Jak stworzyć klimat? |
Autor |
Wiadomość |
Stormbringer
Marsjanin
|
Wysłany: 29 Listopada 2010, 13:54
|
|
|
Martva napisał/a | To nie hentai, tu macki czają się w ciemnościach. |
W ciemnościach omszałych i przeczących zasadom euklidesowej geometrii? |
|
|
|
|
Martva
Kylo Ren
|
Wysłany: 29 Listopada 2010, 13:55
|
|
|
Stormbringer, szybko łapiesz zasady |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
|
Stormbringer
Marsjanin
|
Wysłany: 29 Listopada 2010, 13:56
|
|
|
Bo to zasady wyjątkowo złowrogie, plugawe i napawające niewypowiedzianą grozą.
Edit: jednak mi "przedwieczne" nie do końca pasowały. |
Ostatnio zmieniony przez Stormbringer 29 Listopada 2010, 13:58, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
shenra
Wielki Kosmiczny Chomik Naczelna Biskupa
|
Wysłany: 29 Listopada 2010, 13:57
|
|
|
Bo Storm czuje klimat |
_________________ Chomikowo obłędnie, lekko neurotycznie w granicach perwersji. "Niuplać dzyndzla" specially for smert
Przesiądź się!
Przegubowy kotecek!
chomik w świecie |
|
|
|
|
Martva
Kylo Ren
|
Wysłany: 29 Listopada 2010, 14:00
|
|
|
Z takim nickiem to trudno żeby nie. |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
|
Dabliu
Marsjanin
|
Wysłany: 29 Listopada 2010, 14:10
|
|
|
Preissenberg, myślę że istnieje jedna uniwersalna zasada, związana z Twoim pytaniem. Jak budować klimat? Oszczędnie. Pozostaw czytelnikowi trochę miejsca na jego własną wyobraźnię, bo dopiero w niej powstaje ów "klimat", a w każdym razie tam właśnie uzyskuje on swój ostateczny kształt. |
|
|
|
|
shenra
|
Wysłany: 29 Listopada 2010, 14:15
|
|
|
Dabliu, łał. Poza tym, przecież się czuje jak słowa układają się w konkretną konstrukcję. Jeśli nie wzbudza ona żadnych emocji w piszącym, to w czytającym tym bardziej nie wzbudzi. |
_________________ Chomikowo obłędnie, lekko neurotycznie w granicach perwersji. "Niuplać dzyndzla" specially for smert
Przesiądź się!
Przegubowy kotecek!
chomik w świecie |
|
|
|
|
jewgienij
Parszywiec
|
Wysłany: 29 Listopada 2010, 14:20
|
|
|
Powierzchowny klimat to pikuś.
W filmie się zakłada specjalne filtry na kamery, w prozie sadzi przymiotniki, a w piosence - balladzie grają smyczki, plumka fortepian, a chórek żeński robi ciche "uuuuu". Ale to taniocha.
Prawdziwy klimat to wypadkowa mnóstwa czynników i kontroli nad nimi w tekście, moim zdaniem. |
|
|
|
|
Preissenberg
Tom Bombadil
|
Wysłany: 29 Listopada 2010, 14:28
|
|
|
Dabliu napisał/a | Preissenberg, myślę że istnieje jedna uniwersalna zasada, związana z Twoim pytaniem. Jak budować klimat? Oszczędnie. Pozostaw czytelnikowi trochę miejsca na jego własną wyobraźnię, bo dopiero w niej powstaje ów klimat, a w każdym razie tam właśnie uzyskuje on swój ostateczny kształt. |
Znaczy pozostawiając niedopowiedzenia? Niedopowiedzenia kojarzą mi się z niedopracowaniem. Może za dokładny jestem... Wszystkiego nie trzeba tłumaczyć czytelnikowi i można zostawić coś nie wypowiedzianego, nie wyjaśnionego? |
_________________ Wiedza chroni, ignorancja naraża.
"Autor powinien być w swoim dziele jak Bóg we wszechświecie: obecny we wszystkich jego częściach, ale w żadnej w sposób widzialny."
Gustave Flaubert |
|
|
|
|
shenra
|
Wysłany: 29 Listopada 2010, 14:30
|
|
|
Cytat | Wszystkiego nie trzeba tłumaczyć czytelnikowi i można zostawić coś nie wypowiedzianego, nie wyjaśnionego? | Nawet nie powinno się, to nie wypracowanie z języka polskiego, gdzie trzeba jak krowie na miedzy tłumaczyć, którędy do zagrody. |
Przesiądź się!
Przegubowy kotecek!
chomik w świecie |
|
|
|
|
jewgienij
Parszywiec
|
Wysłany: 29 Listopada 2010, 14:31
|
|
|
Gorzej, jak niedopowiedzenia biorą się wyłącznie stąd, że sam autor nie wie, gdzie ta zagroda. , a więc ściemnia. |
|
|
|
|
ketyow
Jim Raynor
|
|
|
|
|
Kasiek
Kogga
|
Wysłany: 29 Listopada 2010, 15:16
|
|
|
Preissenberg napisał/a | Znaczy pozostawiając niedopowiedzenia? Niedopowiedzenia kojarzą mi się z niedopracowaniem. Może za dokładny jestem... Wszystkiego nie trzeba tłumaczyć czytelnikowi i można zostawić coś nie wypowiedzianego, nie wyjaśnionego? |
merula, takie coś sprawia, że myśli o własnym wydawnictwie odchodzą bardzo szybkim krokiem w siną dal. |
_________________ Biżu na facebooku
http://www.facebook.com/p...214431445246442
Blog http://pracowniaalainn.blogspot.com/ |
|
|
|
|
shenra
|
Wysłany: 29 Listopada 2010, 15:23
|
|
|
Kasiek, nie zniechęcaj się. |
Przesiądź się!
Przegubowy kotecek!
chomik w świecie |
|
|
|
|
Żerań [Usunięty]
|
Wysłany: 29 Listopada 2010, 15:29
|
|
|
A tam, facet chce pisać coś swojego i to jest dobre:) A że się pyta to jeszcze lepiej, bo to świadczy o tym, że chce się rozwijać. I to jest wielki plus. Chyba, że to jest jakiś gigantyczny żart, jaja, ale nie sądzę.
Cytat | Znaczy pozostawiając niedopowiedzenia? Niedopowiedzenia kojarzą mi się z niedopracowaniem. Może za dokładny jestem... Wszystkiego nie trzeba tłumaczyć czytelnikowi i można zostawić coś nie wypowiedzianego, nie wyjaśnionego? |
Umiejętnie skonstruowane niedopowiedzenia fabularne bardzo dobrze świadczą o autorze. Weźmy na przykład Borgesa, którego opowiadania są cudownie niejednoznaczne. jewgienij ma jednak rację: klimat to wypadkowa wielu czynników, dla mnie najważniejszy jest język, styl; bez niego ciężko będzie ci stworzyć opowieść klimatyczną. Język dobrze dobrany do opowiadanej historii, stosowna melodia zdania, znacząco podnoszą wartość tekstu, wprowadzając czytelnika w odpowiedni nastrój. Spójrzmy na przykład na opowiadania Jarosława Grzędowicza z "Księgi Jesiennych Demonów", albo opowiadania Franza Kafki (chociażby "Przemiana"), czy Brunona Schulza. Lub na powieść Wita Szostaka "Oberki do końca świata". Chcesz stworzyć odpowiedni klimat? Baw się słowem. |
|
|
|
|
mBiko
Кощей
|
Wysłany: 29 Listopada 2010, 21:56
|
|
|
Preissenberg, a o ostatnio czytałeś? Co lubisz? Co zrobiło na Tobie wrażenie? |
_________________ Wcale nie jestem pod wypływem kolaholu niek jaktórzy w zas pogli momyśleć.
Nie niestem jawet wpiłowie tak pojany jak pożecie mymyśleć. |
|
|
|
|
Preissenberg
Tom Bombadil
|
Wysłany: 29 Listopada 2010, 22:04
|
|
|
Żałując za jutro. Człowiek do przeróbki. Gniazdo światów. Te tytuły zrobiły na mnie mniejsze i większe (adekwatnie do kolejności) wrażenie. Gniazdo światów mnie zainspirowało by coś samemu ułożyć. Nie tylko to, ale Gniazdo... podsunęło mi pomysł, którego do końca sam nie umiałem rozwinąć ani pojąć o co w tym chodzi, do czego to prowadzi. Więc zostawiłem to. To raczej wizja, teoria, idea. Ale takie tło. |
"Autor powinien być w swoim dziele jak Bóg we wszechświecie: obecny we wszystkich jego częściach, ale w żadnej w sposób widzialny."
Gustave Flaubert |
|
|
|
|
mBiko
Кощей
|
Wysłany: 29 Listopada 2010, 22:15
|
|
|
Preissenberg napisał/a | sam nie umiałem rozwinąć ani pojąć o co w tym chodzi |
Obawiam się, że długa przed Tobą droga, zarówno pod względem koncepcji, jak i języka. |
_________________ Wcale nie jestem pod wypływem kolaholu niek jaktórzy w zas pogli momyśleć.
|
|
|
|
Preissenberg
Tom Bombadil
|
Wysłany: 29 Listopada 2010, 22:27
|
|
|
Zgadzam się z Tobą. |
Gustave Flaubert |
|
|
|
|
mBiko
Кощей
|
Wysłany: 29 Listopada 2010, 22:38
|
|
|
Już ktoś wcześniej Ci to radził, ale powtórzę: popróbuj sił w szortach. |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 29 Listopada 2010, 22:53
|
|
|
Ale fajan impreza, dawno takiej nie było
dalambert napisał/a | NURS, ale jest miła okazja do przypomnienia paru starych dowcipów | dalambert, tak powstają bon moty, które potem powtarza się przez wieki
Preissenberg, też Ci dam radę
http://www.wykop.pl/link/...le-nie-spiewaj/ |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
Fidel-F2
|
|
|
|
|
shenra
|
Wysłany: 30 Listopada 2010, 08:28
|
|
|
Fidel-F2, z tego drugiego przynajmniej się pośmiać można, bo to pierwsze wyciska mi mózg |
Przesiądź się!
Przegubowy kotecek!
chomik w świecie |
|
|
|
|
Fidel-F2
|
Wysłany: 30 Listopada 2010, 08:38
|
|
|
shenra, mi chodziło o radę jaką ktoś dał wykonawcom |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
shenra
|
Wysłany: 30 Listopada 2010, 08:42
|
|
|
Fidel-F2, wiem. Co nie zmienia mojej wypowiedzi powyżej |
Przesiądź się!
Przegubowy kotecek!
chomik w świecie |
|
|
|
|
Matrim
Kwiatek
|
Wysłany: 30 Listopada 2010, 09:22
|
|
|
Fidel-F2, to drugie jest świetne. |
_________________ Scio me nihil scire.
"Nie dorastaj, to jest gupie i nie daje się cofnąć. Podobno." - Martva |
|
|
|
|
Kasiek
Kogga
|
|
|
|
|
ilcattivo13
Wirtualny Suwalski Niedźwiedź
|
Wysłany: 30 Listopada 2010, 11:22
|
|
|
Najszerszy pionowy uśmiech świata (|)
A tak lubiłem tę piosenkę... |
_________________ DVRVM CACANTES MONVIT VT NITANT THALES |
|
|
|
|
Jedenastka
Rasowa Kicia
|
Wysłany: 30 Listopada 2010, 12:50
|
|
|
No i proszę jaką karierę można zrobić dzięki internetowemu śmietnikowi. "Tych dwoje" z pierwszego linka pewnie nawet nie śniło, że będą tworzyć klimat na forum literackim. Co ona śpiewa? "Między otchłań a ..." ? W oryginale jest "między otchłań a blask" a tu nie mogę zrozumieć choć się staram... a najlepsze jest "obłęd wciąga mieee..."
Gdyby zabrać "Tych dwoje" byłby ładny klimat złotej jesieni, niektóre ujęcia bardzo udane.
Drugie odpowiednio klimatyczne, naprawdę. A wokalista kogoś mi przypomina... |
_________________ 11 |
|
|
|
|
terebka
Filippon
|
Wysłany: 30 Listopada 2010, 16:17
|
|
|
Musiałem natychmiast odsłuchać wersję oryginalną Bonnie Tyler by musk znów mógł wskoczyć na właściwe tory. Ale do karambolu było blisko, uuufff...
BTW, głos Bonnie - chrypliwe miodzio |
_________________ SZORTAL
Szortal Na Wynos - Wydanie Specjalne |
|
|
|
|
|