China Miéville |
Autor |
Wiadomość |
Toudisław
Mothra
|
Wysłany: 11 Kwietnia 2009, 19:14 China Miéville
|
|
|
Temat zakładam, bo coraz więcej osób zapoznaje się, lub zamierza się zapoznać, z twórczością tego pana, a MAG ma wydać jego książkę. Byłą już o nim mow, gdy dyskutowaliśmy o NW.
China Tom Miéville (ur. 6 września 1972 w Norwich) - angielski pisarz i polityk, z wykształcenia antropolog.
Książki [edytuj]
* King Rat (1998)
* Dworzec Perdido (Perdido Street Station, 2000)
* Blizna (The Scar, 2002)
* Iron Council (2004)
* Un Lun Dun (2007)
Dworzec skończony jakiś czas temu. Słyszałem bardzo wile o taj ksiązce i głównie dobre lub rewelacyjne opinie. Jak już mi się udało książkę dopaść z sporymi oczekiwaniami się za nią zabrałem. Początek był dla mnie ciężki nie wiedziałem w którą stronę pójdzie fabułą a styl nie co mnie męczył. Trudno mi się było przyzwyczaić do nie typowej scenografii powieści. Jednak gdy te problemy zostały przezwyciężone czytało mi się coraz lepiej i lepiej. Autor miał kilka naprawdę dobrych pomysłów i trzeba przyznać że stworzył coś nieszablonowego i bardzo oryginalnego. Czytając Dworzec Perdido maiłem jednak pewne skojarzenia np. z Twórczością Stephensona oraz z Akwafora. Z tym pierwszym z powodu Jacka "pół pacierza" a z Akwafora przez zajęcia głównych bohaterów.
Muszę przyznać, ze jednak nieco się na tej książce zawiodłem. Spodziewałem się jakiegoś ewenementu jakiś super ambitnych treści a dostałem tego raczej nie wile za to miałem bardzo dobrą książkę akcji i przygody w niespotykanej dotąd scenerii. |
_________________ http://toudi.bloog.pl/
Zajrzyj bo Warto !
http://www.zaginiona-biblioteka.pl |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
|
|
|
|
Tequilla
Rzułta rzaba
|
Wysłany: 12 Kwietnia 2009, 16:00
|
|
|
Fidel ty okrutniku
Poza tym, czy wile to nie były jakieś takie mityczne stworki? Może to o nie chodziło?
No i wile lepiej komponuje się z nazwiskiem autora.
Ja Mievilla bardzo lubię, "Blizna" jest jednak znacznie lepsza od "Dworca". Mam teraz w domu "LonNieDyn", ale to chyba jeszcze inna kategoria jego twórczości. |
_________________ "Could you look an animal in the eyes and say to it, 'My appetite is more important than your suffering'?" Moby |
|
|
|
|
Godzilla
kocia mama
|
Wysłany: 12 Kwietnia 2009, 20:12
|
|
|
LonNieDyn mnie kusi. Chyba kiedyś się poddam. |
_________________ Blog
Kedileri çok seviyorum |
|
|
|
|
Słowik
Cynglarz
|
Wysłany: 14 Kwietnia 2009, 09:06
|
|
|
A mnie ta nazwa odrzuca, głowa mnie boli jak ją odczytuję brrrr. |
_________________ I'd rather have a bottle in front of me than a frontal lobotomy. |
|
|
|
|
Virgo C.
Fred Flintstone
|
Wysłany: 13 Sierpnia 2009, 10:50
|
|
|
Nikt chyba o tym jeszcze na forum nie wspomniał, ale Zysk planuje na październik dodruk Dworca Perdido |
_________________ "Ja tam nie wiem o co cała ta wrzawa. U mnie w domu elektryczność jest w gniazdku. Gdyby ten pomysł rozpropagować, niepotrzebne byłyby żadne atomy." |
|
|
|
|
Stormbringer
Marsjanin
|
Wysłany: 13 Sierpnia 2009, 11:23
|
|
|
Bardzo dobre wieści. Będzie co czytać tej jesieni. |
|
|
|
|
Tequilla
Rzułta rzaba
|
Wysłany: 15 Sierpnia 2009, 20:59
|
|
|
mogliby też Iron councila w końcu wydać. |
_________________ "Could you look an animal in the eyes and say to it, 'My appetite is more important than your suffering'?" Moby |
|
|
|
|
Virgo C.
Fred Flintstone
|
Wysłany: 15 Sierpnia 2009, 21:02
|
|
|
Przecież we wtorek wydali |
_________________ "Ja tam nie wiem o co cała ta wrzawa. U mnie w domu elektryczność jest w gniazdku. Gdyby ten pomysł rozpropagować, niepotrzebne byłyby żadne atomy." |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 15 Sierpnia 2009, 21:03
|
|
|
Tequilla, zdaje się właśnie ukazała się "Żelazna rada" |
_________________ Basically, I believe in peace and bashing two bricks together.
"Wszystkie kobiety są piękne, tylko po niektórych tego nie widać."
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
Tequilla
Rzułta rzaba
|
Wysłany: 15 Sierpnia 2009, 21:20
|
|
|
cholerka naprawdę? nie jestem widać aż tak na bieżąco..
dzięki za info to idę jutro do empiku.. |
|
|
|
|
Czarny
GrimMod
|
Wysłany: 15 Sierpnia 2009, 21:28
|
|
|
Niektórzy już nawet kupili |
|
|
|
|
Iwan
Żona astronauty
|
Wysłany: 2 Września 2009, 18:51
|
|
|
wiadomo coś więcej o wznowieniu Dworca Perdido, niż to co Matuszek ostatnio napisał że ma być? |
_________________ ...i oplata mnie jedwabnymi rzemykami przydymionych swoich spojrzeń... [JHB]
wymień się książkami i nie tylko:
http://www.finta.pl/ref/iwan |
|
|
|
|
Virgo C.
Fred Flintstone
|
Wysłany: 5 Września 2009, 14:34
|
|
|
Iwan, trochę wyżej masz info o wznowieniu |
|
|
|
|
Iwan
Żona astronauty
|
Wysłany: 5 Września 2009, 18:48
|
|
|
dzieki Virgo, jakoś mi umknęło |
_________________ ...i oplata mnie jedwabnymi rzemykami przydymionych swoich spojrzeń... [JHB]
wymień się książkami i nie tylko:
http://www.finta.pl/ref/iwan |
|
|
|
|
|