzmy, a sprzedawca nawet nie wie, że jednak SFFH ma. |
|
|
|
|
Piotrek Rogoża
Lyterat
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 16:59
|
|
|
Anko napisał/a | Albo jest, tylko na dnie pryzmy, a sprzedawca nawet nie wie, że jednak SFFH ma. |
U mnie na zadupiu był swego czasu kiosk, który sprowadzał SF (jeszcze bez literek). W kiosku tym pracowały dwie sprzedawczynie, stara i młoda. U młodej można było normalnie nabyć magazyn, stara zarzekała się, że "nic takiego nie sprowadza". Jak przekonywałem, że miesiąc temu jednak tu kupowałem, zaczynała się drzeć, że przecież nie jest idiotką i wie, co mówi. Nastepnego dnia był dyżur młodej... i kupowałem SF.
Takie tam małomiasteczkowe ciekawostki . |
_________________ Moje życie to Truman Show. W reżyserii Koterskiego.
www.piotrrogoza.wordpress.com |
|
|
|
|
Piech
Hieronim Berbelek
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 18:12
|
|
|
Piotrek Rogoża napisał/a | stara zarzekała się, że nic takiego nie sprowadza |
Pewnie wymawiałeś z angielska, a trzeba było "s-c-j-e-n-c-e f-i-c-t-j-o-n". |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 19:28
|
|
|
Piotrek Rogoża: i co masz dalej problemy z kupieniem? |
|
|
|
|
Piotrek Rogoża
Lyterat
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 19:33
|
|
|
Piech napisał/a | Pewnie wymawiałeś z angielska, a trzeba było s-c-j-e-n-c-e f-i-c-t-j-o-n. |
mawete napisał/a | Piotrek Rogoża: i co masz dalej problemy z kupieniem? |
Owszem. Nawet moi ludzie we Wrocławiu mają problem - ostatnio zakup uniemożliwiła... białoruska opozycja. Akurat obsiedli empik. I nie mówicie mi, że to nie jest hardkorowe. |
_________________ Moje życie to Truman Show. W reżyserii Koterskiego.
www.piotrrogoza.wordpress.com |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 20:00
|
|
|
Nie, ale jest prosty sposób o którym już wielokrotnie mówiłem... podać kioskarzowi nry ISBN I ISSN nie powinien mieć ŻADNYCH problemów z zamówieniem w centrali - ja tak zrobiłem i mam pod domem... |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 20:06
|
|
|
Piotrek Rogoża napisał/a | Piech napisał/a | Pewnie wymawiałeś z angielska, a trzeba było s-c-j-e-n-c-e f-i-c-t-j-o-n. |
mawete napisał/a | Piotrek Rogoża: i co masz dalej problemy z kupieniem? |
Owszem. Nawet moi ludzie we Wrocławiu mają problem - ostatnio zakup uniemożliwiła... białoruska opozycja. Akurat obsiedli empik. I nie mówicie mi, że to nie jest hardkorowe. |
Obok empiku jest księgarenka pod plafonem a tam miły pan ma SFFH wcześniej, niz kioski. Ludu twierdzy! dymaj tam, zamiast dymac gdzie indziej! dymanie na prózno, skraca żyćie |
|
|
|
|
Gustaw G.Garuga
Bakałarz
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 22:36
|
|
|
count napisał/a | Mysle, ze NURS musialby dokonac jeszcze jednej korekty tytulu i zmienic go na UFO Science Fiction Fantasy i Horror (gdzie UFO byloby najwiekszymi literami). I wtedy pewnie trafiloby tam gdzie trzeba |
Ja problemu nie mam, odkąd w B-B powstał Empik z prawdziwego zdarzenia Wcześniej stres związany z zagadywanierm kolejnych kioskarzy o NF, SF i Fenixa przyprawiał mnie o palpitacje, zwłaszcza po tym, jak splajtował stary kiosk, gdzie Fenixa wąsaty kioskarz wystawiał na środku frontowej szyby, i otwarto bajerancki pawilonik ze zdziwioną panią Stare dzieje, dziś w Empiku SFFH sąsiaduje z NF i MF Nazwy działu nie pamiętam, ale obok leżą pisma o grach i komputerach - nie tak tragicznie |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 9 Lutego 2006, 10:43
|
|
|
Cholera, jak ja nie lubię takiej partyzantki, latać i szukać po całym mieście.... Chyba "Ruch", "Kolporter" i inni biorą pieniądze za rozprowadzanie danego tytułu - powinno im chociaż trochę zależeć na tym żeby był dostepny. |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 9 Lutego 2006, 13:19
|
|
|
mawete, znasz te firmy, to moloch, wrzucasz z jednej strony, z drugiej wypada. Zero reakcji na takim poziomie. |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 9 Lutego 2006, 13:23
|
|
|
NURS: znam i szlag mnie trafia, że wydawca nie może praktycznie nic zrobić.... ja nie mówię, że Ty coś źle robisz.... po prostu mnie szlag trafia na "paniusie" które siedzą, biorą kasę i nic nie potrafią załatwić... a jak wiesz poznałem to w praktyce...
/edit: ito hest piepr*zona partyzantka, bo sprzedaż mogła by być dużo wyższa, ale rozbija się o rozprowadzanie... jak nie wiadomo, że coś można kupić to się nie kupi... jeśli nawet osoby zainteresowane mają problem z kupnem, to co z resztą? |
|
|
|
|
RodaN
Tom Bombadil
|
Wysłany: 12 Września 2009, 16:51
|
|
|
A wystarczy prosta funkcja-Prenumerata |
_________________ Fabryka Słów najlepszym wydawnictwem wszechczasów forever :) |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 12 Września 2009, 17:27
|
|
|
RodaN: nie zauważyłeś zmiany wydawcy?
a po drugie poczytaj wątki dotyczące prenumeraty.
I taka delikatna rada - najpierw czytaj potem się wypowiadaj.
Za Fidelem: "to się nazywa..." |
|
|
|
|
RodaN
Tom Bombadil
|
Wysłany: 12 Września 2009, 22:24
|
|
|
nie no tak jakos teraz skojarzylem ze ostatni post to z 2006 roku |
_________________ Fabryka Słów najlepszym wydawnictwem wszechczasów forever :) |
|
|
|
|
|