Rospuda |
Autor |
Wiadomość |
dalambert
Agent Chaosu
|
Wysłany: 8 Stycznia 2010, 11:38
|
|
|
Kruk Siwy napisał/a | Chcę dziwnego słonia! Znaczy mamuta! |
Ja tez |
_________________ Boże chroń Królową - Dalambert |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 8 Stycznia 2010, 11:38
|
|
|
i kompleksy wyłażą |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
dalambert
Agent Chaosu
|
Wysłany: 8 Stycznia 2010, 11:43
|
|
|
Fidel-F2 napisał/a | kompleksy wyłażą |
Jakie kompleksy ? Mamut podobno smaczy jest |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 8 Stycznia 2010, 11:47
|
|
|
U Ćwierciakowiczowej było? |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 8 Stycznia 2010, 11:51
|
|
|
Ona sama jest mamut.
Ale relacje łowców syberyjskich potwierdzają: smaczny był! Nawet z lodówki a co mówić o świeżutkim! |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
Rafał
.
|
Wysłany: 26 Kwietnia 2010, 13:12
|
|
|
Szczęka mi opadła, czy ktoś wie co to jest i dlaczego jest to tolerowane? Czy leci z nami jakiś prokurator? Co się z tym robi?
http://via-baltica.darz-b....php?entry=8600
Włam na stronie? Szok. |
|
|
|
|
Kai
Bloody Mary
|
Wysłany: 26 Kwietnia 2010, 13:16
|
|
|
Bardzo możliwe. Albo na stronę, z której podlinkowano jakiś baner. |
_________________ - Ucieczka płynu dowodowego z miejsca zbrodni do przełyku podejrzanego!
- to nieprawda, płyn się boi pana władzy i skrył się we mnie! |
|
|
|
|
Martva
Kylo Ren
|
Wysłany: 26 Kwietnia 2010, 13:35
|
|
|
Ble, w pierwszym momencie nie załapałam o co chodzi, a potem zjechałam niżej |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
|
Virgo C.
Fred Flintstone
|
Wysłany: 26 Kwietnia 2010, 16:24
|
|
|
Raczej włam, za bardzo się różni od stonowanej reszty strony. |
_________________ "Ja tam nie wiem o co cała ta wrzawa. U mnie w domu elektryczność jest w gniazdku. Gdyby ten pomysł rozpropagować, niepotrzebne byłyby żadne atomy." |
|
|
|
|
Martva
Kylo Ren
|
Wysłany: 26 Kwietnia 2010, 16:26
|
|
|
Zwłaszcza że ona chyba dawno nieaktualizowana jest, nie ma informacji o rospudowym ekoNoblu. chyba że ja jestem ślepa |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
|
Martva
Kylo Ren
|
Wysłany: 25 Maj 2010, 11:15
|
|
|
Sprawa z drogą przez bagno jakos przycichła, to paskudni ekofaszyści podnoszą raban o jakis tam lasek. I jeszcze krzyczą że się ich przesladuje.
Tak BTW, może zmienić tytuł wątku na ogólniejszy? Co o tym myślicie? |
skarby
szorty |
|
|
|
|
dalambert
Agent Chaosu
|
Wysłany: 25 Maj 2010, 11:16
|
|
|
może eokofaszyzmowi nasze zdecydowane "Chyba NIE" Martva napisał/a | może zmienić tytuł wątku na ogólniejszy? Co o tym myślicie? |
|
|
|
|
|
dzejes
prorok
|
Wysłany: 25 Maj 2010, 11:43
|
|
|
Tak swoją drogą to rąbanie puszczy białowieskiej na opał przypomina mi rozbieranie zamków na Jurze na budulec na obórki co również w przeszłości się zdarzało. |
_________________ If we shadows have offended,
Think but this, and all is mended,
That you have but slumber'd here
While these visions did appear. |
|
|
|
|
Martva
Kylo Ren
|
Wysłany: 25 Maj 2010, 15:57
|
|
|
Przecież to tylko drzewa, posadzi się nowe... |
skarby
szorty |
|
|
|
|
ilcattivo13
Wirtualny Suwalski Niedźwiedź
|
Wysłany: 25 Maj 2010, 20:58
|
|
|
gdy chodziło o obwodnicę Augustowa, to byłem za mieszkańcami tegoż miasta (choć od razu mówiłem, że trzeba zmienić trasę, bo ta z estakadą [albo z tunelem, jak to miało być pierwotnie], była niemożebnie kretyńskim pomysłem).
Ale przy Puszczy Białowieskiej to już całkiem inna para kaloszy, bo nie chodzi tu o zagrożenie życia, a tylko i wyłącznie o kasiorę. Puszcza Białowieska (i część Bieszczadów), to bodajże jedyne w unijnej Europie lasy, z których można pozyskać porządne grube drewno. Potrzebne dla przynajmniej kilkunastu, jeśli nie kilkudziesięciu, gałęzi przemysłu (najważniejsze to meblarstwo i budownictwo, ale też choćby stocznie jachtowe - w promieniu 100km od Suwałk mamy ich przynajmniej 20, i to większość z nich jest znanych na całym bożym świecie). W dodatku ceny drewna opałowego w ciągu ostatnich 10 lat podrosły ponad dwukrotnie. I stąd ta cała wycinka.
Ja widzę co najmniej jedno rozwiązanie - pozwolić na większy import drzewa z Rosji (wtedy ceny spadną i ludzie nie będą aż tak zarabiali na wycince drzew jak teraz).
Można też zwiększyć dopłaty dla ludzi sadzących nowe lasy (bo na razie to niby jest fajnie - ale tyle trzeba wymogów spełnić [np. musi być odpowiednio niska klasa ziemi], żeby mieć dofinansowanie za posadzenia lasu, że w ogóle nie ma sensu się tym bawić).
No i agroturystyka - P. Białowieska aż prosi się o agroturystykę, a tej tam prawie nie ma, a na pewno nie ma tego więcej niż gdzie indziej na Podlasiu...
Jednym słowem - dla ludzi mieszkających w tamtych okolicach drewno to w tej chwili jedno z głównych źródeł utrzymania (w dodatku najmniej pracochłonne). Wystarczy to zmienić i nie będą rąbać drzew. Proste.
Co innego z Lasami Państwowymi - ale skoro chcą budować takie pałacyki, to kasę skądś muszą wziąć. A że mogą tę kasę "trzepać" wyłącznie na sprzedaży drewna... |
_________________ DVRVM CACANTES MONVIT VT NITANT THALES |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
|
Wysłany: 25 Maj 2010, 21:18
|
|
|
ilcattivo13 napisał/a | Co innego z Lasami Państwowymi - ale skoro chcą budować takie pałacyki, to kasę skądś muszą wziąć. A że mogą tę kasę trzepać wyłącznie na sprzedaży drewna... |
Prawdopodobnie ten projekt mają jako "typowy", na przedmieściach Piły stoi identyczny pałacyk Lasów Państwowych. |
|
|
|
|
ilcattivo13
Wirtualny Suwalski Niedźwiedź
|
Wysłany: 25 Maj 2010, 21:26
|
|
|
najbardziej mnie wkurza to, że Lasy Państwowe zaczynają rządzić jak ZUS - zero kontroli wydatków, bo przeca i tak budżet pokryje te wydatki, a jak nie, to się dodatkowy milion czy pięć metrów przestrzennych drzewa sprzeda i będzie spoko (w przypadku ZUSu zabierze się ludziom renty - to się modne ostatnio na Podlasiu zrobiło, już nawet o naszych orzecznikach w tv gadali - czy coś w tym stylu)...
Ale nie będę już tu offtopował... Bo nie tyle się boję kary moderacji, co tego, że mi jaka żyłka w mózgu ze wściekłości pęknie |
_________________ DVRVM CACANTES MONVIT VT NITANT THALES |
|
|
|
|
|