"Łzy Nemesis" |
Autor |
Wiadomość |
Votan
Jaskier
|
Wysłany: 26 Października 2005, 10:37 "Łzy Nemesis"
|
|
|
Zakładam nowy temat w tym miejscu, bo w końcu zajawki do powieści ukazywały się w SF. W niedzielę na Dworcu Centralnym nabyłem książkę i przeczytałem ją od deski do deski w pociągu. A teraz czytam jeszcze raz. Mocna rzecz. Zaskoczyło mnie, jak Rafał Dębski ściśle trzyma się faktów historycznych. Znać duży wkład pracy w grzebanie po źródłach. Mogę coś o tym powiedzieć, bo wyprawy krzyżowe to mój konik i miałem nadzieję przyłapać autora na nieścisłościach. Rozczarowałem się. To znaczy to i owo by się znalazło, ale to zupełne drobiazgi, a właściwie, według mojego rozeznania, rzeczy wynikające z rozbieżności różnych zapisów kronikarskich i koniecznych w przygodowej bądź co bądź powieści uproszczeń. W dodatku to trzymanie się historii nie przeszkadza w odbiorze wątku fantastycnego. Tak na świeżo, jestem pod wrażeniem i zgadzam się z recenzją, którą przeczytałem o Łzach w Fahrenheicie. |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 26 Października 2005, 10:58
|
|
|
A mnie szkoda, że nie udało się puścić tej książki w Żółtej serii, ale tak było lepiej i dla autora i samej książki.
Niemniej będziemy jej nadal kibicować i ja reklamować. |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 27 Października 2005, 10:53
|
|
|
"Łez..." nie czytałem, ale kupię
piszę bo:
OT NURS: co z żółtą serią? Została w Aresie? jest szansa na kontynuację? /OT |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 27 Października 2005, 12:23
|
|
|
Z Serią trochę kiszka, ale raczej ze względu na problemy z odzyskaniem kasy od ksiegarzy i hurtowników. Generalnie tylko kilka księgarń okazało się solidnych - o hurtowniach to lepiej nie mówić. Małe wydawnictwa są traktowane jak nie powiem co. Człowiek, który wyłożył na produkcje kase wkurzył sie i chyba paru misiów zozbaczy fajne kwitki niedługo:-)
Ale nie kładę lachy na tym. Pare książek jeszcze mozna wydać.
A Łzy polecam, to naprawdę niezła rzecz i bardzo żałuję, że odstąpiłem ją copernicusowi. |
|
|
|
|
kruczywiatr
Alien
|
Wysłany: 27 Października 2005, 13:52
|
|
|
Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Trochę mnie zaintrygowaliście |
_________________ FORTI ET FIDELI NIHIL DIFFICILE |
|
|
|
|
Keiran
Frodo Baggins
|
Wysłany: 30 Października 2005, 13:36
|
|
|
Jak wyglada okladka tej ksiazki bo w Lublinie jak na razie nie widac i nie wiem za bardzo czego mam szukac.
NURS - zycze powodzenia w dalszych probach z zolta seria bo to byla naprawde dobra propozycja |
_________________ MGS - Mozesz Grac Spokojnie. Szukaj nas w Empikach |
|
|
|
|
Logan
Paskud
|
Wysłany: 30 Października 2005, 13:39
|
|
|
Już oficjalnie w sprzedaży. |
_________________ Życie to chytra sztuka! Jak tylko masz wszystkie karty w ręku, zaczyna grać z tobą w szachy... |
|
|
|
|
Keiran
Frodo Baggins
|
Wysłany: 30 Października 2005, 13:54
|
|
|
Dziekuje slicznie. |
|
|
|
|
RD
Niedomyty macho
|
Wysłany: 31 Października 2005, 11:30
|
|
|
Keiran napisał/a | Jak wyglada okladka tej ksiazki bo w Lublinie jak na razie nie widac i nie wiem za bardzo czego mam szukac. |
Może być pewien problem w niektórych miastach, gdyż nakład schodzi błyskawicznie i, o ile się orientuję, trzeba chwilę poczekać na dodruk. Sam nie dostałem jeszcze autorskich egzemparzy, bo wszystko szło do sprzedaży. Jeśli więc nie ma Łez w księgarniach, proszę o odrobine cierpliwości. A gdyby się okazało, że w Lublinie nadal ich nie ma, daj znać, na pewno coś wymyslimy )). |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 31 Października 2005, 11:31
|
|
|
A ja was wszystkich, dyskutujących o Łzach, zapraszam do wątku poświęconego Rafałowi. |
|
|
|
|
Keiran
Frodo Baggins
|
Wysłany: 31 Października 2005, 18:29
|
|
|
Bylem w obu Empikach, nigdize nie widac. Ale zdazylem juz przywyknac bo w mojej 'wsi' ksiazki/komiksy itp zwykle trafiaja ze sporym opoznienem |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 31 Października 2005, 19:43
|
|
|
Dzisiaj nakłady nie są oszałamiające, więc i mniejsza ilość księgarń, gdzie mozna książki znaleźć. sprawdzaj wysyłkowe księgarnie. |
|
|
|
|
Keiran
Frodo Baggins
|
Wysłany: 31 Października 2005, 19:53
|
|
|
Wlasnie chyba tylko to mi pozostaje. Bylem w wielkim szoku jak przeczytalem kiedys w SF, ze sukcesem jest sprzedaz bodaj 2 tysiecy Apokalipsy Pana Jana (skadinad swietnej ksiazki). Nigdy wczesniej bym nie przypuszczal ze z tym rynkiem jest tak zle. |
|
|
|
|
Kaxi
Luke Skywalker
|
Wysłany: 31 Października 2005, 20:55
|
|
|
Jak tylko wygospodaruję trochę funduszy na literaturę, niezwłocznie uderzę w tę pozycję. Moze stałem się nudny, ale opowiadanie Rafała z 50 numeru SF zrobiło na mnie PRZEOLBRZYMIE wrażenie. Można powiedzieć, że stałem się jego fanem |
_________________ WWW.OPOWIADANIA.0.PL - short stories i muzyka w jednym |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 31 Października 2005, 23:30
|
|
|
No to zawijaj do jego pokoiku i sam mu to powiedz... Łubudubu, łubudubu... i tak dalej:-) |
|
|
|
|
IMHO-tep
Frodo Baggins
|
Wysłany: 1 Listopada 2005, 20:16
|
|
|
Czytam, czytam... to jedna z ciekawszych książek, jakie pojawiły sie ostatnio na rynku. nie jestem w stanie ocenić wiedzy autora o rycerstwie, ale pozostałe elementy są IMHO rewelacyjne. Kiedy nastepne teksty pana Rafała w SFFH? |
_________________ Ptaszek, skarabeusz, trzy kłosy, żagielek. I już się podpisałem:-) |
|
|
|
|
Kaxi
Luke Skywalker
|
Wysłany: 1 Listopada 2005, 21:35
|
|
|
IMHO-tep napisał/a | Kiedy nastepne teksty pana Rafała w SFFH? |
I to się nazywa dobrze postawione pytanie. |
_________________ WWW.OPOWIADANIA.0.PL - short stories i muzyka w jednym |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 1 Listopada 2005, 22:05
|
|
|
Do mnie pijecie? A co mi tam, w nastepnym numerze. I to nie jest żart. |
|
|
|
|
Margot
Connor MacLeod
|
Wysłany: 4 Listopada 2005, 13:58 Re: "Łzy Nemesis"
|
|
|
Votan napisał/a | Tak na świeżo, jestem pod wrażeniem i zgadzam się z recenzją, którą przeczytałem o Łzach w Fahrenheicie. |
Recenzentka dziękuje <ukłon>
Czytałam "Łzy Nemezis" jeszcze w wersji cyfrowej, bo książka dopiero szła do druku. I cieszę się, że już jest na półkach księgarskich. Polecam... Choć nie wiem, czy trzeba |
_________________ Bo jatek było za mało |
|
|
|
|
niepco
Gollum
|
Wysłany: 14 Listopada 2005, 09:43
|
|
|
Szukam już "Łez Nemesis" od dłuższego czasu i niestety bez rezultatu Będzie dodruk powiadacie? Świetnie...A czy ktoś wie czy książka będzie dostępna np. w Merlinie? Bo na moim terenie w księgarni z pewnością jej nie znajdę... |
|
|
|
Margot
Connor MacLeod
|
Wysłany: 14 Listopada 2005, 09:58
|
|
|
Dodruk będzie na pewno, Rafał mi powiedział, że po prostu już sprzedano pierwszą partię. Czy będzie w Merlinie? Mam nadzieję
Ale niech potwierdzi Autor lub Wydawca => oni są najlepiej poinformowani. |
|
|
|
|
RD
Niedomyty macho
|
Wysłany: 14 Listopada 2005, 10:35
|
|
|
Dodruk będzie, jeśli nie nastąpi jakiś kataklizm.
Na pewno jeszcze można kupić Łzy w księgarniach internetowych na www.historyton.pl, www.zarogiem.pl, w Gandlafie (www.gandlaf.com) i paru innych. Akurat w Merlinie chyba jej w ogle nie było. |
|
|
|
|
Nyala
Frodo Baggins
|
Wysłany: 18 Listopada 2005, 09:53
|
|
|
W Merlinie jest o tu. |
_________________ O Fortuna,
velut luna
statu variabilis |
|
|
|
|
RD
Niedomyty macho
|
Wysłany: 18 Listopada 2005, 10:00
|
|
|
Dzięki. Ale jest w merlinowskiej ofercie chyba od niedawna, bo poprzednio próbowałem znaleźć i nie mogłem. |
|
|
|
|
Argael
Yoda
|
Wysłany: 18 Listopada 2005, 10:23
|
|
|
Potwierdzam, jest od niedawna, bo jak chciałem kupić 2-3 tygodnie temu, to nie było i musiałem kupować w normalnej księgarni. |
_________________ 今という時は二度と戻らないんだから。一期一会だぞ。 |
|
|
|
|
mr.maras
Frodo Baggins
|
Wysłany: 18 Listopada 2005, 10:34
|
|
|
Tylko ta paskudna okładka... |
_________________ Spalić po przeczytaniu. |
|
|
|
|
niepco
Gollum
|
Wysłany: 20 Listopada 2005, 20:38
|
|
|
Nyala, dzięki za link - już zamówiłem.A okładka? Nie jest najważniejsza przecież |
|
|
|
Votan
Jaskier
|
Wysłany: 21 Listopada 2005, 11:50
|
|
|
A ja uważam, że okładka jest dobra. Przyciąga uwagę i jest klimatyczna. To kwestia gustu. Najważniejsza jest treść książki. Chyba. |
|
|
|
|
mały smoczek
Frodo Baggins
|
Wysłany: 21 Listopada 2005, 20:38
|
|
|
książkę można też kupić w księgarni internetowej Liberia.
Mr .Maras, ja uważam ,że okładka jest w porządku.
I zgadzam sie ze zdaniem Votana, że przyciąga uwagę i oddaje klimat. |
|
|
|
|
Margot
Connor MacLeod
|
Wysłany: 21 Listopada 2005, 20:42
|
|
|
A kogo obchodzi okładka? Najważniejsze, co między okładkami. I żeby nie skrzeczało |
|
|
|
|
|