Waldemar Łysiak |
Autor |
Wiadomość |
Hubert
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 7 Lutego 2008, 19:59 Waldemar Łysiak
|
|
|
Tak się przewija w postach kilku forumowiczów i moich słówko czy dwa o Łysiaku... Pomyślałem, że można by podyskutować o jego twórczości osobno. Wprawdzie jest to nie bardzo fantastyczne (chociaż, o ile wiem, Flet z mandragory zahacza o to), ale proza zacna - przynajmniej ta wcześniejsza.
Co sądzicie autorze i książkach przezeń spłodzonych? |
|
|
|
|
Tequilla
Rzułta rzaba
|
Wysłany: 7 Lutego 2008, 20:30
|
|
|
flet był świetny, czytałem chyba jeszcze szachistę i też niczego sobie, ale Cena mnie powaliła.
Znakomity pisarz, za to ponoć jako człowiek już nie taki fajny. |
_________________ "Could you look an animal in the eyes and say to it, 'My appetite is more important than your suffering'?" Moby |
|
|
|
|
Navajero
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 7 Lutego 2008, 20:40
|
|
|
Tequilla napisał/a | Znakomity pisarz, za to ponoć jako człowiek już nie taki fajny. |
Jak wielu innych autorów |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
|
Wysłany: 7 Lutego 2008, 20:55
|
|
|
Uwielbiam "Perfidię" , czytałam dawno temu, a ciągle świetnie pamiętam. |
|
|
|
|
Taselchof
Yans
|
Wysłany: 7 Lutego 2008, 21:24
|
|
|
a mi się tam podobał Szachista i cesarski poker ale to już historia |
_________________ Gdybym nie wiedział że to głupota pomyślałbym że to prowokacja... |
|
|
|
|
Kirasz
Frodo Baggins
|
Wysłany: 8 Lutego 2008, 09:09
|
|
|
"Milczące Psy" !! Nic dodac nic ujac kto czytal i w sumie fantastyka (mam nadzieje ), jeno szkoda ze nie ma dalszych czesci :////
Ostatnio czytalem tez "Dobry" i tez w kolejce czeka calosc tej serji, w "Dobry" wszystko by bylo Ok tylko sa tam wstawki ktore nie wiem czemu przypominaja mi Mickiewicza, chodzi o te "przejscia" do przeszlosci. |
_________________ We are just a moment in time... |
|
|
|
|
dalambert
Agent Chaosu
|
Wysłany: 8 Lutego 2008, 09:33
|
|
|
Czytałem całość i jako człeka o zdecydowanych poglądach tyż popieram , a "Malarstwo Białego Czlowieka " to coś naprawdę wspaniałego, 8 tomów opowieści / znakomitej/ o dziejach sztuki europejskiej, nic tylko czytać i uczyć się. Przy wspaniałej szacie graficznej. No i rekord edykorsko, komercyjny - 8 tomów po 100 000 nakładu w cenie od 90 do 140 pln za sztukę i się BEZ zwrotów rozeszło i w mendiach ciiiiiiisza, w rankingach głucho, że ho, ho |
_________________ Boże chroń Królową - Dalambert |
|
|
|
|
Tequilla
Rzułta rzaba
|
Wysłany: 8 Lutego 2008, 09:51
|
|
|
Tylko, że zdecydowane poglądy, a rozmijanie się z prawdą i robienie z siebie męczennika o wolność Polski ( torturowanego i więzionego na Łubiance) to insza inszość.
Ale pisarz z niego pierwsza klasa, to nie ma dwóch zdań. |
_________________ "Could you look an animal in the eyes and say to it, 'My appetite is more important than your suffering'?" Moby |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 8 Lutego 2008, 09:54
|
|
|
Zgadzam się z Tequilla, . Jak dal mnie mister Ł może być wielokrotnym mordercą byle pisał a zwłaszcza w stylu Szachisty czy Cesarskiego Pokera. |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
dalambert
Agent Chaosu
|
Wysłany: 8 Lutego 2008, 10:04
|
|
|
Kruk Siwy, "Empirowy pasjans" tyż zacny, a z "Szachisty" miał byc serial z angolami na spółkę, ale łałtorytety zwróciły uwage. że autor ma niesłuszne podłądy i gucio z tego wyszlo. to tak na marginesie braku cenzury w IIIRP. |
|
|
|
|
dzejes
prorok
|
Wysłany: 8 Lutego 2008, 16:15
|
|
|
Autor nie ma niesłusznych poglądów, tylko po prostu zamiast działać, gdy mógł - to siedział z ogonem pod sobą i pisał o Napoleonie, a teraz, gdy już nikt mu nic nie zrobi - opowiada o swej heroicznej walce. |
_________________ If we shadows have offended,
Think but this, and all is mended,
That you have but slumber'd here
While these visions did appear. |
|
|
|
|
Hubert
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 8 Lutego 2008, 17:07
|
|
|
To teraz może dla odmiany wróciłby do tego, co, mu wychodziło, zdaje się najlepiej - czyli pisania o Napoleonie właśnie? |
|
|
|
|
dzejes
prorok
|
Wysłany: 8 Lutego 2008, 20:09
|
|
|
Uwaga do mnie? |
|
|
|
|
Hubert
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 8 Lutego 2008, 21:12
|
|
|
Raczej taka ogólna sprowokowana Twoim postem.
Chyba, że nazywasz się Łysiak |
|
|
|
|
Piech
Hieronim Berbelek
|
Wysłany: 8 Lutego 2008, 22:21
|
|
|
Cenię Łysiaka. Styl, niesamowitą lekkość pióra, treść. Tylko czytając mam takie wrażenie jak gdy ktoś do mnie zbyt głośno mówi. Nie trzeba mi tłumaczyć jak krowie na granicy - raz, a potem ergo drugi raz, a potem vulgo po raz trzeci. Dwa razy wystarczy. |
_________________ Nie wyrabiam psychicznie, gdy skarpetki są nie do pary. |
|
|
|
|
mad
Filippon
|
Wysłany: 9 Lutego 2008, 02:02
|
|
|
Generalnie zgadzam się z Piechem. Często po paru frapujących fragmentach następują nuuudy. "Szachista" to bardzo dobra rzecz, nas powinien zainteresować też sympatyczny zbiorek opowiadań "Łysiak fiction". To nie żadna wielka fantastyka, a raczej miłe, lekko czytające się ramotki. Za fantastykę wziął się niefantasta - mimo wszystko warto to przeczytać. |
|
|
|
|
Tequilla
Rzułta rzaba
|
Wysłany: 10 Lutego 2008, 21:38
|
|
|
łysiak fiction to przede wszystkim felietony - okazuje się np, że Łysiak kumpluje się z Erichem von Danikenem, któremu ( z tego co pamiętam, bo czytałem to jakiś czas temu) organizował nawet w Polsce jakieś spotkanie. |
|
|
|
|
Iwan
Żona astronauty
|
Wysłany: 11 Lutego 2008, 14:05
|
|
|
byłem pewny że nigdy nie czytałem nic Łysiaka, a okazuje się że byłem w błędzie bo czytałem Konkwistę którą napisał pod pseudonimem Valdemar Baldhead.
Książkę czytałem dawno więc niewiele z niej pamiętam, ale podobała mi się choć rewelacyjna nie była |
_________________ ...i oplata mnie jedwabnymi rzemykami przydymionych swoich spojrzeń... [JHB]
wymień się książkami i nie tylko:
http://www.finta.pl/ref/iwan |
|
|
|
|
Fearfol
Pilot Pirx
|
Wysłany: 11 Lutego 2008, 15:46
|
|
|
A ja przez Milczące Psy nie mogę przebrnąć , jakoś mnie nie zauroczyło to, może z powodu przeładowanego wstępu. |
|
|
|
|
dalambert
Agent Chaosu
|
Wysłany: 11 Lutego 2008, 15:49
|
|
|
Iwan, nieśmialo doradzal bym przeczytanie "Szachisty" na początek |
|
|
|
|
Hubert
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 11 Lutego 2008, 17:25
|
|
|
Słuchajcie, za co lepiej się wziąć - Statek czy Flet z Mandragory? |
|
|
|
|
dzejes
prorok
|
Wysłany: 11 Lutego 2008, 17:27
|
|
|
Najlepiej zmienić Autora. Poważnie. Złapie Cię przesyt w końcu. |
|
|
|
|
Hubert
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 11 Lutego 2008, 17:53
|
|
|
Spoko, w przerwie mam jeszcze Whartona i "Znaczy Kapitan", ale autora nie pomnę w tej chwili.
Ino ja już przyszłość planuję |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
|
Wysłany: 11 Lutego 2008, 19:26
|
|
|
Sosnechristo, Znaczy Kapitan napisał Karol Olgierd Borchardt. Zapewniam Cię, że to zacna lektura. Naprawdę warto. |
|
|
|
|
Hubert
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 11 Lutego 2008, 19:28
|
|
|
Wiem, już zacząłem czytać. Zapowiada się smakowicie.
A żeby OT nie robić: wiecie może, co (i czy w ogóle) Łysiak ma teraz w planach literackich? |
|
|
|
|
Iwan
Żona astronauty
|
Wysłany: 11 Lutego 2008, 20:44
|
|
|
dalambert napisał/a | Iwan, nieśmialo doradzal bym przeczytanie Szachisty na początek |
czytając ten wątek miałem zamiar sięgnąć po coś Łysiaka, no a jak polecasz Szachistę to od tego zacznę |
_________________ ...i oplata mnie jedwabnymi rzemykami przydymionych swoich spojrzeń... [JHB]
wymień się książkami i nie tylko:
http://www.finta.pl/ref/iwan |
|
|
|
|
Hubert
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 13 Lutego 2008, 17:32
|
|
|
Iwan, warto. Też od tego zacząłem. Efekty widać. Jestem po trzeciej książce Łysiaka, ostrzę zęby na czwartą |
|
|
|
|
dalambert
Agent Chaosu
|
Wysłany: 25 Marca 2008, 13:18
|
|
|
Jeszcze wlasnej dziupli nie ma ale Tomasz Łysiak niezlą opowieść Szalbierz napisał więc narazie w wątku tausia można ten fakt znamienny zaznaczyć |
|
|
|
|
Hubert
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 25 Marca 2008, 15:03
|
|
|
dalambert, możesz przybliżyć? Nie ufam tym opisom z okładki |
|
|
|
|
dalambert
Agent Chaosu
|
Wysłany: 25 Marca 2008, 15:31
|
|
|
Sosnechristo, masz rcję 'gadki z okladki to durne szmatki"
ale czyta się to dobrze, jeno trzeba się nastawić na nieśpieszną narrację i sporo / dobrych/ opisów ludzi i okolicy. dla osób przyzwyczajonych do narracji w formie videoklipu może to być za trudne, bo od przygody do przygody nie leci autor kurcgalopkiem, a raczej drogę i jej zakręty smakuje. Rzecz dzieje się, a wlaściwie zaczyna w 1237, a ze zakrojona jest na "trylogię szlabierską" więc i najazd tatarów i bitwa legnicka nas nie miną. Jak już mówilem czyta się dobrze, ale jest to lekrura do wygodnego fotela i dobrej herbaty, a nie expressautobusu i cocacoli. hej |
|
|
|
|
|