Wikipedia |
Autor |
Wiadomość |
mawete
bosman
|
Wysłany: 10 Grudnia 2007, 15:09 Wikipedia
|
|
|
Dobra.
Nadszedł czas, żeby założyć osobny dział dla Wikipedii.
Lubelszczyzna leży w Małopolsce...
Takich kwiatków jest więcej - zapraszam do wstawiania |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 10 Grudnia 2007, 15:59
|
|
|
mawete, historycznie lubelszczyzna należała do Małopolski, gdzieś za Jagiellonów zaczeła sie wyodrębniać więc nie jest to aż taki kwiatek |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 10 Grudnia 2007, 16:05
|
|
|
Fidel-F2: niestety nie masz racji o ile pamietam troszkę wcześniej się wyodrębniła. |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
|
|
|
|
Gustaw G.Garuga
Bakałarz
|
Wysłany: 10 Grudnia 2007, 21:14
|
|
|
Jak coś w Wikipedii jest nie tak, to od czego przycisk "Edytuj"? Osobiście kiedy widzę jakiś błąd, to w miarę możności go poprawiam. |
_________________ "Our life is a time of war and an interlude in a foreign land, and our fame thereafter, oblivion." Marcus Aurelius |
|
|
|
|
elam
Gremlinek
|
Wysłany: 10 Grudnia 2007, 22:04
|
|
|
eee a moje Bielsko-Biala gdzie lezy, hem?
Biala w Malopolsce, Bielsko na Slasku Cieszynskim, razem stanowia stolice Podbeskidzia, obecnie wcielonego do Gornego Slaska.
Fidel, mawete - odpuscie sobie. akurat podzial na regiony historyczne nie pokrywa sie z podzialem geograficznym i administracyjnym. no i historia - przesuwa granice non stop. wiec szukajmy innych kffiatkoff |
_________________ Ten się śmieje, kto umrze ostatni. |
|
|
|
|
Gustaw G.Garuga
Bakałarz
|
Wysłany: 10 Grudnia 2007, 22:55
|
|
|
Przejrzałem (pobieżnie) historię edycji. Jeszcze dziś rano informacja o przynależności Lubelszczyzny do Małopolski była we wstępie do artykułu, teraz jest tylko w dziale Kategorie, co ma sens, biorąc pod uwagę historyczne związki tych regionów. Ktoś źle wpisał, ktoś poprawił, ot, cała Wikipedia. Nie widzę powodu do robienia afery |
_________________ "Our life is a time of war and an interlude in a foreign land, and our fame thereafter, oblivion." Marcus Aurelius |
|
|
|
|
Urbaniuk
Indiana Jones
|
Wysłany: 10 Grudnia 2007, 23:10
|
|
|
Wiki nie ma się co czepiać. Według badań ma mniej błedów niż Britanica a to juz cos. Swoja droga w czasach burzy i naporu(a nie było to tak dawno) próbowałem dodac fakowy wpis i reakcja była natychmiastowa. Sam korzystam z wiki i w tych dziedzinach na których jakos tam się znam jest praktycznie bezbłedna. |
_________________ "Pies i klecha - Tancerz" - ejndżels ar kaming.
http://urbietorbi.zbiorkom.net/
http://urbaniuk.blox.pl/
http://www.orbitowski.pl/ |
|
|
|
|
ihan
iHan Solo
|
Wysłany: 11 Grudnia 2007, 07:46
|
|
|
W dziedzinach powiedzmy biologicznych wikipedia tworzyła rzeczywistość alternatywną. piękny był wpis o chlorofilu, teraz już trochę poprawiony, bo znajomi zadziałali. W każdym razie każde zajęcia ze studentami zaczynamy od ostrzeżenia, żeby nie korzystali z wikipedii jako źródła pisząc sprawozdania. Dla własnego dobra. |
_________________ Boże chroń mnie przed ludźmi wykształconymi ponad swoją inteligencję. |
|
|
|
|
Pako
Adam Zamoyski
|
Wysłany: 11 Grudnia 2007, 14:04
|
|
|
Ale taka jest idea wiki, żeby to własnie poprawić. I to jest piękne.
Sam się parę razy na jakąś pierdółkę natknąłem, wiedziałem, żę jest źle ale nie umiałem poprawić (nie szukałbym info o tym, jakbym wiedział ). Ale literówek parę poprawiłem itp.
No i fakt, że jednak zdecydowana większośc jest tam poprawna. Tak przynajmniej jak przeglądam mi się wydaje. |
|
|
|
|
|