Numer 05 - 11.03.2006 |
Autor |
Wiadomość |
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 24 Lutego 2006, 00:24 Numer 05 - 11.03.2006
|
|
|
W ramach przyspieszenia, szanownym forumowiczom ujawniam jako pierwszym spis treści nastepnego numeru, nad ktorym własnie pracujemy.
filmy: Nochnoj dozor 2, Mirror Mask i Supernatural.
Opowiadania:
Rafał Dębski - Festung Oels.
SF, mroczny, alternatywna historia, tyle tylko zdradzę.
Witold Jabłoński - Wiedźmowy pocałunek.
Spin off z jego cyklu powieściowego, którego trzeci tom pojawił sie własnie na rynku. dowiecie się wreszcie, czym są w rzeczywistości konwenty
Agnieszka Rogowska - Sen, ozorki i magia.
Humorystyczna urban fantasy kolejnej debiutantki. Polska akademia magiczna z wizyta w Tokio! Po prostu odjazd. I początek cyklu...
Marek Żelkowski - Przechytrzyć niedźwiedzia
kolejny z tekstów o alternatywnej rzeczywistości. Jak się zastanowic, to nawet mogłoby sie rozgrywać w świecie z Festung Oels.
Robert M. Wegner - Ponieważ kocham cię nad życie
Fantasy w klimatach orientalnych. Tekst, który przyszedł do redakcji bardzo dawno temu, na długo przed Łzami Nemesis i Wygnańcem. Autora znacie z Ostatniego lotu Nocnego Howboja, tekstu SF o kalekich dzieciakach używanych do sterowania samolotami bojowymi w wojnie przyszłości.
Komiks - Gajowy ściga obcego! Juz prawie go dopadł a tu...
Recenzje (under construction, ale Bez bohatera bedzie na pewno)
Publicystyka
Urbi & Orbi - Konfederacja Barska i UFO - rewelacyjne dokumenty pokazujące z zupelnie nieznanej strony epizod z naszej historii a także kilka innych, nie naszych.
Pawlak - Wizerunek potwora - O odkrywcach planet, też.
Blask Fantastyczny - Rafał Chojnacki - Kultura grozy - analiza współczesnego horroru literackiego, pomijając Orbita rzecz jasna, zeby szanse były wyrównane.
Startujemy z Nautilusem!
Edit małe zmiany. Tekst Barona niestety wypada - poniżej info. Przesuwam też shorta Marka Hemerlinga do kolejnego numeru. |
Ostatnio zmieniony przez NURS 5 Lipca 2006, 16:34, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
Wysłany: 24 Lutego 2006, 09:59
|
|
|
NURS napisał/a | Robert M. Wegner - Ponieważ kocham cię nad życie |
Aż się zapytam - czy dostał wtedy informację, że zamierzacie puścić ten tekst (co nie wyszło), czy przypadkiem odgrzebaliście po kilku latach?
Tak, tak, i Pako i Anko zdziwią się, jak tak samo puścisz ich ostatnie teksty np. w 2008
RD ma szansę się zrehabilitować za "Płaszcz" , a Żelkowski kontynuuje naprawdę ciekawą serię. O, przypomniało mi się pytanie, którym powinno się go pomęczyć.
I będzie coś Rodiona? Ten komiksik jakoś niedosyt pozostawia, chcemy czegoś bardziej rozbudowanego... |
_________________ Początkujący Wiatr wieje: Co mogę dla kogoś zrobić?
Zostań drzewem wiśni.
---
鼓動の秘密
U mnie działa. |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 24 Lutego 2006, 11:44
|
|
|
Jezusicku, goracie, to było gdzieś w 2002 roku. Powinien dostać, wtedy oba opka zostały zakwalifikowane do druku.
A co do rodiona, to jak coś bedę miał, to puszczę. Zresztą nie tylko od niego. sasori też miał podesłać zajawke serii, którą robi. |
|
|
|
|
Piotrek Rogoża
Lyterat
|
Wysłany: 24 Lutego 2006, 11:51
|
|
|
NURS napisał/a | Agnieszka Rogowska - Sen, ozorki i magia.
Humorystyczna urban fantasy kolejnej debiutantki. Polska akademia magiczna z wizyta w Tokio! Po prostu odjazd. I początek cyklu... |
To będzie hit numeru, tako Wam rzekę. A "odjazd" to mało powiedziane! |
_________________ Moje życie to Truman Show. W reżyserii Koterskiego.
www.piotrrogoza.wordpress.com |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 24 Lutego 2006, 11:52
|
|
|
Gadasz bzdury! Zamknij się*
wedle życzenia z sygnaturki |
|
|
|
|
Piotrek Rogoża
Lyterat
|
Wysłany: 24 Lutego 2006, 12:00
|
|
|
A tam bzdury. Serio mówię, i z pełnym przekonaniem. Tym bardziej, że w pewnym sensie jestem ojcem chrzestnym tego opowiadania - gdyby nie moje myczenie, Aga pewnie nie zdecydowałaby się go nigdzie wysłać. Teraz trzymam kciuki i wierzę, że zarządzi, choć konkurencja będzia silna... |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 24 Lutego 2006, 12:04
|
|
|
I tak się wydało, że to_ta_Agnieszka |
|
|
|
|
Piotrek Rogoża
Lyterat
|
Wysłany: 24 Lutego 2006, 12:06
|
|
|
A ktoś to próbował ukrywać? Ja tam z dumy pękam . |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 24 Lutego 2006, 12:08
|
|
|
To obwiąż się sznurkiem jakimś, najlepiej w baleron, wiesz ile sprzątania po takim rozpuknięciu? |
|
|
|
|
andre
Szninkiel
|
Wysłany: 24 Lutego 2006, 12:18
|
|
|
E tam, Agnieszka go poxilina przejedzie i będzie w porządku... |
|
|
|
|
Myrtille
Langolier
|
Wysłany: 24 Lutego 2006, 12:50
|
|
|
NURS napisał/a | I tak się wydało, że to_ta_Agnieszka |
To znaczy która?
A może to narzeczona Piotrka.R ? |
_________________ W zatraceniu wolność jest |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 24 Lutego 2006, 13:22
|
|
|
Ta sama, na to wychodzi, że ta sama |
|
|
|
|
Godzilla
kocia mama
|
Wysłany: 24 Lutego 2006, 13:38
|
|
|
NURSie, to prawda że nie jestem fachowcem w tych sprawach, ale chyba tytuły rosyjskich filmów możnaby pisać w naszej tradycyjnej transkrypcji, tzn. "Nocznoj dozor" (jeżeli jest tu jakiś rusycysta, niech sprawdzi). Bo tak jakoś się stało, że kiedyś przekładaliśmy tę cyrylicę wprost na polskie litery, potem zapomnieliśmy o niej na parę lat, a teraz wszystkie tytuły i nazwiska trafiają do nas via USA i w angielskiej pisowni. Nie przestało mnie to razić. |
_________________ Blog
Kedileri çok seviyorum |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 24 Lutego 2006, 13:56
|
|
|
W piśmie zazwyczaj piszemy oryginalne tytuly. Tak było też z jedynką. |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 24 Lutego 2006, 14:07
|
|
|
A ja napiszę tak: Jak przeczytam to ocenie...
18 dni i mam w rączkach... Bez opóźnień... |
|
|
|
|
Godzilla
kocia mama
|
Wysłany: 24 Lutego 2006, 14:12
|
|
|
NURS napisał/a | W piśmie zazwyczaj piszemy oryginalne tytuly. Tak było też z jedynką. |
To dawajcie cyrylicą! Cyrylicą! |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
|
|
|
|
Pako
Adam Zamoyski
|
Wysłany: 24 Lutego 2006, 23:49
|
|
|
gorat, o co chodzi z tym Wegnerem, i co ja tam u licha robię? O co chodzi, bo nie czaję, albo kompletnie nie w temacie jestem
A co do Agnieszki - stosunkowo pewnie mogę zaufać zdaniu Piotrka, wierzę, że będzie warto |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
Wysłany: 25 Lutego 2006, 14:14
|
|
|
Pako napisał/a | gorat, o co chodzi z tym Wegnerem, i co ja tam u licha robię? O co chodzi, bo nie czaję, albo kompletnie nie w temacie jestem |
Chodzi o to, że jego tekst został opublikowany w 4 lata po przysłaniu i żartowałem, że np. Twój może też po czterech wypłynąć
Zresztą jestem pod wrażeniem - tyle czasu pamiętać, że jakiś tekst w kolejce czeka |
_________________ Początkujący Wiatr wieje: Co mogę dla kogoś zrobić?
Zostań drzewem wiśni.
---
鼓動の秘密
U mnie działa. |
|
|
|
|
elam
Gremlinek
|
Wysłany: 25 Lutego 2006, 17:54
|
|
|
ojejej, moj pierwszy tekst czekal 22 miesiace.. a podobno sie Nursowi bardzo podobal..
3go Dimoona tez mi Nursik obiecuje, najpierw mial byc w 4tym numerze, potem mial byc w 5-tym... A teraz widze, ze.. uj, moze przed wakacjami wyjdzie...
A co tam. Nie spieszy mi sie. najwyzej, jak wielu slawnych ludzi, zyskam slawe po smierci.. |
_________________ Ten się śmieje, kto umrze ostatni. |
|
|
|
|
baron13
Mistyk
|
Wysłany: 25 Lutego 2006, 22:14
|
|
|
Kochani:
Bardzo przepraszam, ale nie udało mi się zdążyć z tekstem do 5-go numeru. Proszę nie bić (od razu) pech, pakt stabilizacyjny, a najgorsze, że początek semestru letniego. Po kilku powrotach o godz 21 do domu przy wyjściu z domu o godz około godziny 7.00 rozum odmówił dalszej współpracy. Tekst jest w robocie, jest trudny i ukaże się, jeśli nie zleci nam na głowę planetoida, w numerze następnym. |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 26 Lutego 2006, 13:31
|
|
|
baron: udusimy Cię... |
|
|
|
|
elam
Gremlinek
|
Wysłany: 26 Lutego 2006, 15:27
|
|
|
slawa po smierci, slawa po smierci ! ! |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 26 Lutego 2006, 17:06
|
|
|
Kurcze, ależ narobiliście mi smaka na ten numer - zapowiada się naprawdę coś ostrego
Baronie? co iałeś na myśli mówiąc ze tekst jest trudny? tzn. że się go trudno pisze? oho, zapowiada się coś interesującego? |
_________________ www.badelek.com
Luck yourself |
|
|
|
|
baron13
Mistyk
|
Wysłany: 26 Lutego 2006, 17:13
|
|
|
Dunadan napisał/a | Kurcze, ależ narobiliście mi smaka na ten numer - zapowiada się naprawdę coś ostrego
Baronie? co iałeś na myśli mówiąc ze tekst jest trudny? tzn. że się go trudno pisze? oho, zapowiada się coś interesującego? |
To dziedzina, która powstała już po skończeniu studiów przeze mnie. Kilka wynalazków stoi u mnie w robocie. Nie wiem, czy będzie interesujące, ale muszę się trochę nabiedzić, bo głupot naopowiadam. |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 26 Lutego 2006, 17:25
|
|
|
hehe, oto jak wygląda prawdziwe przygotowanie! ja jestem mocno zaciekawiony Baronie. |
_________________ www.badelek.com
Luck yourself |
|
|
|
|
Anko
Niki
|
Wysłany: 27 Lutego 2006, 13:04
|
|
|
baron13 napisał/a | Bardzo przepraszam, ale nie udało mi się zdążyć z tekstem do 5-go numeru. Proszę nie bić (od razu) | Trzymaj się! I pisz, poczekamy. Ale jeśli ten tekst po takim przygotowaniu nie będzie świetny, to...
gorat napisał/a | Tak, tak, i Pako i Anko zdziwią się, jak tak samo puścisz ich ostatnie teksty np. w 2008 | I dlatego się przypominam. Skoro ja nie mogę spać spokojnie, to... I choć Gustaw Garuga mnie upomniał, że zachowuję się, jakbym miała pretensje do całego świata, to i tak się nie przejmuję. "Siedź w kącie a znajdą cię" już nie działa. Raczej "a zapomną cię".
elam napisał/a | ojejej, moj pierwszy tekst czekal 22 miesiace.. a podobno sie Nursowi bardzo podobal.. | Ciężkie jest życie debiutanta... |
_________________ 生きる事 それが俺の償いだ。(SoulCalibur3) |
|
|
|
|
elam
Gremlinek
|
Wysłany: 27 Lutego 2006, 23:11
|
|
|
zgadzam sie, Anko, z tym katem. (kontem ); trzeba krzyczec i dopominac sie o swoje, inaczej nas zadepcza bardziej przebojowi. ja tak siedzialam i co? inni w moim wieku juz po pare ksiazek wydali, a ja sie szczerze do Nursa... i tak kochany jest, ze mi cos drukuje czazsami... |
|
|
|
|
Ullikummi
Jaskier
|
Wysłany: 28 Lutego 2006, 16:30
|
|
|