| "Dagome Iudex" Z. Nienacki | 

| Autor | Wiadomość | 

| MrMorgenstern   Stalowy Szczur

| 

|  Wysłany: 24 Listopada 2006, 20:26   "Dagome Iudex" Z. Nienacki |   
 |  
               | 
 |  
               | Wspaniałe Heroic Fantasy o alternatywnych początkach Państwa Polskiego. Są i wikingowie i burzliwe uczucia i seks (pokazany bez wstydu) oraz wspaniały obraz zmierzchu pogaństwa... Dzieło niezbyt znane, ale IMO warte zapamiętania (zresztą pamięc o tym na pewno nie zgaśnie  ). 
 Ktoś jeszcze czytał?
 |  
				| _________________ Fragment mojego Sword&Sorcery
   |  | 

|   |  | 

|  | 

| hjeniu   Wilq

| 

|  Wysłany: 24 Listopada 2006, 20:54 |   
 |  
               | 
 |  
               | Dawno, dawno temu. |  
				| _________________ Idioci są świetni. Nic dziwnego, że każda wioska chce mieć swojego by Dr. House
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Argael   Yoda

| 

|  Wysłany: 24 Listopada 2006, 20:59 |   
 |  
               | 
 |  
               | Ja czytałem i bardzo, ale to bardzo mi się podobało. Jest tam kilka genialnych chwytów fabularnych, a Dago to postać trwale odciskająca piętno w duszy czytającego. Mogłoby jakieś wydawnictwo to wznowić, bo ta fabuła i bohaterowie zasługują na zdecydowanie większy rozgłos i uznanie. Najbardziej podobały mi się tomy pierwszy i drugi, bo trzeci był nieco nudnawy.
 |  
				| _________________ 今という時は二度と戻らないんだから。一期一会だぞ。
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| MrMorgenstern   Stalowy Szczur

| 

|  Wysłany: 24 Listopada 2006, 21:03 |   
 |  
               | 
 |  
               | Argael: 
 | Cytat |  | Najbardziej podobały mi się tomy pierwszy i drugi, bo trzeci był nieco nudnawy.
 | 

Podobnie to odebrałem - dwa pierwsze tomy czytało się w mig a trzeci trochę ciężej... jednak nie nudno IMO

Zresztą tak to jest, że gdy bohater "z niczego" zdobywa sobie uznanie, jest to o wiele bardziej interesujące niż wtedy, gdy musi zarządzać już wielkim królestwem
   |  
				| _________________ Fragment mojego Sword&Sorcery
   |  | 

|   |  | 

|  | 

|  |