Sony chce przesyłać dane przez ludzkie ciało |
Autor |
Wiadomość |
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 11 Listopada 2006, 20:11 Sony chce przesyłać dane przez ludzkie ciało
|
|
|
"Japoński koncern elektroniczny Sony opracował technologię przesyłania danych za pośrednictwem ... ludzkiego ciała - informują komputerowe portale internetowe.
Możliwe jest w ten sposób np. przesyłanie sygnału z odtwarzacza nagrań muzycznych do słuchawek. Nie potrzeba do tego ani kabla, ani fal radiowych, czy podczerwieni. Wystarczą elektrody nadawcze i odbiorcze, umieszczane zresztą nie bezpośrednio na ciele, a jedynie bardzo blisko ciała.
Sony wystąpił już w USA o patent na ten wynalazek, noszący angielską nazwę human body communication system and communication device. Nośnikiem sygnału jest w tym systemie pole elektryczne ludzkiego ciała.
We wniosku patentowym poinformowano m.in., że z powodzeniem przetestowano przesyłanie w ten sposób nagrań muzycznych.
Sony wskazuje też, że skoro elektrody nie muszą być umieszczane bezpośrednio na ciele, możliwe jest opracowanie odzieży, która będzie zarazem służyć transmisji danych.
(PAP)"
http://wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=293411
Robi się ciekawie |
_________________ www.badelek.com
Luck yourself |
|
|
|
|
Fearfol
Pilot Pirx
|
Wysłany: 11 Listopada 2006, 20:39
|
|
|
Czy ja wiem, że to taki świetny pomysł ? Raczej nieswojo czułbym się z elektorniką podskórą , wole tradycjne "mp tróje" i "mp4" ,ale pomysł z taką odzieżą - czemu nie , chociaż była by bardzo droga.
A tak wogóle po cholere coś takiego ? cooo ?
Jeszcze troche i będzie tak jak z Johnem Memonicem ( chyba tak się to pisało ) , co przenosił dane w swoim mózgu.
brak mi weny -- ,,, .... |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 12 Listopada 2006, 10:23
|
|
|
Ciekawe jak szybki jest transfer pomyślcie tylko - spotyka się dwóch znajomych jeden i drugi ma kartę ma kartę pamięci w kieszeni, chłopaki podają sobie dłonie i 'cześć'! - dane wymienione |
Luck yourself |
|
|
|
|
hrabek
Kapo di tutti frutti
|
Wysłany: 12 Listopada 2006, 10:27
|
|
|
RIAA dostanie paliptacji serca - najlepsze narzedzie do sciagania plikow - autobus :D |
_________________ 5 zdań na temat |
|
|
|
|
elam
Gremlinek
|
Wysłany: 12 Listopada 2006, 11:10
|
|
|
a w pociagu relacji Bielsko - Katowice sciagne sobie i zdaze obejrzec jakis fajny serial
nie no, chyba komus tam w Sony 1 listopada pomylil sie z 1szym kwietnia |
_________________ Ten się śmieje, kto umrze ostatni. |
|
|
|
|
hrabek
Kapo di tutti frutti
|
Wysłany: 12 Listopada 2006, 11:17
|
|
|
Chyba raczej chodzilo o 1 czerwca. W koncu to znakomity prezent dla wszystkich - wymiana plikow w zatloczonym autobusie, czy pociagu - wystarczy miec pojemna karte i pod pretekstem przepchania sie do kierowcy celem kupienia biletu mozna skopiowac kupe danych. Muzyke sie przeslucha, filmy obejrzy, a poufne dane firmy sprzeda konkurencji :D |
_________________ 5 zdań na temat |
|
|
|
|
gorim1
Mała Mi
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 13:04
|
|
|
wiecie co jak to przeczytałem wo widzę że niedługo nie będzie prywatności
władze ten pomysł do inwigilacji na 100% wykorzystają |
_________________ Otyli żyją krócej. Ale jedzą dłużej.
Lec myśli nieuczesane |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 13:21
|
|
|
A masz pewnosc ze nie wykorzystuja? |
Luck yourself |
|
|
|
|
gorim1
Mała Mi
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 13:27
|
|
|
mam bo czegoś takiego raczej mi nie wszczepili
bo jak jestem przytomny to bym coś kojarzył
a tak to bym już siedział za obrazę kaczogrodu już dawno |
Lec myśli nieuczesane |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 13:37
|
|
|
Mogli Ci wszczepić w jakikolwiek sposób, nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy. A za obrazę Jego Wysokości Lecha I Kaczyńskiego i sp. będziesz siedział później. Na razie dyktaturę muszą wprowadzić Potem zajmą się wrogami politycznymi, ateistami i heretykami |
|
|
|
|
gorim1
Mała Mi
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 13:38
|
|
|
cholerka to nawet bez tej aparatury mnie zamkną jeszcze szybciej
wszak jestem deistą |
Lec myśli nieuczesane |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 13:40
|
|
|
A ja to co? |
|
|
|
|
gorim1
Mała Mi
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 13:42
|
|
|
sam przynajmniej nie będziesz
żeby tylko był tam dostęp do netu i książek i mi nawet to zbytnio nie będzie przeszkadzało |
Lec myśli nieuczesane |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 13:47
|
|
|
Tak, wyślą cię na Syberię albo do twierdzy Ojca Rydzyka i co? Internet dadzą? Książki fantastyczne? Dadzą Ci żywoty świętych, albo co, i przepisuj ręcznie, jak za dawnych dobrych czasów
W każdym razie sam pomysł przesyłania danych przez ludzkie ciało, czy jest dobry i pożyteczny dla ogółu, czy też nie, po raz kolejny przybliża rzeczywistość do fantastyki. I co jak co, ale to mi się podoba. |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 14:07
|
|
|
wlasnie bardzo, bardzo obrazielm Lecha K. ciekawe czy mnie wsadza - uznajcie to za eksperyment doswiadczalny
widzicie jak dla was poswiecam? |
Luck yourself |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 14:13
|
|
|
Dunadan
Lepiej nie prowokuj. Dzisiaj zaczyna się proces sławnego Huberta H. Chyba nie chcesz być następny? |
|
|
|
|
hjeniu
Wilq
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 15:00
|
|
|
Dun siedzi za kołem podbiegunowym więc się specjalnie nie boi |
_________________ Idioci są świetni. Nic dziwnego, że każda wioska chce mieć swojego by Dr. House |
|
|
|
|
gorim1
Mała Mi
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 15:57
|
|
|
o ekstradycję wystąpią
albo wywiad go ujmie pod zarzutem bycia terrorystą próbującym obalić demokratycznie wybraną władzę |
Lec myśli nieuczesane |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 16:04
|
|
|
Że demokratycznie wybrana to chyba nawet Ty, Jarosławie, lewicowcu z krwi i kości, wątpliwości nie masz.
Poza tym znowu offa robimy. A temat naprawdę całkiem ciekawy jest. Z pewnością są wątpliwości co do używania technologii, ale też są zalety. Nie wiem, czy tym ewentualnym kontrolowaniem należałoby się poważnie przejmować - kto by mógł zgromadzić wszystkie te dane? Raczej działałoby to na zasadzie podobnej jak podsłuch telefoniczny, jeśli w ogóle. A zresztą, dzisiaj rozmowy telefoniczne też są kontrolowane przez służby specjalne pod kątem działalności terrorystycznej, mafijnej itp., i jakoś nikt - poza najbardziej nawiedzonymi obrońcami praw człowieka - nie protestuje. Ważniejsze jest bezpieczeństwo. |
|
|
|
|
gorim1
Mała Mi
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 16:24
|
|
|
Bezpieczeństwo się zgodzę jest ważne dopóki ktoś za pomocą np tej technologi nie właduje mi się z buciorami w życie |
Lec myśli nieuczesane |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 16:28
|
|
|
Toż to przecież wyjaśniałem. Nie ma możliwości, żeby ktokolwiek, powtarzam, KTOKOLWIEK przerobił dane z całej, chociażby, Warszawy. Ba, wątpliwe czy dano by radę przerobić dane w takich Łomianek, czy Marek. Stosowanoby to tak jak dzisiaj podsłuch, w określonych wypadkach, wobec określonych ludzi.
No, chyba, że technologia pójdzie jeszcze dalej i jakiś komputer da radę wszystko przetworzyć.
Ps. Fajny nowy podpis |
|
|
|
|
gorim1
Mała Mi
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 16:32
|
|
|
Widzisz technologia idzie ciągle do przodu i to jest kewstia czasu jak będziemy mieli świat podobny do orwellowskiego w roku 84
tylko musi dojść do władzy jeszcze odpowiedni idiota który będzie na tyle inteligenty że wykorzysta tego typu technologie |
Lec myśli nieuczesane |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 16:34
|
|
|
No właśnie, potrzebny byłby taki idiota. Ale szczerze mówiąc na razie żadnego poważnego zagrożenia w tej technologii nie widzę. Za to może mieć wiele pozytywów. |
|
|
|
|
gorim1
Mała Mi
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 16:36
|
|
|
No fakt pozytywów by się wiele znalazło większa dostępność do danych
ale mnie i tak przeraża rosnące wraz z zaawansowaniem technologiicznym zagrożenie mojej własnej prywatności |
Lec myśli nieuczesane |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 17:04
|
|
|
mogą jeszcze wybiórczo zbierać dane co wy na to? |
Luck yourself |
|
|
|
|
Sasori
Nekroskop
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 17:23
|
|
|
Dun:
Cytat | Możliwe jest w ten sposób np. przesyłanie sygnału z odtwarzacza nagrań muzycznych do słuchawek. Nie potrzeba do tego ani kabla, ani fal radiowych, czy podczerwieni. Wystarczą elektrody nadawcze i odbiorcze, umieszczane zresztą nie bezpośrednio na ciele, a jedynie bardzo blisko ciała. |
Fearfol:
Cytat | Czy ja wiem, że to taki świetny pomysł ? Raczej nieswojo czułbym się z elektorniką podskórą , wole tradycjne mp tróje i mp4 ,ale pomysł z taką odzieżą - czemu nie , chociaż była by bardzo droga. | .
A po drugie: dlaczego droga? |
_________________ Hey don't stop now, you're just getting to the good parts! |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 17:29
|
|
|
Możliwe, ale dzisiaj to samo służby specjalne USA czynią z telefonami i mailami z całego świata. Nie pamiętam, jak program się nazywa, ale wyłapują wszystko, w czym jest słowo np. bomba, czy zabić, i sprawdzają, czy to poważna groźba, czy nie. |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 17:38
|
|
|
ale bomba! ci amerykanie są szaleni.
Nie wiem, ja bym tam nie przesadzał... u nas państwie dróg nie potrafią położyć z co dopiero stworzyć supernowoczesny system bioinwigilacji... pf! |
Luck yourself |
|
|
|
|
Fearfol
Pilot Pirx
|
Wysłany: 15 Listopada 2006, 18:54
|
|
|
Sasori
Cytat | Fearfol:
Cytat:
Czy ja wiem, że to taki świetny pomysł ? Raczej nieswojo czułbym się z elektorniką podskórą , wole tradycjne mp tróje i mp4 ,ale pomysł z taką odzieżą - czemu nie , chociaż była by bardzo droga.
.
A po drugie: dlaczego droga? |
wydaje mi się że nowe technologie są bardzo drogie ! Np: PSP - najtańsze 1000 złoty , Sony Ericsson W810i - 1200 złoty itd może to nie za dobre przykłady
głównie chodzi mi o to że dla przeciętnego Kowalskiego będzie to poza zasięgiem przez jakieś 2 lata - tak mi się wydaje !
Jednak nie zmienia to faktu - że jako przenośne odtwarzacze i telefony to jest (raczej) nikomu nie potrzebne ! |
|
|
|
|
|