|
|
|
Carmaggedon - czyli na 4 kółkach. |
Autor |
Wiadomość |
Vykosh
Mechagodzilla
|
Wysłany: 10 Kwietnia 2006, 10:11
|
|
|
Miria napisał/a | Vykosh:
Cytat | Zabic moga nie tylko tzw dawcy ale i ci jezdzacy powoli - bo najczesciej powoduja spore zagrozenie wykonujac mase dziwnych i niepodziewanych manewrow |
No nie wiem - Ci jeżdżący powoli raczej stłuczki powodują, a chyba mało wypadków śmiertelnych. |
Popatrz sobie na testy zderzeniowe czolowek przy 50km/h. Tam tez rozne rzeczy sie dzieja z kierowca, zwlaszcza w tzw samochodach miejskich |
_________________ The more people I meet, the more I love my battleaxe. |
|
|
|
|
Lu
Marsjanin
|
Wysłany: 10 Kwietnia 2006, 19:22
|
|
|
Mad68
Cytat | Ależ Lu droga! Kierowcy to nie żadna grupa społeczna, lecz ludzie z różnych grup społecznych spotykający się na drodze. Czy pasażerowie metra albo tramwaju też są grupą społeczną? Zaufanie do siebie mają, a jakże. Nawet wspólnie przeciwko kanarom występują. |
Przykro mi, Mad68, ale pasażerowie metra i tramwaju sa również grupą społeczną. Ba! Nawet osoby stojące na przystanku autobusowym tworzą grupe społeczną
Gdybyś potrzebował wyjaśnień, wpisz w google grupa społeczna - podział (albo klasyfikacja). |
_________________ Tym, co odróżnia nas od zwierząt, jest lodówka. |
|
|
|
|
mad
Filippon
|
Wysłany: 10 Kwietnia 2006, 20:55
|
|
|
Ależ mylisz się, droga Lu. Oto definicja grupy społecznej z Wikipedii (oczywiście sam początek):
Grupa społeczna – w psychologii społecznej i socjologii zaliczany do zbiorowości społecznej zbiór co najmniej trzech osób (w niektórych ujęciach dwóch), którego członkowie współdziałają ze sobą w celu zaspokajania własnych potrzeb, charakteryzujący się trwałą strukturą i względnie jednolitym systemem norm i wartości.
Gdzie zatem są trwałe struktury?
Kierowcy i pasażerowie to po prostu tzw. tłum konwencjonalny, zwany także publicznością. Oto definicja z tejże Wikipedii:
Tłum konwencjonalny to jednostki zebrane w jakimś celu, który to cel jest jednak osiągany przez każdą z nich z osobna. Przykładem takiego tłumu są pasażerowie na przystanku, lub widzowie w kinie. Tłum konwencjonalny czasem nazywany jest publicznością. Publiczność charakteryzuje to, że zdania na temat osiąganego celu mogą być różne.
http://pl.wikipedia.org/wiki/T%C5%82um
Co nie zmienia faktu, że piractwo drogowe jest jeszcze gorsze niż komputerowe |
|
|
|
|
Lu
Marsjanin
|
Wysłany: 10 Kwietnia 2006, 21:54
|
|
|
Masz rację, z definicjami grup społecznych i ich klasyfikacją jest tak samo jak z definicją inteligencji - każdy autor ma własną. Ja korzystam głównie z informacji jakie uzyskałam na studiach.
A kończąc dyskusję - ja też potępiam piractwo drogowe |
_________________ Tym, co odróżnia nas od zwierząt, jest lodówka. |
|
|
|
|
mad
Filippon
|
Wysłany: 10 Kwietnia 2006, 23:42
|
|
|
Rzeczywiście, w socjologii jest sporo zamieszania, jak to w naukach humanistycznych. Ale dzięki temu mogą być fascynujące! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Partner forum